Moje 3 ročné dieťa nechce nič jesť.Máte niekto podobnú skúsenosť?
Dobrý deň, píšem a prosím zároveň o radu. Doma mám 3,5 ročného syna, ktorý nič nezje okrem kakavka z fľašky. Občas do neho dostanem max dve lyžice polievky. Zo zeleniny zje len uhorku. Mäso nezje, keď však vidí parky to áno ale len čisté bez chleba. Čiže jeho jedálniček vôbec nie je výživný.Samotrejme tak vyzerá aj stolica. Je tuhá a tmavá, poväčšine tvrdé guľky. Samozrejme že som skúšala strúhať, skrývať, presviedčať zeleninumlieko čiastočne nahrádzať čajom keď túži dudkat fľašku.
@momomamo hmmm. A nemoze byt, ze ma prave problem s mliekom v tom kakavku? Ta stolica v poriadku nie je. Mozno aj malo tekutin. Mlieko casto robi zapchy, ale aj hnacky, ked niekto nan zle reaguje. Jaby som zrusila kakavko
Ja mam podobný problém ale s tým ze moja bude mať 2 roky
Parky, zelenin polievka, uhorka, rajčina,jogurt.
Ked niečo uvarím MOŽNO si dá, ale na druhý deň nehrozí.
Sladké nerátam lekvár chleba a tak zje ale to nedávam často.
este 3 mes dozadu zjedla všetko rad za radom. Už som skúsila ju vyhladovat.. Nič. Radšej nejedla akoby mala zjesť napr fasirku. Neriešim už. Dúfam sa v škôlke rozje. 🤷♀️🤦♀️
mne v tomto veku syn začal s jedlom štrajkovať (ako nastúpil do škôlky) a vymýšľa doteraz. Urobila som chybu, že som sa striktne riadila iba knihami-od jeho bäbatkovského veku - bála som sa, že sa mu niečo stane, keď mu dám ochutnať niečo čo v knihách nie je. A tak isto som dlho mixoval, pretože sa dosť často dusil a tiež som ho dlho kŕmila, lebo som si myslela, že sám sa poriadne nenaje- takže toto všetko pripisujem k tomu, že moje dieťa má problém so stravovaním. Malý má 5 rokov a jeho rovesníci sú o hlavu vyšší. Moja žížala by vydržala bez jedla aj celý deň. Zato moja druhorodená dcerka- tak tá by zjedla aj mňa. A ako na to aby viac jedol? No aj, keď sa mi to nepáči, musím ho občas aj nútiť na silu- : pokiaľ nezješ aspoň toto, nejdeš od stola a hotovo.
@momomamo prestala by som mu davat kakao (ale aj caj) z flase, celkovo by som kakao a mlieko obmedzila a skusala ponukat rozne jedla.. Ale ziadne polotovary a parky... To radsej chlieb s maslom..
Ono este ziadne dieta dobrovolne nezomrelo od hladu.. 😉 Hlavne je hlupost davat detom jest blbosti, aby aspon cosi zjedli.. Lebo potom budu prave tie blbost chcet.. Odporucam sa hlavne obrnit trpezlivostou!
skuste mu na mesiac nasadit napr. Bkomplex.....alebo napr. aj toto je na podporu chuti do jedla
https://www.drmax.sk/pediakid-na-chut-do-jedla/
a uvidite, ci budu dake zmeny, ak nie, tak to nedavajte
tiez by som zrusila kakavko a trvala na tom, aby aspon za tanier polievky zjedol....a tam skuste dat vselico, napr. aj sosovicu, fazulu.....
chlebik s maslom a zeleninkou
ani kase nechce vobec?
skuste sa inspirovat receptami z Tinkine recepty
https://www.facebook.com/tinkinerecepty
a tu ma stranku, rozne zdrave recepty tam dava, pre mna super inspiracia
https://www.tinkinerecepty.sk/
baby a preco vlastne takym malym detom davate skusit parky? To velakrat registrujem, ze mamicky povedia, ze moj/moja chce len parky... Keby nevedel ze parky existuju, tak by si ich neoblubil. Ja som ten typ udenin v case ked boli male deti vobec nekupovala domov, ani nam dospelym.
