icon

Názory na mená: Odin Lothar, Helga, Alyx

4. sep 2022

Dohadovali sme sa na menách pre deti, pre chlapca sme vybrali Odin Lothar a pre dievča Helga, stredné meno ešte priateľ nevybral na 100% ale pracujeme s menom Alyx. Čo si myslíte? S priezviskom sedia v pohode.

perdita11
4. sep 2022

dajte mena ake sa pacia vam a ake uznate za vhodne. Vzdy sa najdu ludia co sa budu pohorsovat. Takisto mne sa nepacia cisto rydzo slovenske a ked by som to povedala nahlas tak uz by siel komentar a ved co je zle na Marii, Jankovi a pod. Ved som zo Slovenska. Takze asi tak. Nemyslim si, ze sa chcete detom mstit to co je za logiku? Hlavne ak mate chcene dietatko tak mu chcete to najlepsie.
Inak mne sa paci aj Alexa pre dievcatko 🙂 sice ako z AI ale viem ze v USA funguje to meno

althejka
4. sep 2022

Pozerate Vikingov ze?

nikyball
4. sep 2022

Nech sa pohybujete v akejkoľvek spoločnosti ,prečo tie mená musia byť za každú cenu strašne, nevkusné, skomolene?

1204verobnika
4. sep 2022

@althejka to už rovno by som dala ragnar lothbrok veď už aj tak sa mu budú smiať. Fakt daktorym ľuďom by mali netflix seriály zakázať pozerať...

janetinka27
4. sep 2022

helga bola sekretarka v Derrickovi

vroni
4. sep 2022

Mne sa aj Helga aj Alix (Alyx už menej) celkom páčia, snáď až na to, že teda riadne razia potuchlinou. Odin Lothar je jednoducho príšerne v akomkoľvek zložení. Nemohol by byť miesto Odina aspoň Thor (a niečo iné ako druhé meno)?

althejka
4. sep 2022

@1204verobnika 🙂 ja ten serial lubim . Moja babicka vzdy hovorila ze kazde meno je pekne ked sa pekne vyslovi. Ale mala susedu Jolanu a tam bola akoze vynimka 😃. Ale k menam pre deti by mala platit taka citlivost ponesie si ho cely zivot pokial si v dospelosti nepovie ze ho zmeni lebo sa s nim sam nikdy nestotozni. Oni sa v kruhoch svojich rodicov navzdy pohybovat nebudu. Mal by platit aspon kompromis jedneho , ktore sa paci vam ale to druhe skor vsednejsie, ktore mozno bude chciet aby ho volali neskor, obzvlast v puberte.

1204verobnika
4. sep 2022

@althejka áno alebo vybrať možno mená také stredne ktoré sú noemalnejsie helga je za mňa fajn .... Ale zase dávať mená podľa seriálu je čudné. Mne sa napríklad páčia slovanské mená mená našich predkov. Ja som tiež chcela dať dcére meno Lesia alebo Lesana ( ona sú dokonca v kalendári) no keď si predstavím ako ju budú ponižovať v škole alpa , Francovka a podobne tak som si to rozmyslela lebo to že sa páči mne nemusí znamenať že sa bude aj jej . Nakoniec dáme Sofia ♥️

althejka
4. sep 2022

@1204verobnika suhlasim , paci sa mi vela serialov ale mena z nich nikomu nedavam 😄 okrem stenata, ten je Nemo

missviolet
4. sep 2022

Odin je rovnako ako keby date Thor, Loki, z greckej Afrodita, Zeus atd - meno boha zo severskej (ci inej) mytologie nie je dobry napad. nevies si predstavit tu sikanu.

mpg
4. sep 2022

@missviolet Ani mne sa tieto mená nepáčia, sú oveľa zaujímavejšie a vhodnejšie mená. Aby dieťa malo ešte problém aj s menom, to by som mu neurobila.

banalu
4. sep 2022

@autorka - hmmmmm, zivot s menom Majka alebo Janik alebo aj Emka ci Samko je pre osobu v detskych casoch jednoduchsi, a ak sa ti ta tvoja alternativna vychova podari, a tvoje dieta bude mat na to povahu, tak nech sa da potom premenovat aj na Vichrica ci Studeny Dazd...
Mozes dieta viest k tomu aby za seba bojovalo a bolo sebavedome, ale ak bude mat citlivu a introvertnu povahu tak sa za seba nepostavi!
Bude potom tazke budovat mu sebavedomie ked uz si na nom kazdy zgustne 😢
Pokial tvoj muz nie je severskeho povodu tak je to z vasej strany sebeckost a vymysel len pre osobnu zaujimavost 🤷‍♀️
Ja verim, ze si trol.. ak nie, docitame sa coskoro v novinach o mene aj s priezviskom 😂 potom si kludne k tomu pozri diskusiu a zistis co si o tom ludia myslia 😉

