icon

Reakcie okolia na netradičné mená

kristinuhro
21. apr 2025

Ahojte, idem sa trochu "vyrozprávať". Môj menší syn sa volá Damien. Milujem to meno, hodí sa mu, ale ! Ako je podľa vás možné, že v takom Rakúsku ,kde momentálne bývame, je úplne normálne keď poviem ako sa volá - teda Damien, tak každý to hneď chápe a aj ho tak oslovujú úplne v pohode akoby to tam bolo bežné meno. Prídeme na Slovensko a drb. Ako sa volá? Damien. Jéj DAMIÁÁÁNKO 🤦‍♀️ pane bože prečo??? A to sa stane vždy. Vždy. Naozaj vždy. A mne je také sprosté ľudí opravovať. Stáva sa to aj vám, čo ste dali deťom možno nie celkom zaužívané mená? Ako reagujete? Stále ľudí opravujete? Prečo sa to deje iba na SK?

Strana
z3
pribinak
21. apr 2025

Lebo si dala cudzie meno, tu su ľudia zvyknutí na Damian
Dali si Damien, je to cudzie, ľudia nie sú zvyknutí, to je celé
Snáď tá to nezloží

doriiis
21. apr 2025

Môj syn sa volá David.V našej milej škole ho všade vrátane vysvedčenia majú zapísaného ako Dávid.Ani za svet ten dlzen dať preč.Sem tam sa stane,že ho niekto osloví Dávid a hneď ich opravuje.

hortenziaj
21. apr 2025

No,u nás tiež, kadejaké skratky im dávajú, až ma mrazí. Len naši na to ešte nereagujú,keď im niekto povie inak,tak. Ale väčšinou sa s tým stretávam u tej staršej generácie.

hortenziaj
21. apr 2025

@doriiis tak dlzen na mene je ten najmenší problém ,pokiaľ ho niekto neoslovuje ako u nás čo som počula davko

timea301196
21. apr 2025

@doriiis ja ti mám opačne som Tímea a volajú ma timea… dokonca aj na vysvedčeniach to tak mám pritom v rl a iných dokladoch to mám správne 🤣 už som sa aj stretla s tym že sa ma ľudia pýtali hlavne doktori či ho mám 🤣🤣🤣🤣

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@pribinak 😂😂😂 nie, určite ma to nezloží. Možno by som mala zapracovať na svojom prejave a naučiť sa to hovoriť ešte jasnejšie ako doteraz 🤣

doriiis
21. apr 2025

@hortenziaj ....o nie.Od začiatku trvám na tom a teraz už aj on aby ho volali David.Ziadne Dadko,Davidko a pod.Na to je haklivy.
A dcéra zas nemá problém keď ju niekto volá Dianka,Diuš,Diuša.Vola sa Diana.

doriiis
21. apr 2025

@timea301196 ...Timea je krásne meno.Ale s krátkym i

michaela329
21. apr 2025

@kristinuhro veď ale s tým treba trochu počítať. Ja som mala žiaka Aidena - deti ho volali Eidam, normálne ich opravil, nerobil drámu - a to mal 7 rokov. Zvládneš to aj Ty.

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@hortenziaj bože toto bol prvý problém u našich keď sa každý z mojich synov narodil, že a ako ich budeme volať? 😅

timea301196
21. apr 2025

@doriiis tak mne sa nepáči ani s krátkym ani s dlhým. Originál je s dlhým 🤣

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@michaela329 teoreticky som s tým rátala a prakticky ma to aj tak serie 🤣 musím sa to naučiť 😅 malý má zatial iba 1,5 roka

tykat
21. apr 2025

@kristinuhro priznam sa ze som.mala problem s menami Maximilian, Maxim a Max. Mam kamosky co maju synov s tymito menami a zapamatat si koho mozem ako volat bola celkom.fuska. Jedna trvala na Maxovi, druha na Maximovi, akurat ta co mala Maxililiana tej to bolo jedno volala ho vselijako. Ale nejako som.si casom.zvykla.

