icon

Meno pre dieťa bol zlý výber

30. dec 2020

Je to dost citliva tema, preto pisem anonymne. Mame cerstve miminko a mam taky psychicky problem. Cele tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnut na mene. Stale sme si robili zarty s jednym menom a nakoniec sa stalo take, ze som musela rodit o 2 tyzdne skor kvoli komplikaciam. Isla som do porodnice s 2 menami, do poslednej chvile som mala jedno, ktore som si myslela, ze teda to dam. Nakoniec ma ovplyvnili asi hormony, asi aj rozhovor s PA a dala som nakoniec to druhe meno. Jeho skratena verzia, domacke, je rovnake ako meno manzela, a to ma teraz mrzi. Ze mam doma 2 chlapov s rovnakym a predsa inym menom. Chcela som manzela presvedcit, aby sme ho zmenili na jeho meno, nechce o tom ani pocut. Stale mam ale pocit, ze syncek sa ma volat inak, ma 2 tyzdne a ja si nemozem pomoct, neviem si na to zvyknut, ze sme meno nakoniec takto cudne "vybrali". Kvoli korone tam nemohol byt so mnou...Vycitam si, ze som mu mala este volat a skusit ho presvedcit v tej chvili, ako som mu oznamovala, ze ma synceka. Mozno si poviete, ze blbost, ze mam byt rada, ze je zdravy a na mene nezalezi. Ale stale mam taku vnutornu uzkost, ked na to myslim. Dve nase starsie deti maju mena s pribehom, totalne som s nimi stotoznena. A toto nase tretie drobatko to ma takto a je mi to luto. Navyse, to meno mi pripomina moju prvu velku lasku, ktora bola neopatovana a drzalo ma to strasne dlho, az kym som nestretla manzela. Pocas porodu ma to absolutne nenapadlo, az potom. Manzel sa potom poponahlal na matriku a bolo. A ked mu poviem, ze mi to pripomina "toho" chlapa, posle ma s tym niekam, ze to su take hluposti. No a najhorsie je, ze som to vlastne sama takto spravila a sama si za to mozem. Mohla som dat aj to pracovne sialene meno alebo uplne ine, nechapem, co sa mi porobilo. Chcem sa len spytat, ci ste nieco podobne mali, ze ste sa nevedeli stotoznit s menom, ktore ste dali dietatu a nakoniec ste si zvykli alebo co...ja sa bojim, ze k nemu nebudem mat taky vztah ako k tym starsim,...Keby sa volal po manzelovi, bola by som stastim bez seba, ale ked nechce o tom ani pocut. A inde vsade citam, ako strasne chcu chlapi, aby sa synovia volali po nich a vacsinou sa to zenam nepaci, lebo sa im nepaci to konkretne meno. A ja to mam naopak. Poradte, ako sa s tym mam vyrovnat, mali ste to niektora?

negymama
30. dec 2020

@zonjushe inak ja som minule sledovala s detmi znamy stary socikovsky film "S tebou mne bavi svet" a vsimla som si az teraz, i ked som tu komediu videla x krat... ze komplet vsetky deti vo filme boli po rodicoch, jedine najmensi "Matýsek" nie, da lebo on bol treti dieta svojich filmovych rodicov a prve dve mu uz rodicovske mena vyfukli...

boli tam traja kamarati Jozef a jeho syn maly Pepíno
dalsi par boli Dasa a Michal... a deticky Dašenka a Misánek
a posledny par Albert a Katerina... a deti Bertík, Kačenka a spominany Matysek.

takze vtedy to bola asi casta prax. napr. aj moji svokrovci mali dvoch synov dvojcata..
a starsi bol po otcovi Anton, a druhy mal byt po dedovi Michal, ale kedze bol nejaky ozran Michal v rodine tak zmenili na Ladislava...to je moj muz, ale ten nikdy nechcel aby bol syn Lacko.

negymama
30. dec 2020

mery09 maleho Jožka som uz teda tiez davno nezažila. Inak ten generacny posun mien vidno presne v takych tych gratulacnych relaciach...

