icon

Pomenovanie dieťaťa po rodičovi

13. sep 2022

Dali by ste svojim detom meno po sebe alebo dali ste? Pripadne, ste vy pomenovani po rodicoch? Vidite v tom skor negativa alebo pozitiva a ake?

tanyan
13. sep 2022

Občas rozmýšľam, že by to vôbec nebolo zlé, keby mala dcéra rovnaké priezvisko ako ja. V súčasnosti už nie je také bežné a na ihrisku by sa obzrela len ona.
Život má niekedy aj tak zmysel pre humor. V kancelárii sú 3 kolegyne a každá má svojho Mareka. Môj Marek je tiež u mňa neurčité vyjadrenie, lebo je to meno manžela aj brata,
Myslím, že zhoda mien prináša viac zábavy ako negatív.

queen_el
13. sep 2022

Nie, nikdy
Príde mi to divne a neprakticke, je toľko pekných mien a dieťa si zaslúži mať vlastne. Nie je to mala kópia rodiča. Potom celý život bude malý XY a rodič možno v tridsiatke “starý XY”. Vždy mi to prišlo také, že sa rodičom nechcelo ani päť minút rozmýšľať nad menom dieťaťa.

bielavila
13. sep 2022

Ano dala som synovi po manzelovi, ale zhodou okolonosti to je meno ktorevsom chcela pre syna odkedy si pamatam🙈

stellarstar
13. sep 2022

Ja by pomenovala ale v zmenenom stave alebo v inom jazyku

evabb35
13. sep 2022

Máme v rodine pomenované dieťa po rodičovi a vidím v tom len negatíva. Pokiaľ je dieťa malé, tak sa hovorí o ňom ako o malom, malej a aj z rozhovoru vyplynie, že je to rozhovor o malom dieťati. Horšie to je, keď dieťa vyrastie. Vtedy sa už nedá z rozhovoru vydedukovať, o kom sa to vlastne hovorí, či o rodičovi alebo o dieťati a už sa nepoužíva slovo malý, malá. Takže počas rozhovoru musím položiť kontrolnú otázku, či sa jedná o malú Katku alebo o veľkú Katku, či sa hovorí o malom Jankovi alebo o veľkom Jankovi, lebo pokiaľ tú kontrolnú otázku nepoložím tak si ľudí popletiem a žijem v domnení, že napríklad je chorá malá Katka a nie veľká Katka.

klarissa25
13. sep 2022

Ja som bola zásadne proti tomu aby sa malý volal po chlapovi...teraz som za to veľmi rada ze som sa nechala prehovoriť.. také meno sa teraz už moc nedáva....keď niekto zakričí jeho meno je jediný co sa otočí..

queen_el
13. sep 2022

@patka06 či toto je podľa mňa ešte horšie 😂 samozrejme názor ti neberiem len z môjho pohľadu čo poznám také prípady Vždy sú to dcéry pomenované po otcovi. A vždy to tak bolo že čakali syna ktorý mal byt po otcovi, narodila sa dcéra tak “co uz” pridáme na koniec “a”

h2
13. sep 2022

Nie, nikdy v živote by som nedala dieťaťu meno po sebe. Dôvod je prostý: je to hrozné meno, ako za trest.

bobo2433
13. sep 2022

Ja sa volám po mamine a nás druhý syn sa volá po muzovi .páčilo sa nám to chceli sme to tak sme tak dali.vobec neriešim výhody a nevýhody a či sa to niekomu páči . Je mi to u prdele 👍

julish
13. sep 2022

Nie, zaslúži si nezaťažené meno, slobodne

asfodelka
13. sep 2022

Ja mam meno po mame. Ked mi prisiel list vsetko mi otvarala...🙈 a potom som sa dohodla ze aspon od odosielatela NNK Stanka(kamaratka sa tak podpisovala) mi nebude otvarat. A ked mi pisal kamarat Stano, pisal tuto skratku 😊 ale ked sa postarke nechcelo obist ulicu hodila listy k babke a dedo otvaral vsetko radom.
Nedala by som v ramci jednej rodinnej domacnosti rovnake mena. Ale napr moji chlapci maju jeden meno ako moj otec a druhy ako moj brat. Nikomu to nevadi. Nebyvame spolu a tu chvilu kym sme spolu to je uplne jedno.

janage
13. sep 2022

@marsmykkok ale je mnoho zásielok tzv. do vlastných rúk. Napr. dane. A tam by to mala prebrať len osoba, ktorej je to určené, ak ten druhý nemá splnomocnenie na preberanie takýchto zásielok.