1mata
4. sep 2022
sticker
liloastitch
4. sep 2022

@nikyball kto určuje čo je strašne a nevkusné?

fajnova
4. sep 2022

Pokiaľ tou jedinečnou kultúrou myslíš osadu na východe, tak áno, sú to veľmi vhodné mená 🤦

xena0
4. sep 2022

Nepáči sa mi ani jedno

iveta1970
4. sep 2022

Tieto mená mi nič nehovoria. Ešte možno Helga....aj tak ju budú volať Hela alebo Hel...tak by som volila asi Elenku,Helenku. Mužské sa mi páčia Michal,Viktor,Alexander,Richard. Asi som staromódna ....to je môj pohľad na vec.

elementissa
4. sep 2022

Myslím, že na severských menách nie je nič zlé. Odin by som nedala, keďže to je meno severského boha (tak isto ako by som dieťaťu nedala menu Afrodita či Ježiš), ale tie zvyšné v pohode. Ja nemám žiadnu asociáciu, pre mňa je to meno. Pre každé dieťa, ktoré bude počuť meno Lothar bude Lothar meno. a potom prídu hlúpi a primitívni dospelí, ktorí sa začnú vysmievať. Lebo ani jedno dieťa nemá výsmech z vlastnej hlavy. K tomu ho vedú jeho vymyti rodičia. Kto sa dokáže vysmievať z mena kohokoľvek je posledný chudák a primitív. Neviem, kto dal ženám na koni moc súdiť, ktoré meno je ok a ktoré nie. Je to uznane meno niekde vo svete? Je. Tak čo teraz? Nejde to dieťa pomenovať "zásuvka" alebo "televízor". Ide mu dať normálne oficiálne meno. A teraz sa rozlejte na kolomaz, hrozne dôležité slovenské ženy, že VÁM sa nepáči. A nezabudnite svoje deti naučiť ostatné deti šikanovať 😉😉😉😉 len pre predstavu, v našej škôlke máme všetko od Evičky po Boratha a nikto sa nikomu nevysmieva. Tie deti netušia, čo je podľa MK "normálne " meno a čo nie. Oni vidia kamaráta, inú čistú detskú dušičku, s ktorou sa chcú hrať. A je im srdečne jedno, ako sa volá. Budú ho volať tak, ako sa im predstaví. V Amerike sa deti volajú Blue alebo California. A čo teraz? Každý dá dieťaťu meno aké sa mu páči. Netreba okolo toho robiť scény. Aj keby dala Odin či Zeus..alebo Anubis. Nech dá aké chce. Neporušuje žiadny zákon. Ži a nechaj žiť

h2
4. sep 2022

Ja už som tu nechcela zase písať o sebe, lebo už som to v diskusiách o menách spravila veľakrát a nechcela som sa opakovať, ale nedá mi to, lebo zase tu často vidím argument "deti sa mu budú vysmievať". Dieťa môže mať problémy s vlastným divným menom aj vtedy, keď sa mu nikto nevysmieva. Ja si nespomínam, že by sa mne niekto niekedy za meno vysmieval. Úplne mi stačí "ku šťastiu", že sa všetci vypytujú, tvária prekvapene, občas aj zhrozene 😃. Že musím často svoje meno opakovať, vysvetľovať, ľudia sa pýtajú, ako ma majú oslovovať, zažila som aj otázku, prečo mám také meno. 🙃 Proste, vzbudí to pozornosť, ľudia to komentujú a nie je to príjemné. A to ešte mám to šťastie, že mám len jedno krstné meno a že je zo slovenského kalendára a každý vie, ako sa píše. Lebo keby som mala dve divné mená a každé by som musela hláskovať (okrem vysvetľovania, ako, prečo, načo...?), tak by ma aj porazilo. A toto sú veci, ktoré si mamičky, čo nad takýmto menom uvažujú, vôbec neuvedomujú. Riešia maximálne to vysmievanie. Ale to vôbec nemusí byť problém. Napriek tomu to dieťa môže tým menom trpieť.
Jáj, a aby som nezabudla: Hedviga. 😉

