icon

Na Slovensku by deti mali mať slovenské mená

daniela2202
28. dec 2021

Dievčatá, žienky, budúce mamičky...
Spamätajte sa .... sme na Slovensku, naše deti by mali nosiť naše slovenské mená, reprezentovať našu krajinu....
Je mi až do plaču z tých zahraničných schomolenín 😂😂😂

vroni
28. dec 2021

@vevesh, Siegfried je mužské meno, nie zenske.
Ono aj s tým Nemeckom je to diskutabilné, iné mená sú v Bavorsku a iné na severe. Mne sa vždy páčili klasické starofrizske mena, ale tie väčšinou aj Nemci považovali za zabudnutu exotiku...

viestta
Odpoveď bola odstránená
vevesh
28. dec 2021

@vroni Siegfried je v starogermanstine muzske meno, dnes sa prevazne dava zenam🤪🤪a Friesland je podla nemcov exotika🙈🙉🙊hlavne pre tych echt bavorov z berchtesgaden a garmisch..

elementissa
28. dec 2021

@oblecenie99 😲😲😲😲 skrátená verzia od Kunigundy je čo? Gunda/Kunda? Dúfam, že niečo úplne iné, lebo meno je len meno, ale niektoré znejú naozaj hanlivo

vevesh
28. dec 2021

@elementissa tipujem Kinga..

oblecenie99
28. dec 2021

@elementissa Kinga 😉

vroni
28. dec 2021

@vevesh, s tým som sa veru ešte nestretla. Pre echt bavorov je exotika všetko, čo nie je úplná klasika. Kolega Jan by vedel rozprávať 🤣🤣🤣

negymama
28. dec 2021

@elementissa dcera mala spolužiacku Kingu, jej rodicia boli madarski diplomati

daniela2202
autor
28. dec 2021

@pleja aspoň ty si pochopila, ďakujem, chcela som len naznačiť, že máme slovenský kalendár mien, kde je dostatok mien, niektoré už vôbec nepoužívané, a teda ojedinelé a výnimočné. Ja som nikde nepísala , že treba dávať " pravé " slovenské mená, táto diskusia sa zvrtla celkom iným smerom.... ani jedna z prítomných nepoložil otázku... ako si to myslela? .... iba útoky...
Veľmi smutné.... aj o tom to je

jana_eyre_2
28. dec 2021

@pleja a prečo by si mal niekto myslieť že čím exotickejšie, tým lepšie? Prečo by to.mala byť nejaká súťaž? Keď si farbis vlasy na hnedo lebo sa ti páčia, robis to preto lebo si myslíš že sú lepšie ako blond, alebo preto že proste sa tebe konkrétne viac hodia? Každému sa páči niečo celkom iné.. a áno niekomu sa nepáčia tradičné mena..
@daniela2202 vieš, keby si nenapisala tak útočny text, možno.by si toľko žien nepoburila.. ale priznať si chybu asi nie je veľmi národné
.

zuzitko74
28. dec 2021

@daniela2202 Niektoré mená v našom kalendári sú ešte väčšie exotiky, než tie zahraničné. Sú také archaické, že si zaslúžia upadnúť do historického zabudnutia a byť nahradené niečím použiteľnejším, pokojne aj zo zahraničia.

dskjhfdlkdjhl
28. dec 2021

@daniela2202 Mala si zacat uvodnym prispevkom slusne, teraz sa uz pozde hras na tu dobru😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
negymama
28. dec 2021

@daniela2202 ale noo, trosku sa uz vykrucas. prvy prispevok bol o tom ze na slovensku by nase deti mali nosit nase slovenske mena.

a zrazu "nase slovenske" uz nemusi byt prave slovenske, staci aj slovensky kalendar a tym mame "reprezentovat " nasu krajinu.

dskjhfdlkdjhl
28. dec 2021

@negymama ta je uz cela vykrutena a asi ma dojem, ze nikto nevie citat😉

annm81
28. dec 2021

Ani jedna nepoložila otázku, ako to myslíš? Ja som sa ešte na druhej strane tejto diskusie slušne opýtala, či mená mojich detí považuješ tiež za skomoleniny. Nedostala som odpoveď. Ale nemusíš sa namáhať, môj úmysel bol ukázať ti, že moje deti majú podľa teba asi vcelku normálne slovenské mená a realita je pritom taká, že som im cielene vybrala mená, ktoré sa dajú chápať ako medzinárodné, aby ich nemali problém nejakým spôsobom vysloviť vo väčšine sveta.

