icon

Priezvisko dieťaťa - dá sa spätne zmeniť na matrike?

ni_kolka_ta
27. júl 2018

Baby ahojte mám otázku či náhodou nemáte niektorá skúsenosti ohľadom priezviska pre nenarodené dieťa. Boli sme (ešte vždy s partnerom) bývalým na matričnom úrade a zhodli sme sa že bude mat mala priezvisko po ňom, len nakoľko bývalý nemá záujem o dieťa a pár už dlhšiu dobu netvorime tak by som chcela aby sme boli s malou rovnako pomenované. Neviete mi náhodou niektorá povedať či to na matrike spätne zrušia? Alebo aký je postup aby mala mala s5 priezvisko po mne. ??? Ďakujem za každú radu a odpoved

ni_kolka_ta
autor
27. júl 2018

@pribinak takze tým pádom oni by nemali pri vydaní rodného listu vôbec riešiť či som s otc

ni_kolka_ta
autor
27. júl 2018

@pribinak či som s uvedeným alebo nie som

11mirka22
27. júl 2018

@ni_kolka_ta nepredloz ten papier, nebude ani otec ani jeho priezvisko. Iba on by si mohol dodatočne na súde požiadať O určenie otcovstva a v tom prípade by to vyhlásenie bolo dôkazom. Ale keďže nemá záujem, tak asi to nebude takto riešiť.

11mirka22
27. júl 2018

@ni_kolka_ta budeš rodiť v nemocnici ktorá sídli v tom meste,kde ste s partnerom podpisovali to vyhlásenie?

ni_kolka_ta
autor
27. júl 2018

@11mirka22 Nie na matrike sme boli v dedine kde byvam ja on je z vedľajšej dediny. Rodiť budem v Ba

rachel36a
27. júl 2018

@ni_kolka_ta ved ale ten papier sa spisuje preto aby si ho dala v porodnici a dieta mohlo mat meno po otcovi hned po narodeni...oni nemaju ziadnu kopiu na urade ...a ked ten papier nepredlozis tak
meno ide automaticky podla teba ...len pozor ak neuvedies do rodneho listu otca a budes v buducnosti ziadat napriklad o socialne davky tak nic nedostanes pikial si nevybavys uznanie otcovstva a vyzivne

11mirka22
27. júl 2018

@ni_kolka_ta pre rodný list si pôjdeš na matriku pod ktorú spadá porodnica, nie do rodnej obce. Tak nemaj obavy, že niekto bude hľadať nejaké vyhlásenie.

11mirka22
27. júl 2018

@ni_kolka_ta ono je to len vyhlásenie, ktoré tým že bolo podpísané na matrike má právnu výpovednú hodnotu, ale pokiaľ ho nepouzijes (v pôrodnici) tak nemá žiadnu hodnotu.

11mirka22
27. júl 2018

@ni_kolka_ta to je ako keby si kúpila pozemok a kupnopredajnu zmluvu by si podpísala u notára alebo na matrike ale následne by si ju už nedala zavkladovat na kataster. Tak majiteľ by sa nezmenil a zmluva by bola neplatná. To len pre príklad...

lubik87
27. júl 2018

@ni_kolka_ta takto...nezoberie papier do pôrodnice a meno bude po tebe ..ale ...v rodnom liste nebude otec dieťaťa písaný žiaden...plus zabudni na výživné...

