Nevieme sa zhodnúť na priezvisku dieťaťa
Ahojte, s priateľom čakáme dieťaťko (som cca 19tt) a nevieme s "zhodnúť" na priezvisku. Som z toho pomerne nešťastná už, lebo veľmi chápem jeho dôvody, že chce, aby malá mala jeho meno, ale neviem sa s tým stotožniť. Ide o to, že všade počúvam, že keď má mamička iné priezvisko ako dieťa, tak býva problém, že všade musí vysvetľovať, dokazovať, že dieťa je jej a mne to príde divné, keďže ja sa budem o malú primárne starať a aj finančne nebudeme odkázané na partnera (už som počula aj názor, že otec živí rodinu, takže má mať dieťa po ňom priezvisko).
Môj otec nás opustil kvôli inej, keď som mala 12, ale keby sa opýtate mojich rodičov, keď ma čakali, tak vám 100% povedia, že by sa nikdy nerozviedli. A rozviedli sa.. Mamka to mala ťažké, lebo tatko aj celá jeho rodina sa ku nám nesprávali ideálne a nechcela si zmeniť priezvisko kvôli nám deťom, aj keď inak by chcela. Tak to mám v sebe zakorenené.
S priateľovou rodinou moc nevychádzame, nemajú ma radi, vyvolávajú, že kvôli mne sa dieťa určite narodí postihnuté a zatiaľ, čo moja rodina by najradšej videla svadbu, oni doslova povedali, že si vydýchli, že sa neberieme v dohľadnej dobe. Brať by sme sa aj chceli, ale až po škole (je to komplikované aj kvôli môjmu otcovi z právneho hľadiska, aj máme toho teraz veľa kvôli škole), ale ja si plánujem nechať svoje priezvisko. Trochu sa obávam toho, že to raz nedopadne dobre s nami, hlavne kvôli tomu, čo vyvádza partnerova rodina odkedy som tehotná. My nemáme nijaké závažnejšie problémy medzi sebou, či už žiarlivosť, nevera, financie, rozumieme si, ale priateľ sa rodine nevie vzoprieť a oni sa nám už teraz starajú do výchovy a vzťahu a on "strká hlavu do piesku" a radšej sa zastane ich, aby sa s nimi nemusel hádať.
Teraz som čítala prípad, že na rakúskom letisku mali problém slovenskú mamičku pustiť cez kontrolu, lebo mala iné priezvisko ako jej dieťa, našťastie tam bol otec dieťaťa.. Ale čo keď sa mi raz stane, že pôjdem niekam sama? Veď ani sa nemusíme rozísť, ale občas chodíme aj bez seba niekam.. To tam budem zložito musieť dokazovať, že dieťa, o ktoré sa starám, milujem ho nadovšetko, je moje?
Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť a fakt neviem, ako to zmeniť. :( On o mojom ani počuť nechce, nechcem, aby bol pre to nešťastný. Už neviem, z akého pohľadu na to pozrieť, aby som sa s tým rýchlo zmierila, keď proste vnútorne s tým zmierená nie som..
Poprosím dopredu, odpustite si poznámky o tom, ako sa dvaja ľudia majú brať, keď čakajú dieťa, alebo, že si mám zobrať po svadbe priateľove priezvisko a podobne, to mi fakt nepomáha a svoj názor aj tak nezmením.. Ďakujem 🙂
@ah1234 tiez nie sme s partnerom zosobášení,a mám syna 8 ročného,no a doteraz som nemala nikde a nikdy problém s tým,že sa volá inak ako ja
Mám iné priezvisko ako moje dieta, tá má otcove priezvisko, sme nezosobášeni. Len jediný raz mali na pasovej kontrole poznámku, že mi nemusia veriť, že dieťa je moje, žeby boli dobré nosiť si sebou rodný list. Inak nikdy žiadne problém nebol.
V bežnom živote som sa naučila reagovať na partnerovo priezvisko, bo v škôlke, pediater a podobne ma nazyvaju priezviskom dieťaťa. Nemám s tým problém.
Ak by som bola v tvojej situácii, tak by som dieťaťu dala svoje priezvisko. Bo tvoj partner je nevyzrety chlapec (mentálne dospelý muž nedovolí, aby sa jeho rodina k tebe takto správala, urobil by si s nimi poriadok). A z tohto dôvodu to časom vidím u vás na rozchod. Potom riešiť 2 priezviska resp. 3 keď si nájdeš ďalšieho partnera, bude dosť komplikované.
