icon

Je vhodné dať bábätku dve krstné mená?

24. okt 2024

Myslite, že je to otras dať dve krstné mena ? Ján Mário ? Čakáme bábätko, a ak by to bol chlapec, tak môj priateľ chce, aby sa volal po ňom - Ján
Ale ja som vždy chcela meno po mojom otcovi - Mário ..
Aký máte na to úprimný názor ? Keby sa tak vola? Je to Moc podla vás? Kľudne napíšte názory neurazim sa 😁 ale buď jedno alebo druhé určite.

jankamiskova
24. okt 2024

Ešte ma napadlo...až chces byť voči nemu ústretová a zároveň si ponechať aj svoju hlavu....tak ja by som to urobila takto : prišla by som domov s malým MARIÁNOM 🙂 ...keď zakricis na ihrisku Marián - otočí sa len on, keďže to meno bolo hlavne v kurze tak v 50./60.tych rokoch....a zas dobre tam vynikne aj ten "ján" v ňom ukrytý 😉 a vždy to bude hlavne Majo, čo je fajn skratka....a manželovi takto aspoň neprischne v rodine zadelenie "starý Jano" 😃 neskôr to isto oceni 🙂✊

lucia147852
24. okt 2024

Ty nosis, ty rodis, on dal priezvisko. Neviem prečo by mal vyberať meno. Nikdy by som nepristúpila na meno, ktoré sa mi vôbec nepáči.

jankamiskova
24. okt 2024

@lucia147852 ja tiež nie...vždy by to mal byť spoločný výber ...kompromis

autor
24. okt 2024

@jankamiskova Marián je hrozne meno 😭

lauriik
24. okt 2024

Ja som asi nikdy nepochopila toto davanie mena po otcovi. Akoze fajn ked sa to obom paci, ale inak nie. Co ste kralovska rodina? Ze by to mohol byt Jan III. A to rozlisovanie stary Jano a mlady Jano je strasne. Ved bude mat po priatelovi ci manzelovi ci co to je priezvisko. Chlapi su v tomto hrozne malicheny. Stala by som si za svojim a vybrala by som spolocne ine meno 🤷🏼‍♀️

kaktusik007
24. okt 2024

no ja nesuhlasim s tym, ze vsetci budu volat prvym menom...

moj syn sa narodil s jednym krstnym menom, co mal aj v rodnom liste... a potom sme ho tak nejak plynulo postupne zacali vsetci oslovovat uplne odlisnym menom --- a tym menom mu vravime doteraz a vravi si tak aj sam, ked sa predstavuje. Do rodneho listu sme toto druhe meno zapisali az ked mal 7 rokov, takze oficialne ma dve mena. Ale prvym mu naozaj NIK nevravi --- teda vravi, jeho biologicky otec, ked nas opustil tak mu zacal hovorit striktne prvym menom --- takze reagoval od dvoch rokov na obe mena, naucil sa. Teraz uz ma skoro 14 a uz sa aj bio umudril a hovori mu druhym -- aj ked nejaky cas to bojkotoval najpriek suhlasu zapisu druheho mena do rodneho listu.

no a syn zvazuje, ze ked bude mat 18, tak si poradie mien zmeni a aktualne prve meno vypusti -- a bude mat iba jedno... Ale ci to spravi, to uz je iba a vyhradne na nom.

lauriik
24. okt 2024

Inak Marián je rozhodne lepsie ako (super) Mário. Ale za mna teda ani jedno vratane Jana.

tiezjedna
24. okt 2024

@autorka my sme pri mene pre syna mali s manželom jednu z našich fakt vzácnych výmen názorov😂 U nich v rodine sa všetci prvý synovia volajú rovnako. Chorá tradícia a navyše meno, ktoré sa mne absolútne nepáči🙄 Manžel nie že by na tom bazíroval, ale skôr nechcel uraziť deda. A hoci mám jeho deda aj otca rada, máme pekné vzťahy, tak som jednoznačne povedala, že môj syn sa tak nikdy volať nebude 🙂 Manželovi sa zas nepáčil môj výber (uznávam, boli to trochu neobvyklé mená, ale žiaden extrém). Diskusia na túto tému u nás bežala asi tri mesiace a nakoniec sme vybrali meno úplne iné. Jednoduché, z ktorého nejdú robiť debilné zdrobneliny, ktoré ja výsostne neznášam a akceptovateľné pre nás oboch 😉

zuzitko74
24. okt 2024

Alebo to môžeš urobiť ako moja známa. Jej syn má meno (nenapíšem aké) ale ona ho od bábätka volá prezývkou. Syn už bude mať 16 a viac reaguje na tú prezývku, než na svoje meno v občianskom

tiezjedna
24. okt 2024

Inak Mário je krásne meno. Trvala by som na svojom. Ján ani omylom. A ak by to nemal byť ani jeden, tak hľadať spoločný kompromis.

jankamiskova
24. okt 2024

@katulienocka999 poznám ináč kocku, ktorú volajú druhým menom zas len...len je to o tom, ako to rodina začne, okolie pokračuje ...

elenka.k
24. okt 2024

ja teraz kebyže vrátim čas - ten, kedy sa mi narodili detičky, dám obom po 3 mená 😉 fakt.....
tak kľudne daj, ale sa vopred dohodnite ako ho budete volať. 👍
Inakšie tá baba vyšie , nepíše zlé - Marián

muchotrafka298
24. okt 2024

Ja poznam rodinu, kde sa 4 zeny volaju rovnakym krstnym menom. Prababka-babka-dceera-vnucka.A v jednom okamihu byvali vsetky spolu. Im urady pisali tak, ze davali rovno datum narodenia na obalku. Aby bolo jasne, ze komu zasielka patri.

