Ako postupovať s netradičným menom?

fredy29
28. nov 2016

Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem

guinevre
28. nov 2016

@fredy29 Staci napisat "niaku" ziadost takym pravopisom aky pouzivas v tomto prispevku, a hned ti uveria, ze nie si zo Slovenska, a dovolia ti pomenovat ho aj Tarzan.

fredy29
autor
28. nov 2016

@guinevre pravopis neriesim kedze nie vzdy maju ludia cas na opravovanie ked robia viac veci naraz ale tu sa jedna o meno a nie obpravopis a ak sa vam to meno nepaci vasa vec

guinevre
28. nov 2016

@fredy29 Kde som pisala, ze sa mi meno nepaci? Este ze ti niekto upravil to "z" v nazve, inak mas sancu. Je tvoj muz Anglican/American? Ked ano, tak mas velku sancu. Ale uz by si to napisala, keby bol, tak naozaj neviem ake komplexy si rodicia riesia davanim takychto mien. Jason (Dzejson)! :D Viem, ze je to moda hlavne v Romskych osadach davat taketo mena, pocula som aj o mene Jamesdin (zrejme James Dean).

sissy27
28. nov 2016

@fredy29 niake a velvislanectvo 🙄🙄🙄 ľudia by najprv mali zvládnuť svoj materinský jazyk...
Dúfam k tomu "Džejsonovi" je priezvisko Konvička alebo Štefánka...
Inak myslím, že takéto meno už na SK zapísané je, podobne ako Kevin či Jessica, tak to máš bez problémov... Najlepšie bude, ak sa informuješ priamo na matrike.

dominika6
28. nov 2016

Ak bude dzejson lakatos tak na matrike uz nic nezistuju...su zvyknuti

mimla
28. nov 2016

Ide o pomerne bežné meno, aj keď nie u nás, a či bude alebo nebude zapísané na matrike, bude závisieť pravdepodobne od samotnej matrikárky. Teda či ona meno pozná, alebo nie. Čo ja viem, známej stačilo priniesť kalendár s menami. Však skús niekde zohnať plagát Jasona Donovana. Určite sa rozpamätá na svoju mladosť a zapíše.

haimi
28. nov 2016

osobne si myslim, ze ked je to bezne meno v kalendari inej krajiny, tak by s tym nemal byt problem

fredy29
autor
28. nov 2016

Ako vidim je to kazdeho osobna vec ake meno da svojmu dietatu a nie niesme cigani ani romovia ale zjavne niekomu to asi lezi na zaludku a to ze som napisala do zatvorky vyslovnost je nieco zle? Vela ludi to vie precitat ako Jasoň tak blbe komentare si strcte niekam ja som sa len pytala lebo uz bohuzial jedna pani potrebovala doklad o tom ze v inom state sa to meno pouziva ale to vas ako vidim netrapi ale skoda reci islo len o to ci stym niekto mal skusenost ostatnych som sa nepytala...

ukulela
28. nov 2016

@fredy29 Jason je aj u nas pomerne zname meno. ale pre istotu sa zbehni opytat na matriku, kde planujes rodit a tym padom aj vybavovat rodny list - nech ti povedia rovno tam, ci budu chciet stempel z US ambasady, alebo nie.
predpokladam, ze si uz zvazila kombinaciu meno+priezvisko. tak ak sa hodi, nech je jason.

jeennyv
28. nov 2016

@fredy29 chod na matriku a tam sa spytaj, dnes aspon u nas maju vseliake knihy s menami...najlepsie je riesit tieto veci tam a zalezi aj na koho natrafis na aku tetusku..zbytocne sa ja je tu niekedy take pytat, my nevieme ako presne to poriesia u vas..,

warholette
28. nov 2016

Radsej Jasoň ako Džejson...

haimi
28. nov 2016

pokial uz niekto na svk dal meno Jason, tak nebudes nic potrebovat

jana_eyre
28. nov 2016

http://najmama.aktuality.sk/clanok/237166/masa-...

Meno mozes dat akékoľvek ak je používané vo svete, nemusis nic dokazovať.. Nemozes dat meno napr. Piatok, alebo jablko, ale zahraničné mena normálne po porode zahlasis matrikarke, ktorá bude v porodnici..

Mena mojich deti sú Edgar, Elma a Elias bez diakritiky a nikdy s ničím nebol problém.. len sa teda nad tym pozastavuju ľudia, to je jedine co je iné ako keby sa volali bezne..

A myslím, ze ich mena sa hodia aj k nasmu priezvisku Grman.. Ale aj keby sme sme boli rodina Mrkvickova - no a čo...

momoqui
28. nov 2016

@fredy29 a co ma s tymto americke velvYslanectvo? Mozes pomenovat dieta ako chces dalsia vec ako to budu vo vasom okoli citat ak sa nechystas vzdy za menom pisat v zatvorke vyslovnost 😀 Pravopis mas (nehnevaj sa) katastroficky, je jedno ci pises rychlo pomaly v stoji pri chodzi ... to je fakt. 🙂

zanetamatej
28. nov 2016

Naco take zvlastne meno, vezmi si ked bude medzi detmi, vsetci sa budu cudovat co to ma za meno a aj ucitelky v skole, kazda ked jeho meno uvidi napisane bude sa ho pytat ako ho volaju lebo si nebude ista a chlapec bude dookola vysvetlovat ako sa vlastne vola..nie su pekne mena v nasom kalendari?

