icon

Kunigunda

20. apr 2021

Váš názor na toto meno?

nafka0483
20. apr 2021

Ulrike je tiez nemecke, cize Kunigunde nie je tak uplne mimo, ale pokial viem, tak je to meno "starsich dam", teda v sucasnosti sa povazuje za nemoderne a nepouziva sa velmi. Rovnako ako Brunhilda, Klotilda, Gertruda...

Ak planuje zit v Rakusku, tak jej moze byt ukradnute aky na to maju nazor zeny na slovenskom fore, kedze vacsina zije na Slovensku. Cize na Slovensku uplne nezvycajne, pre mnohych skarede kvoli tej konotacii, v Rakusku a Nemecku normalne meno, len uz nie take bezne.

h2
20. apr 2021

A čo tak Ulrika a Erika?

autor
20. apr 2021

@h2 Meno erika by sa jej nepáčilo.
Páčia sa jej len mena ktoré dala na výber ale mylsim ze sa jej páčili este niake samizda Zdena a ďalšie neviem ale tie vylúčila. A ostali teda tieto

vroni
20. apr 2021

@nafka0483, rozhodne by som Kunigunde za "normálne" meno neoznacila. Ani v Rakúsku ci Nemecku. Aj tam to poukazuje na istý posun rodičov od reality...

dibarbora
20. apr 2021

@h2 ja som uplne kludna.
Je vela mien,ktore nezapasuju niekomu ale na to ako sa bude volat dieta,od toho su tu rodicia.
Ty nezabranis nijako tomu ake meno tomu dietatu daju.
A asi som blba ale mne odvodene slovo z toho mena absolutne nenapadlo.

sasanka605
20. apr 2021

Zdrobnenina ma napada len kun.icka. Ano, kedysi boli rozne mena a ludia boli trosku slusnejsi.

h2
20. apr 2021

@dibarbora To je pravda, že nezabránim, ale napríklad Ty si napísala, že Tebe to odvodené slovo ani nenapadlo. Čiže, ak by niekto chcel dať svojmu dieťaťu meno, ktoré vo väčšine ľudí vyvolá asociáciu s niečím hanlivým, ale toho človeka by to nenapadlo, tak možno by po takomto upozornení zmenil názor.

number19
20. apr 2021

Nie, treba byt rozumny a nie zbytocne originalny.

rooberta
20. apr 2021

Aurora je nadherne, ja by som poradila to.

nafka0483
20. apr 2021

@vroni No kym som ja bola na ZS, co bolo dobrych 20 rokov dozadu, tak uz vtedy v kazdej ucebnici nemciny bola postava s menom Kunigunde a nasa ucitelka stravila v Nemecku a Rakusku vela casu pocas studia, pocas vymennych pobytov a tiez vzdy ked sme v ucebnici narazili na toto meno, tak hovorila, ze ano, bolo to bezne meno, v sucasnosti sa uz tak nepouziva, ale ze vela starych mam, babiciek ma toto meno - ucitelky v partnerskej skole, kamaratkine alebo spoluziackine mamy alebo stare mamy a pod.
Dnes to uz moze byt este nemodernejsie meno, ale netvrdila by som ze nie je normalne.

vroni
20. apr 2021

@nafka0483, no, pamätám si len nejakú političku so šialeným počtom deti s ešte šialenejsimi menami. Ona mala aj Kunigunde. Ze sú to mena, ktore sa používali naposledy za čias Hitlera, na zvýraznenie svojho nemectva, to som netvrdila ja, to rozoberali vtedy média....

nafka0483
20. apr 2021

@vroni Ved ja len hovorim, ze je to normalne meno (v zmysle, ze v danej krajine sa normalne pouzivalo), aj ked teraz je uz nemoderne.
Rovnako ako u nas je normalne meno napr. Bozena, aj ked v sucasnosti nie je moderne a mnohym evokuje, ze ooo Boze. Alebo Irma, Jozefina... kedysi hojne pouzivane, normalne, dnes nemoderne.

vroni
20. apr 2021

@nafka0483, no, skôr ako slovanské Sebeš ci Bukeš... Tiež kedysi normálne (slovanské) mena a dnes by na teba asi zvláštne pozerali, keby si ich dala dieťaťu...

nafka0483
20. apr 2021

@vroni Pozri, ty si napisala, ze by si meno Kunigunde neoznacila za normalne. Ja som len reagovala, ze to normalne meno je. To je vsetko.