kristiii
4. sep 2022

@elementissa ale na Slovensku je to žiaľ takto nastavené. Môj syn sa volá Lukas (bez diakritiky), za mňa úplne bežná verzia mena Lukáš, ktorá sa mu hodí k zahraničnému priezvisku a aj tak som si vypočula kopu blbých komentárov. Myslím, že nikto zo žien čo sem napísali, jej nechce zle, len aby sa troška zamysleli a skúsili nájsť niečo síce ojedinelé, ale nie až tak ojedinelé, čo by mohlo jej dieťaťu raz viac uškodiť než ho spraviť jedinečným

judar
4. sep 2022

Prve co som si predstavila pri mene Odin Lothar bolo usmudlane zdivocele ciganca s palicou v ruke z nejakej ciganskej osady pocate za slnovratu 😅🤦....vy obaja vazne nieste zjavne dost v poriadku ked chcete obe deti takto vytrestat menami aby si z nich robili srandu 🤦 a este mysliet si ze ich vychovate v nejakej "vikingskej" kolonii ci coto 🤦....

stary_ujco
4. sep 2022

Ja vobec nechápem tuto diskusiu. Zijes svoj alternatívny svet. Dieťa ides vychovavat alternativne. Meno ides dávať alternatívne. Ale napriek tomu sa tu ideš radit so zatuchlinami o ich nazore na svoje videnie sveta?
IMHO len potrebujes zistiť, či si zvolila dosť alternativne, ci ti za to statočne vynadaju aby si sa utvrdila vo svojom vybere. A vyber pripadne zmenila, ked zistis, ze nejaka siva sliepka tu dala svojmu z davu nevytrcajucemu potomkovi rovnake meno.

nikyball
4. sep 2022

@liloastitch zdravý rozum?

karolinakr
4. sep 2022

Ale vy si uvedomte všetci,že nie každý má potrebu plávať s davom a splynúť s davom,dokonca skrývať sa v dave a používať mimikry.. cudzí názor je síce pekný,ale nie vždy závaží v rozhodovaní...čo sa posmeškov týka,to sa nikto ti neodváži do ksichtu povedať,možno len podľa úsmevu alebo nadvihnuteho obočia vidíš,či je meno sympatické a či nesympaticke tiez to má výhodu,keď si jediný na škole ulici a okrese,povie sa krstné meno a každý vie.si ľahko zapamätateľny..no,meniny oslavovať tvoje dieťa asi nebude ..ale užije si s ním veľa " zábavy" a námetov na konverzácie..pozri hlavne význam mena, trocha estetiky a rozhodni sa podľa seba..keď sa preslávil,dá tomu menu punc. Či už pozitívny a či negativny...P.S.v našej rodine 3 generácie dozadu nemá nikto normálne meno

liloastitch
4. sep 2022

@nikyball a ten "zdravý rozum" je čo? Mne zdravý rozum hovorí, že pokiaľ v niektorom kalendári dané meno existuje tak je to meno ako každé iné. A tebe zdravý rozum hovorí čo?

karolinakr
4. sep 2022

Zrovna hipsteri si nepotrpia na konvencie

nikyball
4. sep 2022

@liloastitch že netreba nasilu dávať meno v pokuse o originalitu. To dieťa môže vynikať aj iným ako menom Odin Lothar.
Ľudia sa snažia byť tak iní, že vymýšľajú takéto mena a už nestačí jedno,musia byť 2-3.. pripomína mi to jeden diel z priateľov, kde sa chcela Phoeby premenovať na princezná lotosovy kvet. Áno,môžeš chodiť aj s hovnom na hlave, ak to tvoj zdravý rozum berie, ale ostatným to nepríde Ok. A asi ani autorke ak sa pýta na názor cudzích a anonymne.

iwesska
4. sep 2022

@elementissa Prid sa pochvalit,ako sa ma Borath na druhom stupni v skole, ci strednej skole po tom,co pubertaci vzhliadli film😉 Urcite si bude pochvalovat.

liloastitch
4. sep 2022

@nikyball lenže toto nie je vymyslené meno ,toto sú mená v kalendári. Sú tam, boli tam len sú menej používané v týchto končinách. Nie je na nich nič neobyčajné. My tiež máme mená, ktoré sa málinko používajú. Všetci súrodenci a nie preto, že rodičia chceli aby sme vynikali,ale preto, že čerpali zo svojej viery a presvedčenia. To neznamená, že nemali zdravý rozum.

plnenapaprika
4. sep 2022

@stary_ujco zobral si mi to z klavesnice 🙂