Nezhoda pri výbere mena
Ahojte. Vybrali sme s manželom meno pre naše druhé dievčatko Marína. Veľmi sa nám páči avšak moja rodina s menom nesúhlasí a moja mama vyslovene protestuje a nechce ho. Ako ste riešili podobnú situáciu keď sa vašej rodine nepáčilo vybrané meno? Ďalšie máme Júlia/Juliana alebo Dorota. Ďakujem
@katka1981 nehovorte...My, napr.žiadne chobotiny neriešime...Budete sa diviť, ale vnímame dnešný svet prinajmenšiom rovnako, ako mladí...To je o povahách a charakteroch...Niekedy o "silnom" postavení v rodine...Mojemu vnúčaťu by mohli dať meno, aké chcú...rešpektujem rozhodnutie každého...Pokiaľ,samozrejme, nenarúša " moje kruhy"...🙂😉😉😉
Mne všetky mená kritizovali, každému sa niečo nepáčilo, nakoniec som vybrala dva týždne pred pôrodom a nikomu som ho neprezradila a všetci sa dozvedeli, ako sa malý volá až keď sa narodil. Je to strašne sobecke, hovoriť druhým ľuďom do toho, ako sa bude volať tvoje vlastné dieťa. Nech sa každý stará sám o seba.
My sme mali chlapcenske meno vybrate take, ze mi ho sestricka v porodnici nechcela zapisat. Vraj sa mam este raz poradit s manzelom :D
Moji rodičia sa tiež tvárili prekvapene a spájali si nami vybraté meno so svojimi asociáciami a konkrétnymi ľuďmi, ale nenechala som sa odradiť. Mňa v podstate nezaujíma názor iných ľudí, hoci aj blízkej rodiny v takýchto veciach. Mojim cieľom nie je zavďačiť sa okoliu. Zaujímal ma však názor manžela a s tým som sa zhodla. Rodina si zvykne a po čase si na to ani nespomenie 🙂
@mariposita7 čo, to fakt? To si ako môže dovoliť.
@natuska87, aj moj brat ma meno po otcovi a dedkovi a synovi dal po svokrovi, a mam kamosku, kt. musela dat synovi meno po otcovi a dedovi ajked nechcela, ale darmo jej dementny muz neustupil. Ale samozrejme nie je dement kvoli tomu ze trval na mene, ale z inych dovodov. Nech si dava kazde meno ake chce, ved mna sa to netyka.
@mariposita7 a smiem sa spýtať aké ste dali ?
Lebo ja mám pocit,že len ja som chcela také ,pri ktorom celý svet prevracal očami
@mariposita7 kamoska dali meno Ján, lebo starsi syn si to meno pre brata vybral a tiez nechapali, ze preco vybrali take netradicne meno 😂😂😂😂 A sranda ze dalsie dve kolegyne z firmy maju Janka a fakt uplne nezname, netradicne meno, neviem ci ho niekto na SK pozna 🙂
Vobec to neries. Je to dietako tvoje a rvojho manzela, ak vam dvom sa meno paci a ste s nim stotozneni, ze to to prave pre vase mimi, tak je proste prave a nikto a nic nema pravo vam do toho kecat. Starsie generacie uz svoju moznost mali. Teraz ste na rade vy.
My mame dvojicky a dohodli sme s, ze jednej vyberiem meno ja a druhej muz. Muz vybral meno Mirka,(s tym ze jej budeme hovorit Miri). Ja som vybrala Lenku, s tym ze jej budeme hovorit Lili.
My dvaja sme mali jasno. A ked sme potom prezradili nasim rodicom, tak hlavne moja mama chytala "zachvaty" a prevracanie ocami, ze jeziiiiiiis lili to jak liliputka, jak kacica, sa jej decka budu rehovat, ze je kacica. Tak som jej vzdy len skusne povedala, ze je to nasa vec a hotovo.
No po uz neviem kolkom x-tom prevracani oci, som vybuchla a splechla jej odpis rovno do oci - "ked vy mozte mat kona, ja mozem kacicu", a od vtedy sme mali klud a temu mien napadlo ani pol slova.