@ressankajanka súhlasím s tým, že žiadať od neho, aby sa ma vyložene zastal je ťažké, lebo predsa len, je to jeho matka/otec/sestra. A áno, aj s tým súhlasím, že je problém v tom, že sme iný, ja som napríklad vegetariánka, športujem, baví ma kultúra, umenie, študujem matematiku.. Oni majú taký skôr nezdravý životný štýl, kultúra im nič nehovorí, skôr si zájdu na hory (čo mne zase hovorí menej), moc im matika nič nehovorí tiež, poväčšine všetci majú nejaké remeslo (napríklad strýko je truhlár, ale to je momentálne mimochodom úplna zlatá baňa také povolanie, rozhodne to nie sú chudobní ľudia ani nijakí "jednoduchí tupci" bez koníčkov, len moja mamka vždy hovorí, že ja som skôr na "intelektuálne koníčky" a oni na "praktické", nepotrebujú rozjímať nad nesmrteľnosťou chrústa jak ja, radšej idú zmontovať garáž). Rozhodne to nie je tak, že ja som ich vysnený typ nevesty, im sa ťažko zmieruje s tým, že sa inak stravujem, obliekam, inak žijem.. Ale moc sa mi do toho starajú, lebo furt do mňa rýpu, že vegetariánstvo je blbosť a že sa narodí dieťa postihnuté (keď to niekto aspoň raz do týždňa opakuje do telefónu 20 minút tak už je to proste otravné). Niekde musíme nastaviť asi hranice, rozhodne nečakám, že sa ma vyložene zastane, mne toto až tak nevadí, iba by som bola rada, keby do mňa tak neskákal vždy, keď sa im niečo nepáči alebo ja vyjadrím nesúhlas a stál si za názormi. 🙂
@ah1234 Určite sa drž svojho, tiež som vegetariánka, teraz si mäso občas kvôli malému dám, chcem rozhodnutie nechať na neho, keď sa narodí, ale vegetariánkou ostanem, je to moja voľba. A tiež som taký snílek-intelektuál, našťastie aj manžel. Nie som tá typická moravská žena, ktorá tu bude vypekať buchty a bábovky 😀 Oni sa to časom naučili rešpektovať, je to všetko len o zvyku. V tomto sa musíš držať ty, je to naša skúška ako ustáť to, na čom nám v živote záleží 😉 Partner má rád aj teba, aj rodinu, pre neho je náročné robiť rozhodcu. Mňa len mrzí, že tu baby kydajú, pritom asi nemyslia na to, že pod srdcom nosíš bábo a je to citlivé obdobie. Podpora je najviac, ja ti úplne rozumiem.
@sissy27 Nie všetci muži so hovädá 😉
@ah1234 my sme tiez neboli zosobaseny a maly sa volal inak ako ja a bol to teda problem u nas... kdekolvek som isla tak som musela mat pri sebe rodny list... divne ale bolo to tak... a ked som ho niekam zapisala tak nik nevedel kto to je nakolko mna poznali pod inym priezvisko... teraz sme uz manzelia a problem uz nemame... a ak ta partnerova rodina nechce spravte si svadbu malu len s tymi ktory vas akceptuju ako rodinku nemusite sa predsa divat na kysle ksichtiky neprajnikov...vela stastia...
