Netradičné mená pre deti - inšpirácia
Ako tu v poslednej dobe sledujem, stale viac rodicov sa snazi najst originalne a netradicne meno pre svoje dietatko. Zijem v Spanielsku a chcem sa s vami podelit o mena ktore su tu bezne pouzivane ale u nas by boli originálne.
Dievcatko: Alba, Carmen, Carla, Clara, Malena, Salome, Luna, Mar, Amaya, Ainoa, Aurora, Amparo, Almudena, Nora, Lola, Dafne, Gloria, Gema
Chlapec: Diego, Gonzalo, Carlos, Darío, Dimas, Noel, Pablo, Hector, Manuel, Ismael, Pelayo, Álvaro, Ruben
@domculik lebo Alžbeta je po maďarsky Erzebeth či ako sa to píše a preto Erza či Erzika
Jeej my mame Marínu a Helenku. Este mame ciro slovenske priezvisko a spolu to znie velmi pekne. A presne to sa mi paci ze tie mena zneju tak slovensky a zaroven su dnes originalne a netuctove. Inak vela slovenskych mien je peknych len sa malicko pouzivaju - napr. Bohdana. A poznam mamku s Marinou a Hankou- take mile to bolo ked sme sa zoznamili.
A presne viackrat som sa stretla s tym ze ake pekne mena sme dcerkam vybrali v tom navale zahranicne znejucich. Ale ved kazdy nech da ake sa mu paci len nech pri tom zohladni aj dieta ze s tym menom bude cely zivot zit. Ja osobne by som nechcela zazivat ze vzdy kde poviem svoje meno bude nasledovat otazka: ako prosim? a ako sa to pise? Dve t alebo jedno t?
My máme Nikoletu vyberala staršia dcéra veľmi jej to meno pristane .Pôvodne bola Nikola to mi znelo veľmi tvrdo A ešte sa dalo zmeniť aj lepšie K priezviskU ale keď sa vydá za zajaca neviem,neviem....
@pininka Krasne meno....ale nic neni krajsie ako Julia...
Emma Renesmee tak sa vola nasa dcerka. Vzdy bude milovana.../vyznam oboch mien/
Jedna v našej rodine sa volá Chanel a jej kamarátka je Leandra
Manuel,Noel a Luna sú fajn
@drimonna ja poznám pána (ma cez 60 rokov) a volá sa Levander 🙂
@ivanapetrasova To Nie je až také zlé...Mne sa páči Leander...Toto sa podobá 😂😂😂😂
@elementissa O tak ja v tomto vobec s tebou nesuhlasim. Ake prosim ta mena porobeneho sedliackeho slovenskeho naroda ? Ja sa teda nehanbim za to, ze som Slovenka, mame aj kus krasnej historie, s ktorou suvisia aj povodne slovenske mena. Ja taketo zvasty o "sedlakoch" uplne neznasam. Moji prarodicia boli aj sedliaci a boli to inteligentni dobri ludia, mozno omnoho lepsi ako niektori dnesni hypervzdelani a neschopni darmozraci.
@cmulinko to sú tie najhoršie mena, aké som kedy videla 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Akože Viacslav, Všeslav, Vševlad a Zdevlad, to je topka. A tie mená pre šmolkov, čo som sa len zasmiala, tak to je moc. Kto toto vymýšľal, si dal riadny gumidžús do tela
@anega79 a dáš také dieťaťu a príde návšteva a spýta sa: "jeeej, to je krásny chlapček. Ako sa volá?“ a odpoveď Kasper Miliduch 😂🤣🤣🤣
@domculik podľa mňa by sme si nemali vytvárať národné povedomie na tom, že sme boli stáročia zotrocovani a ze sme nemali na nič iné "len byť sedliakmi". Ja na to veru hrdá nie som. Ale skôr išlo o to, že tie mená sú tvrdé a znejú hrozne prizemne. Podľa mňa. V každej rozprávke je škaredá Beta alebo hlúpa Dora. Alebo zaostala Anča. Proste také stigmatizovane mena, ktoré sú terčom sikany... Podľa mňa. Ja mam internacionalne meno a som zaň nesmierne šťastná, v každej krajine sveta to vedia napísať aj vysloviť a nikde ma nekomolia. A ešte som aj bola originálna, keď som bola dieťa. Nik nemá také meno. A na to som hrdá
@elementissa kazde meno sa da skomolit- aj tvoje, len si asi nebola v "tych spravnych krajinach". Tiez mam medzinarodne slovenske meno, na moju dobu velmi zriedkave, kedze za zivot na sk som stretla "az" 3 baby s ronakym menom (teraz je asi castejsie frekventovane), ale zatial co na zapade nie je problem, na vychode nemaju ani parom ako ho napisat, niektori ho nevedia ani vyslovit🤣🤣 a slovenske menu maju tiez caro, k spravnym priezviskam zneju uzasne-kazde a jedno. Ja napriklad neuznavam neslovenske mena k rydzo slovenskemu priezvisku. A tiez naopak rydzo slovenske mena k neslovenskemu priezvisku (tym myslim original zahranicne z anglicka, vietnamu ci afriky). Ale je to kazdeho osobna vec, kazdy ma ine dovody na meno a preto nebudem zhadzovat inych za ich vyber, nech je akykolvek....
