icon

Ktoré nezvyčajné mená sa vám páčia?

27. aug 2024

aké nie často používané mená sa vám páčia? 🫶🏻

zmrzlinka8
27. aug 2024

@yeon_bouw Tamsin mi príde ako "tam syn". a tam dcéra

zmrzlinka8
27. aug 2024

@kandelabra Asia.... to je po španielsky Ázia...
ja by som sa snažila aj pozrieť, či v známych jazykoch nemá to meno nejaký význam

majkabambulik
27. aug 2024

@jamimo pekne mena, no mas pravdu, co sa tyka tych cudzich mien, tak to rodicia nerozmyslaju, co robia detom do zivota. Poznam taktiez posmesky na rozne tieto netradicne mena a netyka sa to len skolkarov ci pubertiakov, napr. mena typu Aurelia - "ta rura", pripadne anglicke mena- nevie ich nikto vyslovit, tak volaju "pani Hudrii, hudri" a daju usklabok atd. Teraz su tie mamicky pysne, namyslene, vystatuju sa tu, ze dali ake uzasne netradicne meno- napr. meno ako nazov platobnej meny v jednom africkom state a pod., no keby prežívali to utrpenie co prezivaju ich deti kvoli cudackemu menu v nasich koncinach, tak by si to dobre rozmysleli. No nevysvetlis....

valeriakadarova
27. aug 2024

Mne sa strašne páči Aurora a Teodor 🙂

zmrzlinka8
27. aug 2024

@valeriakadarova ja som už trošku staršia 🙂 keď počujem Aurora, hneď si spomeniem na VOSR🙂

talia16
27. aug 2024

@evkatk na Ester som v živote nepočula prezývku Eťa a to poznám 5 Esteri. Neviem v akej časti slovenska sa im tak hovorí ale na západe to určite neni 90%! Práve nedavno som sa o tom bavila s mojou kamarátkou Ester že jej v živote nehovorili prezývkov, iba keď chceli zdrobniť, tak jej povedali Esterka ale potom na druhú stranu mám kamarátku, ktorá chce aby sme ju oslovovali prezývkou Essa ale pokial by mi to sama nepovedala, automaticky by som ju oslovovala Ester ako všetky ostatné.

jamimo
27. aug 2024

@majkabambulik trochu s tebou nesúhlasím a vysvetlím prečo. Mnoho žien sa tu na MK často oháňa argumentom, že zahraničné, moderné mená sú fujko a páčia sa im tie tradičné slovenské. Vždy sa pozastavím a musím sa smiať... Ktoré tradičné slovenské??? Dobroslav, Čistoslava, Domoľuba, Drahotína, Hostimíra, Hrdoš??? Lebo Jakub, Mária, Katarína, Samuel to určite nie sú 🤷‍♀️
To že poznáš posmešky na rôzne mená je len obmedzenosť a zadubenosť tých, kt. to šíria a podporujú. A je úplne jedno, či to bolo pred 100 rokmi, alebo dnes. V iných krajinách, napr. v Poľsku je úplne normálne bežné meno Casper, alebo Oskar. Na Slovensku to je na výsmech a úškrny. Poznám pani menom Naria, v seniorskom veku, pochádza z Gruzínska. Na Slovensku možno podľa niekoho hyper moderné meno, ona ho má skoro 70 rokov. Keď sa mi predstavila, povedala som jej aké má prekrásne meno. Takže? Ruku na srdce, o čom to je? Len a len o ľuďoch 🤷‍♀️
PS: nepíšem nikde o zahraničných menách, a že rodičia nerozmýšľajú. Sama som vo vlákne uviedla len cudzie mená (pôvodom) a osobne nevidím na nich nič zlé, ani dehonestujúce.

jamimo
27. aug 2024

@dajla podľa mňa nevolali skrátene. Ako si zariadiš tak máš. Poznám od mala deti s menom Timotej, Viliam... Teodor, Julián, Rozália, Daniel a menujú ich presne tak ako som napísala. Žiadny Timo, Vilo, Teo, Juli a Róza, Dano, Dany, Deni 🤨 Ale rozumiem, možno si nechcela a nemala náladu ľuďom vysvetľovať.

lemoncheesecake
27. aug 2024

Aurora 🍀

jamimo
27. aug 2024

@yeon_bouw jasné chápem a rešpektujem. Poznám Kataríny. 1. voláme ju Katarína 2. Kačena 3. Kate (Kejt) tak ako si prajú.
S tými inými menami to je haluz, tiež poznám odjakživa sveta Ivetu a ona je v rodnom liste Viera. Aj sa predstavuje Iveta, Iva... 🤷‍♀️

staromodna
27. aug 2024

@jamimo hm, ako si zariadiš, tak máš. Ja sa volám Magdaléna. Čo s týmto menom? Komukoľvek sa predstavím, automaticky ma začne volať Magda a to je velmi ťažké vysvetliť, že sa mi to nepáči a že to priam neznášam. Nechcem, aby ma tak volali. Keby sa napríklad aspoň opýtali, nie automatika je skracovanie, takže nesúhlasím s týmto názorom, že ako si zariadiš, tak máš

sisaka
28. aug 2024

Mňa vždy pri týchto témach zaráža ako sa stále očakáva nejaký posmech pri exotickom mene. Kedysi to možno tak bolo, ale v dnešnej dobe, keď polovica detí má zahraničné, či iné exotické mená? To fakt sa deťom niekto smeje koli menu?