@negymama a preco nie? Ak su parky kvalitne s vysokym podielom masa tak v tom nevidim nic zle... my kupujeme parky bud od znamejo masiara ktory to robi naozaj Poctivo z masa alebo vyberame 98% v obchode... takisto aj sunku...samozrejme netreba to davat detom kazdy druhy den... my davame parky tak raz za mesiac
@momomamo ahoj nechuti mu jest, alebo je iba priebercivy?. Je aktívny, vladze, prospieva normálne, co vysetrenie krv?
Naraz to nepojde, este by som vyskusala ci sa nerozpapa z liekov na predpis Peritol.
A urcite zmenit jedalnicek
Rano mlieko, potom caj, pecivo, jogurt, vyziva-ovocie. Chvalit ho a motivovat ako oekbe zjedok, ochutnal, kupit mu nivu salku, tanierik, pribir, podlozku na stol. Prechádzka vonka, obed polievka, druhe jedlo aj po spanku ak nevladze.
Treba mu pomahat pri jedeni, nakrmit ho? Ak ano kludne mu pomoz......
Drzim palce, chce to trpezlivosť, ja som mala starsieho prieberciveho, dodnes nezje hocico 😄.
Tak kakao - cukor, tuk, zasa cukor. Kaka takto, lebo kravske mlieko a kakao, logicky... kalorie mu nechybaju, ale vitaminy, mineraly, zelezo a tym padom - chut do jedla... je to kolotoc, ktori ste si nastavili sami. V tomto veku nepotrebuje uz ani mlieko, ani kakao... zasyti ho to dostatocne a pri detoch, ktore nie su motivovane hladom (a je takych dost) uz ani nebude pytat cely den. Treba ist na krv, pozriet, co chyba, podoplnat. Hlavne vitamin B a to zelezo. Ten den by som vyhodila mlieko a kakao a nechala to vykvasit..spravila poriadnu ovsenu kasu na ranajky a ovocie, spravila desiatu, spravila obed, olovrant, veceru. On ti s toho vsetkeho na zaciatku len dzobne, prvy mesiac bude tazky. Dokrm, nech zje s kazdeho aspon 5 lyziciek. To staci! Uvidis, ze sa to casom zlepsi...nenechaj sa jedlom vydierat, ani sebou manipulovat a co nezje - nezje. Deti hladom nepadnu. Nikdy. On si vezme svoje. Nepodplacaj sladkym, nevar a nedavaj blbiny. Bude pravdepodobne stale jest velmi malo - ale vyzivovo hodnotnejsie. Prazdne kalorie a spomalene travenie ako popisujes su fakt zle.
Zrušiť kakao. Nasadiť bkomplex a probiotiká. Osvedčené u mojej aj viacerých deti.
@lucia147852 ano mas pravdu, urcite probiotika, v jeho crievkach to musi vyzerat velmi nezdravo momentalne.
Ahoj, a vitamínov a napr zeleza ma v krvi dostatok? Moja teda jedla vsetko vzdy, s jedlom nebol problem nikdy, mozno zjedla menej, zato pytala stale nieco, no pred spanim a pocas noci pila dost mlieka s kakaom. Skončili sme v nemocnici s akutnym nedostatkom zeleza, ktore sa nevstrebavalo kvoli kvantam mlieka, ktore jej naburali crevnu mikrofloru. Celiakiu nema, ale zistili jej alergiu na kravsku bielkovinu. Presne taku stolicu mavala ako tvoj. To mlieko zrus :-/
@momomamo v prvom rade zrušiť kakavko - to je dôvod, prečo má tvrdú stolicu. Okrem toho ak vie, že dostane kakavko, tak prečo by jedol normálne? To ho zasýti, je to chutné, sladké a pohodlné.
Dobrovoľne od hladu ešte žiadne dieťa neumrelo, takže keď mu zrušíš kadejaké zbytočné maškrty, tak skôr či neskôr sa naje. Mnohým deťom v tomto pomôže škôlka alebo akýkoľvek kolektív, tam uvidia, čo všetko sa dá zjesť a idú s davom. Ak nechodí do škôlky, tak stolujte doma všetci spoločne, neuškodí to nikomu. Aj keď jesť odmietne, tak nech sedí pri vás a pozerá sa. Rýchlo mu docvakne, že je to pravidelný rituál a zapojí sa.