marilora
28. dec 2021

@daniela2202 ono nejde ani o tie zahraničné mena, ale tie zdrobneniny zahraničných mien je otras. Neznesiem to. Ak je chlapec Phil alebo Fin tak nech ho tak aj volaju a nie Philko alebo Finko Finicik Philik a podobne. To je fakt hruza. Mam averziu na zdrobneninu Marcus = Marcusko. Zienky toto sa nikde v zahraničí nerobí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
lucka114
28. dec 2021

@heln Pravdolub je úplne 👍👍👍😀😀😀🤪🤪

eva112014
28. dec 2021

@marilora Toto isté píšem aj ja. Tie zdrobneniny sú otras.

annm81
28. dec 2021

@marilora Ale robí sa to. Nielen v podobe ako spomenula @viestta. Deminutíva sa používajú v mnohých jazykoch a pochopiteľne sa často aplikujú na deti. Aj v iných slovanských jazykoch sú zdrobneniny mien bežné. Nie som si istá, ale nezdrobňujú veľmi intenzívne detské mená napr. aj Francúzi? A keďže je to normálna súčasť každodenného jazyka, ľudia to aplikujú aj na nové slová a netradičné mená. Ak to dnes znie nezvyčajne, o 20 rokov to môže byť úplne normálne znejúce meno. Jazyk, ktorý sa nevyvíja je blízko svojmu zániku.

kate_cs
28. dec 2021

@daniela2202 môže ti to byť jedno. Ja sa na tom vždy dobre bavím, ale nikdy sa nevyjadrujem. Väčsina ma pocit, že jeho dieťa urobí dieru do sveta na medzinárodnej úrovni a Slovensko mu bude malé. Je na každom z nás, aké meno dá dieťaťu. Nerieš.

mironka
28. dec 2021

@ibrunova mna moj nebohy otec volal vzdy celym menom Miroslava a sestru Slavomira. Nikdy,teda nespominam si,aby mi niekedy povedal Mirka.

rebekamarcusko
28. dec 2021

@daniela2202 tak ked ta nie je nic do toho ake mena davaju rodicia svojim detom,tak preco si tuto diskusiu zalozila?

elementissa
28. dec 2021

@oblecenie99 Kinga je náhodou zvučné meno 🙂 🙂 ako ti hovoria? Iba Kinga alebo máš aj nejakú familiarnejsiu verziu mena?

elementissa
28. dec 2021

@marilora to nie je celkom pravda, robím v medzinárodnom kolektíve, najčastejšie pracujem s Američanmi, Britmi, Austrálcami, Rumunmi, Indami a Spanielmi. To sú moje najbližšie oddelenia. A teda všetci sa oslovujú nejako zdrobnene/skrátene... Jednoducho Kathryn je Kathy, Mallory je Mal, Vanessa je Ness/ Nessie, Ashleigh je Ash, Raluca je Ralu, Cristian aj Christian sú obaja Chris/Cris a to jeden je Rumun a druhý je Brit. Enrique je Quique, Isabel je Isa... Skoro každý má nejakú skratku mena... Takže nie je pravda, že sa nepoužívajú iné formy. Malokde vo svete sa používajú iba čisto úradné formy mena a nič iné. Priatelia, kolegovia a rodina sa oslovujú familiarnymi verziami, nie úradnými

babulkomale
28. dec 2021

@nwnw určite sa nechytajú na Čechov 🤦 Alča, Verča, Mirča, Barča, Míša je už aj muž aj žena a nevieš o akom pohlaví je reč 😃 proste des, nikoho nenazvú ako sa naozaj volá.

