icon

Rovnaké mená po rodičoch

26. dec 2022

Prečo niektorí muži chcú aby sa syn volal po nich, prípadne dcéra po mame?
S priateľom sme sa minule zhovárali o deťoch a vraj by chcel, aby bol syn po ňom, prípadne dcéra po mne.
Napríklad otec Roman, tak aj syn Roman, alebo otec Gabriel, tak aj syn rovnako.
Ja s tým veľmi nie som stotožnená v rámci ženského mena čiže môjho ale všimla som si, že najmä muži to tak chcú pre svoje deti, aj v mojom okolí to tak je.

44janica44
27. dec 2022

Prečo by malo meno po niekom upierať identitu a neviem co a neviem aká katastrofa???poznám x ľudí s takymito menami a ozaj ziadna trauma ani nic sa im nerobi.
Mňa skôr vytacajú tie jedinečné kreativne odlisujuce sa mena keď si pri čítaní v novinách pri polovici mien novorodeniatok poviem no chuda dieťa ako ti toto mohli urobiť.

petronela1985
27. dec 2022

My sme to tak mali - ja meno po mame, brat po otcovi. Celý život sme na to a bratom frflali.

janulik2008
27. dec 2022

@ninusa221 u nás sused je Marián a jeho syn tiež je Marián. Až na to, že ten syn má už viac ako 18 rokov :D ale furt on bude malý Majo :D

dominyca9
27. dec 2022

@elementissa 😄😄😄 Môj brat mal spoluhráča, ktorý sa volal Kevin a mal dvoch bratov, ktorí sa tiež volali Kevin. 😂 Zrejme to nie je zdedené meno, no niekomu sa asi veľmi páči. Takže nie len traja Adamovia s rovnakým otcom chodia po svete.

stanka562
27. dec 2022

Z mojej strany rodiny sme to az tak moc neriesili, akurát mama ma meno po svojej mame, no nam uz dala iné mena. 😊 V mužovej rodine sa už roky dedi meno prvorodenemu synovi. Je to pekné, no strašne nepraktické, ci už pre oslovenie, postu. 😕My ak budeme mať syna, tak bude mať meno po manželovom starom otcovi, ktoré je jedinečné. 😊

tamichloe
27. dec 2022

@lucuskaaa aj my máme dcéru Luciu....vtedy sme žiadnu nemali v okolí a tak sme hľadali aj ďalšie dve mená detí a teraz ich je akoby sa vrece s nimi roztrhlo

kvietok89
27. dec 2022

Pred 8 rokmi by ma to ani nenapadlo davat meno po mne alebo muzovi. Mame tri dcery a kazda ma meno ktore este vobec v blizkej rodine nemame( Žofka, Zojka, Zuzka).Dnes by som dala Mateja syna a dceru Katku po nas. Ani neviem kedy sa to u mna zmenilo.

konikkon
27. dec 2022

My sme o prvého syna prišli vo vyššom štádiu tehotenstva a druhý syn sa bude volať po otcovi. Meno som vybrala ja, lebo to tak chcem a cítim a manžel má krásne meno
Iné by som nevedela vybrať. Po sebe by som dieťaťu meno nedala, aj keď sa mi moje meno páči. A čo povedia iní, absolútne neriešim.

anickabasnicka
27. dec 2022

@babulkomale taky sinemyslim,ze jsem omezena.me se manzelovo jmeno libilo a syna jsem tak pojmenovat chtela. sice bydlime v cr,kde je zvykem oslovovat ho Honza,ale ja jsem mu odmalinka rikala janiku,janicku. a tak to i zustalo a rika mu tak i cela rodina. nebo jeniku. honzo mu reknou jen opravdu cizi lide.....no a mit dceru,tak anna by se jmenovala ne proto,ze se tak jmenuji ja,ale protoze andulka,anicka nanynka,je u me top divci jmeno.a klidne budu diky ni stara anna,jen kdyz ji mit budu!!!!..... liliana,ella,jasmina,mateo, tobias,tak akorat pro zviratka

anickabasnicka
27. dec 2022

@janulik2008 marian je hezke jmeno. a maroš je odvozeno od mariana nebo je to uplne jine jmeno.

zuzitko74
27. dec 2022

@anickabasnicka Maroš sa na strednom Slovensku hovorilo Martinovi.

