Mamičky deti s nezvyčajnými menami
Ahojte. Chcem sa spytat, ak su tu mamicky, ktore dali detom mena, ktore su velmi zdriedkavo pouzivane, nezvycajne, cudzokrajne, obmeny nasich mien zahranicnymi, napr. miesto Karolína - Caroline, miesto Šarlota - Charlotte, stretavate sa s nejakymi neprijemnymi narazkami od okolia? Pokojne sa mozete vyjadrit aj v pripade, ze vy same mate nejake take meno a ako to na vas vpyvalo ako na deti a ako to vnimate teraz.
@mimikarol nič v zlom, ale tak ako bola nekreatívna moja matka a dala mi meno Jana, si nekreatívna aj ty. U nás na ihrisku sú štyri Mie a ďalšich aspoň päť poznám. Takže Mia je dnes taká bežná ako voľakedy Zuza.
@mimikarol práveže opačne, meno Jana sa už pomaly ani nevyskytuje, ale Mia pričasto
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/141908-zoznam...
@janamoto78 ja nemám nikoho v okolí s takým menom. Na zápise v škôlke riaditeľka bola prekvapená, ze také meno este nemali. Aj v škole v ročníku je jediná
Ja som raz v meste stretla maminu s malym chlapcekom a prihovarala sa mu takto: Atlasko, prosis si pit? Atlasko, nechytaj to ........ Nic v zlom, ale podla mojho gusta to teda nebolo.
mne je skor divne, ako vztahovacne rodicia na mena svojich deti reaguju - ci uz co sa tyka vyslovnosti, ci ich upravenych verzii
Najma pri zahranicnych a nie bezne pouzivanych menach to mozu predsa ocakavat...
Moje dieta ma malo pouzivane meno, ale v nasich koncinach nejde o ziaden vystrelok. A ludia ho obcas prepocuju a tak komolia na ine podobne.. No a? Upozornim, viac neriesim...
Ale do cudzojazycneho hlaskovania by som nesla. Podla mna zbytocna komplikacia...
inak ktovie odkial prameni potreba davat detom prespekulovane a naozaj neobvykle a zriedkave mena..
Ja som citala 3rocnej dcerke knizku, kde bola Chloe a ona nechapala, ze aka Klouí... som to zmenila na Zuzanu 😃
@michalka4193 diskutujúca vám normálne napísala, poradila, vy sa tu rozčuľujete a ešte ju aj idete urážať...
@takajedna urážať?...asi ťažko
Moj druhy syn je Melichar a je naozaj jediny siroko daleko a kazdy to meno chvali ❤štvrtý syn je Manfréd a ano maju sproste vyrazy v tvari a take ze Manfréeeeeed? Alebo Manfréd? Ved to bol slon....debili....nie dobre to padne cloveku, ani mne sa mnoho mien nepaci a nekomentujem to.....a co sa tyka deti - pre deticky neobvykle mena nic neznamenaju v zmysle, ze oni nevnimaju meno ako NEOBVYKLE - pre nich je to proste meno....dnes keby si dala meno Móric, tak deticky z toho vedu robit nebudu, to len dospeli by vraveli, ze Moooooricko? A s takym posmechom, lebo ved Móricko - ale keby sa to meno ujalo a kazde desiate bude Móric, tak to bude meno ako kazde ine....osobne si myslím, ze neobvykle meno je uz dnes len meno po nejakej postave povedzme z filmu ako Vayana - podla mna to uz je moc, alebo spoluziacka ma Atrey ( Nekonecny pribeh ) alebo ked by malo dieta meno Bodka alebo Jablko ( ako je v modernom zapadnom svete zvykom )....dolezite je aby rodicia vedeli dietatu vysvetlit alebo ho "naucit" ze ma najkrajsie meno na svete❤😉
Ja už som to na MK toľko krát písala že už mi je aj trápne sa opakovať, ale tak inklinujem k témam o menách, lebo sa nimi rada zaoberám, čo už 😅
Ja sa volám Dobromira, moje deti sú Edgar, Elma, Elias.. nemám dobrú pamat, takže je mozne že sa mi stalo niečo negatívnejšie na čo som už zabudla.. ale okrem blbej reakcie širšej rodiny, keď som meno prvého syna oznámila keď bol ešte v bruchu si nepamätám nič negatívne.. neboli ovácie ani pri Elme, svokra často vravela že bude Emka.. pri Eliasovi sa potešila, lebo si myslela že bude s diakritikou, to som ale nechcela tak bola mierne sklamaná, ale nepovedala nič.. teraz ako sú deti na svete nikto mi nič negatívne nepovedal..
jedine čo sa stáva že prvému, ktorého voláme Edi (čítaj tvrdo, píšem to s mäkkým lebo pôvodne som myslela že ho budeme volať Edie) volajú niektoré učiteľky Edko, alebo Edo čo moc rada nemám, ale pokiaľ to nevadí môjmu synovi, rešpektovujem to. Kto je scitany, vie kto bol Edgar Alan Poe, takže tých meno zväčša osloví..