@ressankajanka to mas pravdu 😁 preto je dobre mat jeho rodicov v ucte, rozpravat s nimi aj o nich vzdy slusne. Sama pisala, ze ju nemaju radi , z toho som vydedukovala, ze im je nesympaticka. Nikoho neodsudzujem, len radim, nech si to vyrozpravaju dopredu ☺
@ressankajanka aj ja som zvažovala jesť mäso počas tehu občas, ale na gynde mi povedal doktor, že sa mám mäsu asi radšej vyhýbať naďalej a počúvať skôr rady hematológičky a doktorky z metabolickej ambulancie.. som vegetariánka primárne z etických dôvodov, ale paradoxne mám problém s veľa železom a tak, vege som hrozne dlho, tak obe hovorili, že mi to skôr neodporúčajú, že radšej sa mám držať svojej stravy bez mäsa (a to hemato bola najprv zásadne proti mojej vege strave), ale poviem ti, robím maximum pre to, aby dieťaťko malo všetko, čo potrebuje, myslím, že sa stravujem lepšie ako väčšina tehu ľudí. Lenže som na začiatku 5.mesiaca a furt vážim 49 kíl, ani nevoľnosti nemám (mamka do 6.vážila 46 a potom pribrala 30 kíl) a u priateľa v rodine majú všetci veľkú nadváhu, takže oni to proste chápu tak, že nejem mäso->nepriberám->dieťa neprosperuje->bude postihnuté. 😅 ďakujem za podporu, chcem byť trpezlivá, len ako tehotná mám pocit, že občas ma moja trpezlivosť opúšťa ❤
@ah1234 ahoj, ja budem reagovať na to, že ti vravia, že budeš mať postihnuté dieťa. Ty brďo! ak sa ťa ani v tomto nevie zastať... Radím ti, buď asertívna. Tomu svojmu nekritizuj rodinu, vždy hovor o sebe a svojich pocitoch. čiže nie veta "ako si môžu dovoliť toto povedať?!" ale "hnevá ma, že musím toľkokrát počuť tuto vetu, uráža ma to". a toto rovno na rovinu povedať rovno im, keď ešte raz povedia toto svinstvo. Lebo ver tomu, že keď sa neozveš teraz, budú ti skákať po hlave, keď sa malé narodí. Nebudú súhlasiť s dudlíkom, budeš ho obliekať príliš/málo, nebudeš ho dobre ani kočíkovať.
Proste sa ohradiť, hoci nie ste zobratí, ste rodina, máte na ceste dieťa. Silný psychologický moment je to, že keď necháte jeho rodičov kafrať takto silno do vašich vecí, pred dieťaťom do budúcna stratíte rodičovskú autoritu. Dieťa vycíti, kto má hlavné slovo v rodine a ak to budú starí rodičia, tak vy stratíte rodičovskú autoritu a stanete sa v jeho očiach súrodencami. Mama a otec mi nedovolia? poviem starkej, tá zavolá mame, vynadá jej, naši sa pohádajú, a aj tak dosiahnem čo chcem.
Prepáč, že som sa vyjadrila takto prudko, ale toto sa deje na každom kroku. Mamičky a synáčikovia a pocit,že môžu riadiť životy iných.
@ah1234 To potom robíš dobre, že si ho nezaradila do jedálnička, ja som vegetariánka necelý rok, u mňa to bolo čerstvé, dala som si za tých 5 mesiacov mäso len párkrát, v podstate mi nejako nechýba, skôr z núdze cnosť. Presne ako píšeš - z etického hľadiska, je mi nepríjemné vôbec to mäso pripravovať, ale kvôli dieťaťu sa aj tak budem musieť premôcť, časom sa uvidí, či mäso jesť bude alebo redutarián ako manžel, prípadne vegetarián ako ja. Myslím, že bábätku nijako neškodíš, väčší pozor si už musia dávať vegáni, ty nerobíš nič zlé 😘
@topasitta Nemajú radi jej pravidlá, to je iné, proste každý sme zvyknutý na niečo iné, aj mojim rodičom som veeeľakrát nebola po vôli a preto ma ešte stále majú radi 🙂 U nich je to o zvyku, o nastavení pravidiel a podobne, nemusíme ísť hneď do toho kto koho má rád a nemá rád, nenávistnými myšlienkami sa vzťahy ešte nikam nepohli.
@ressankajanka no ako úprimne oni ma fakt nemajú moc radi, ani sa tým netaja 😀 pre nich je to, že mám ine názory hneď dôvodom na to tvrdiť, že ma nemajú radi, že pre priateľa a by bola iná lepšia, taká, čo by sa do ich rodiny viac hodila. Ale na priateľovu obranu, v tomto si ma vždy zastane, že on si ma vybral a inú nechce
@ressankajanka ved autorka pisala hned v uvode, ze ju nemaju radi 🙈 a nemam nenavistne myslienky ani nechcem, aby ich mali oni medzi sebou.
