icon

Na Slovensku by deti mali mať slovenské mená

daniela2202
28. dec 2021

Dievčatá, žienky, budúce mamičky...
Spamätajte sa .... sme na Slovensku, naše deti by mali nosiť naše slovenské mená, reprezentovať našu krajinu....
Je mi až do plaču z tých zahraničných schomolenín 😂😂😂

jana_eyre_2
29. dec 2021

@luuubik myslím, že keby kritizovala napríklad výber podobných mien aké si dala svojim deťom ty, tak by si to tiež nebrala len ako neškodnú prezentáciu názoru.. pretože táto diskusia nebola založená za účelom diskutovania o rôznych menách ale ako provokácia.. až následne asi autorku trklo že nemá argumenty.. myslím že jediný kto tu čosi hrotil bola samotná autorka aj svojimi odpoveďami..

karolinakr
29. dec 2021

autorka, k tym schomoleninám, neviem presne ktoré máš na mysli, ja som zažila eru ešte mien zo slovenskeho kalendara a potom to už išlo, otvorili sa hranice, dorazil internet, ľudia čerpajú informácie z celého sveta a nie sme uzavretí pred svetom ako kedysi, že maximalne ruské filmy sa tu púšťali. J a som zažila, ked Katarína a Zuzana a Lucia Veronika Martin, Peter, Pavol boli naj , potom z ničoho nič Sofia na 1.mieste, Ema . to doteraz neviem odkiaľ táto obľuba, Nela - Nina ,tam bude asi vplyv Búrlivého vína a Tobias, Mathias toto tiež netuším odkiaľ...Teraz ti prečítam, čo davali v Trnavskom hlase tento týždeň aké mená Viktoria, Jasmína, Lilly, Hana, jakub, Linda. Artur. Michal a Simon inak často dávajú aj Agáty, Jakub, Samuel ..Môžeš dať ešte jednu diskusiu že odkiaľ mamičky čerpajú pri výbere mena, mňa to tiež zaujíma Jakubko asi z Perinbaby, inak fakt neviem

oblecenie99
29. dec 2021

@karolinakr Ema bude asi inšpirácia z Priateľov a drží sa doteraz

karolinakr
29. dec 2021

@oblecenie99 môže byť. Pamätáš si Emmu Tekelyovú? Manekýnka, hlásateľka, knihu napísala veľmi populárna, ale už som dlho o nej nepočula...predtým bola furt na obraze

oblecenie99
29. dec 2021

@elementissa Našim sa to meno páčilo, lebo sa nedá nijako skracovať a vymýšľať naň zdrobneniny. Ale ľudia sa vynajdu, bežne ma volajú kamošky Kinguš, Kinguška 😀 (samozrejme mi to nevadí). Ale ináč najčastejšie som len Kinga. Mam meniny aj podľa rozšíreného slovenského kalendára, ale najviac nás nájdete najmä v HU a v Poľsku (tam majú dokonca aj svätú Kingu 🙂). Väčšinou sa musím na dvakrát predstaviť a vysvetľovať, ale nespomínam si, že by som mala nepríjemné skúsenosti, skôr naopak, ľudia sa pýtajú zvedavo ale vždy slušne. Osobne poznám len dve, dokonca chodili so mnou na strednej do jedného ročníka, len inej triedy, ináč už žiadnu.

karolinakr
29. dec 2021

@oblecenie99 Kinga to máš ako king ! Aj máš také kráľovské vystupovanie a dominantnú povahu či to ťa obišlo? 🙂

eva112014
29. dec 2021

@oblecenie99 Kinguška 😂 Prepáč, ale ako pre dospelú ženu to znie fakt hrozne. Aj ja mám kamošku Kingu. Max. nám dovolí Kingi. Ale inak iba Kinga. U mňa jednoznačne.
Sestru má Emesu. Ty toto meno určite poznáš.

