icon

Meno Ximena

18. jan 2022

Ahojte videla som nedávny príspevok na jedno nezvyčajné meno pre chlapca a naozaj by som nechcela aby sa to zvrtlo takisto aj tu tak vás prosím len o rešpekt každého nazoru bez výsmechu. Skôr než názor rodiny by som chcela poznať nezávislý a objektívny názor cudzích ľudí keď sa stretnú s takým menom. Ale samozrejme pochopím ak sa vám nebude páčiť a chápem aj veci súvisiace s priezviskom a milión veci okolo. Chcem len vedieť váš názor na tieto dve mená mená. Totiž páči sa mi veľmi meno Xénia a keď som pozerala zo zvedavosti aké sú ešte mená so začiatočným písmenom X našla som meno Ximena. Aj keď je španielskeho pôvodu nepríde mi až tak netradičné a zle vysloviteľné príde mi také blízke menu Xénia a ľahké na písanie. Meniny Ximeny oslavujú na Simonu a to mi príde tiež veľmi podobné. Myslíte že je to naozaj moc? Mňa chytilo toto meno za srdce ale zas nechcela by som pre svoje dieťa nič zlé. Prosím o slušné názory ďakujem ženy.

terry2003
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
18. jan 2022

Vamos a ver si te suena de algo la RAE - la real academia de la lengua española esto es lo que contesta a una consulta sobre la correcta pronunciación del nombre Jimena/Ximena no es que lo digo yo o la señora que vende el tabaco en la tienda de abajo

taga
18. jan 2022
janulik2008
18. jan 2022

@amiga Chimena? Som si spomenula na Skrytu Vášeň 🤣

autor
18. jan 2022

Podľa mňa to je úplne nepodstatné môžu mať aj oni niečo ako nárečie napr teta pracuje v Taliansku a povedala že tam sa na severe nedorozumie s tou istou taliančinou ako niekde úplne na juhu takže môže byť niečo také aj v španielsku že majú inú výslovnosť niektorých písmeniek môžu tam mať rôzne výnimky takže je to úplne jedno a nepodstatné 🙏🙏 po dnešku si to meno nechám len v predstavách 😅

prasiatko30
18. jan 2022

Nedalo mi to nepatrat viacej a nasla som dalsie zaujimave otazky a odpovede tento chlapik sa pytal presne na to iste - pronunciación de ximena - odpoved podla pravopisu a fonetiky del castellano je jasna. Co ale dodava la RAE je to, ze podla katalanstiny alebo gallego - las lenguas cooficiales de España by ti vyslovili la “x” ako /sh/ lebo tak ju vyslovuju v tychto jazykoch 😜🤓zaujimavy linguisticky a foneticky problem

vevesh
18. jan 2022

@prasiatko30 aj som si myslela, ze katalanska vyslovnost v tom bude, naco byt s prudom, ked sa da ist protiprudu....🙂

prasiatko30
18. jan 2022

@vevesh yeah - ale to je uz naucene ze spanielcina a katalanstina nie je ten isty jazyk 😅to ako ked niekto povie ze v portugalstine a v spanine mas tu istu vyslovnost, v spanine ti to fakt budu ludia vyslovovat ako ch 😅

martakar
18. jan 2022

Mala som za slobodna priezvisko, kedy som každý boží raz musela prízvukovať, že na konci sú 2 "f" a "y". Ako papagáj. Vždy sa našli ľudia, čo to nepochopili. A za to teda moji rodičia nemohli, lebo veď priezvisko si nevyberáš. Takže za mňa Ximena nie, je to veľmi nepraktické. Som šťastná, že mám po vydaji normálne priezvisko, ktoré nemusím nikomu ozrejmovať.

zuzana76
18. jan 2022

môžeš dať nejaký odkaz, kde sa toto meno vyslovuje Simena? Zaujíma ma to z lingvistického hľadiska, nestretla som sa s tým ešte.

oblecenie99
18. jan 2022

@rokina13 jeeej, konečne menovkyňa, ja som si myslela, že som tu sama s týmto menom 😅

zuzana76
18. jan 2022

Ximena nie je mexicke meno?

oblecenie99
18. jan 2022

@bluka2 Je to typické polske a maďarské meno, a vzniklo ako skrátenie nemeckej Kunigundy. Svätá Kinga bola kráľovskou dcérou Bela IV. a vydala sa za krakovskeho kniežaťa, bola vyhlásená za svätú, lebo si zachovala aj v manželstve čistotu a tuším aj zomrela v kláštore. Preto to meno poznajú najmä Maďari a Poliaci, ale meniny sú aj v rozšírenom slovenskom kalendári. Mam to naštudovanie, tiež sa tak volám 😁
Ináč sa s tým v pohode dá žiť aj na Slovenku, ako áno, často treba vysvetľovať, ale ináč žiadna katastrofa. Ludia sú skôr zaskočení, ale na výsmech sa nepamätám.. 🙂

drimonna
Autor odpoveď zmazal
drimonna
18. jan 2022

@h2 Ako sa voláš?