(pre vysvetlenie - otec je Marian, aj mu tak vsetci hovoria, obcas mu povedia Maros - no a nato sa jeho dedko - pre mna pradedo - straaaaaasne jedhoval, ze mu tak nemaju hovorit, lebo Marosa mal v dedine taky a onaky sedlak kona, a nebu tak predsa hovorit dietatu. No a nasi dali druhemu synovi tiez meno Marian, a nikdy mu nitko inak z rodicov a kamoskov nepovedal inak ako Maros. Aj napriek ustavicnemu rozculovaniu sa (pra)stareho otca, ze tak sa hovorilo konovi a nie dietatu. Cize ked sa to tak vezme, nasi boli za mlada pre staru generiaciu rebeli, a teraz sa historia zopakovala, len prebrali retoriku starsej generacie. Hold, som im musela pripomenut, ze aj oni boli raz mladi a mali svoju hlavu, a stali si za svojim nazorom a za svojim rozhodnutim).
Marína je krásne meno! Ľuďom nikdy človek nevyhovie. Keby ste meno zmenili tak sa nebude páčiť zas niekomu ďalšiemu. My máme Števka, meno som mala vybrané už od strednej (manžel vyberal meno pre dcéru) a tiež boli rôzne reakcie. A meno je neokukané keď zakričím Števko otočí sa len môj nie ako napríklad taký Adamko, Jakubko,....u nás ich je veľmi veľa
Krásne meno...rodičia ste vy.
Pri prvom sme povedali ake chceme dat meno, samozrejme niekomu sa pacilo niekomu nie, mali komenty. Pri druhom sme meno nikomu nepovedali, az ked sa narodilo 😊.
Podľa mňa je výber mena čisto záležitosť rodičov. Rodina sa vyjadriť síce môže a aj určite bude, no ich "hlas" by mal byť len poradný. My sme vybrali mená a povedali rodine. Mojej svokre sa meno pre dievča nepáčilo, ale sama povedala, že je to naša vec aké meno vyberieme. Vyslovila však aj svoj názor. Teraz malú pekne oslovuje a nemá s tým problém.
Odhliadnuc od toho, vybrali ste pekné mená.
@mariposita7 😂😂😂ja odpadnem. Na jednej strane riadna drzosť a na druhej som sa dobre zasmiala 😀
@jankach11 narodilo sa nam dievcatko, aj sme vedeli, ze bude. No pred porodom chceli v porodnici vediet aj meno pre chlapca. Kevin- Jedine, na ktorom sme sa s manzelom zhodli
ja som mala mat Elisku,,, vsetci nadseny kazdemu sa pacilo..ale akosom si tak rodila a mala kopu casu zistila som ze by sa absolutne nehodilo k priezvisku plus v zahranici kde som by sa tazko vyslovovalo takze som to zmenila na Kiaru - vsetci boli v soku ale nik mi nic nepovedal- zvykli si .. akurat jej otec - s kt niesom a nechcel byt ani v RL ju nonstop volal eliska tak som vybuchla a vynadala mu ci si nevie zapamatat ako sa vola jeho dcera a ak chce elisku nech si spravi druhe dieta .. odvtedy je klud aj s nim :D
je to vase dieta a meno ake mu vyberiete je len na vas ... chcete marinu majte ju .. je cas byt rodicmy a ne detmi co nonstop pocuvaju okolie a nemaju svoj nazor
@sissy27 presne tak neriešte ja som prvej dala meno isabella a moja mama to meno neznáša volala ju do roka Jožka,a filomena.druha je Charlotte ani to sa jej nepáči a tretia je Zoe Anabela a to myslím že aj ospadla no sú to moje deti takže tak .moja mama mala 6 tak si už mala možnosť vybrať

@bibistec ja som dostala meno po populárnej českej speváčke a brat / dvojčatá/, po jej populárnom partnerovi...Ale, tiež by som chcela byť napr.Anna, Alžbeta,Zuzana...Žijem s tým menom viac, ako 50 rokov a zvykla som si...😀Lepšie, ako keby som sa mala volať po ruskej kozmonautke Valentýne Tereškovovej.Napriek tomu, že dnes je Valentínka populárna...Vtedy nie.😎