Netypické krstné meno
Ahojte, chceme dať pokrstiť dieťatko a rozmýšľame nad iným menom ako má normálne uvedené v RL. Teda že k jej krstnemu menu by mala ešte iné krstné meno (meno nejakého svätého patróna) pri krste. Viem, že pri birmovke sa to dáva, pri krste je to menej bežné, ale viem že v poslednom čase si dávajú už aj tak. Máte s tým niektorá skúsenosť? V pohode, nebol s tým problém? A hlavne čo ma zaujíma ktoré meno dávate potom vyšit na košieľku a sviečku? Či oboje? Dávate tam aj dátum krstu? Lebo si vravím že v prípade že by do toho niečo prišlo, choroba alebo tak a muselo sa to oddialiť, aby tam nebol potom zbytočne zlý dátum..vopred ďakujem za vaše odpovede 🙂 a len podotýkam ak by niekto to tu išiel komentovať že na čo ďalšie meno, že nie je potrebné - viem, ale chceme 😉
Áno, niektorí to tak robia. Hlavne vtedy, ak rodičia dajú dieťaťu meno, ktoré nemá žiadny svätý, tak ku krstu pridajú ešte meno nejakého svätého.
Áno, niektorí to tak robia. Hlavne vtedy, ak rodičia dajú dieťaťu meno, ktoré nemá žiadny svätý, tak ku krstu pridajú ešte meno nejakého svätého.
@nimika ale mat take meno, nie je povinnost pri krste
Áno, nám to kňaz navrhol sám už pred 13 rokmi
@rony7 Ja mám tak. Síce je to už veľa rokov, ale myslím, že sa to robí teraz, aj keď to nie je nutnosť. V rodnom liste mám len jedno meno.
V krstnom liste mám dve mena. Vraj mi ho dal sám kňaz pri krste - Mária.
Moj brat tak ma -v RL je Rastislav a svate meno ma Peter, ako to je na kosielke uz veru nepamatam 🤷♀️
ja aj dcera tak mame lebo nase rodne mena vraj nemali svati.
na kosielke mala dcera obe mena. a aj datum krstu.
sestra to má tiež,v rodnom má Denisa a pri krste dostala Mária,lebo vraj také meno nie je v zozname,ale tú Máriu nemá nikde zapísanú
my sme dali dievcatu krstne meno Jan z urciteho dovodu. takze mozne to je, samy si vyberte.
@rony7 vsetky nase deti maju drihe krstne meno, jedno dieta teda 2, ale v RL maju len jedno. Pri krste sa zapisuje len u nich do knihy a na pamatny list, ziadny problem. Ja som sa krstila uz dospela pred tridsiatkou a mam 4 krstne mena a birmovne mam dalsie dve. Knaz mi pred svadbou povedal, ze s tolkymi patronmi som mala ist do klastora, nie sa vydavat 🤣.
@rony7 vsetky nase deti maju drihe krstne meno, jedno dieta teda 2, ale v RL maju len jedno. Pri krste sa zapisuje len u nich do knihy a na pamatny list, ziadny problem. Ja som sa krstila uz dospela pred tridsiatkou a mam 4 krstne mena a birmovne mam dalsie dve. Knaz mi pred svadbou povedal, ze s tolkymi patronmi som mala ist do klastora, nie sa vydavat 🤣.
@nevenka a to kde ste stihli nazbierať toľko mien? 🙂

Tak s tymto som sa veru este nestretla..