Asi som sa niekde zle vyjadrila, vobec som nechcela, aby to vyznelo tak, ako si pochopila, prepac
@ah1234 Och, to ma mrzí, že je to až v takom štádiu ☹ Nechápem ako niekto nevie prijať hľadiská a spôsob života niekoho iného. Ja mám manželovu rodinu rada a naopak, proste robíme kompromisy. Tak to je teda manžel medzi dvoma mlynskými kameňmi. Oni si možno časom fakt zvyknú, nič iné im neostáva 😉
@topasitta Len som chcela riešiť, že "nemať rád" ako tvrdí autorka nemusí byť trvalý stav a neposilovala by som to v diskusii. Predsa tu ide o nich dvoch - o partnera a o ňu, to je jej rodina 🙂
Moj nazor bol a aj je,ze ak nie je svadba v dohladne tak urcite meno matky.ked doslo u nas na tuto temu som vysvetlila dovody (ja budem chodit vsade s dietatom ,ja budem robit termin u lekara,ja budem s detmi cestovat a nebudem nikomu vysvetlovat,ze sa volam xy a ze dieta sa vola yz) obe deti mali moje meno.Zobrali sme sa ked mali decka 4 a 3roky a po svadbe som jednoducho zmenila meno mne aj detom.a urobila by som to tak znovu. Som slovenka,muz je cech a zijeme v rakusku.pochopili to vsetci aj moja rodina aj jeho
@bluka2 Ďakujem, ani som nečakala, že to pôjde tak ľahko a rýchlo 😂😂😂
@ressankajanka to ja ani netvrdím a dokonca netvrdím ani to, že ak chlap nedodrží svoj sľub čo sa týka svadby, že je hneď hovädo. Len proste dostal čo potreboval aj bez sobášneho listu, tak nemá žiadnu motiváciu niečo meniť, niekam napredovať. To ako keby si dostala zlatú medailu ešte pred samotným šprintom - no budeš bežať naplno keď už nemusíš?
@ah1234 Ahoj! Moji rodičia sa rozviedli, keď som mala 3 roky. Otec mal frajerku, založil si novú rodinu a ja som od mamy počula len, že všetci muži sú rovnakí a otec je taký a taký.... Detstvo otrasné!(skrz tohoto). Dospela som a bez psychológa som si povedala, že nemôžem brať chyby z minulosti mojich predkov na seba! Som zodpovedná za seba!Mám svojich rodičov rada, odpustila som im! To bol ich život!Priateľova rodina má tiež moc nemá rada, alebo nemá rada vôbec!Máme spolu dcérku, bez sobáša.Má priezvisko po otcovi!Ja som toto vôbec neriešila.Strach v tomto nemám. Dieťa som porodila JA! A matkou mojej dcérke aj zostanem, kým nezomriem!Jedno sprosté priezvisko o tomto rozhodovať nebude! Veď dieťa má rodný list a v tom meno matky.A keď sa vydá, bude mať priezvisko opäť iné 😀.Nebudem jej vytvárať komplexy, že čo keď sa rozvedie ...Stačilo to, čo vytvárala moja mama mne!(i keď nechtiac). My sme zasnúbení a plánujeme svadbu.A priezvisko si beriem mužové. Keď spolu vychádzate, načo si umelo vytvárať problémy?!A keď sa Ti dieťa narodí, musíš Ty! určiť hranice "svokrovcov"(výchova dieťaťa atď...).A tvoja polovička bude múdrejšia tiež, neboj!Stačí mu otázku položiť, že s kým chce žiť ?S vami?Alebo s mamičkou a jeho rodinou?Dieťatko, nový život, vždy ukáže pravú tvár ľudí! Kto je nápomocný, kto žiarlivý, kto osočuje, ohovára ... Ale si zapamätaj, že ty ako matka, mu daj dobré a radostné detstvo! Snaž sa! Keď vyrastie, na toto si bude spomínať .....
Nikdy by som nedala svojmu dietatu , priezvisko po svojom partnerovi, ak by sme neboli manzelia - ak by som mu nestala za to, aby si ma zobral a tvorili sme tak rodinu. .........neviem, asi ma viacere slovne zlincuju, ale asi ani pre to dieta, to nie je najlepsia cesta....
Môj syn má iné priezvisko ako ja, keďže je z prvého manželstva. Nikdy to problém nebol a ani som nikdy nezvažovala, žeby ho mal mať zmenené, ani po rozvode. Ak si myslíš, že vzťahu prospeje (ty a priateľ + ty a priateľova rodina) keď dieťa nebude mať jeho priezvisko, tak to sprav. Osobne si myslím, že toho psychológa by si mala navštevovať naďalej, pretože žiť s predstavou rozvodu, rozchodu a problémov na hraniciach apd. mi nepríde ako slobodný a šťastný život. Neskôr prídu problémy v hlave typu: odkladať si peniaze bokom bez manželovho vedomia, lebo veď síce máme dobrý vzťah, ale čo ak sa rozvedieme... Takéto predstavy mnohí iní berú ako čistú vypočítavosť a nedôveru vo vzťah. Tvoji rodičia sa nerozviedli kvôli tomu, že mali pekné a bezproblémové manželstvo...... ľudia sa totiž nerozvádzajú ak majú pekné a bezproblémové manželstvo..... to len ako dieťa si tak vnímala, lebo ťa nechceli vystavovať ich problémom. Na vzťahu musia pracovať dvaja a musia ho chcieť dvaja. Ak máte pekný vzťah, tak daj jeho priezvisko. Oponovať problémami na hraniciach a možným rozchodom si ten pekný vzťah asi nevybuduješ.