Vyslovuje sa po maďarsky Ämäšä pre tých, ktorým toto meno nič nehovorí.

karolinakr
29. dec 2021
oblecenie99
29. dec 2021

@eva112014 To iba keď chcú byť na mňa veľmi milé, ale naozaj väčšinou len Kinga 😁 Mňa to nedokáže nejak rozhodiť, nikdy som nikomu nehovorila ako ma majú volať, som vysporiadania so svojím menom a keď ma chcú nejak prezyvat, lebo im to tak ide na jazyk, pokiaľ to nie je hanlivé, tak nech.. To Kinguš mi príde milé, ale ozaj to používa len jedna kolegyňa, kamoška, možno sem tam moja mama 🙂 To Emese poznam ale my vyslovojumeme s obyčajným "e", ako Emeše. Závisí aj od kraja, kde bývate, slovenskí Maďari na južnom Slovensku majú inú výslovnosť ako napr. Na východe v Medzibodrozi, iné je pri Galante a iné pri Moldave nad Bodvou, dokonca aj ta Košická maďarčina je taka viac (vraj) Peštianska, ako to oni volaju.. preto sa niekde môže zdať, že to Emese sa vyslovuje skôr s "ä" a niekde s "e" 🙂

oblecenie99
29. dec 2021

@karolinakr Môj muž by ti na to povedal, že aj hej 😀 ja si myslím, že som silnejšia osobnosť, ale panovacna nie.. Stále som za takú zlatú strednú cestu ak sa dá 😁

kris_tin257
29. dec 2021

Tak je to teraz obrovská "móda", len mi je ľúto niektorých detí keď vyrastú a tie teraz módne mená im ostanú ... Ale viac rodičov myslí viac na to čo je IN ako na to ako sa môžu potom tie deti cítiť a či sa vďaka hlúpemu menu môžu neskôr stretnúť so šikanou

annm81
29. dec 2021

@kris_tin257 nemusí ti byť nikoho ľúto. Moje dieťa má v škôlke kopec tradičných mien. Teda tradičných pre ich rodičov - francúzske, slovanské, anglické, severské, japonské, arabské mená a tie deti to absolútne neriešia. Neriešia to ani ich súrodenci školáci.. Sú na to normálne navyknutí, keďže s tým vyrastali

rebekamarcusko
29. dec 2021

@annm81 ked ale deti vychovavaju rodicia,ktori sa vysmevaju z mien,je jasne ze aj deti to budu robit. Netreba hladat chyby v menach,detoch ale vo vychove. Vsetko je o tolerancii,tu niektori ludia bepoznaju.

zuzitko74
29. dec 2021

Pracujem v škole a stretávam sa s rôznymi menami. Deti to fakt neriešia, nestretla som sa ešte s posmeškami kvôli menu.

eva112014
29. dec 2021

@oblecenie99 To je normálne, že ten dialekt sa líši od regiónu.
Áno, je to tak, že v detstve ako človek počuje svoje meno, tak si zvykne.
Kamoška napr. neznáša Kinguci. To ju mamka volá tak.
A opakujem sa, ale fakt zdrobneniny mien, ja osobne nemám rada. Zdrobneniny pri všetkých menách.

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
eva112014
29. dec 2021

@karolinakr Maďari tiež majú čudné mená niektoré. Emõke (Ämõkä, Piroška) a radi tie mená ťahajú. Napr. Eva - Éva, Adam - Ádam, Milan - Milán, Gabriel - Gábor, Štefan je najlepšie! Volajú ho István, Pišta, Piťu.
Tak pre mňa skôr už tie nemecké. Priznám sa, že pri výbere mena mojej dcérky som sa snažila, aby to meno nemohli pomaďarčiť.

bluehorsee
29. dec 2021

@mamina0078 presne tak. Keby pani poznala slovanské mena tak by inak pisala. A to veru nie je ani Janko ani Peťko ani Mária.
Každý nech sa stará sa o seba

kris_tin257
Autor odpoveď zmazal
kris_tin257
29. dec 2021

@annm81 áno je iné keď ma niekto priezvisko Smith a zahraničné meno ako keď ma niekto priezvisko napríklad Kováč a predtým meno Liam. Je prirodzené že ak rodičia pochádzajú zo zahraničia aj dieťaťu dajú meno z ich krajiny. Ale keď ma niekto priezvisko napríklad Kováč a rodičia mu dajú meno Liam tak chudák chlapec...

