Meno Félix - Felix
Páči sa vám meno Félix? Mne sa páči veľmi, aj jeho význam ale máme klasické slovenské priezvisko tak neviem či to nebude ako päsť na oko...
@elementissa zdravím Vás, som dotyčný, ktorého tu tak smelo konkrétne menujete. A môžem to povedať s istotou, pretože výhoda tejto kombinácie francúzskeho mena a typicky slovenského je tá, že som jediný na svete, kto sa takto volá. Jediné, čo je úplne off, je pravdepodobne aj vaša zaspatosť v dobe, kde pokiaľ sa dieťa nevolalo Peťko, Anička, Martinko, Filipko, Janko, Janka a podobne, tak to bolo divné. S mojim menom nemám najmenší problém, každý si ma pamätá, nikto si ma nepomýli a keď ma niekto spomenie, verte, že sa ešte nikto nikdy nespýtal “A ktorý Armand?” V každom mennom zozname to meno svieti a každý si ho všimne. V detstve ma občas napadlo, prečo sa nemôžem volať ako ostatní aj keď mi to nikdy nerobilo problémy so spolužiakmi, ale nemenil by som. Ale to, že vám príde moje meno v stredoslovenskej prdeli “fakt ze off” je úplne v poriadku, tam to vždy bol trošku zaostalejší región.
Takže budúci rodičia, dajte svojmu dieťaťu meno aké sa Vám páči, kľudne nech ostatným príde divné, lepšie si ho zapamätajú a dieťa si naň aj tak zvykne. Navyše v tejto dobe, čím viditeľnejšie meno, tým lepšie. 😊
PS: Nabudúce si dajte pozor, keď budete niekoho konkrétne menovať, hlavne keď je ten človek nezameniteľný a idete mu robiť z mena negatívny príklad.
Máme v rodine Felixa a ja tak volám slimáka
Náš najmladší mal byť Felix (s krátkym e). Manžel vybral iné meno na F, Felix sa mu nepáčil. Avšak významovo mi sedel viac Felix, aj k priezvisku sa hodil. Volala som ho tak už v brušku od počatia. Prezývku/zdrobneninu mal Fefe. Potom manželovi v polovici môjho tehotenstva diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu, tak som ustúpila a nechala ho pomenovať jeho jediného syna. Má to však len v oficiálnych papieroch, už sme si tak navykli na Fefeho, že už tak (zatiaľ) ostal.

@katarina1810 aj my máme Felixa s krátkym e. A tiež ta tak irituje, keď niekto zatahuje alebo píše Félix s dlhým? 😂