@midka to sa len tak neda ,nedat mu priezvisko po orcovi,na matrike co uvedies spolu a nim? Preco.si mu nedala jeho priezvisko? Otec sa moze súdiť. Niekto chce sa vydať iny nie,je na kazdom rozhodnuti ale s priezviskom to take lahke nie je ako pises,vsetko musíš dokazovať preco nechces take priezvisko dat zvlášť ked otec je zapisany v rodnom liste a musi byt aj na matrike
@ah1234 ohladom priezviska ti velmi neporadim. Verim, ze sa nejak dohodnete a najdete vhodne riesenie. A ohladom jeho rodiny, je to smutne, ze maju taky pristup k vyvolenej ich syna. Cudujem sa, ze on sam od seba a hlavne z ucty k tebe neurobi s nimi razne poriadok. Ja som bola v situacii, ze sme s priatelom uz byvali spolu a aj s jeho mladsou sestrou, ktora tu studuje. A ked mala prist staršia sestra nieco vybavovať, tak nie, aby si to dohodla s nami (my sme boli hlavni podnajomnici), ze teda pride a prespi u nas aj s dcerkou, ale dohodla si to s mladsou sestrou a ona to oznamila priateľovi. Nic by na tom mozno nebolo, ale islo predsa o princíp. Vsetci sa prisposobte, lebo ona príde a nas sa vlastne ani nespyta, ci môže. Doslova akoby aj zo strany sestier, aj jeho rodicov, ignorovali fakt, ze my sme pár, my spolu žijeme, fungujeme a mladsia sestra je pri nás, aby nemusela byt na internáte. Hnevalo ma to, pretoze zakazdym nam prichod starsej sestry bol uz len oznameny ako hotova vec, bezohladu na to, ci mame nejake plany alebo ci vobec súhlasíme. Rozmyslala som ako to vyriešiť a aspon trošku si "vydobit" svoju pozíciu, teda poziciu jeho plnohodnotnej partnerky, aby jeho rodina pochopila, ze v takychto pripadoch sa maju obratit na nás a nie na tu mladsiu sestru. Vycitkami by som nedosiahla svoje, tak som mu len slusne povedala, ze ma to mrzi, ze nas jeho rodina neberie ako plnohodnotny par. My platime najom za byt, do urcitej miery aj zivime jeho mladsiu ssestru a namiesto toho, aby niekolkodnove návštevy staršej sestry boli prediskutovane s nami, tak nam to proste len oznámia. Ze sa citim akoby ma ani nebrali vážne, ze som jeho priatelkou a partnerkou. Starsia sestra pride a v mojej domacnosti sa sprava ako doma, ze mi to je nepríjemné a necitim sa preto dobre. Casom urobil "poriadok" a vysvetlil, ako sa veci majú. Ked volali, uz teda jemu, ze pride znova starsia sestra k nám, nesuhlasil hned, ale povedal, ze sa o tom so mnou porozprava. Samozrejme, ze nepoviem, ze nesmie u nas prespat, ale je fajn, ze takto aj jeho rodina pochopila, ze uz sa rozhodujeme obaja a ze moj nazor je pre nho dôležitý. Takymito krokmi mi on sam pomohol vybudovat si "poziciu" pred jeho rodinou.
A tym som chcela povedat to, ze takto nejak by mal reagovat aj tvoj partner. Ty stojis a chces stat po jeho boku. Ty si zena, ktora mu je a bude oporou. Ty a vase dieta ste jeho novou rodinou. Kazdy clovek, ci uz muz alebo zena, by si mali v zivote uvedomiť, ze rodina, ktora ich vychovala, je jedna vec. Rodina, ktoru si založili, je vec druhá a na tej treba stavat, o tu sa treba v prvom rade starať a zastat si ju.
Drzim palce, aby ti vsetko dobre dopadlo
Mohla by som ta poprosit o link na stranku z ktorej si cerpala informacie ohladom viz? Dakujem.