Mne zase stale pridavali na konci k menu A. Potom to tak zmenili aj v kalendari, tak som uz ani meniny neoslavovala podla slovenskeho ale podla ceskeho kde to ostalo v zakladnom tvare.

lucia13022023
21. apr 2025

Nejde o to, že ľudia nie sú zvyknutí na "netradičné" mena. Ide o to, že sa to nechcú naučiť a rešpektovať to, že nie každe dieťa sa volaj Jakub ci Michal 🙆‍♀️
Synovec je Lucas, a to tiež nevedia tetky pochopiť, že nie je Lukáš.

lenkasarka
21. apr 2025

@kristinuhro trochu odlahcim. Keď sa susedke narodil syn tak je ocko už úplne staručký. Že mame vnúčika a ja jej blahoželám ako sa vola? A dedko ze joj Lenka, Timian sa vola. Ja už som vedela,že to bude Damian.
Skús byt doraznejsia možno pochopia.
Nie Ty ,ale mäkko 😂

dzulli1980
21. apr 2025

Ja neviem, toto sú také povrchné "starosti" ... ja som Juliana, pre 80% ľudí som Júlia, neviem no ... dcéra sa volá Tereza, 80% ľudí ju volá Terézia ... žijete v zahraničí, na SK je toto meno proste iné/neznáme, robiť z toho takúto drámu mi kus vtipné príde 😉

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@tykat tak to je otrava keď ešte aj kalendár zmenia. Aké je tvoje meno? Ja oslovujem ľudí tak ako sa mi predstavia a alebo ako mi ich niekto predstaví (napr. Deti). Považujem to za normálne. Nechápem tieto "zmeny", ktoré si ľudia len tak urobia.

danielahamar
21. apr 2025

Môjmu najmladsiemu kto ho nepozná pridáva k menu ko😂 to je strašné🫣, ja ich opravujem a veruze zahraničné meno vôbec nemá

kitycat
21. apr 2025

@kristinuhro ale ved aj ty si spravila zmenu. Nedala si slovenske zauzivane Damian ale zahranicne Damien... obcas to trva, kym ludia postrehnu tu zmenu... ved vacsinou ide o zdvorilostne konverzacie "alo sa mas" " ako sa vola maly" hmmm jednym uchom dnu drukym von

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@lucia13022023 ja si toto tiež myslím. Ľudia to jednoducho nechcú prijať a hlavne rešpektovať. Verím, že Lucasovia majú na našom Slovensku veĺký problém s týmto 🙃

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@dzulli1980 som rada, že som ťa pobavila 😃

masandra
21. apr 2025

@kristinuhro na sa dcéra je Eliana, minule som stála v rade v obchode a asi 70 ročná pani sa jej spýtala ako sa volá, povedala, že Elianka, spýtala sa ešte raz, tak som povedala Eliana. Pani zrazu zhrozená, že No to mi je za meno a už viac s nami neprehovorila... Pri tom to ani nie je meno, ktoré by sa nedalo vysloviť alebo čo. Normálne keď som ju pozdravila, že dovidenia, tak ma ani neodzdravila. Takže asi takto..

bobrina1
21. apr 2025

@kristinuhro tak v AT mas medzinarodnych az exotickych mien az az, od Suleymana, cez Mehriban az po Seherezadu. Tak tu meno Damien je uplne v pohode. Ale na SK je meno Damien ine, nezname, aj ked je tu stale viac zahranicnych mien, nie je to zdaleka take bezne ako v AT.

doriiis
21. apr 2025

@timea301196 ...o tom,aké je nemať rád svoje meno mi netreba veľa hovoriť.😀Volám sa Dorota.🤭

kristinuhro
autor
21. apr 2025

@masandra bože to co za reakciu. Asi to bolo na pani moc. Vtedy keď bola mladá frčali mená ako Gertrúda, Emerencia, Kunigunda. Pekné meno Eliana ❤️

lenkasarka
21. apr 2025

@doriiis máš krásne meno

doriiis
21. apr 2025

@lenkasarka ...uz som s ním zmierená.😁No dcére som ho radšej nedala

diewcatqoo
21. apr 2025

Jezis, ja som cakala, aka komolenina alebo ze totalne ine meno a to len takto... mojho syna napr. moja babka vola totalne inym menom. Neviem preco a ako ju to napadlo, ale vola ho David, pritom syn ma meno, ktore sa Davidovi ani nepodoba, jedine, co maju spolocne, je pismeno A. Mna tiez niektori ludia volaju Janka (to som nejak vydedukovala, ze to je asi kvoli tomu, ze manzel sa vola Jan) a pritom tiez jedine spolocne pismeno s tymto menom je A.
A to nehovorim o priezvisku. Nezijeme na SK a mam v priezvisku jedno typicky slovenske pismeno, ktore nevedia v zahranici vobec ani vyslovit, ani napisat.. takze vzdy a vsade mam skomolene priezvisko.

karolinakr
21. apr 2025

a z toho maš komplexy? necítiš sa výnimočná? niekto cíti silu v tom, keď splýva s davom a niekto v tom, keď sa odlišuje...zaleží na tebe, kam sa zaradíš?

lenkasarka
21. apr 2025

@doriiis mne sa Dorota páči, ale mne sa moje nepaci no ale ako píšeš človek sa s nim zmieril 😂

Strana
z3