anickabasnicka
27. dec 2022

@elementissa to co popisujes je uz extrem.ze se nekde dedi jmeno popripade povolani je normalni. i v dnesni dobe existuji rodice,co jsou radi,ze jejich deti pokracuji v jejich povolanich,vzdyt na tom stoji spoustu rodinnych firem,a muzou to byt popelari nebo advokati.odsuzovat druhe jen proto,ze maji jiny pohled na svet,dodrzuji rodinne tradice apodobne je ubohost. a urcite nejsou ti lide omezovani ve svych identitach nebo v cemkoliv jinem. pokud jedinec nechce jit ve stejnych stopach,,tak se trhne.deje se to ted delo se to i drive.navic, kazde dite bude srovnavano se svymi rodicemi,prestoze bude mit jine jmeno. a kazdemu diteti okoli rekne, na tebe muze byt rodic hrdy nebo se za tebe stydi.takze si laskave odpust ty svoje narazky na jine jen proto,ze jdou jinou cestou,nez ty.a ze i jmenem chteji vyjadrit napr. sounalezitost s tou konkretni rodinou.

anickabasnicka
27. dec 2022

@zuzitko74 fiiiha,ja vzdycky mela za to,ze je to marian....takze takovy herec maroš kramar je vlastne martin kramar? opravdu me to jmeno maroš zajima

elen83j
27. dec 2022

Volám sa po mame,lebo otec chcel 😂 Sestra po maminej sestre,lebo my ( deti) sme chceli ...
Ja som vždy túžila mať syna Ondreja,kým som nemala manžela Ondreja 😂😂😂
Pri treťom synovi som povedala (cestou do porodnice) buď Benjamín (posledný syn matky) alebo Ondrej 😂😂😂 Je BENJAMÍN...
Keby bol štvrtý ,už je 100% Ondrej 🥰

patrishqa
27. dec 2022

Môj muž sa volá Ján, jeho už bohužiaľ nebohý ocko sa volal Ján a aj jeho dedko sa volal Ján. Keď som sa dozvedela, že budem mať syna, tak moja voľba bola, že sa bude volať tiež Ján. Ani ma muž nemusel presviečať.
Sám svokor ma prekvapil, keď mi povedal, že mu mám dať iné meno, lebo bude problém s poštou a úradmi. Ja na to, len, že mi to nebude vadiť.. To nieje pre mňa dôvod, aby sa tak nevolal.
Mne sa to meno osobne páči. Som za slovenské mená a toto je ešte aj sväté.
Čo sa týka mena pre dievča, tak muž vravel, žeby sa volalo po mne, aj keď moje meno je pekné, ale neviem si to v reále predstaviť.
Ale už viem teraz, že keby mal môj Janik brata, volal by sa Martin.
Napriklad aj môj brat so švagrinou sa zhodli, že ich syn bude mať meno po bratovi a napriklad moja mamka dala druhému bratovi meno po otcovi.
Je to každého slobodná vôľa aké meno dá svojmu dieťaťu. Niektorí dávajú na zvyky, tradície, iní nie.
Môj otec nelipol na tom, aby sa niektorý z bratov volali po ňom.

zuzitko74
27. dec 2022

@anickabasnicka Nie, meno Maroš je teraz normálne v kalendári ako samostatné meno. Ale svojho času to bola len nárečová verzia mena Martin.

anickabasnicka
27. dec 2022

@patrishqa taky si myslim,ze odvolavat se na stejne jmeno v rodine a problemy s postou je blbost.u nas ve vesnici je pulka lidi stejneho prijmeni a to nejsou rodina.proste se to tak seslo. a kdyz prijede nekdo cizi a vi jen jmeno a nezna presne cislo domu,tak je pak sranda najit toho praveho.ale o tom je zivot, nic neni jen cerne a bile

anickabasnicka
27. dec 2022

@zuzitko74 dekuji za vysvetleni. takze kdybych oslovila mariana marosko,tak by to bylo spatne. ted uz si dam pozor.jeste jednou diky,marian martin i maroš jsou jinak pekna jmena.a pekni jsou i jejich nositele co znam😍

patrishqa
27. dec 2022

@anickabasnicka nam nedavno prisla pohladnica, kde meno nehralo rolu, ale priezvisko. Netusila som, ze muzove priezvisko je take oblubene 😀 Byvame v meste kde je cca 35 tisic obyvatelov, byvame v jednej casti mesta a pohladnica patrila rodine, co byva v druhej casti mesta par metrov od nas vzdialenej.