@zuzanapjat toľké súdy, akoby si poznala mňa a moju rodinu. Mne nepríde nijak neopodstatnené, že riešim to, ako by to bolo, keby mi niekto nechcel veriť, že dieťa je moje a ja nenmám rodný list so sebou a rozhodne si kvôli tomu neprídem zrelá na psychológa.
Btw čo sa týka peňazí, tak mi máme stále z časti spoločné a z časti každý svoje financie a nevidím na tom nič zlé, že mám vlastné stavebné sporenie, aj vlastný sporiaci účet, nie je na tom nič "bokom". väčšina chlapov investuje svoje peniaze všemožne a bokom sa to nevidí, ale keď si ja odkladám z výplaty, tak je to "bokom"?
Moja dcera dostala meno po muzovi, ....lebo som to chcela aj ja a kedze nezijeme na svk nechcela som aby mala koncovku ova...nepkanovali sme sa brat ale sme manzelua medzi casom...
Ak by som nebola s tym stotoznena ze sato bude volat po otcovi tak by som jej dala meno svoje....apropo tu kde zijem pokial dvaja neboli zosobaseni automaticky dieta patri matka pravne a meno ma len po matke aj ak by otec dieta priznal (uz sa to ale zmenilo podmienka ale musis.byvat v spol.domacnosti a mat urcenie otcovstva a upravenu spolocnu.pravnu.zodpovednost za dieta)
@nellita, prosim ta, netaraj. Dieta moze mat priezvisko matky alebo otca, ziadne “otec sa moze sudit“. Nic take, ako otcovske pravo na priezvisko neexistuje, otec sa moze aj o zem obuchat. Moze sa dat sudne dopisat do rodneho listu, ale okrem dohody nema sancu ovplyvnit priezvisko dietata. (Nasledne uz ano, pochopitelne)
A k autorke: v takejto situacii by som ani sekundu neuvazovala nad tym, dat dietatu priatelovo priezvisko. Nie preto, ze nie sme zosobaseni (teda my sme, ale nie som ziaden sialeny fanda manzelstva), ale na chlapa, co nevie dat vlastnu rodinu do haptaku, nie je spolahnutie.

@ressankajanka hm, mať 1€ od každej, čo "plánovali svadbu" a nič z toho, tak ani do roboty nemusím chodiť a budem ťažko za vodou 😀 veď keď na tú svadbu príde, tak nie je problém zmeniť dieťaťu meno. Stačí sa len tu poohliadnuť, koľko je príspevkov, že mám x rokov priateľa, žijeme spolu, máme deti, ale o svadbe ani počuť... No jasné, že ani počuť, načo by to robil, keď má všetky výhody "manželstva" ale žiadne záväzky z toho vyplývajúce.
@ah1234 povedzme si ako je - čo spraví, ak dáš dieťaťu svoje priezvisko? Bude sa naťahovať o priznanie otcovstva? Rozíde sa s tebou? Nebude dieťa ľúbiť? No tým skôr by som neuvažovala o živote s ním. Neboj sa ho. Ty si za to dieťa zodpovedná už teraz, ty budeš rodiť, potom bude väčšina starostlivosti na tebe. Neboj sa trošku si "dupnúť" a spraviť v tomto prípade po svojom. Ak časom dospeješ k tomu, že si 100% rozhodnutá dať jeho priezvisko, tak zmeníte.
Samozrejme veľa báb tak funguje, že majú iné priezviská ako deti, ale ony s tým boli stotožnené. Ja teraz nepozerám na praktickú stránku (úrady, lekár, cestovanie) - to sa dá vždy nejak vyriešiť. Ja poukazujem na to, že nie si s tým stotožnená a máš pochybnosti. Keby on nechcel jeho priezvisko, tak ty by si nad tým sama ani neuvažovala. Toto je pre mňa hlavný argument prečo nie.
A ešte trošku offtopic - pes môže mať tráviace ťažkosti práve z granúl. Pozri si niekedy zloženie, ja sa čudujem, že tie zvieratá z toho vôbec dokážu prežiť tak dlho... To ako keby si ty bola celý život na instantných polievkach a jedlách. Skús psovi normálne variť (žiadna veda, hodíš do hrnca mäso, zeleninu, prípadne môžeš k tomu sem tam ryžu, uvaríš, môžeš jemne ochutiť bylinkami, potom rozdelíš do nejakých dózičiek a môžeš dať aj zamraziť na neskôr). My sme granule používali len ako doplnkové krmivo.