Priezvisko dieťaťa - dá sa spätne zmeniť na matrike?
Baby ahojte mám otázku či náhodou nemáte niektorá skúsenosti ohľadom priezviska pre nenarodené dieťa. Boli sme (ešte vždy s partnerom) bývalým na matričnom úrade a zhodli sme sa že bude mat mala priezvisko po ňom, len nakoľko bývalý nemá záujem o dieťa a pár už dlhšiu dobu netvorime tak by som chcela aby sme boli s malou rovnako pomenované. Neviete mi náhodou niektorá povedať či to na matrike spätne zrušia? Alebo aký je postup aby mala mala s5 priezvisko po mne. ??? Ďakujem za každú radu a odpoved
@ni_kolka_ta uz ti tu viacere napisali, ze ten papier ak ho v porodnici nepredlozis matrikarke, tak je s prepacenim na vytretie zadku 😀 Ten sluzi na to, ak matka chce dat meno po otcovi, ze ten sa k otcovstvu priznava a tym suhlasi a chce, aby sa dieta volalo po nom. Lezala som na izbe so slobodnou maminou, babo dostalo jej priezvisko a nikto to neriesil (podotykam, ze ona dokonca s partnerom zila a stale zije- nedavno sa jej narodilo uz druhe). A otca aj uviedla do RL
@tecko28 ku nam dpo porodnice matrikarka nechodila. porodila som v piatok, pustali ma - utorok? tusim ano, stavili sme sa na matrike s papiermi z porodnice a RL vydali hned. co by sa tam malo zdrziavat?
@andyka321 pokial rodicia nie su zosobaseni, tak maju moznost pred porodom na matrike podpisat suhlasne prehlasenie o otcovstve a v nom uvedu aj priezvisko dietata, na ktorom sa dohodli. s tym papierom potom na matrike uz automaticky zapisu otca do RL. (v pripade manzelov je to jednoduche, tam je to automatika)
@ukulela ja neviem ako to chodi v inych porodniciach, rodila som raz a naposledy, v BA (autorka pisala tusim, ze tiez bude rodit v Ba) a tam chodi matrikarka za mamickami a spisuje podklady a kedze za mnou prisla v piatok poobede a pustali ma v pondelok hned sme si isli pre RL a este nas otocili, Boli sme doobeda ako ma pstili, mozno ak by sme prisli neskor uz by bol. Nie sme z BA, tak sme isli domov a prisli sme v stredu ked som sa vracala do nemocnice za malym
@andyka321 ake novoty? 😀 o priezvisku dietata sa vzdy rozhoduje dopredu - bud pri sobasi, kde sa urcuje ake prizvisko /priezviska budu manzelia pouzivat a ake priezvisko budu pouzivat deti, alebo ak manzelia nie su a rozhodnu sa, ze dieta bude mat priezvisko po otcovi, tak sa to robi na matrike pred porodom a tym sa mamicka preukazuje v porodnici, ze preco ma mat dieta ine priezvisko ako ona, ak nema suhlas otca, tak sa dieta vola po nej
@ni_kolka_ta ano to je pravda ale su urcite nejak prepojeny tak myslim ze to musis inak poriesit
@rachel36a vybaví lebo ak raz otec nesúhlasí aby bol uvedený a matka si nenarokuje výživné nikto ju nemôže prinútiť aby uviedla otca...
@ivkabianka nikto ju nebude nutit ale zo zakona su ppovonny sa o dieta postarat v prvom rade rodicia az potom moze pomoct stat...rozsudok o vyzivnom je jeden z prvych dokladov ktore musi predlozit osamely rodic pri ziadosti o statne socialne davky
@ivkabianka ale raz ho už uviedla a súhlasili obaja.. V prvom rade sa hľadí na záujem dieťaťa, aby malo otca..
@rachel36a áno keď je otec uvedeny tak sa žiada papier ak nie nežiada a veď ona môže povedať že papier zabudla a dieťa má automaticky jej priezvisko...a výživné si dorieši súdne ...tam sa nerieši priezvisko . .