drimonna
18. jan 2022

Ja som Simona a väčšinou ma Volajú Simi, keď budeš mať dcéru Ximenu a vyslovuje sa to Simena, tak ju pravdepodobne budú tiež volať Simi, tak prečo rovno nedáš meno Simona? ❤️ Tak z mien Ximena a Xénia by som si vybrala Xéniu. 💜

h2
18. jan 2022

@drimonna Viď prvá strana, príspevok o 12:10. (Hedviga)

drimonna
18. jan 2022

@h2 Jaj... Mne to nepríde ako škaredé meno. 😅

oblecenie99
18. jan 2022

@h2 Som veľký fanúšik Pottera, ale s tou sovou by som tvoje meno nikdy nespojila 😁 mne sa tvoje meno paci, mala som aj jednu spolužiačku, čo sa takto volala a mame aj jednu ženu v rodine, tu dokonca voláme skrátene Hedvig, podľa mne je to super meno 🙂

h2
18. jan 2022

@oblecenie99 Keby si ma oslovila Hedvig, tak by som Ťa veľmi pekne poprosila, nech to už nikdy viac neurobíš. Hneď potom, ako by som sa prebrala z mdlôb. 😜

h2
18. jan 2022

@drimonna Ďakujem. Mne áno. 😁 Simona je nádherné! 😍 Volá sa tak dcéra môjho muža, čiže tak trochu aj "moja" Simonka. ❤️

elementissa
18. jan 2022

Autorka- nečítala som diskusiu, ja len, to meno sa číta s "ch" na začiatku, je to klasické mexické meno (isto si už dakde počula meno "Chimena") vo verzií pouzivanej v Španielsku sa píše s J na začiatku. Každopádne sa nečíta s X, a teda foneticky "Xenia" a "Chimena" nemajú spoločné vôbec nič. Osobne by som ho nedala, lebo by sa práve stretlo s nepochopením pri výslovnosti a všeličo by to dieťa bolo len nie to, ako sa volá. Preto uprednostňujem medzinárodné mená, ktoré sa píšu rovnako ako počujú

elementissa
18. jan 2022
hennyinnsbruck
18. jan 2022

Nie a nie uz len za to ze asi 8 z 10 ludi to asi ani nevie vyslovit spravne

loliki
18. jan 2022

Prakticky. Ak plánuješ žiť na Slovensku, vyber si skôr Xénia. Ak v Španielsku, vyber si trebárs aj Ximenu. Predstav si prakticky, ako a kedy sa naučí písať svoje meno. Nepochopenie ľudí a môže mať z toho blbý pocit, ak sa sama s tým menom nestotožní. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Xeňa, Xeni, Xenička. Keby som chcela veľmi to X, vybrala by som Beatrix (Bea).

kinderzwillinge
18. jan 2022

@loliki A dalsi bude Asterix a dalsi Obelix 🙂

loliki
18. jan 2022

@kinderzwillinge Aj na to treba myslieť, pri rodinnom stretnutí sa budú oslovovať Zuzka, Jožko, Katka, Ferko, Ximena.

elementissa
18. jan 2022

@prasiatko30
@bluka2 taktiež mám C2 zo španielčiny a taktiež pracujem s mexicanmi a ani jeden z nich o sebe nehovorí, že žije v "Mesiku" ale že žije v "Mechiku" ako tu už bolo skôr spomenuté, castellano a mexicano sa vyvíjalo inak, "x" prešlo do mexicana z pôvodných indiánskych jazykov a čítalo sa ako "ch" nie ako "s". Ako "s" to možno čítajú Španieli na hranici s Portugalskom. Každopádne má toto meno pôvod v Mexiku a jeho výslovnosť je teda mexická. Ale ako vidíme, dieťa sa ešte ani nenarodilo a už majú ľudia rozpory o tom, ako sa má vyslovovať. Navyše žijeme v globálnej dobe a ja keď vidím, aké varianty povymyslaju naši zahraniční kolegovia na mojich kolegov z tímu, tak sa sulam. Najlepšie je, keď Zuzke povedia Svajciari "Cucana" a meno Katarína je očividne najkomplikovanejšie na svete, lebo v takej forme ešte do inboxu nedorazilo :D najčastejšie je to Katerina, Katerin, Kathryn, Cate, Catalina, Catarina, Katrina, Catrina ale teda Katarina to nebola ešte ani raz. A radšej sa zdrzim komentára pri Jurajovi, lebo to je level expert 🤣🤣🤣🤣 a potom dôjdem ja s mojím klasickým hebrejskym menom a to vedia povedať a napísať všetci 👍😅😅 takže moja voľba je vždy- žiadne národnostné varianty, pekne latinská, hebrejska alebo grécka forma a tomu rozumejú všetci a všetci to vedia napísať

taga
18. jan 2022

@elementissa cucana 🤣🤣🤣 katrina 🤣🤣🤣
Prosiiiim, daj toho juraja, mam doma 2 a neviem si predstavit ako sa da taketo meno skomolit 🤣

prasiatko30
18. jan 2022

@taga normalne j=ch a mas z toho takeho churacha az lusk 😂😂😂😂 a ak sa zadari aj chu.a z neho spravia - cisto z lingvistickej a fonetickej neznalosti

@elementissa mne sa napr Catalina vcelku paci to nie je az taky problem ale niektore skomoluju a dobre tak ako aj my ich 😂😂 ja sommala preto podmienku pri menach deti aby sa v podstate vo vsetkych eu jazykoch vyslovovali rovnako a nemuseli hlaskovat zakazdym ked sa musia predstavit 😜.

Inaksie ty si elena? To je tiez velmi pekne meno - pri helene by si uz mala mensi problem - chelena by ta neminula