icon

Na Slovensku by deti mali mať slovenské mená

daniela2202
28. dec 2021

Dievčatá, žienky, budúce mamičky...
Spamätajte sa .... sme na Slovensku, naše deti by mali nosiť naše slovenské mená, reprezentovať našu krajinu....
Je mi až do plaču z tých zahraničných schomolenín 😂😂😂

daniela2202
autor
28. dec 2021

@ivkazba Pani riaditeľka, vy máte pravdu vždy.... pekný deň prajem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
28. dec 2021

@daniela2202 tvoj príspevok je úbohý, keď došli argumenty, tak začínaš útočiť? Čakala si hromadné pritakávanie a nevydalo? Ešte ťa mohlo napadnúť aj to, že nie všetky deti narodené na Slovensku, tu aj zostanú žiť. A že niektoré s podľa teba slovenskými menami si v dospelosti svoje meno zmenia na zaujímavejšie, nakoľko budú pracovať v umeleckej sfére.

daniela2202
autor
28. dec 2021

@elizabet173 Určite nie, čakala som diskusiu, ďakujem za každý názor - útok.... 🖐

ivkazba
28. dec 2021

@elizabet173 myslím, že tu ide o slušnú dávku nejakého komplexu. Nie je to prvý príspevok, v ktorom ma oslovila titulom "pani riaditeľka". Mne je takýchto ľudí vlastne ľúto.

ivkazba
28. dec 2021

@viestta prečo zo Šumavy? Nestačí ti z Tatier? 😉😂😂

zuzitko74
28. dec 2021

@daniela2202 Dieťaťu je v zásade jedno ako sa volá, je na svoje meno zvyknuté od narodenia a je mu prirodzené. Problém nastáva vtedy, keď sa stretne s netolerantnými a primitívnymi jedincami, ktorí si v mene zachovania čistoty jazyka, neváhajú kopnúť do nevinnej obete len preto, že jeho rodičia mali tú drzosť slobodne rozhodnúť o mene vlastného dieťaťa.

negymama
28. dec 2021

Je velmi dobre ze sa v sucasnosti davaju detom roznorode mena podla slobodneho vyberu. Nielen tie, co su v kalendari - ako to prevazovalo este nedavnu dobu. Deti aj dospeli sa tak ucia tolerancii, siroke spektrum mien tak nezvadza k posmechu pre "vynimocnost" v mori standardizovanych opakujucich sa mien.

Moje deti takmer nepoznaju vysmech pre meno, deti v skolach su zvyknute na cudzokrajne nezvycajne mena...tak, ze nakoniec ziadne nie je nezvycajne.

oblecenie99
28. dec 2021

@daniela2202 Daj tu prosím 10 slovenskych mužských a 10 slovenských ženských mien a napíš, ktore z nich si dala ty svojim deťom

ladycat2021
28. dec 2021

To mam rozumieť tomu tak, ze ak žijem momentálne v zahraničí a moje dieťa by dostalo zahraničné meno, tak v prípade, že by som sa rozhodla vrátiť domov na Slovensko by som mu mala zmeniť meno ? Len kvôli tomu, ze niektorým ľuďom by to meno prišlo divne ..respektíve by sa im nepáčilo lebo by to nebolo slovenské meno ? 😐

nikyball
28. dec 2021

@daniela2202 ja si skôr myslím, že by malo ladiť meno + priezvisko a nemali by trhať uši. Tiež sa bavím nad menami typu Jennifer Zvončeková. Áno ženy, je to trapne a lacné. Ženy majú v poslednej dobe potrebu hľadať akože originálne mena, lebo inak skončia pri Nine, Sofie, Mateovi, Alexovi, ale občas sú to extrémy typu Cyrila 🤣

kittykat22
28. dec 2021

@daniela2202 ja neviem ci si zaspala dobu, ale to, ze dieta nema tradicne slovenske meno je diskusia tak 12-14 rokov spat. Ak chces klud tak vypni internety a chod pracovat do zahradky. To ti nervy pohladi.

sissy27
28. dec 2021

@daniela2202 ty si si ani len ako nick na internet nevybrala slovenské meno, a ak je Daniela tvoje skutočné meno, tak dúfam si dnes ráno ako prvých atakovala svojich rodičov s týmto nezmyslom a pekne im vynadala, že čo za meno ti vybrali a ako ťažko sa ti s ním na tomto Slovensku žije a teraz musíš kvôli tomu riešiť emigráciu do Izraela…

eva112014
28. dec 2021

A teraz ženy, poďme rozoberať priezviská! 😀

@daniela2202 Ja som dala malej priezvisko bez ová. A to som rodila na Slovensku. Hej kukali na mňa sestričky a pýtali sa ma opakovane, či správne pochopili. Tu v zahraničí OK, ale na Slovensku neviem aké by to bolo. Však, keď sa tu riešia slovenské mená. No zbohom!