annm81
29. dec 2021

@kris_tin257 A premýšľala si nad tým, že kopec tých detí ma rodičov z dvoch odlišných krajín? Ja som sa rozhodla pre slovenské verzie mien (a presne tak volajú deti aj ľudia naokolo, ale priezvisko majú anglicky znejúce. Presne tak ako Liam Kováč. Nikto normálny to nerieši... Vlastne som sa nestretla s vôbec nikým, kto by to riešil. V čom sú moje deti chudáci? Hej, ich mená najprv prečítajú podľa anglickej výslovnosti. Starší syn ich opraví, ako ho voláme doma a jeho okolie to rešpektuje. A čo je tak strašné na Liam Kováč, že chudák chlapec? Že niektorí rodičia jeho spolužiakov sú s prepáčením retardi a doma sa pri večeri rehocú, že Liam Kováč, bože dopopuku... Ale že im nie je smiešne hebrejské krstné meno so slovenským priezviskom, alebo slovenské meno s nemeckým priezviskom...

zuzitko74
29. dec 2021

@kris_tin257 To je len zvyk. Ak by si robila v škole kde je 800 detí, tak už by sa ti nezdalo čudné žiadne meno.

elementissa
29. dec 2021

@luuubik takže slovanské meno ako Kažimír a k tomu anglické priezvisko ako Rockefeller napríklad je strašne rozkošné, ale Jennifer Cibulková je cele zle 😆😆😆😆 logika 300000 🙏😆😆😆

karolinakr
29. dec 2021

Kazimír Matovič

marilora
29. dec 2021

@viestta to nie su zdrobneniny ale prezyvky alebo skratene podoby mien ako Thomas je Tom , Thobias je Tob alebo Tobi, Michael je Micha, Jacqueline je Jacky, Manuela je Manu , Veronika - Vroni, Daniela - Dani, Sebastian - Basti alebo Seb, Marcus- Marc, Alexander- Alex etc. Klasické skrátené podoby mien a nie skomolene zdrobneniny

vevesh
29. dec 2021

@zuzitko74 nikde v zahranici neriesia mena a vysmech z nich. To je len slovensky narodny sport. Ja ked som povedala mena deti som len pocula reakcia 1. A nebudu sa im smiat? A 2. Aka bude zdrobnenina..... Jedine na co by som davala ohlad je, ci dane meno v zahranici nie je hanlive. (Napriklad mojmu muzovi sa strasne paci dievcenske meno Sham- znamena odvaha a hrdost pre nositelku, avsak v nemecky hovoriacich krajinach znamena scham hanba ci pubicke ochlpenie, tak som ho hned zrusila...)

luuubik
29. dec 2021

@elementissa ja som nieco hovorila o Kazimirovi Rockefellerovi? Kde??? Ci si domyslame, co sa nam prave hodi ? 😉 A preco by mala byt logika v tom, co sa nam paci? Niekomu sa pacia ruze, iny ich neznasa a miluje tulipany - jedno je logicke a druhe nie? 🤦‍♀️ Ano, urcite sa mi viac paci slovenske meno so zahranicnym prizviskom (ked aj taky mikrokusok sveta - Slovensko - moze inspirovat obrovske narody) ako naopak. Co ma vkus spolocne s logikou? A len taka "malickost" - samozrejme vzdy zavisi od konkretneho mena a konkretneho priezviska, takze si predstav, konkretne Kazimir Rockefeller sa ani mne nepaci 😄 Ale neuveris, su aj kombinacie, kde to vyznie pekne.

marilora
29. dec 2021

@luuubik ale mozno s takou tou zahranicnou výslovnostou by to bolo docela skvela kombinácia 🤣

luuubik
29. dec 2021

@marilora tak ono, za normalnych okolnosti vyberaju rodicia detom mena, ktore vedia vyslovit... Aj tu oslovuju dievca "Džesika" a nie "Jesika" - ak sa uz pre to meno rozhodnu... 😉

karolinakr
29. dec 2021

@marilora @vroni je Veronika? To je pekné , ale ako skratka by som si to nedala dokopy s tymto menom..