Ja mam niekde ako na mna budu ludia pozerat kvoli menu, nic ich do toho nie je.

karolinakr
20. apr 2021

Ale zas ja nie som proti tomu aby človek vytŕčal z radu
Kto ma silnu povahu a sebavedomie to ustojí...
Volam sa Kunigunda, Gisele, Gertruda, Oberhausina...a už to začne - vnutorny monoloog danej osoby spolu s vykrikmi nadšenia alebo hnusu, smiech alebo gúĺanie očami do vysoka
Užije si proste svojich 5 minut slávy
Ked býva v Rakusku-tam toho gúlania bude menej, su na to meno zvyknutý

h2
20. apr 2021

@vroni Bukeš? To fakt také meno existuje? Nechci vedieť, čo si pri tom predstavím. 🤭

chvostik1
20. apr 2021

jooooj. to bola diskusia jak hrom s armyvojakom 🤣🤣🤣 nedávno som čítala článok v nč, že nejaký armyvojak okradol nejakú dámu, tak ma hneď Anetka napadla, že či náhodou nebude jej Nelsonko

karolinakr
20. apr 2021

@chvostik1 ano podla mňa to bol on, len Anetka može mat okolo 50 a tato dama 69 ale podla mna to bol Nelson

kayyaa
20. apr 2021

Boze baby ved to nejaka pubiska tipujem mozno 13r si z vas robi prdel...styl pisania rovnaky ako vcera Gertruda🙊🙊, Cilka, Blazka...proste sa decko nudi, tak si vymysla...dnes uz aj Medarda, Zacheja riesi🙊...

oblecenie99
21. apr 2021

Pred pár dňami tu bola úžasná diskusia na podobnú tému, boli to východné mená, tuším k albánskemu? priezvisku, ale ešte aj vtedy tam niektoré ženy písali, že aj keď priezvisko je tiež cudzie, krstné meno má byť slovenské a tradičné, lebo žijú na Slovensku - aj keď otec nebol Slovák, to je jedno, majú sa prispôsobiť. Samozrejme k tradičnému slovenskému menu (teda opačne) sa nehodí cudzie krstné meno..

Ale späť k tvojej otázke: mne sa subjektívne toto meno nepáči, rovnako, ako sa mi subjektívne nepáči mnoho iných mien, vrátane Jožkov a Samuelov a Sofií a Haničiek, a pod. ALE v živote by som si z toho neurobila srandu, lebo neviem ako iní (teda viem, lebo to vidím na diskusiách o "iných" menách..), ale mňa ako prvé, keď počujem netradičné meno, napadne, že rodičia asi budú inej národnosti tak preto... alebo sa im to proste páči a hotovo a je to ich vec.

V tomto majú ženy vyššie pravdu že áno, ide o meno, ktoré v našich podmienkach naozaj môže pripomínať TO slovo, to je proste fakt a áno, deti vedia byť kruté, preto sme sa aj my snažili vybrať si meno, za ktoré by sa malý nemal cítiť trápne.. naozaj je dobré prihliadať na to, kde človek žije, v akej krajine, ako v tom ktorom jazyku to meno znie. To, čo je u nás bežné meno, inde, kde dotyčný žije, to môže byť aj nadávka..

