Rešpektujete, ak si rodičia neželajú zdrobňovať meno?
Respektujete ak si rodicia nezelaju zdrobnovat meno dietata? A ak napriek tomu zdrobnujete, preco to robite?
@evaachesa Šaňo je skratka maďarskej verzie Alexandra, teda Sándora (čítaj so Š). Vzhľadom na našu históriu to bolo pre našich predkov prirodzené. Mená sa v rôznych jazykoch vedia dobre líšiť. Teraz som napríklad vnukovi vysvetľovala, že hrdina knihy, ktorú číta, Skandar, sa volá vlastne rovnako ako jeho starký.
Ahoj toto by zaujimalo aj mna
Mam dceru Melániu chcem aby ju tak aj volali,ale aj tak je Melanka hl v skolke
@vieronika14 musis naucit dceru, ze sa Ma ozvat a opravovat. Moje dcery najskor vobec nereagovali a ked im to asi zacalo liegt na nervy, tak hned opravili. Mladsia j dost Temperamentna, ta sa vie aj rozgulit, ked jej niekto povie Aurelka. Ona je Aurelia a bodka. Podobne ako starsia, ziadna Tonka, Tony, Tonička, Antonka. Antonia je jej meno. Ale Baby si to koriguju same. A naucilo sa aj pribuzenstvo na Slovensku. Ono u slovanskych narodoch je To zdrobnovanie prirodzene. Darmo sa budeme rozčulovat.u tradicnych mien je To take prirodzene, normalne.
@yanni ja som jej povedala ze je Melánia, v rodine problém nie je volajú ju tak
Ale jej sa prave aj ta Melanka paci takze neopravuje nikoho
@earlgrey citaj, prosim, ze to nerobime pred dietatom ani pred jeho rodicom. A interny humor, ktory nikomu neublizuje, budeme mat, aky uzname za vhodne. Srandu si tym robime z mamy, ktora je svojim buzerovanim akurat tak komicka, nie z dietata, ktore za nic nemoze. A, ano, pani je mi smiesna, ked cepuje mojho vyse 70-rocneho otca, ktory dieta na ulici oslovi Mato a ona vyleti ako srsen a pouca.
@evaachesa My máme v rodine uja Šaňa, a ako dieťa som netušila, že je to z mena Alexander 😅 (maďarska rodina no 😁). Je to bežná prezývka v maďarčine pre Alexandra, Šani. Ja preto všade píšem, že keď my si vyberáme meno, tak o to horšie, že musíme prihliadať na znenie nielen základného tvaru, ale všetkých možných skratiek, zdrobnenín, prezývok rovno v dvoch jazykoch 🙈
@mandzula ok, tak mozeme aj teba komolit. Paci sa ti napriklad Madlo?
Autorka tak týmto posledným komentárom si sa prejavila. Véd zdrobnéniny ľudia používajú za účelom prejavenie pozitívneho, blízkeho vzťahu, a nie kvôli nerešpektovaniu a neucte.
Ak povieš, že si neželás zdrobnéninu, a aj tak ju pouzivaju, potom je to neucta.
Ale je rozdiel zdrobnéniná a komolenie. @mandzula normalne diskutuje, ty jej tu komolis nick, to je neucta, a nie zdrobnéniný, keď ľudia ani netušia, že to človeku vadí.
@stevvvka precitaj si, co tu napisala. Vysmieva sa jednej pani z mena jej syna.
Mne konkrétne zdrobnovanie nevadí typu Elka, Elinka najkrajšie mi teda príde zdrobnovanie s i Elí, ale Elča a Eluška sú mi už take nepríjemnejšie na posluch, ale dá sa to ešte zniesť pri tomto mene, ale taká Zoe mi vadí už len pri tom základnom KA Zojka a to ani nehovorím o mene Rita (Riťka) 🫢 a podla tohoto usudzujem, že rodičia, ktorí by mali problem so zdrobnovaním, by nemali problem s typom mena Zuzka, ale s Riťka, Zojka…
Ona sa nevysmieva z mena, ona sa vysmieva z prístupu tej pani. Nerobí to pred synom. Čítaj s porozumením.
Ty máš niečo nedoriesene v sebe so svojim menom, podľa tvojich reakcií.
Len ti prajem v živote veľa šťastia, aj s menom tvojho dieťaťa. V dobrom
@stevvvka pani sa vyjadruje velmi hanlivo
Plne rešpektujem a ja to nerobím a ak treba, tam som vždy na to upozornila aj upozornim, že..