gratuluje sa babkam dedkom...mena ako Margita, Anna, Jozef, Anton atd.
gratulujuce deti typu Lucia, Dáša, Ingrid, Michaela, Tomáš, Lukáš, Peter
a vnučatka posielaju pusu ... Vanesska, Melisska, Tobiasko, Kristianko, dokonca som pocula ze objima najmladsi "Edisonko" skoro ma prekotilo hlavne v kombinacii s takym echt gadzovskym priezviskom 😀

jana_eyre_2
30. dec 2020

A rozprávala si sa s ním takto úprimne? Niekoľko krát, ako sa obavas ze to naruší aj vzťah aj všetko čo si sem napísala? To že nechce aby sa volal po ňom chápem ale možno nájsť iné meno a ísť ho zmeniť? Kým si to dieťa neuvedomuje, aj starší ešte nebudú zmätení ak im to dobre vysvetlite.. ja ťa celkom chápem, premna je meno dosť dôležité a ak by som s ním nebola stotožnená tak by som uvažovala rovnako ako ty..

birika
30. dec 2020

@zonjushe myslim, ze nikto sa nevola Feri...a tiez je dost odvazne tvrdit, ze starsia generacia travila cas vacsinou v krcme...myslim si, ze netreba zhadzovat ziadne mena. niekto nosi meno otca (maminy) s laskou a hrdostou

kika52621
30. dec 2020

Môj manžel je Martin ja ho volám Martin ale volajú ho aj Mato ale jeho babka ho vola najkrajšie Maťuško 🙂 keď som bola tehotná nechcela som dat Martina lebo som nechcel aby sme ich volali starý a mladý ale mne sa to meno paci no aj Matej je veľmi pekne.... Chcem ti iba povedať, že obe mena su pekne ty sama musíš zistiť prečo také meno nechceš je to iba pre to, že sa tak volal tvoj bývali??? Tak si asi vás rozchod úplne nestravila alebo máš na vás vzťah škaredé spomienky. Neviem to vieš iba ty ale ak ti to tak vadí manžela musíš presvedčiť iba ty.

mpg
30. dec 2020

Ja by som to už nemenila, Martin je pekné meno a volať skrátene sa dá ako chcete.

chrummka
30. dec 2020

Zmeň normálne meno, proste nie si s tým stotožnena, zisti čo na to treba a bude vyriešené. Ja som tak s dcérou mala, akože vybrala som podobnú variantu ako chcel muž ale mrzí ma doteraz že som nedala ako muž chcel. Hodilo by sa jej to, mala byť Tamina alebo Tamia a samozrejme všetci somrali na meno, že hrozne tak som sa dala ovplyvniť, pri pôrode nebol tak to bolo na mne, tak je iba mia ale nie je to až tak hrozne pre mňa. Keď to ty ale cítiš inak, určite zmeň meno.

akvi
30. dec 2020

Mozno nie zmenit, ale dat este druhe meno take, ake sa paci tebe a mozes ho volat, ako chces. Meno je velmi dolezite v zivote a preto, ak s tym nie si ok, skus navrhnut muzovi, nech mu doplnite druhe meno. Inak ja mam v rodine 2 ludi, co maju v rodnom liste jedno meno, ale cely zivot ich volaju inak. A tym nemyslim tak, ze je Martin a volaju ho Matej, ale uplne ze inak. Ked som sa to dozvedela, prislo mi to divne, ale na druhej strane pochopitelne..lebo s menom musi clovek suzniet a rodicia mozno az neskor zistili, ze to meno nepasuje, tak zacali dieta volat inak, ale v rodnom liste to nechali tak.. A u mna v rodine ide o ludi starych, cize ziaden vystrelok dnesnej doby..

chrummka
30. dec 2020

@martakar
@mon895 ženy u nás v dedine ja som sa to minule len dozvedela, a skoro som odpadla pani volajú všetci Marta a je Jana, netuším aký príbeh je za tým ale keď budeme na reči určite sa opýtam 😉😁

elanor
30. dec 2020

jeeej, Martinko 🙂 mne sa velmi paci. Vlastne sa mi zapacilo pred 2mi rokmi, len tak z nicoho nic. A tak nejak som zrazu vedela, ze keby sme mali este niekedy drobceka chlapceka, tak by sa tak volal. Ale to skor nepravdepodobne. I ked nikdy nehovor nikde, ze? 😀
PS - pozri si rozpravku Vianocne zelanie. Mozno mu prides na chut 😉