Ináč, skrátená verzia tohto mena je Kinga - možno znie menej "tvrdo" ako Kunigunda. V HU a PL mimochodom veľmi rozšírené, poliaci majú až kult sv. Kingy, pôvodná nositeľka tohto mena má veľmi bohatý a zaujímavý životopis. Meniny sú 24. júla. Za seba môžem napísať, že žiť s týmto menom (Kinga) na SK je niekedy zaujímavé, ale nikdy som sa nestretla s negatívnou reakciou, skôr s prekvapením, možno s pobavením, alebo možno, že ľudia sú u nás ešte aspoň tak vychovaní, že srandu si zo mňa, teda z môjho mena robia len za mojim chrbtom :D Často mi ho skomolia, ale už som si aj na to tak zvykla, že ak to nie je oficiálny dokument, neupozorňujem a neopravujem, proste chápem, že ľudia sú zaskočení :D Ja som so svojim menom spokojná, ale výber mena pre nášho syna to napriek tomu ovplyvnilo - dali sme klasické, teda na SK spoločensky prijateľné, aby v budúcnosti sa nemusel predstavovať na viackrát, ako jeho mama. Tak som možno poradila ;)

karolinakr
21. apr 2021

@oblecenie99 Kinga čiže si v originale Kunigunda? Tak to si prva čo som stretla za cely život hehe

nafka0483
21. apr 2021

@karolinakr Kinga je meno v takejto podobe. Napr. v Madarsku a v Polsku.
Tak ako je napriklad u nas Ema aj Emilia. Alebo Maximilian aj Maxim a pod.

oblecenie99
21. apr 2021

@karolinakr Nie, nie som ani v originále Kunigunda, ale Kinga. Kinga je samostatne meno, ktoré sa skrátilo z Kunigunda ešte v 13.storoci,a aj meniny sú inokedy (Kunigunda 3.3 a Kinga 24.7). 😉

karolinakr
21. apr 2021

@oblecenie99 aha, ano maju spoločny póvod.

h2
21. apr 2021

@oblecenie99 Tak toto je presne môj názor, tiež by som svojmu dieťaťu nedala meno, vzbudzujúce nežiadúcu pozornosť, pretože viem, aké to je, žiť s takým menom. Zároveň som brala do úvahy, že ak by môj syn v budúcnosti nezostal žiť na Slovensku, nech má meno, "použiteľné" všade vo svete. Takže sa volá Viliam.
Ináč Kinga a Kunigunda je obrovský rozdiel. Prvé z nich je pekné meno, za ktoré by som sa určite nehanbila. Kunigunda je meno za trest. To už fakt radšej tá Hedviga.

oblecenie99
21. apr 2021

@nafka0483 Dík za dovysvetlenie s tými menami, je to presne tak 🙂

oblecenie99
21. apr 2021

@h2 Preto som aj napísala autorke, že keď už veľmi tlačia tú Kunigundu, tak existuje menej hardcore verzia tohto mena :D

Dlho sme vyberali meno pre nášho syna, mne sa tiež páčili aj nezvyčajné mená, ale načo je to dobré, keď to meno nedokážu iní prečítať, vysloviť, skomolia, nebodaj zosmiešnia.. prečo by som to urobila dieťaťu, aby už od narodenia sme vysvetľovali my a potom neskôr on dookola, navyše v krajine kde sa narodil a vyrastá, ako sa to meno píše, vyslovuje atď. Trvala som na tradičnejšom mene. Viliam bol u nás teda u mňa vo veľmi úzkom výbere, veľmi som ho chcela, ale muž nechcel, vymýšľal, tak ma nasrdil a malý dostal meno po jeho svokrovi a je vybavené :D

karolinakr
21. apr 2021

@oblecenie99 a ake si nakoniec dala? Jozef?

pimpa12
21. apr 2021

Historicky patrí do rovnakého obdobia ako mená Jachta, Rachta a Dobrochňa. A tam by aj malo zostať. V histórii...

vroni
21. apr 2021

@h2, ak si predstavuješ to, čo si predstavujem ja, mala by si sa hanbiť. 😇 Ale áno, je to staroslovanske meno a dúfam, že neznamenalo to, čo si predstavujeme.... 🤣🤣🤣