summerparadise
13. sep 2022

Ano dali sme synovi meno po mužovi.. on si to velmi zelal, bolo to vytuzene dieta, dlho sme na neho cakali a este teda aj syn.. a ked si to on zelal, tak preco nie, je to velmi pekne meno.. Syn ma 11, nevidim ziadne negativa zatial v tom, ze sa obaja volaju rovnako.. Pouzivame na kazdeho iny tvar, takže az sama nechapem tu tie reakcie 😀 .. ako keby sme sa dopustili trestného činu, keď sa manžel vola ako syn 😀 Praveze mi to pride uplne bežné a nikdy som sa nad tym nepozastavila...

lauriik
13. sep 2022

Moj manzel ma meno po otcovi a on uz nechcel dalej takto davat meno lebo ozaj je v tom chaos. Aj moj brat a tato maju rovnake meno a stale to je "maly roman" "stary roman", s postou stale problem ked byvali spolu este. Ani brat uz nedal synom po sebe meno. A pride mi aj take zvlastne ked niekto ma syna, da mu meno po otcovi a potom ma druheho syna a ten uz teda musi mat nejake ine meno. Ako keby ten jeden bol viac ako druhy. Mne sa paci ked si rodicia vymyslia podla seba ale samozrejme je to na kazdom.

zuzubb007
13. sep 2022

Nie nedala, dovod je jasny volat sa napriklad Jana a v rodine mala, velka Jana, mlada, stara Jana tak to proste ide sa rozlisuju potom

mirka438
13. sep 2022

Nedala som. Ja sa volam ako moja mama a dodnes nas v rodine volaju mala Mira a velka Mira. Neznasam to

ivangeline
13. sep 2022

Mne da to nepaci ale mnohi tak davaju.

didi2102
13. sep 2022

Manžel veľmi túžil aby sa syn volal po ňom,on sa po svojom otcovi nevolá, mne to bolo v podstate jedno, meno má pekné, výhody/nevýhody nevidím v nicom

elenita
13. sep 2022

@klarissa25 a ako sa volaju? 😊

elenita
13. sep 2022

Ja mam zhodou nahod manzela aj synceka s rovnakym menom, pricom som sa 2.krat vydavala, ked mal syn uz 12 🙂 Je to nahoda, manzel nie je jeho biologicky otec, napriek tomu sa tesim, ze sa volaju rovnako. Ze aspon nejakym sposobom su akoby spojeni, lebo maju sa velmi radi 😊❤️

evabb35
13. sep 2022

@elenita To je ako vo filme.

tandariatko
13. sep 2022

Ahoj, ja som dala synovi meno po manželovi a žiadny problém nevidím. Mne sa moje meno moc nepáči tak dcére by som ho nedala ale manželove sa mi páčilo tak preto sa tak syn aj volá. Manžel si želal aby sa syn volal po ňom ale nelipol na tom.

elenita
13. sep 2022

@evabb35 ano, velakrat si tak pripadam. Manzelovi hovorim, ze je nam este krajsie ako v tych gycovych americkych filmoch 😍

klarissa25
13. sep 2022

@elenita Milan

kamatopo
13. sep 2022

Ja som dala synovi meno ktoré je v našej rodine tradičné. Mal ho dedo, strýko, bratranec a teraz aj môj syn. A nikto si nikoho nepletie. 😉.

zuzulka558
13. sep 2022

Manzel ma po svojom otcovi a veru je to stary alebo mlady???? Deti maju meno ake v rodine nema nikto 😊 ale mozno ma tu ukamenujete ale zazila som situaciu ked majitel volal na psa a taka mlada sa ho pyta odkial viete ako sa malinka vola? Ale to z tych,, moderných,, mien už

kacusik69
13. sep 2022

Deti este nemame ale dievcenske meno po mne asi nebude (nie ze by som vyslovene nechcela ale mame vybrane ine) - ak by bol raz chlapec, som otvorena moznosti dat meno po otcovi ak si to bude zelat… obaja mame tradicne slovenske mena a tie o ktorych teoreticky premyslame su taktiez rovnako tradicne

evabb35
13. sep 2022

@elenita Ale tak život niekedy prebieha tak, že keby bol to scenár, tak by niekto poznamenal, že už je to prehnané a že niečo také sa v realite ani uskutočniť nedá.

jeanne14
13. sep 2022

Volám sa ako mama, brat ako otec, pradedo a prapradedo atď. 🤷‍♀️😀 neberiem to vôbec tragicky. Dokonca som chcela teraz pri druhom ak by to bol chlapec dať meno Ján tiež.

veve889
13. sep 2022

@patka06 moj otec je Jan (dedko bol tiez Jan) a tiez chcel aby sa syn volal Jan ale to mu moja mama zatrhla, ze v ziadnom pripade. Ked bola mama znova tehotna, tak sa dala prehovorit aby dali meno Jan. Len osud to zariadil tak, ze ma dceru Janku 😄