S akými menami ste sa stretli v pôrodnici?
Z akými menami ste sa stretli v pôrodnici? 😃
Mne známa hovorila, že bola na izbe s romkou, ktorá dala dieťatku meno Sírius 😅
@zuzinka888 prečítaj si celú diskusiu a až potom sem píš aj ty
@vanda323 ty vidis rasizmus aj tam kde nie je. Medzi romani su rovnaki rasisti ako medzi neromami. Ak ma clovek zlu skusenost, tak bohuzial zovseobecnuje. Mne vadia vsetci zlodeji, asocialni ludia a taki co zneuzivaju system a su lenivi pracovat a to bez ohladu na farbu ich pleti. Netreba kazdu negativnu skusenost spajat iba s rasizmom (aj ked verim ze sa stretavas naozaj aj s rasistami). Kopec romov sa az privelmi casto vyhovara na rasizmus a este utoci ak im nieco vytknes, ze to preto ze su romovia 🤷🏼♀️
Fatima
Uz teraz píšeš mamičku....hlavne ze v hlavnom príspevku máš,ze romka....uz sa môžeš vykrúcať,nazor si na teba uz spravili viaceré.Minimalne tie zeny, ktoré mi lajkli moj komentár.
@jankalukasova
@natalala
Dievčatá odpoviem Vám takto spolu....
Je to Váš názor ja ho plne rešpektujem....
Môžem Vám napísať xy zlých skúseností vo poukazovali na rasizmus ale Vam by to bolo aj tak jedno pretože "zle skúsenosti" a môžeme si zato ...tiež je to váš názor a beriem ho...na svete je kopu ľudí s rôznymi názormi...my máme odlišný názor od seba....ale kazdopadne dievčatá ďakujem za konverzáciu....
Asi by som ju však ukončila pretože takto sa doťahovať môžme do nekonečna....
Inak spolupracovala som na veľa pracach kde bolo zapojených veľa ľudí...aj z politikov a tiež sú názoru že na SK je tichý rasizmus....
@vanda323 tichý rasizmus je všade. Nie len na Slovensku. Keď som bola v USA, bolo mi povedané, tade nechoď.. tam sú hispánci. Ja netvrdím, že tu rasizmus nie je. Ale nepáči sa mi, keď sa z rómov robí nedotknuteľná skupina a pomaly to slovo ani človek nemôže vysloviť (je jedno v akom kontexte), lebo je okamžite označený za rasistu. Viď príspevok
@vierkainka, citujem: "Uz teraz píšeš mamičku....hlavne ze v hlavnom príspevku máš,ze romka...." a pre boha živeho čo?????? Rómka je ako nadávka? Rómka je nejaký expresívny výraz?
Napísať:"Mne známa hovorila, že bola na izbe s romkou, ktorá dala dieťatku meno Sírius" nie je rasizmus.
Napísať: "Mne známa hovorila, že bola na izbe s mamičkou, čo dala dieťaťu meno Sírius, asi to bola nejaká cigaňa z osady." Je rasizmus.
@vanda323 Prepáč, nedá mi to: píšeš, že svoju dcérku označuješ za Rómku s hrdosťou. Tiež som si všimla, že často píšeš, že si Rómka atď. Čo by si si pomyslela, keby iná mamička sem dala fotku svojej dcérky a s hrdosťou by o nej písala, ako o krásnom bielom/belošskom dievčatku? Napísať: "som hrdá, že som Rómka" a "som hrdá, že som biela" rozhodne nie je to isté. Vidíš ten rozdiel?
K tomu, že autorka napísala, že také meno dala Rómka: ja v tom rasizmus nevidím. Je to to isté, ako keby napísala, že tam bola napríklad Japonka a dala meno Takeši, alebo Arabka a dala meno Omar.
@h2 Uznávam že možno si všetko až príliš beriem ..no napíšem to tak ako to cítim že VY to nikdy nepochopite tebe sa to nezdá ako rasizmus lebo si ho nikdy nezažila, no keby si ho zažila videla by si to inak....
Prečo tam teda nenapísala bola som na izbe s mamičkou, a tá dala synovi meno Sirius.....
Ale napísala rómskou mamičkou.....vidíš teraz tam rozdiel?