@elementissa To som ani nikde nepisala ze na to mas byt hrda, ze sme boli starocia podrobovani. Vravim, ze mame aj kopec krasnej historie a ludi v nej, na ktorych mozeme byt hrdi. Je smutne, ze aj ked dnes uz sme samostatni, vela Slovakov ocividne dokonca tuzi byt podrobenych a porobenych, pripodobnovanim sa krajinam, ktore "lepsie zneju". Tym vsak neodsudzujem nikoho, komu sa pacia zahranicne mena, ale ty uz to tusim zenies do extremov. Aka sikana ? Ake stigmatizovanie ? Boli aj mudry Janko, aj sikovna Marienka. Ked si spokojna so svojim menom, tak super, vyber si tiez p re svoje deti ake sa ti pacia, vsak sme slobodna neporobena krajina, ale tvoj dovod zatracovania slovenskych mien je velmi kratkozraky.
@elementissa inak peave ta spominaa "hlupa Anca" je medzinarodne...Anna 🙂
V Dueli som raz videla pána cca 50 ročného ktorý sa volal Zenon.
@elementissa ty si pekne mimo.... Hráš sa na inteligentnú, pritom si jednoduchšia ako tí sedliaci na pastvinách,
@vevesh a tu je to teraz sama Olívia 😀 a v poslednom čase aj Alžbetka
@domculik skôr mi ide o to, že veľa netolerantnych ľudí (hlavne u nás) odsudzuje to, že rodičia myslia aj na to, že ich deti tu možno ani nebudú vyrastať, pripadne pôjdu študovať do zahraničia (ja som mala zahraničných učiteľov a bola to sranda, ako spolužiakom nevedeli vysloviť mená 🤣 lebo boli príliš slovenské), treba myslieť na to, že žijeme v multi - kulti svete a niektoré baby tu asi majú pocit, že SVK je pupok sveta - nie, nie je. Ten kto môže, odíde. Stačí pozorovať, čo sa tu deje. Chceme taký život pre svoje deti? Ja nie. Ale to je o inom. Toto bola debata o menách. A Elizabeth je internacionalne, ale Alžbeta bude navždy Betka. Anna je pekne len vo svojej pôvodnej verzii. Ale väčšina sú Anky, Hanky, Hany... A to už nie je moc pekné. Možno preto, lebo u nás je trend meniť mená. Ospravedlňujem sa, ak som sa niekoho dotkla. Ale tak, ako niektorí sa tu môžu navážať do tých, čo chcú dať internacionálne meno, tak aj mne sa môžu nepáčiť "tradičné" mená. A znieť mi sedliacky. Keď sa to niekomu páči, tak je to fajn. Každý má svoj úsudok. U nás je bežné, že keď má človek iný názor ako zvyšok stáda, tak ho idú zapichnúť. Peace ✌️✌️✌️
@elementissa ja môžem a neodídem . Moje deti sú šikovné a uchytia sa aj na SR . Šikovný človek sa uživí bez problémov aj tu . Pre mňa zachovanie národnej identity je dôležité , som Slovenka , budem Slovenka a rovnako aj moje deti , preto nevidím dôvod aby sa moje deti volali zahraničnými "nesedlaickymi" menami len aby splynuli v multikulti , ktoré samo o sebe ukazuje teraz svoje tienisté stránky.
Takže pre mňa je Dorota , Anna , Žofia sú ďaleko krajšie meno ako taká Maribel Vivian . Je to hranie si na niečo čo nie som.

My mame Alzbetku a mam pocit, ze tak 8 ludi z 10tich su z toho mimo, ze ake netradicne, ale krasne, skor uz su vsetci zvyknuti na tie zahranicne a tie "nase" uz su netradicne 😅
No a pevne verim, ze Alzbetkou aj dlho ostane a nikto nic komolit, skracovat a ani nic ine nebude, ale to uz holt neovplyvnim 😅
@domculik tak Erza na Alzbetku sa nedivim, hlavne dakde v juznych castiach SVK. Aj ja som uz taku poznamku mala, ze Erziku doma mame, prezijem Betku a podobne skracovacky, ale Erzika a pod. uz ani mne nereze 😂