Ja som sa az nedavno dozvedela, ze moj otec ma 2 mena v rodnom liste, nie je vobec zle to druhe meno, tak som mu povedala, ze oslavujeme meniny od buduceho roka aj s tymto druhym menom. NIkdy ho nepouzival, nema ho na vysvedceniach, ziadnych dokumentoch, proste len ho ma. Ja som sa to dozvedela az teraz. Ma ho po otcovi svojej mamy.

elenajezova
24. okt 2024

Aj za mňa znie Ján Mário úplne divne. Moc to k sebe nepasuje. Aj keď ja teraz ľutujem, že som dcérke nedala dve mená. Stanislava Daniela. Ale to tak k sebe viac pasuje..

sashabb
24. okt 2024

Kebyže chcem meno Noel a chlap by mi povedal, že nie, bude Jano, tak by sa mohol aj na hlavu postaviť, ale jednoducho Jano by nebol, ani keby čo robil. Dievča nedaj sa! Ty si porodíš syna. On mu dá priezvisko, bojuj za lepšie meno.

petronelag
24. okt 2024

Mne by sa to lepšie páčilo v poradí Mário Ján, v Česku je meno Ján celkom dosť veľa používané.

rorino
24. okt 2024

Aj môj syn má dve mená,a zvláda to hravo.A nie je to ani nejaký výstrelok,tiež to má u nás opodstatnenie.Takze,ak ste s tým obaja stotožnení,do toho😉

rorino
24. okt 2024

@jankamiskova priteolene🤦🤦🤦,si strelila xapa🤦🤦🤦😂😂😂

really8
24. okt 2024

@elenajezova stanislava daniela a jan mario je uplne na rovnako zle

jankamiskova
24. okt 2024

@rorino alebo teda zoženštelé, keď to chces počuť ináč 😆

rorino
25. okt 2024

@jankamiskova aj blbý názor je názor😂😂😂🤷

michellemary
25. okt 2024

Poznám dievča, pri ktorom sa rodičia nevedeli zhodnúť na mene, tak dali dve, mamina strana rodiny ju volá striktne prvým, otcova striktne druhým, nikdy to nikomu neprišlo divné, aj ona je s tým ok.

jankamiskova
25. okt 2024

@rorino ja na rozdiel od teba nie som nastavená tak, žeby som niekoho pre názor vysmiala...keď ho aj mám iný, idem vždy do konfrontácie s diplomatickosťou ...no rozumiem, že nie každý dostal do vienka rovnako vysoký EQ ...a zrejme nie nadarmo sa hovorí - " ranené zviera, raní..."

rorino
Autor odpoveď zmazal
rorino
25. okt 2024

@jankamiskova si úplne mimo,ale nevadí.Pekny den

tianna
25. okt 2024

Dve mená kľudne daj, vôbec to nie je vždy tak že sa druhé nepoužíva. Mário ale nie je podľa mňa vôbec hodiace sa k Jánovi.. dala by som Ján Matteo alebo Ján Lucas 🙂 ale to prvé sa mi pozdáva najviac. Ján Matteo 👌🏼

nmhc
25. okt 2024

Podľa mňa je to tvoja/vaša vec a názor inych ľudí nech ťa nezaujíma. Je to vaše dieťa, i keby malo 10 mien ostatným to môže byť vieš čo. Takže si daj ako chcete a už sa len zhodnúť ktorým ho budete volat.

beja6
25. okt 2024

naše sú Sara Kristína a Karin Simona

flafly
25. okt 2024

Moja dcéra ma dve mená. A používajú sa obe. Ale tato kombinácia tvoja je dosť divoká…plus ja osobne som bola odjakživa proti tomu, aby dieťa nieslo meno po matke/otcovi. Proste ak sa ti Ján páči ok. Ale aby sa dieťa takto volalo takto len preto, že tatinko je samoľúbi tak nie…priateľ nech si trva na čom chce, dieťa je rovnako moje ako jeho a mám právo sa vyjadriť a rozhodnúť sa. V prvom rade je dieťa v mojom bruchu ja ho vynosila…a pokiaľ nie ste manželia neni o čom

alchemilkazltozelena
25. okt 2024

Je milión mien a dávať meno po otcovi je totálne trápne... A keď budete mať druhého syna tak on bude mať iné meno, nie po otcovi, a kvôli čomu? Bude tým pádom menej dôležitý pre vás? Treba sa dakedy aj zamyslieť ako sa cíti ten druhý syn, možno sa pýta, či znamená pre rodičov menej, keď nemá meno po otcovi... Ale nad tým sa už nikto nezamýšľa...