autor
30. dec 2020

@akvi
@jana_eyre_2
Dakujem, akosi vnimam, ze ste presne pochopili, o co mi ide. Sama som zmatena a zaskocena, ako to na mna dolahlo. Dcera ho volala cely cas Adamko, ked stravila, ze to nebude dievcatko...meno Martin padlo tak mimochodom aj pred nou a tvarila sa, ze co za hlupost. Ale ked ho videli na fotkach deti, tak to vzali automaticky, vola sa tak a tak a tak to je. Bodka. Ja si tiez myslim, ze este by si zvykli aj na ine meno. Sama neviem, co s tym. Mozno este chvilku si to necham ulezat v hlave. Nechcem robit cirkus kvoli tomu v rodine. Ale mozno ma tak zamrzelo, ze kamoska dala meno o par dni starsej dcerke po sebe, lebo manzel si to velmi zelal, ze je velmi dobra zena a tuzi taku istu dobru zenu vychovat zo svojej dcery. A mne asi prislo luto, ze preco som skor toto manzelovi nepovedala a neskusila ho presvedcit na meno po nom. Ked uz je "Mato", tak moze byt aj Matej a vlastne mi to vychadzalo ako logicke, lebo ziadne ine meno do poslednej chvile nebolo "to prave" pre nasho drobceka. Ako rozmyslam, tak rozmyslam, naozaj som sla rodit s pocitom, ze neviem, a zaroven som vedela, ze nejake dat musim...

zonjushe
30. dec 2020

@birika ano odvazne tvrdim ze 90 roky su poznacene generaciou otcov alkoholikov..teraz su vo vedeni ine problemy v manzelstvach..ale to uz je ina tema..

birika
30. dec 2020

@zonjushe ale nie vsetci...moj syn ma meno po otcovi a dedovi, ktori su zaryti abstinenti...ja by som si to tvrdit nedovolila

mery09
30. dec 2020

@zonjushe Nepripúšťaš, že sa môžeš mýliť ? Alkoholici boli v ďalekej aj blízkej minulosti, sú aj v súčasnosti a budú aj v budúcnosti. Možno v tvojom okolí bolo najviac alkoholikov v 90tych rokoch, keď tú dobu si asi osobne zažila.

bluka2
30. dec 2020

A čo tak ho zmeniť na niečo iné než Matej?

Ale tiež mám Martina, takže sa mi to meno páči, aj keď voláme ho Pirťú a on sám seba (takmer dvojročný) nazýva Pirtika... Nejak nám do úst nejde slovo, čo má konci na "n"

Inak na matrike bol sám muž, to sa na Slovensku môže?

zonjushe
30. dec 2020

@birika
@mery09 tvrdila som niekde, ze vsetci?ano v mojom okoli s par vynimkami boli otcovia alkoholici..a po takych maju dnesni mladi muzi mena..lebo otcovia chceli a zeny ustupili..hoc by bol aj Pankrac,hlavne,ze ma meno po otcovi 🤦🏻‍♀️

birika
30. dec 2020

@zonjushe jaaaj...ja, ja, ja a zase ja 🙂 nemam chut sa natahovat, asi mas naozaj paten t na najskvelejsie mena pre deti 🙂

zonjushe
30. dec 2020

@birika nemam,len je strasne neoriginalne davat meno po otcovi..jedine ze ma uplne krasne meno,ktore som mala vysnivane od destva..nieze ja mam nejaky sen a vezmem si muza Rudolfa tak bude maly Rudko 🤦🏻‍♀️ Chapeme sa?

birika
30. dec 2020

@zonjushe a zase po svojom...je tazke pochopit, ze manzelia, ktorym sa z lasky narodi syn sa dohodnu, ze bude mat meno po otcovi, alebo dcerka po matke - nezda sa ti, ze tam moze byt preukazana laska a ucta k danemu cloveku? myslim si, ze ziadna mamicka nemala na krku muzove ruky, aby dala meno po nom

zonjushe
30. dec 2020

@birika opakujem chapem to..v pripade,ze ide o pekne mena..ale ti muzi fakt asi nemaju sudnost niektori,ked naliehaju na zenu a ona im ako hovoris vyhovie z lasky k nemu..a potom to vyzera tak, ze bratia Štefan a Teo 🤦🏻‍♀️napr. v Grecku sa nemoze syn volat rovnako ako otec ani dcera ako matka..podla mna velmi spravne..

queen_el
30. dec 2020

Nechápem komentàre o tom, ake krasne meno je Martin. To vôbec nebola otázka, ak autorka nie je s menom stotoznena, je jedno, komu sa páči, komu nie...
No bola to chyba, ale už je to jedno. Ja by som na tvojom mieste zmenila na toho Adama. Určite nie po otcovi, ak to on nechce (ja ho chápem).