@negymama v mojim prípade lebo nič iné nezje. Pozerám aspoň kvalitné parky. 🤦♀️Šunka - nezje, ona proste radšej jest nebude. Istú dobu ani jogurty nechcela. Ani kapsičky (bez cukor) namiesto ovocia. To ale zase začala jest.🙏
@anjelicek26 co by si mne odporučila prosím?
Ako som písala radšej nejedla akoby mala jest co treba.
Ja som staré diskusie pozerala a vraj ma veľa detí takýto problém a v škôlke sa to zlepší. Moja ide od novembra
@oliali co este obsahuju tie kvalitne parky? konzervanty? Rychlosol? Min. to prve spomenute urcite, aj od farmara. A pravdepodobne aj to druhe.. Plus privela soli.. a to je aj dovod, preco parky detom nie, aj dospelym len prilezitostne..
@hennyinnsbruck ale parkami mu robis medvediu sluzbu.. Ak nic ine, tak je to velmi sprocesovana potravina, cize vyzivova hodnota ovela nizsia, ak to porovnas s masom (lebo predpokladam, ze preto je to prijatelne - ze maso..)
Ako matka 2 nejedlikov (aj ked v jednom pripade sa to vekom velmi, velmi vyrazne zlepsilo) radim vydrzat, neponukat nezdrave potraviny, len aby dieta cosi zjedlo - lebo toto je velmi zly navyk, nenutit, lebo to je kontraproduktivne, zaviest spolocne jedlo, kde dieta musi byt pritomne aj ked neje a prip. konzultovat s lekarom (moji odmietaci jedla maju dobre krvne vysledky, zda sa, ze ich priebercivost im zatial neuskodila..)
@oliali pojem "kvalitne parky" s vysokym obsahom masa, je na zalepenie oci, tak ci tak je to udenina, a detom na nej chuti nie to maso, ale koreniny a zaudenie, ale ako chcete.
Nepoviem, keby dieta bolo ako srotovnik a jedlo vsetko zaradom, tak sem tam aj tie parky zaradim , i my obcas par x do roka kupime, netvarime sa ale ze to je bohvieaka hodnotna strava, kazdemu je jasne , ze je to pre vyraznu chut a jednoduchost pripravy a jedenia. moje deti zjedia prakticky vsetko a zeleninu maju mimoriadne radi. a nie je to samozrejmost, ze sa take narodili...ale naozaj v rannom veku nevideli hluposti, chrumky, parky, nejedli sladkosti za odmenu, nikdy som jedlo nenutila ale ani neodmenovala, nenahanala som ich po ihrisku z jedlom ako stihacka, ani nerobila obrazky a divadielka k stravovaniu Mala som k jedeniu racionalny kludny postoj, a deti to prebrali.
@beronsche viem ze parky sú nič moc... Ja si dám poradiť, skúsim hocičo. My jeme stále spolu
Dnes ráno napr dala som jej chleba, rajčina, uhorka. Zjedla 2 rajčiny a jogurt chcela.
Dala som jej lebo inak by nejedla nič.
Chyba ze?🥴🥴🥴
Inak je zdravá, dávam jej probiotika, len to jedenie...
Je to blbost keď napíšem ze záleží aj na vzhľade jedla?
Začalo to špenátom že nechcela, potom krémovu polievku a postupne všetko.. Ešte mi zje napr mäso s kečupovou omáčkou... Lebo je to červené?? 🤨Vajíčka ma rada....
@hennyinnsbruck v skolke sa to zlepsit moze, ale nemusi. Mozu vylucit dieta zo skolky, alebo povolit navstevu len na doobedie, ked nebude tam jest.
To, ze si jej dala jogurt je ano, chyba..vies sama.. Urcite to nebol neochuteny, ale normalny sladky jogurt, takze tuk a cukor a uz nebude jest ine, kalorie, ktore telo potrebuje ma, ale nie vyzivovu hodnotu. Telo rano ten cukor pyta, to mi je jasne, preto davam rano kasu s cerstvym ovocim prevazne... deti si zvykli, je to rychlo zjedene aj rychlo pripravene. Zeleninu mame k olovrantu a k veceri...tam uz zas nedavam ovocie...to rano a do skoly na desiatu.