luuubik
28. dec 2021

Autorka nemyslela povodne rydzo 100% slovenske/slovanske mena - myslela predsa mena, ktore su uvedene v nasom kalendari, t.j. su uz stovky rokov v nasom jazyku a kulture zdomacnene, prisposobene nasej vyslovnosti atd. Vztahovala sa podla mna na cisto - uz na prvy pohlad v nasom geografickom priestore cudzie mena typu Kevin, Jessica, Chiara, Dylan... Urcite tam vidite jasny, do oci bijuci rozdiel medzi takymito menami a menami typu Ján, Peter, Katarína, Svetozár, Ľudmila... A tu tri strany diskusie, ze nech vymenuje slovenske mena 🤦‍♀️ Vsetky, co su v slovenskom kalendari ja povazujem za slovenske a je sum a fuk ci ich povodna verzia vznikla pred dvetisic rokmi dakde v dnesnej Azii. To len tak na okraj... Suhlasim plne, ze je to kazdeho vec, pokial je clovek, dieta slusny, dobry, nech sa vola XCY543 (nejako v tomto style pomenoval svoje dieta Elon Musk). Cize, ano, zbytocna diskusia, zbytocna konfrontacia... Ale poznamka pod ciarou: Jennifer Slaninková, Christiano Vareška, Liam Cibuľka prosto je otras - podla mojho osobneho nazoru, ktory samozrejme nikomu nevnucujem ani nahlas neprezentujem... Ale poznam nieco opacne - chlapcek ma slovenske meno konciace na -mír a čisto zahranicné, anglicky znejuce prizvisko... A to mi prislo mile, zdaleka nie taky vystrelok, ako tie priklady predtym...

jana_eyre_2
28. dec 2021

@luuubik inak je zaujímavé, že extrémy ako jeniffer slaninkova a podobne stále čítam len na modrom koniku.. poznám strašne veľa mladých rodín, veľa detí, keďže ich mám sama a každé je v nejakom kolektíve a ani jedno sa nevola tak ako sa často píše tu v diskusiách.. volajú sa vseliako.aj zahranicne, ale vzdy sú to pekne znejúce mena aj k priezvisku.. nevravím že také pomiesane extrémy neexistujú, avšak si myslím že ich je tak málo že naozaj sa ani autorka ani nikto iný nemusí báť že to prerastie do takých rozmerov aby to niekoho ovplyvňovalo..

Aj moje deti sa volajú zahranične.. nemáme však ani typicky slovenské priezvisko a predsa to pár ľudí okomentovalo.. mám kamarátku čo nemá muža slovaka a predsa riešili zahraničné mena ich deti.. žiadne extrémy len nie mena z naseho kalendára.. proste u nás sa musí stále niečo riešiť a stále musí byť ktosi nespokojný s tým ako sa rozhodne ktosi iný (nevravím teraz o tebe konkrétne, to je všeobecna poznámka do diskusie) prirovnala by som to k dievcenskym.nausniciam - kedysi takmer každé dievča plosne u nás muselo mať prepichnute usi.. ja som nemala.a furt to ktosi riešil.. dnes je už viac dievčat čo nemá prepichnute usi.. a predsa sa to u nás pokladá za vycnievanie.. na Slovensku sa proste ťažko vacsinovo pripúšťa akákoľvek inakosť, aj keď je to len banalita..

luuubik
28. dec 2021

@jana_eyre_2 pozri, mnohe zahranicne mena zneju fakt pekne a pacia sa mi aj u Slovakov (pokial to teda nie su tie extremne vyssie uvedene kombinacie). A zas na druhu stranu sa mi nepaci kopec mien, ktore su v slovenskom kalendari. Asi je lepsie volat sa Noel ako trebars Pankrác - hoc je to slovenske... Nejde o to, ze mena z nejakeho jazyka musia byt automaticky lepsie ci horsie. Tu slo skor o to, poukazat na trend, ze zahranicnych mien je uz privela v porovnani s klasickymi - co sa niekomu moze pacit inemu nie... Je to v konecnom dosledku uplne jedno, lebo kazdy si da meno dietatu ake chce. Tym, ze mnoho zien tu ma zahranicne mena deti (cize su na to citlive) plus ten nie velmi stastny ton autorky (hned direktivne "mali by") sposobili, ze sa to tu zvrhlo. Casto sa tu baby bavia - mne sa paci, nepaci to ci ono, preto a preto, to je bezne... Ved bavit sa o tom, ci sa niekomu pacia viac balerinky inemu tenisky a tretiemu lodicky je akceptovatelne, tak preco by sme sa nemohli bavit aj o tom, ktore mena su nam sympatickejsie ? Proste by som to extra nehrotila, bola to len prezentacia vkusu autorky - hoci ano, dost necitliva prezentacia...