magdalenaza
27. júl 2018

Odpoveď na tvoju otázku - Pokiaľ nevezmeš prehlásenie do nemocnice, tak bude mať priezvisko automaticky po tebe.
Ale s tým výživným je to hlúposť, samozrejme, že nárok malá bude mať bez ohľadu na to, koho nesie priezvisko, len musíš dať návrh na súd o určenie otcovstva (pokiaľ ho bývalý nebude chcieť uznať), Ak ho sám uzná, tak bude zapísaný ako otec dieťaťa do rodného listu ( priezvisko sa zápisom nemení automaticky na otcovo!!!). Ak nebude chcieť uznať, tak budú nariadené DNA testy (pokiaľ preukážu otcovstvo, tak tie testy platí otec). Až po tom, ako sa preukáže otcovstvo, je vykonaný zápis do RL, môžeš podať na súd návrh na výživné, ktoré po uznaní bude platiť. Samozrejme s povinnosťami idú ruka v ruke i jeho práva (ako napr. koľkokrát mesačne sa bude môcť s malou stretávať a za akých podmienok).
Ideálne by bolo, keby ste stihli ešte zájsť opätovne na matriku, kde by uznal otcovstvo, ale zhodli by ste sa na tom, že bude používať tvoje priezvisko... Ale neviem, ako má v pláne pristupovať k rodičovstvu do budúcnosti, či má v pláne sa o ňu zaujímať, do akej miery ho ty chceš pripustiť k malej, či sa s ním dá rozumne dohodnúť atď...

zuzanka.zuzu
27. júl 2018

@ni_kolka_ta neviem ako a čo chceš riešiť, ale ak som ťa správne pochopila, tak ja by som zvolila takýto postup v tomto poradí:
1) na matriku nevolaj (lebo iniciatívna teta)
2) v BA poroď a tam ti aj vystavia RL, kde žiadne prehlásenie neodovzdáš, priezvisko bude po tebe, otec neznámy
(dobrovoľné 3) daj určenie otcovstva ak chceš, do RL listu bude otec dopísaný ale priezvisko bude mať dieťa stále tvoje, bývalý tým pádom bude platiť výživné

ďalšia možnosť je dohodnúť sa s bývalým, že síce otcovstvo uzná, ale nebude trvať na priezvisku - ak sa na tom s ním dohodnúť nedá, tak sa riaď postupom, ktorý som popísala vyššie - chvíľku to bude trvať, ale výsledok bude taký, ako chceš 🙂

miranna
28. júl 2018

Ako vyssie radia, papier v porodnici nepredloz a automaticky zapisu priezvisko v porodnici po tebe. Ak by si sa rozhodla uviest otca do rodneho listu, musel by na matrike pri vydani rodneho listu osobne dat vyhlasenie, ze je otcom, ale aj tak priezvisko moze zostat po tebe, ked s tym ex bude suhlasit.
Ked uz s ex netvorite par, dobre robis, ze chces babu nechat svoje priezvisko, usetri to mnoho vysvetlovani, co ta automaticky kazdy bude oslovovat malej priezviskom, napr. u lekara, v skole.
Ak s ex nemate dobre vztahy a nemas vyhliadky na dobre vyzivne, potom si zvaz, ci ti vobec stoji za to uvadzat ho do rodneho listu.

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@magdalenaza nemám záujem aby platil čo i len cent na malú a necítim ani to aby boli v kontakte či s ním alebo jeho rodinkou. Ak mala vyrastie s bude sa pýtať samozrejme jej poviem a už bude na nej či ho bude chcet vidieť alebo nie.

ibrunova
28. júl 2018

@ni_kolka_ta určite sa hneď informuj na matrike, nenechaj to tak, lebo ak sa po pôrode ocko ozve a bude sa domáhať, môže z toho byť problém.

evalin88
28. júl 2018

Ak sa este nenarodilo tak staci ak ten papier z matriky nikomu neukazes a meno otca neuvedies v rodnom liste.. Akurat potom nebude platit vyzivne.. Lebo pravne nebude otec

puklica13
28. júl 2018

@ni_kolka_ta smerodajne je ako sa rozhodnes ty v porodnici..ak papier nepredlozis automaticky ma dieta meno po tebe..a syarej pani riesitelke na matrike len oznam ze TY si sa tak rozhodla a ju je do toho prt makovy..a komentovať moze chodit dedinsky futbal..