Len taka rada na okraj, fakt si "vytetovat", ze deti od hladu neumreli nikdy, pokial im bolo ponukane. Treba sa odosobnit od toho pocitu "tak nebude jest nic, "tak bude hladna", "tak mi schudne" "tak neporastie ako ma" "tak nebude mat energiu"... bude... pri spravne ponukanych potravinach a dobrom krvnom obraze netreba stale to jedlo tak hrotit a analyzovat. Plus sledovat si porcie, dieta by malo jest porciu asi ako jeho zovreta past. Ano tak malo dietatu normalne staci.
@hennyinnsbruck a ked uz ma rada jogurty, neskusila si jej dat biely neochuteny jogurt s ovs. vlockami a cerstvym ovocim? to je tiez dobre na ranajky. alebo aj susene ovocie, pomlete oriesky do toho.
@hennyinnsbruck moje deti jeden cas oblubovali, chlebik s maslom, alebo natierkou a na to uvarena mrkva na tensie kolieska. zo zartu sme to volali ze "vegetarianske parky". velmi im to chutilo a bolo to take netradicne, bezne to jedavali na veceru.
@hennyinnsbruck a najlespie je nove chute ponukat tak ze si to spravis na jedlo ty a s chutou to jes, ze mamine jedlo, to nejedz. to hned chcu deti ochutnat. I ked chapem ze niektore decka su take, ze moze okolo nich promenadovat aj svedsky stol a s nimi to nehne.
@negymama neskúšala som to veru s tým jogurtom, skúsim 👌👌👌
@anjelicek26
Dakujem vám obom. Ja nie som taká že mám strachy že bude chudnúť a tak- to nie, skôr som to vzdala a myslím si a dúfam ze sa rozje v škôlke.
Ale vďaka vašim príspevkom - skúsenostiam som sa teraz nakopla keď čítam ze to ide, že sa to dá.
Od tohto momentu idem na to. 🤩
Veľká vďaka 😊
@negymama no zvyknem tak aha aj mami ma raňajky (obed) hmmm aké dobre a bla bla😂
@hennyinnsbruck drzim velmi palce, nie si v tom sama, takych je deti vela. Ale velmi pomozes, ked to prave - prestanes riesit. U nas su vsetci najedeni za par minut, mam pocit, ze sila svorky robi vela, doslova sa boja, ze im to surodenec "zozerie"😂😂 Rada robim svedske stoly male na 1/4 pokrajane chlebiky rozne natierky a oblozenie, tak sa predhanaju, kto doje co ma na tanieri a moze si zobrat ten svoj dalsi "oblubeny".
@anjelicek26 😂😂😂 To je zlaté 🤩🤩🤩
Dakujem veľmi pekne
@anjelicek26 to je ta vyhoda viacpocetnych rodin...deti vedia, ze kto zavaha nezere 😅
@hennyinnsbruck dobre robis ale nevychvaluj okato, deti pridu na to , ze ich chces takto nalakat. ja praveze ked boli mali, dala som len sebe tanier, a tlacila akoze nevsimavo do seba, v style "jetolenpremna"...vtedy chceli nieco z toho.
Ale inak este je vzdy nadej v puberte, ja uz mam 3 zo 4 deti v puberte a poviem ti, zozeru nas s muzom aj s topankami, nic len varim a nakladam kvanta potravy , a riady do aleluja. Och, teraz by som chcela mat dakedy malo jeduce maciatka...
@negymama😂😂 a ja chcem opak rada varim a není pre koho 😂 tak snáď sa toho dožijem 😂
Ok nebudem preháňať s tým chválenim jedla 👍👍👍😊
Mám trojročné dieťa a nechce držať lyžicu, čaká kedy ho mama nakrmi neviem ako naňho ísť

Ahoj! Môj syn mal podobné obdobia... nezjedol nič okrem mlieka -trvalo to aj mesiac... alebo potom len párky čisté bez chlebu... Keď som mu ale mlieko ráno nedala,tak zjedol aj pol rožka. No ale prešlo to časom akosi samé... a teraz zje všetko aj za 2 🙂
U nás bola nevýhoda,že sme bývali u svokrovcov. Takže keď malý nedostal mlieko odomňa plakal až mu ho dali oni,vôbec nechápali,že by mal zjesť aj iné....