icon

Je Radka vhodné zdrobnenie mena Radoslava?

2. dec 2024

Ahojte 🙂 zaujíma ma, čo hovoríte na meno Radka? Páči sa vám takáto zdrobnená forma mena alebo je to do budúcna skôr negatívum pre dospelú ženu? Alebo radšej Radoslava?

Strana
z2
janinah
2. dec 2024

@oblecenie99 teraz to nemusí byť možné, kolegyňa to chcela pred 25 rokmi a neprešlo,ja som sa narodila oveľa skôr

radkaradix
3. dec 2024

@kvecinka321 suhlasim, tiez som nemala svoje meno rada.. vzdy ked som sa predstavovala v hluku, tak poculi Katka.. nikto nikdy nevedel, kedy mam meniny, sama na ne doteraz zabudam.. navyse sme ich doma oslavovali na Radoslavu v marci, ale moj muz ich oslavuje ponovom v septembri .. okrem seba som ziadnu inu Radku nikdy nestrela, len dve Radoslavy..

nynia
3. dec 2024

Poznala som Radku za mňa to nie je zdrobnenina ale celé meno. Mne sa páči hovoriť celým menom u mňa zdrobenina je napr Radoslavu volajú Radka. Ja som toho názoru ak chcem Radku prečo by som jej dávala meno Radoslava? To nedáva zmysel.

lenka_da
3. dec 2024

@bronkax och, az ma pichlo pri srdci, ze sa ti nepaci, ja som dala dcere tiez meno Barbora, volame ju Barborka alebo Boba ♥️. Na ZS ju volali Barbie, na strednej Barbora (sama sa tak teraz predstavuje), vyvoleni ju smu volat Baška. Zrozumitelne aj v inych jazykoch, ked je v zahranici, volaju ju Barbora alebo Barbara. Mimochodom, vsak v zahranici nemaju take nase zdrobneniny, takze sme vyberali aj podla toho. Podla mna mas krasne meno.

negymama
3. dec 2024

my ked sme mali prvu dceru, tak bolo moyne dat tvar jej mena aj Johana aj Johanka, dokonca aj Johanna. Dali sme Johana, presne z dovodu ze vsak bude dospela, nech potom nema "detske" zdrobnele meno.
ale ta zdrobnelina Johanka, jej tak prischla ze ju vsetci volaju len takto, a ona aj je dospela ma 20 rokov, a iny tvar ako Johanka na oslovenie nepripusta, kazdemu sa tak predstavuje.
Uz som si aj par x povedala, ze sme kludne mohli zapisat aj tvar Johanka, vsak je to krasne meno.
ja som zase Jana, a kazdy ma cely zivot vola Janka, a to mam 50+, ked ma estremne zriedkavo niekto oslovi Jana, normalne sa obzriem, ze koho tym mysli.

rorino
3. dec 2024

@6mia6 Radana je fakt pekne meno👍

stankadu
3. dec 2024

Radka je uznané meno slovenskou matrikou a oslavuje meniny 14.9. v rozšírenom kalendári. Nie je to zdrobnenina a pôvod mena je slovanský.

radkasvk
15. dec 2024

Ja som Radka. Celý život má tak volajú, aj v práci mi nikto nepovie inak, aj prezývku mám len svoje meno. Pre cudzincov je to tiež ľahké vyslovovanie. Jediný problém mám, že nikto mi neblahoželá k meninám okrem mojej rodiny. Naopak blahoželania dostávam sem tam na Radoslavu, čo je úplne iný deň. Teraz v dospelosti je mi to už jedno alebo je to vtipné, ale ako dieťa má to mrzelo. No a často sa má pýtajú ako sa volám celým menom, tak ja že moje meno je české takže Radka je celé meno 🙂 A keď mi niekto chce povedať krajšie tak som Raduška alebo Radi (ale len fakt u najbližších). Svojej dcére by som tiež dala meno končiace na ka (svoje už nie :D )

Strana
z2