magdalenaza
28. júl 2018

@ni_kolka_ta v tom prípade, že nechceš bývalého v živote dcérky, môžeš zažiť súdne prieťahy v opačnom garde -z jeho strany, pretože ako má povinnosti, tak má i práva - či už z dôvodu, že ti bude chcieť robiť napriek alebo bude mať skutočný záujem o dcérku. Teda, že on podá návrh na určenie otcovstva a zápis do RL, žiaľ toto si môže zmyslieť aj keď bude mať dcérka napr. 10 rokov. Pokiaľ ty jeho otcovstvo zaprieš a testy DNA preukážu, že je i tak otcom, tak testy platíš ty. Pokiaľ ho po rozhodnutí súdu dáš zapísať ako otca, tak treba dať návrh na vyživovaciu povinnosť, ktorú ti bude musieť na malú hradiť. Jemu zase prislúchajú práva na úpravu styku s malou- teda kedy, kde a za akých okolností sa s ňou bude môcť stretávať. Čiže nie je len také ľahké vyškrtnúť otca zo života dieťaťa. Samozrejme ideál by bol, keby neprejavoval záujem, či už v podobe peňazí, či stretávania... Ale to ja posúdiť neviem.

maminka12345
28. júl 2018

@ni_kolka_ta myslim ze ked uz je spisany papier na matrike tak nemozes udat ine udaje nakolko ked ides po narodeni vyzdvihnut rodny pytaju aj suhlas otca ktory musi podpisat ze suhlasi aj z menom ktore si dala a nie len s priezviskom radsej sa chod informovat

xxxkatka
28. júl 2018

Ja by som pisomne na matrike odvolala suhlas s priezviskom aj otcovstvom. Do porodu mozes zmenit nazor kedykolvek. Potom uz nie...

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@xxxkatka máš s tým skúsenosti?

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@maminka12345 len rodný list sa vybavuje v meste kde sa dieťa narodí nie na matrike kde bol spis písaný. A píše sa v ňom že zatiaľ doposiaľ nenarodené dieťa....

ibrunova
28. júl 2018

@ni_kolka_ta a otec myslíš, že to nechá tak a bude mu všetko jedno?

kathy93
28. júl 2018

Ako mne vysvetľovali na matrike že jeden papier sa preto odovzdáva v nemocnici aby oni potom mohli spraviť rodný list pre ktorý potom pôjdeš na danú matriku. Pokiaľ rodis v inom meste akom žiješ. Takže napríklad ja odovzdám v Bratislavskej nemocnici list z matriky a oni vystavia v Bratislave rodný list. A môj muž potom musí ísť do Bratislavy a s tým ísť tam kde bývame na úrad a prihlásiť malú. Preto sa to má odovzdať ale pokiaľ nechceš aby malo jeho priezvisko zrejme to bude úplne jedno. Proste to neoodvzdaj snáď s tým ale nebude potom problem. Jedine že pôjdeš pozistovat na ten úrad. Vieš aby ti aj dali potom ten rodný list.

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@ibrunova 3,5 týždňa si pôrodu a nejaví žiadny záujem. Má iné záujmy a vždy sme boli na poslednom mieste.

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@kathy93 pre rodný list musí ísť otec či stačí len matka? Veď sa môže hoci čo stať medzi ľudmi rozísť sa a čo potom?

tecko28
28. júl 2018

@ni_kolka_ta Ak si slobodna matka, tak pojdes ty

kathy93
28. júl 2018

@ni_kolka_ta určite môže ísť aj matka si myslím ale môj muž pôjde ešte kým budem v nemocnici. Neviem koľko máš času na to aby si prihlásila dieťa ale podľa mňa kľudne môžeš ísť aj ty.

tecko28
28. júl 2018

@kathy93 ine je ked je zena vydata, tam ide pre RL otec a podpisuje suhlas s krstnym menom. A inak neviem ako v ktoro meste, ale ja ked som rodila pred 3 rokmi v BA, tak RL sme si vyzdvbihovali az 8 dni po porode, isli sme hned ako ma pustili z porodnice, ale nebol este hotovy

ni_kolka_ta
autor
28. júl 2018

@tecko28 slobodná len sme boli spísať na matrike ten papier že bude mat jeho meno ale to si ani mala ani on nezaslúži preto by som chcela aby sme mali meno rovnaké