birika
30. dec 2020

@zonjushe tak takto - mam uz naozaj dost tvojich trapnych nazorov - mas patent na vsetko, asi to mas doma pestre...kazdy sa da meno ake sa mu paci a tym koncim debatu. nechcela som byt zla, ale u nas u rodicov na dedine sa tazny kon do lesa volal Kristian...prijemny vecer

jana_eyre_2
30. dec 2020

@bluka2 na sk to je tak, že ženy sa pyta matrikarka na meno v pôrodnici ktorá tam chodí každý deň a muž ide potom sám na matriku pre rodný list, kde meno odobri.. aspoň ja som to tak 3x zažila..

kaia
30. dec 2020

Ak nie si spokojna s menom tak, ze to stale riesis, tak sa to zmenit na matrike da.
Sesternici dali meno Adriana, pocity rodicov asi ako popisujes a potom jej ho zmenili na Linda.
Nie je bezne menit mena, ale je to na cely zivot, tak urob tak, aby ste s menom boli vsetci stotozneni aj za cenu administrativnej perepute na Matrike 😊

dominika911
30. dec 2020

Zmenila som meno dieťaťu, keď sa narodilo volalo sa ako chcel muž,bola som s tým stotožnená,ale ked som mu povedala zdrobnelinou,tak ako sa to na Slovensku robi, rindžalo mi v ušiach,nezniesla som to a ešte v pôrodnici som ho volala mojím výberom. Na matrike s tým nemali problém. Cítila som, že som tým isla proti mužovi,ale odôvodnila som to. A on to akceptoval. Par krát mi to ešte vytkol,ale treba sa odosobniť.
Premysli si to, ulez, volat ho môžeš aj Martin,nemusi to byt Martinko,aj inak(moj bracho je Marcel a cely zivot som ho volala Maťo,ked som sa dozvedela,ze je Marcel,padla mi sanka,ja som Dominika a mna zas volali Dada,aj volajú....) alebo choď do toho, ale s racionalnymi argumentmy,povedz,ze si si to rozmyslela a ze to tak chces. Ak u muza nepochodis,tak sa s menom zmier. Aj ten moj muž sa musel zmieriť. Ostatní si zvyknú.Len aby si bola v pohode.👍

martakar
30. dec 2020

@chrummka No ja som Marta a teda by som radšej brala tú Janu 😂😅

birika
30. dec 2020

@martakar jeej ja mam sestru Martu a tiez sa jej meno nepacilo 🙂

misulka1989
30. dec 2020

ahoj, ja som to mala asi tak, ze sme sa na dievcenskom nevedeli zhodnut, az nakoniec som privolila a odsuhlasila Kristinku. Pritom sa mi ku ziadnej Kristine co poznam neviaze ziadna pozitivna asociacia, nema to ziadny pribeh + sa mi nepacia ani familiarne Kika a Tinka.😭😂

No a uz ked bola na svete tak dva tyzdne a tak si hovorim - co mi sibe, preco sme jej nedali meno Stela? 😱 vsak to sa nam pacilo obom veeelmi dlho, mohli sme ju volat aj Steluska (kvoli Stelke sme ju vylucili), boze vsak je to krasne 😍😭... a jej sa hodi, ved vyzera ako Stela 🙈😱

a teraz ma vyse roka a je to jednoducho nasa Kristinka 🤷‍♀️ neviem si predstavit ako by sa inak mohla volat ... jednoducho, teraz si pod vplyvom hormonov, vsetko prezivas inak.. neboj, zvyknes si urcite a navyse, je to vase tretie dieta, za ktoreho menom je pribeh, tu na mk si ho napisala 😁🤗

chrummka
30. dec 2020

@martakar starká Marta aj mama cize mne toto meno príde úplne v pohode, obyčajné 😉 ja som Lenka, neznášam svoje meno, furt som bola plienka iné somariny alebo v 15 tich pocit že mám 5r keďže ta koncovka ka, zdrobnenina mena mi to vždy pripadala keď som chcela lena byť všetci že to je škaredo.

bafka
30. dec 2020

Ja jediného Martina volám Martinko krstňa, lebo to tak robia jeho rodičia. Inak každý Martin v škole, na dedine bol Maťo, Maťko. A bratranec je Matej a volala som ho Maťo strašne dlho, no možno 2-3 roky mu poviem Matej, teraz má 20. Je to o zvyku, myslím. A meno je to krásne, žiadne nejaké divné, netradičné. Napr teta dala meno René a to mi do úst nejde a René má už 3,5 roka 🤷‍♀️