vemajah
28. aug 2024

Viliam, Liam

kateenky
28. aug 2024

🤍 Rozália, Valéria, Aurélia, Malvína, Milena
🩵 Rafael, Mauricius

markaterka
28. aug 2024

@martinamatko čítala si knihy od Zagorky? Inšpirovala ťa menami?

blondie333
28. aug 2024

Arlet/Arleta pre dievca a Dorian pre chlapca. Nedala by som take mena ale su krasne

yeon_bouw
28. aug 2024

@staromodna Magdaléna je práve jedno z tých mien, ktoré sa mi páčia presne tak, ako sú. Ale mali sme kolegyňu a nikto jej inak ako "Magduška" nepovedal. Jej sa to ale páčilo, bola to už postaršia dáma a s láskou vždy spomínala, ako ju jej otec volal Magduška 🙂

alineawalo
28. aug 2024

Dievčenské: Aurora, Freya, Rena, Albina, Persephona, Arwen, Alina, Daisy...
Chlapčenské: Nathaniel, Marcus, Neo, Elendil, Remus..
😇😇😇 Ale vzhľadom na naše rýdzo slovenské priezvisko by som našim deťom takéto mená nedala. 🤪

elenita
28. aug 2024

Mne sa velmi pacia mena pre dievcata Alica a Gretka 😊Aj Margareta. A aj ta spominana Aurora - Rory je pekne a zaujimave meno.

sabinaxd
28. aug 2024

Naira sa mi strašne páči🤭

jumperly1
28. aug 2024

@katik22 my naopak - mame viacerych kamaratov, ktori maju dcerky Esterky 🙃

yeon_bouw
28. aug 2024

@jamimo ja milujem také prípady, kedy človek až po smrti zistí, ako sa ten dotyčný naozaj volal. Ako keď celý život poznám "tetku Anku" a až zo smutočného oznámenia zistím, že bola Filoména 🙈

lauriik
28. aug 2024

Iba chlapčenské ma napadajú - Vincent, Albert, Alfréd.

martuskameister
28. aug 2024

Leoni pre dievcatko

evkatk
28. aug 2024

Ale prečo? Asi tá Filoména sa nepáčila jej a možno aj jednému z rodičov. Mám sesternicu, ktorú otec zapísal ako Vieru a od narodenia ju volali Veronika a to má už 71 rokov. Čo sa Estery týka, na východe je bežné už od školského veku, že ich volajú Eťa alebo Esťa. Dieťa v škole nemôže rozhodnúť, ako ho budú spolužiaci volať. Ono to samo príde aj keď pozmenenie niekedy vyznie hrozne. Ani rodič ani učitelia s tým nič nezmôžu a čím viac zasiahnu, tým väčšie utrpenie spolužiaci vymyslia. Žiaľ, oni si takéto správanie prinášajú z domu a rodičia pri predvolaní a pohovore ich bránili s tým, že svojmu dieťaťu nebudú prikazovať , ako volať spolužiakov. Bolo by to hrubé obmedzovanie jeho dieťaťa, ako sa vyjadril jeden otecko. Vraj ak dali rodičia dieťaťu nasprostlé meno, jeho dcéra prezývkou ho iba vylepšuje. A takýto názor dospelého je ťažké zmeniť. Deti dokážu byť veľmi kruté a ak v tom majú podporu blízkych ani škola nič nezmôže.

evkatk
28. aug 2024

Tým "nasprostlým" menom podľa uvedeného otecka bolo Jasmína, ktorú prezývali Mína alebo "Mína bum", či " bum Mína", z čoho ostalo neskôr len "Bum". Dodnes a to má už takmer 30, mnohí ju nazývajú Buma.

malamimi6
28. aug 2024

Lucián, Dorián, Nino, Nathan, Vendelín, Florián, Liam

yeon_bouw
28. aug 2024

@evkatk teta Filoména by mala dobre cez 100 rokov, keby žila. V tých časoch to nebolo nezvyčajné meno.
A ak si dieťa alebo celkovo človek "nemôže rozhodnúť", ako ho má okolie volať, tak kto potom? To je presne to, o čom píšu @jamimo a @staromodna

erika237
28. aug 2024

Hortenzia hoci inak mam radsej kratke mena, z ktorych netreba robit ziadne skratky. Povodne som chcela dat dcere meno Vilma, ale zlakla som sa a vybrala som ine.

keitlinka
28. aug 2024

Mne sa páči Tamina 🥰 máme doma Simonu, tak som chcela že by boli Simi a Tami, ale neprešlo mi to doma, že je to príliš exotické 😅