icon

Krstné meno dieťaťa pri pôrode

sofiaj12323
4. jan 2022

Dobrý deň budúce mamičky / mamičky 🙂
Chcela by som sa informovať ohľadom krstného mena dieťaťa pri pôrode. Boli sme dnes s partnerom na úrade vybaviť súhlasné vyhlásenie o určení otcovstva, aby dieťa malo partnerovo priezvisko. Samozrejme sme museli povedať aj krstné mená pre dievčatko aj chlapčeka, boli sme informovaní, že to je nezáväzne a pri pôrode si krstné meno môžeme vybrať aj iné ako sme dali na papier. Pýtala som sa to pani na úrade či je to záväzné a či si meno vieme zmeniť, pani sa tvárila a reagovala tak, že " no meniť, ehmm, hmm, neviem" jasnú odpoveď som nedostala ale jej reakcia bola taká, že sa to už nedá respekt. že tie mená sú záväzné a zmeniť ich vieme dodatočné len na matrike ak som to správne pochopila. Viete mi prosím vysvetliť ako to naozaj je? Budem vďačná za každú skúsenosť.

denden77
4. jan 2022

@sofiaj12323 od nas krstne meno pri urceni otcovstva vobec nepytali 🤷‍♀️😊

hanka1674
4. jan 2022

A kde vás informovali o tom, že je to nezáväzné? Mne to pripadá tak, že pani sa len do toho nechce prípadne púšťať, lebo bude mať papierovanie navyše.

sofiaj12323
autor
4. jan 2022

@hanka1674 pýtala som sa viacerých ľudí, ktorí to absolvovali + známa pracujúca v nemocnici mi povedala, že pri pôrode si krstné meno môžeme zmeniť, respektíve vybrať aké chceme . Taktiež, keď rodila moja sestra a mali povedať meno dieťaťa ešte sa na pôrodnej sále rozhodovali či dajú "Patrik alebo Samuel". Tak tomu celkom nerozumiem, hoc je pravda, že sestra je vydatá ale nemyslím si, že to, že nie sme zobratí by bránilo v tom, vybrať si krstné meno aké chceme.

eba7
4. jan 2022

To je co za blbost, ze od vas chceli krstne mena? Ved to je urcenie otcovstva (t.j. priezviska dietata), nie nejake vyhlasenie o krstnom mene. Ked som ja bola dvakrat toto vybavovat, este som ani netusila ake mena budu deti mat. Meno sa nahlasuje v porodnici a oni to posuvaju uradu. Nechapem 🤷‍♀️, ale teda neviem si predstavit, ze to moze byt nejake zavazne.

alanko20
4. jan 2022

Pri určení otcovstva sme krstné mená neuvádzali, len budúce priezvisko dieťaťa. Krstné mená som uviedla len tesne pred pôrodom.

sofiaj12323
autor
4. jan 2022

@eba7 mne to príde tiež ako blbosť. Upozorňovala má na to aj švagriná, že budeme musieť dať aj krstné mená nejaké ale, že to nie je záväzné a pri pôrode si môžeme vybrať meno aké chceme. Do pôrodu mám 3 mesiace, čiže mena sme vybrali zatiaľ len tak, stále totiž uvažujeme nad inými alternatívami. Súhlasné vyhlásenie sme riešili teraz, z dôvodu, že sme potrebovali vybaviť aj iné veci. Čiže sme to chceli mať jednou cestou vybavené

katarina9593
4. jan 2022

@sofiaj12323 to je dobrá hlúposť si myslím ..my keď sme to boli vybavovať vôbec sa pani aboslutne nepýtala na krstné meno len priezvisko a hotovo vystavila a v pôrodnici som bola skorej hospitalizovaná tak prišla pani z novorodeneckého a pýtala sa ako. Sa bude dieťa volať aj chlapčenské aj dievčenské

paciko9
4. jan 2022

@sofiaj12323 nás sa tiež nepytali na meno dieťaťa.

sofiaj12323
autor
4. jan 2022

Ďakujem krásne všetkým za skúsenosti 🙂 nechápem teda, prečo to od nás požadovali

janulka1351
4. jan 2022

@sofiaj12323 my sme to mali vtedy este s priatelom (dnes uz manzel) presne takto isto...isli sme na matriku aby sme urcili priezvisko pre maleho...muselo sme uviest samozrejme aj krstne mena pre dievca a pre chlapca...a potom za nejaky cas sme si mena rozmysleli a 3 tyzdne pred terminom porodu (aby sme stihli kym este robili pred vianocami) sme to isli na matriku zmenit...doniesli sme im pobodny papier,ten skartovali a behom chvilky vystavili novy a isli sme domov a nikto nic neriesil a pani za okienkom na matrike bola v pohode