l3jdyn
27. dec 2022

@mimka2019 mna vykotilo 😄😄😄

wiccawicca
27. dec 2022

Nikdy by som dieťaťu meno po sebe nedala, nech by som sa volala akokoľvek a ani po mužovi. Proste sa mi to nepáči. A nepáči sa mi ani to, že napríklad niekto dá meno po sebe až napríklad tretej dcére alebo po mužovi až druhému synovi. Ale ak sa to niekomu páči, nech kľudne dá.

keithy
27. dec 2022

Mam syna a dcéru, obom som mena vybrala ja, lebo odmalička sa mi jednoducho páčili a na muža som šla s tým, že veď po ňom majú priezvisko 😁 ale teda zhodou okolnosti sa volám Katarína a je to (podla mňa) najkrajšie meno a teda aj dcéru som tak pomenovala, ale neberiem to tak, že ma meno po mne, jednoducho sa mi to meno páčilo a volala by sa tak, aj keby som sa tak nevolala ja. 😁

lenkaaa25
28. dec 2022

Ja som mala pre synčeka hneď vybraté meno - po jeho tatinkovi. On vôbec nechcel a nepáčilo sa mu to. Ale ja som chcela, aby sa synček volal po ňom. Veľmi sa mi to páči. Keď som bola v 7.mesiaci, len zo srandy som povedala, že poďme teda vybrať iné. A vtedy pozeral na mňa, že preco, veď on už si nato zvykol. Nikto ich nevolá rovnako, žeby sa obaja otočili a nevedeli, koho volajú. Malému sa veľmi páči, že sa volá ako tatinko a je nadšený, že s tatinkom spolu oslavujú meniny 😍
A inak, môj brat, tatino a dedko sa tiež volajú rovnako 😉 Malá má však iné meno ako ja 😉

michaelachanel
28. dec 2022

Neznášam keď ,,klonujú,, deti!!!! Žiaľ môj muž je presne tak blbý! Dcéra ma meno ,,vlastné meno,, syn má v rodnom liste po nuzžovi a po dalších k… v rodine meno… syn má v poradí už 8mi klonované meno, ale ja som si ho premenovala… všetci, moja rodina, zbámi, v škôlke… celý svet ho volá tak ako ho ja volám iba môj muž a svokor klonujú môjho syna… ale nikdy ai neodpustím uštipačnú poznámku…. Nikdy som nechcela aby sa deti po nás volali, ale môj muž egoisticky stál za tým… boli hrozné partnerské hádky medzi nami kým som bola so synom twhotná.. dokonca to vrcholilo k rozchodu…. A tak nakoniec bol pri pôrode a povedal on meno ako sa ma malý volať… tak v rodnom liste má jedno meno a celý svet ho volá úplne inak… dufam, že ked´ bude mať 18 bude mať viac rozumu ako jeho otec a to meno si nechá prepísať 🙏🙏🙏🙏

kristiii
28. dec 2022

@anickabasnicka u nás (západ) práve tých Marianov volali Maroš alebo Majo. Martinov poznám naozaj veľa, ale ani jedného nikto nevolal Maroš, keď tak Maťo. Ale poznám aj dosť originál Marošov. Takže áno, sú to všetko aj samostatné mená, ale tie prezývky sa rôzne križia medzi nimi 🙂