kengurica
28. dec 2021

@daniela2202 už sa konečne dozvieme, ktoré sú tie pravé slovenské mená?
Mám pocit, že ťa iba baví "mútiť vodu", ale argumentovať je nad tvoje mentálne sily.

viestta
Odpoveď bola odstránená
eva112014
28. dec 2021

@daniela2202 Inak ja som si postupne zvykala tiež na jedno meno. Na Elvisa z Afriky. On je čiernej pleti. Ja som poznala len speváka Elvisa. 😅
No, bol to môj problém. 😁

annm81
28. dec 2021

@daniela2202 Chceš diskusiu, ale nie si schopná odpovedať, čo považuješ za slovenské mená. Ja mám Daniela a Júliu. Aj mne patria tvoje výčitky o skomoleninách?

terry2003
28. dec 2021

Ja by som radšej mala odísť do čiech. Keďže som Tereza a nie Terézia. Dokonca sa ani ani na Slovensku s tým nevedia zmieriť keď mi aj škole skoro na všetky diplomy písali Terézia.😅

kengurica
28. dec 2021

A prečo všetci nevaria rýdzo slovenské jedlá, ako bryndzové halušky. Či tie sú vlastne pôvodne rumunské 🤔. Tak pohánkové, ovsené kaše, zemiaky a kapustu !!!!!
😂😂😂

annm81
28. dec 2021

@kengurica Až na to, že pohánka je z Ázie a zemiaky z Ameriky. Globalizácia je sviňa... Mali by sme svet vrátiť k pôvodnému poriadku spred čias hodvábnej cesty.

kengurica
28. dec 2021

@annm81 No veď to, že ťažko sa dopátrať k niečomu, čo " reprezentovalo" našu krajinu.

vevesh
28. dec 2021

@eva112014 ja mam "problem" so spanielskym Jezisom (Jesus citaj Chezus pre tie, ktore to meno nepoznaju ) a Mercedesom (teda po slovensky spravne Mercedesou)....nejak mi tie mena nejdu na jazyk...

@daniela2202 prihlasujem hrdo moje deti do skupiny zahranicnych mien- vsetky tri maju konkretne arijske mena, lebo priezvisko maju tiez z inych koncin a k tomu sme im nabalili aj 3 obcianstva, cize su hrdi polovicni slovaci😎 a je mi 2 krat sum a fuk, kto si co o tom na akom fore mysli....

negymama
28. dec 2021

@vevesh mne zas prislo zvlastne. ze niekedy hlavne v nemecky hovoriacich krajinach davali chlapcom ako druhe meno "Mária". priklad Erich Maria Remarque. Podobnou tradiciou je aj u nas chlapcenske meno "Marián"

negymama
28. dec 2021

@vevesh no myslim ze v stredoeuropskom priestore sa len malokto moze chvalit /ak to je vobec na chvalu/ cistym mononarodnym povodom.

Ja som si vzala muza len o 100 km dalej od domova a nase deti su mixom 6 narodov - a to len tych, co vieme.

vevesh
28. dec 2021

@negymama ja som tiez mix 6 narodnosti, o ktorych viem a aj napriek tomu, ze rodicia su slovaci na slovensku narodeni...

ladycat2021
28. dec 2021

@vevesh moje deti budu tiez polovicni slovaci a meno dostanu zahranicne bez ohladu na to ci sa to niekomu bude pacit alebo nie 🙂 nazor inych ma nezaujima maximalne si to vypocujem a pomyslim si o tom svoje

elizabet173
28. dec 2021

mňa na tejto diskusii najviac baví nadpis - mali by mať - to kto určuje? Príde mi to rovnaké, ako mali by ste mať dve deti, mali by ste si kúpiť ďalšie auto, mali by ste ísť bývať do mesta, mali by ste mať VŠ....ži a nechaj žiť. Keď sa niekomu páči rýdzo slovenské meno, nech ho dieťaťu dá, ak sa mu páči iné, nech mu dá to, prečo by to mal niekto určovať?

negymama
28. dec 2021

@elizabet173 akurat ze ani sme sa nedozvedeli, ktore su to tie odporucane "rydzo slovenske" mena 😲

zrejme sa nas vyber podla autorky ma striktne drzat mien ako Pravdoľub a Dúbravka a Tichomila a podobne. Inak neviem. A este nam to kazia tie prišerné nemecko madarske hebrejske a ine priezviska.

Moje dieta slovenskej narodnosti ma meno hebrejskeho povodu, najprv prebrate do nemciny a potom počeštené a ktomu latinsko-nemecko počeštene priezvisko. chudák malý, a to ešte netuši ze moja babka cize jeho prababka bola z 1/4 Rómka.

ladycat2021
28. dec 2021

Moze mi niekto vysvetlit preco autorka zacala diskusiu, na ktoru neodpoveda ? Stale cakam na tie odpovede ...