@ibrunova ona nič neuviedla ...amatrika si o takom záznam nerobí ten papierr sa vypisuje čisto na základe toho aby v pôrodnici dali meno po otcovi...ak ten papier nedáte smola meno ide podľa matky . A pre ňu vlastne výhoda ....a už záleží na nej ako dorieši si potom výživné atď ...
@ivkabianka A čo keď sa ozve otec, či myslíme, že otca to nenapadne, že je už asi dieťa na svete?
@ibrunova a co ked sa ozve. To, ze dieta ma meno po matke ho nezbavuje vyzivovacej povinnosti. Ale to ho musi uviest ako otca do rodneho listu. A kedze su rozideny je pre nu praktickejie, ze sa dieta bude volat po nej, kedze bude s nim ona chodit po lekaroch a riesit veci po uradoch, v skolke, v skole. Lebo je zvykom oslovovat matku priezviskom dietata a asi by jej to ani nebolo prijemne a potom vysvetlovat, ze ona sa vola inak
@ibrunova veď ozvať sa môže ale veď ona povie zey proste ten papier v zhone zabudla...pozri ležala som s babou čo si ten papier zabudla doniesť a dieťa zapísali pod jej priezviskom a pritom s priateľom boli za dobré papier vybavený mali ale ho proste so sebou nemala ....povedali jej že si to diruesibpo pôrode....veď koľko je slobodných mamičiek a deti majú priezviska po mamke a potom riešia výživné otcovstvo atď. A priezvisko stále ostáva po matke a otec je zapísaný v rodnom liste po uznaní otcovstva...
@ibrunova ja som žiaden papier nepredkladala ani nič také a po pôrode som dávala na súd o určenie otcovstva a výživné ...a dotatočne bol vystavený nový rodny list ..
@ibrunova ničoho ho to nezbavuje ona proste si dá svoje priezvisko dieťatku a po pôrode pôda návrh na súd na určenie otcovstva a výživné...tiež som tak postupovala...a dokonca som aj 3 mesiace poberala hmotnú núdzu hned po rodicaku...síce to bolo už dávno ale nemyslím si že sa v tomto niečo zmenilo
@ibrunova to je hlupost, sa pleties, ten papier je len na to, aby uz v porodnici mohla dat jeho priezvisko , na nic ine to nesluzi. Ale ona ma pravo dat priezvisko po sebe a z hore uvedenych dovodov ako som uz spominala je to pre nu v danej situacii logicke. Otcovstva ho nezbavi to, ze sa dieta bude volat po nej, ale do rodneho listu ho treba uviest, aby mohla ziadat vyzivne. Ak otcovstvo poprie, sud nariadi DNA test, ktore otcovstvo preukazu a on si ich este zaplati. Ako priklad sluzi kopa zien, ktore maju deti so zenacmi a ti platia vyzivne a deti sa po nich nevolaju
Mam známu ktorá súdne dala zmeniť dcére meno. Mala po exovi a chcela aby mal jej dievčenské. A keďže chlap nemal záujem súd vyhovel, dokonca aj alimenty ostali
@ivkabianka ved ja nehovorim o priezvislu...ten papier jednoducho neda...ja hovorim v pripade nudze o davkach a tam orca potrebovat bude 😉

Ak si slobodna matka, pre rodny list pojdes ty, ak nebude otec dietata pritomny na matrike, neodsuhlasi otcovstvo, ani priezvisko (ak sa rozhodnes nedat to vyhlasenie), potom ho do rodneho listu neuvedu ako otca a bude mat tvoje priezvisko. Pre rodny list mozes ist aj neskor. Bola som az tusim 2 tyzden po porode.
Ked si slobodna, nie ste spolu, nechaj jej vlastne priezvisko, vsade ta potom budu oslovovat priezviskom dcerky, na zaciatku hlavne u lekara.