@jankalukasova Oki, Prajem ti pekný deň
😀 neverím, že toto sa stále rieši v roku 2022 🤦🏻♀️ netreba si brať všetko osobne
@vanda323 v dnešnej dobe treba nadhľad, a i keby to myslela rasisticky, realne čo s tým spravíš? Budeš sa urážať a vzťahovať si to na seba? Budeš jej vysvetľovať akí sú rómovia a že toto sa nesmie? Skús sa už od takýchto veci odosobniť. Každý nech ma svoj názor a nech si sním aj žije. Ty nemáš dôvod sa uraziť, nikdy. A čím viac sa budes nato sústreďovať a venovať tomu pozornosť, tým to bude pre teba horšie, ale pritom nič na tomto svete nezmenis.
Takže je na tebe, či venuješ takýmto veciam svoju pozornosť, alebo si to prestaneš brat všetko osobne a tvoj život bude o tento problém ľahší. Skús si to nevšímať, nereagovať nato. Je to zbytočne. Pekný deň 🌸
@vanda323 Veď som ti to písala. Ten príklad s Japonkou atď. Na vysvetlenie. Lebo to, že mená tohoto typu sú typické pre rómsku komunitu, je proste fakt. Ešte z môjho detstva si pamätám že Rómovia dávali deťom veľmi divné mená a keď sa nedalo, tak aspoň prezývky (myslím tým také, že úplne všetci to dieťa už od malička volali napríklad Sandokan a Jozef sa volal len preto, že im toho Sandokana nepovolili). A to hovoríme o situácii zpred 40 a viac rokov.
Ja som sa v pôrodnici stretla s menom Gérard, zaujímavé meno.
Nie priamov pôrodnici, ale v matričnej knihe: Jenúfa (s krúžkom na u) Adelaida, Chantall, Albertína...
@vanda323 ešte Ti (v dobrom ❤️) napíšem jednu príhodu. V USA, som si chcela samozrejme dobre nakúpiť. Našla som obchod kde mali krásne šaty, páčia sa mi aj jednoduché elegantné ale na leto milujem farby a kvety a volániky, veselé, hravé. Povyberala som si a našla som stojan, na ktorom bola ceduľka "Gipsy summer celebration" a presne bol ten stojan plný, takých farebných šiat... Predavačka držala šaty čo som si vybrala a keď som si pozerala tie farebné, tak mi len povedala, že tie sú úplne iné ako, tie čo som si už vybrala, že tie sú proste "gipsy" a nevie, či úplne hľadám taký štýl šiat.
Ani jednu z nás nenapadlo, že by v tom bol rasizmus. Proste navrhli šaty, pemenovali kolekciu a bolo. Nič menej nič viac. Keby sa niekde na Slovensku takto volala kolekcia šiat, tak ten chudák človek, ktorý ju tam dal by asi skončil na súde. Keď niekto napíše róm... V prvom rade za tým hľadaj tú svoju hrdosť...
@vanda323 jasne rasizmus existuje aj predsudky v tom s tebou suhlasim, hovorim len ze netreba rasizmus vidiet vzdy a vsade. Mne je naozaj luto, ked je clovek posudzovany podla farby pleti a automaticky zaskatulkovany. Je to smutne aj ked som pocuvala podcasty “Odsudeni na neuspech”. Len som tym chcela povedat, ze nemusi byt hned autorka rasistka, ked povedala ze islo o romsku mamicku.
@michellemary Fúha 😃
Z tejto diskusie je niečo úplne iné, ako som chcela... No nevadí 😃
Tak to byva :D🙈
@jankalukasova Vidíš dobre že si to napísala pretože, ani gypsi colection......v USA to je ale úplne iné...tam nemajú Rómov ako sú u nás rómovia osady atď.....
Lenže tu Rómov každý berie nie.kazdy to som prehnala ako spodinu. ...
Ja viem že mnoho veci si beriem k srdcu ale od malička musím Vám niečo dokazovat ....a to sa mi nepáči že Róm musí vždy dokazovať že taký neni.....ako ostatok....
Pocas korony som vošla do jedného obchodu s oblečením a samozrejme hneď som vyťahovala covid pass. Sbs na mňa že nie pani netreba len cigánov kontrolujeme.....a ja že fajn tak skontrolujte aj mňa teda....
Alebo môj manžel darmi študoval kým sa prebil na pozíciu akú si zaslúžil ...to je veľa okolností okolo ešte ..
Ale nechcem už fakt svoj mozog zaoberať niečom negatívnym....
A teda aj máš tie šaty? Nosiš ich?
Ja som si akurát včera kúpila brutál rómske šaty od jednej Rumunky a môj manžel sa chytal za hlavu že dúfa že si toto neobleciem reálne vonku 😂

@vanda323 * či si dá čiernu kávu*
Niekam sa mi stratilo slovíčko. Pardón.