elementissa
28. dec 2022

@anickabasnicka podľa mňa je každá bytosť na svete slobodná a každá má možnosť vybrať si svoju vlastnú cestu. Očakávanie, že "dieťa pôjde v mojich šľapajach" je od rodiča maximálne egoistické. Pre teba je to tradícia. Pre mňa je to upieranie slobodnej vôle. Dieťa je jedinečný kus s jedinečnou povahou a mentálnou výbavou. Treba ho podporovať, aby rozvíjalo naplno svoj potenciál v tom, čo mu ide najlepšie. Ak to zhodou okolností bude to, čo robili jeho rodičia, tak je to v poriadku. Ak je to slobodná a neovplyvnena vôľa dieťaťa. To čo poznám zo svojho okolia ja, je presne toto vynucovanie. Ja som lekár, musíš byť aj ty. Ja som elektrikár, aj môj dedo bol, ešte aj moje vnúčatá budú. A tí ľudia to nakoniec prijmú, aj to robia, ale nie sú skutočne šťastní, lebo nedostali možnosť vybrať si vlastnú cestu. Rodičia im nalinajkovali život. A tieto primitívne hlášky "rodičia môžu byť na teba hrdí a blablabla..." Ja budem hrdá na svojho syna vždy, keď sa k úspechu dostane svojím vlastným rozumom, šikovnosťou, poctivo a keď bude dobrým človekom. Nie na základe toho, čo bude robiť. Nech je šťastný. Môže si vybrať z nekonečného množstva možností. Kým je maličký, tak v ňom podporím to, čo mu zjavne ide a potom nech sa rozhoduje sám za seba. Ak spraví chybu, nech je jeho. Niektorí rodičia si privlastnuju svoje deti a ich životy, akoby to bol ich majetok. Ale nie je. Každý jeden je slobodná duša, ktorá má nárok na svoju vlastnú životnú cestu. A naozaj, nech mi tu nikto nerozpráva, že iba jeho meno, jediné z milióna mien na svete je pekné a preto nemôže dať dieťaťu žiadne iné, úbožiatko, lebo neexistuje na svete druhého pekného mena. Ja mám svoje meno extrémne rada a považujem ho za nádherné. Som rada, že mi ho rodičia dali. Ale v živote mi nenapadlo, že je to "jediné pekné meno na celom šírom svete". Ja som originál. Moje dieťa je originál tiež a zaslúži si mať meno, ktoré ho bude identifikovať. Ja osobne nemusím ani tie rebríčky mien a ľudia podľa toho vyberajú z 10 najobľúbenejších mien meno pre svoje dieťa. Takže keď bol posledných 15 rokov na prvej priečke Jakub, dám Jakuba aj ja.... Veď je obľúbené, tak musí byť dobré. A potom v jednej triede desať Jakubov. Aspoň majú iné priezviská, tak sa budú celý život oslovovať priezviskami... Alebo budú mať každý nejakú prezývku, ktorá s ich menom ani nesúvisí. Čo zasa úplne protirečí tomu, načo máme vôbec mená. Mená vznikli pre to, aby sme sa rozlíšili navzájom, nie aby sme všetci splynuli v jednej veľkej mase. Ale v konečnom dôsledku, každý je slobodný spraviť si ako chce. Niektorí vnímajú ako svoju svätú povinnosť pokračovať v rodinnej tradícii a všetci sa volať rovnako, prípadne robiť rovnaké povolanie, prípadne oboje. Sú ľudia, ktorí sa boja vlastnej nezávislosti, tak kráčajú v stopách a tieni niekoho iného. A je to v poriadku, pokým to nenanucuju svojim deťom ako jedinú možnú cestu. Sú ľudia ktorí naopak chcú ísť svojou vlastnou cestou, bez toho, aby ich ostatní porovnávali s inými v rodine. To je tiež fajn, ale tiež musia dať svojim deťom možnosť kráčať aj po vyslapanom chodníku, ak ich deti patria medzi tých, čo sa boja raziť si svoju vlastnú. Všetko je to len o tom... Ukazovať možnosti nechať dieťa rozhodnúť sa. Pri mene to nie je také jednoduché, tam musia vybrať rodičia, ale stále by si deti mali byť vedomé, že ich meno je ich identita, to ako sa svetu ukazujú. Každý by si mal byť vedomý toho, že má nárok si meno zmeniť, ak sa s ním nestotožňuje

linkapaulinka
28. dec 2022

Mne sa to nepaci a nikdy nepacilo. A aspon v tomto som neurobila ustupok a na mene sme sa dohodli po dlhsej dobe .

ndrag
28. dec 2022

Po sebe, alebo muzovi urcite nie, pride mi to narcisticke :D. Ale dala by som kludne po mojich, alebo jeho rodicoch, alebo inych predkoch. Cim som starsia, tak tym viac sa mi pacia menej moderne mena.

kacero007
28. dec 2022

U nás detto, oco bol Milan, dal meno synovi Milan - môj nevlastný brat, A potom si vzal moju mamu, mali syna a čuduj sa svete, dal mu meno Milan. Takže, mal vlastne dvoch synov s rovnakým menom, aby mu nebolo málo :D Keď som čakala deti ja, áno, aj môj Peťo chcel Peťa a Katku po nás, ale ako hovorí doteraz, urobili sme kompromis a máme Filipka a Améliu :D vybavené 🙂 ja osobne by som po sebe dcéru nikdy nepomenovala...

lacibo
28. dec 2022

Ja nikdy..kazdy ma mat svoje vlastne jedinecne meno v ramci rodiny..moj nazor