Elma vo všeobecnosti má dobrý ohlas, premna je to najkrajšie meno pod slnkom, keď som ho prvý krát počula úplne som sa zamilovala, takže som o inom vlastne ani moc neuvažovala.. veľmi sa dcére hodí a zväčša ju aj voláme iba Elma, alebo elmuska..
Elias vybral manžel zo skupiny mien ktoré som mala vybraté, tiež sa mi velmi páči a keďže je častejšie ako ostatnych mojich detí nad ním sa nikto nepozastavuje, ani ho nekomoli.. synovi sa hodí a občas ho voláme eli, alebo Eliasko, tak ho volajú aj v škôlke..
Deti učím aby mali svoje meno radi, sama tie mená milujem a vravím o nich s hrdosťou a deti ich vnimaju tak isto.. majú podobný prístup ako ja, nikdy sa zo žiadneho mena nevysmievaju a nepozastavuju sa nad ním.. priezvisko máme Grman, ktire sa k menám podľa mňa hodí..
Moje meno bolo od malička veľmi špecifické.. boli ľudia čo to obdivovali, boli ľudia čo sa pýtali "a prečo".. no lebo.. mám z otcovej strany srbské korene, za slobodna som bola mikicova a mojej mame sa to veľmi páčilo tak dali všetkým svojim deťom slovanské mena.. začalo to najstaršou sestrou ktorú nechceli na matrike zapísať iba ako Radku, tak vybrali Radomira a potom to už šlo u všetkých.. ako dieťa som bola občas prezývaná ako "Doboska" lebo po domácky mi vraveli Dobruška, tak to niektorým prišlo vtipné.. ale okrem neustáleho zamieňania mien za drahoslavu a drahomiru si tiež nepamätám na nič vyslovene negatívne.. svoje meno.mam rada, kedysi možno menej keď som nechcela vytŕčať ale časom som na neho začala byť hrdá.. ale keďže som nemala nejaku dospelejšiu alternatívu skrátenia môjho mena, ešte na strednej som sa začala predstavovať ako Mirka.. a tak ma veľa ľudí aj volá..
@jana_eyre_2 moja segra je radka. Ved v ceskom kalendari to je 14.9., zaujimave, ze nechceli zapisat sestru...
@guiseppinka a aký je ročník? Moja 73jka.. ale je možné že tak ako vždy išlo len o to kto to práve zapisoval a ako mu bol rodič sympatický..
Napríklad môj manžel Marek mal byť Maroš a nechceli to zapísať v 82hom.. ale zase niekto mi už tu písal že pozná aj starších marosov..
@jana_eyre_2 no ona je az 91. Takze moze byt, ze by to mohlo byt akokolvek... Poznam napr rodinu, kde 2 synovia maju priezvisko inac pisane. Jeden ma dlzen, druhy nema... Oco a mama maju tiez tak, ze jeden ho ma a druhy nie a segra ani neviem🙈
Reagujem na pôvodný príspevok.
Moja prvá dcéra sa volá Jazmína. Takto po slovensky, so z, odvodené od jazmínového kvetu. Celý život (a to už je dospelá) sa potýka s tým, že ju ľudia volajú / píšu Jasmína, a to žije na Slovensku. Takže človek si nepomôže 🤪
@toscania no inak presne o tomto to je. Ja mám syna Vincenta a keď bol malý, pýtali sa ma či sme zo Záhoria 😄 (nie sme), či to má po otcovi (to už vôbec nie) a podobne. Teraz že už je veľký a má 8r., ľudia sa skôr pozastavujú nad jeho dlhými vlasmi, ako nad menom. A deťom je každé meno nové, im je to úplne jedno, tento môj syn sa ma snažil presvedčiť, keď mal 5r, že majú v triede chlapčeka menom Porisko - kúrime drevom, rúbeme polená, tak slovo porisko a sekera sú mu od mala známe, ale s menom Boris sa ešte nestretol 😁
@lunademonica bábätko ešte nemám, to som len tak doma spomenula, aj manžel ma zrušil. čo už no.🤷♀️

@aniellik3 Ja poznám tri dievčatá s menom Sandra, jedného Damiana a aj jedného Teodora. 😅 Podľa mňa tieto mená nie sú nezvyčajné. ♥️