Napr.moja sestra je Tereza nie Terka😉 môj syn je Matejko a žiaden Maťko a atď
Moja byvala kolegyna mala syna, ktoreho kazdy musel oslovovat jeho menom /vola sa Oliver/ a nijako inak. Sam sa tak aj neskor predstavoval. Za mna ziadny problem. Naopak mam kolegynu, ktora sa kazdemu predstavuje zdrobneninou svojho mena. Aj obchodnym partnerom a v pisomnom styku. To mi uz pride take “sedliacke”, pretoze v obchodnom styku sa ziadne zdrobneniny nepouzivaju. Naopak mam znamu, starsia pani 70+, ktora sa vola Janka. Cely zivot vysvetluje, ze sa nevola Jana ale Janka. Ma to v rodnom liste, dokladoch, zmluvach, proste vsade.
Mne jedine co vyslovene prekaza je zdrobnovanie zahranicnych mien, napriklad Kloinka /Chloe/ alebo Kiaruska /Chiara/ a to, ze vela ludi nevie tieto mena spravne ani napisat, nie este vyslovit.
@muchotrafka298 odkiaľ to máš, že zdrobneniny sa v obchodnom styku nepoužívajú? Spoločenská etiketa nič také nezakazuje. Môže to zakázať jedine nejaký vnútorný predpis vo firme ale pokiaľ taký nie je tak určite by som to za "sedliacke" neoznačovala len preto, že to nie je zvykom.
@nynia v obchodnom styku s klientom alebo dodavatelom pises v "uradnej" veci. Nepises kamaratovi. Takze je za mna uplne normalne, ze taketo dokumenty pisem ako MenoPriezvisko a funkciu a nie Janka, Zuzka, Miška alebo Jožo.
@muchotrafka298 Ale etiketa to neupravuje. Etiketa upravuje, že oslovuješ niekoho ako sa predstaví/podpíše a je jedno či je to pseudonym alebo zdrobnenina. Nehovorím, že tak by to nebolo lepšie sa predstaviť celým menom a priezviskom ale podľa etikety to tak nie je.
Oslovujem ľudí tak, ako sa predstavia alebo (pri frekventovaných menách) skrátenou, zdrobnenou verziou. Cize Katarinu by som zrejme bez predstavenia oslovila ako Katku, keď by ma opravila na akúkoľvek inú formu (vrátane celého mena), oslovovala by som ju tak. Mám v mene K a keď sa ma niekto snaží osloviť jeho vynechaním, jedenkrát opravím a viac nereagujem. Môže tak oslovovať radiátor, nie mňa (iné formy vlastného mena znasam).
@vroni s tym opravenim mas pravdu. Moja mama s vola Ruzena. Ono je to meno Celkom ok, ale jej sa Nikdy nepacilo v povodnej forme. Vsetci ju oslovuju Ruzka. Ked jej niekto povie Ruza (znami atd.), Tak vzdy „opravi“, Ruza je len Moja sukna🤣🤣🤣🤣Vzdy sa musim pousmiat. Mame Susedu, vek ako moji rodicia 70+, vola sa Blazena, oslovujeme ju teta Blazka, co je podla mna pekne. Ona Ale to svoje meno tak neznasa, ze sa stale predstavovala ako Jana. Mozno ju to uz preslo, neviem. Ale ked som to ako dieta prvy krat Pocula, nechapala som. Ale Ludia sme rozni. Inak ja som tu uz spominana Katka a nejak to neprezivam.Uplne normalne v slovenskych koncinach. Tak ako Moja Takmer 60 Rocna teta je cely zivot Zuzka a moj otec Jozko. Krajsie Jozko ako Jozo. Moja mama mu Inak ako Jozko Ani nepovie. Ja Zijem v zahranici a tu sa velmi neudrobnuje aj ked, zdrobneniny aj mien existuju. Tu som uz 25 rokov Katarina a je To ok. Znie to pekne a vznesene. Moj muz Katka Ani vyslovit poriadne nevie. Znie to ako kaka😱🤣 otec mi obcas povedal Katarinka, co tou je ok. Ale musim povedat, ze niektore zdrobnene mens alebo prezyvky zneju hrozne.
@yanni Sestra mojej starej mamy má manžela Jozefa, volá ho Jožinko, a nám v blízkej rodine sa to tak páči, že to používame tiež. 🙂

@evaachesa šaňo je úplne v pohode meno… ☺️