icon

Skúsenosti so zápisom netradičných mien na matrike

olinka6226
7. apr 2025

Zdravím dámy,

píšem prácu na tému Krstné mená a jedným z aspektov je náhľad do praxe pri zapisovaní netradičných mien. Preto by som vás milé dámy chcela poprosiť o skúsenosti s tým, aké mená vám na matrike nechceli zapísať, ako to zdôvodnili, resp. čo ste museli doložiť na to, aby takéto netradičné meno zapísali.

Vopred ďakujem za každý príspevok.

Oli

alienkami
7. apr 2025

@olinka6226 skús osloviť matriky s otázkou s akými najbizarnejšími menami sa stretli a prečo ich zamietli prípadne zapísali.

olinka6226
autor
7. apr 2025

@alienkami toto mám rozpracované a dohodnuté stretnutie na matrike 🙂, oslovujem aj jazykovedný ústav a chcem zahrnúť aj ten pohľad mamičiek.

zic
Autor odpoveď zmazal
valiant
7. apr 2025

@olinka6226 nie som si uplne ista, ale uz sa predsa nechodi nahlasovat na matriku. Meno sa nahlasuje v nemocnici sestre. Ta odosle elektronicky zaznam na matriku.
Mas proces po legislativnej stranke nastudovany?

vevesh
7. apr 2025

@valiant ale chodi- hlavne, ak sa dieta nenarodi na slovensku. A prace vtedy je to zvacsa o netradicnych menach, kedze je tam vplyv spoza hranic....

valiant
7. apr 2025

@vevesh 👍to je pravda, ale vacsina to uz nemusi absolvovat. Nie je to uz potrebne.

motogirl699
7. apr 2025

@olinka6226 známa dávala teraz dcére veľmi netradičné meno a musela to riešiť vraj na americkej ambasáde

anavixy
7. apr 2025

@valiant to ano, ale ked to meno nie je meno, tak potom si to tak ci tak musia rodicia riesit na matrike. Nie vsetko co zapiseme v porodnici (lebo tam je nam to fakt jedno), zapisu na matrike. Potom tak isto musia dokazovat povod mena atd. Napr Popolusku nezapisali 😅

olinka6226
autor
8. apr 2025

@valiant toto som uz ja pri beznom mene absolvovala pred 18r priamo v porodnici. Tu sa ale zameriavam na ine cudzokrajne, nie bezne a skor kreativne mena.

viktoriaandrascik
8. apr 2025

Keď som bola bábo mama mi chcela zapísať druhé meno Mina najprv jej to na matrike zamietli, kedže na SK nebolo žiadne takéto meno zapísané. Neskôr im doložila nejaké potvrdenie že to je to skrátená verzia nemeckého mena Wilhelmina a zapísali.

rorino
10. apr 2025

@olinka6226 to by bolo zaujímavé citanie