fatimuska
29. nov 2016

Ak môžem..moja mama dala bratovi pred 30 rokmi.meno Áron...ten chlapec tým trpel ..šikanovali ho za to..havkali ked išiel okolo az skončil na psychiatrii...dal si ho potom zmenit..po 20 rokoch si ho nakoniec pridal ako druhé krstné..a nebolo to niekde za humnami ale v ba..

tomikejt
29. nov 2016

@zanetamatej nikto sa nebude uz teraz cudovat, my máme v skolke napríklad Jessicu, Amy, moj syn je Thomas a nikto sa nad tým nepozastavuje.

jana_eyre
29. nov 2016

@fatimuska a mne moja mama dala pred 32 rokmi v bratislave meno dobromira a nikdy ma nikto nesikanoval ani som nikdy menom netrpela a stále sa tak volam..

Je mi ľúto akých obmedzencov tvoj brat stretol a preto ma hrozne zaujima, prečo ľudia na Slovensku stále tak konzervatívne riesia netradične mena na nasom území (to uz je otázka pre všetkých) totiž ak svoje deti prestaneme učiť sa pozastavovat sa nad menami, ziadnemu to uz nepride zvlastne.. To my dospelí predsa deti vychovavame a je to naša vyzitka ako sa spravaju k ostatným..

Zaujimalo by ma, ci aj napr. V takom multikulti nemecku stale na diskusiach riesia, ze sa stretavaju s inými menami ako je Uve a Ulrich..

Lebo tu na mk pri každej diskusii o menách vidno ako ľudia stále nevedia prekusnut ak je niekto iný ako väčšina.. A nikdy sa to tu nezmeni, lebo nie ste ochotni vychovat svoje deti tomu aby sa nepozastavovali nad inakostou..

ritta86
29. nov 2016

Ja mam doma dvojmesacneho Zaka, noc sme nepotrebovali. Staci ist bezne na matriku a nadiktovat meno. Matrika nebuse problem, problem ude presnw to ze ho budu vsetci volat Ja Jason citaj ako pocujes. Preto sme my dali meno Zak inak v zahranici je to Zack. A viem si zivo predstavit ako by tam niwktori to c citali 😂😂😂

matazirafa
29. nov 2016

@jana_eyre tvoje meno je velmi pekne ale predsa len je slovanske, nie je to ziadna divocina.. Skor sa tu podla mna zeny pozastavuju nad tou tuzbou matiek byt za kazdu cenu originalna..lebo ja uz som zazila opacny pripad, vsade tolko mii a nicolasov a podobnych vymyslov a ked som dala synovi meno Jozef tak sa cudovali mne. Ale nech si kazdy da meno ake uzna za vhodne, jeho dieta s tym bude zit.

mimla
29. nov 2016

My my sme dali normálne meno z kalendára, slovanského pôvodu, možno nie také časté, ale aj tak to bola "senzácia". Ale dnes je zriedkavé meno pomaly už aj Janko, alebo Ondrík. Je otázne, čo je pre ľudí "exotika". Treba sa zariadiť podľa seba a neriešiť druhých.

tinqua
29. nov 2016

Jesus (džízs)🙄 ...fasa meno👍

jana_eyre
29. nov 2016

@matazirafa ďakujem, ale myslim ze divočina nie je žiadne meno.. (kto urcuje co je normalne a co uz nie?)

Moje meno je síce slovanske ale nepouzivane a tak sa nad nim tiež každý pozastavoval a pozastavuje.. Osobne si myslím, ze na chceni byt originál nie je nič zle, neviem prečo u nas je taký problém vytrcat z radu.. Aj ja som dala nrzvycajne mena, lebo mam rada originalitu..

Keby som povedala ze sa mi nepaci koľko Samkov a Dávidkov je v okolí, zozrali by ma.. Ale mne to je jedno..

matazirafa
29. nov 2016

@jana_eyre a Jakubkov☺ samozrejme ako vravim kazdy nech si da meno ake mysli, ale mam dojem ze sa to uz obcas prehana.. Neurcujem co je a nie je normálne, len je to moj nazor..

jana_eyre
29. nov 2016

@matazirafa ved ja nevravim ze ty sa snazis o určovanie, to bola len recnicka otázka.. ☺

evittam
29. nov 2016

@jana_eyre Aby nebol žiadny problém meno už musel niekto použiť - čiže ho majú na matrike zapísané, ak nie treba len o to požiadať a hotovo. Takto to spravili moji známi.
@fredy29 Takže tu to nevyriešiš - my ti nepovieme či meno aké chceš dať svojmu dieťaťu už je zapísané na matrike alebo nie - treba sa ísť normálny spýtať, tetuška pozrie do zoznamu a povie ti čo a ako. 😉

zanetamatej
29. nov 2016

@tomikejt no wau, to je svetove, my zijeme v rakusku a chlapcom sme dali slovenske mena, je tu teda vela narodnosti a vacsinou kazdy da pekne mena ake sa pouzivaju tam odkial su..ale kazdeho vec,mne to nepasuje

meusicka
29. nov 2016

@fatimuska je miluto, co sa stalo tvojmu bratovi, pretoze mne sa meno Aron nahodou velmi paci, je to stare biblicke meno, ktore ma nejaku tradiciu a hodnotu. je to o obmedzenych ludoch, co maju sami komplexy a preto je im lahsie ublizovat inym. dufam a verim, ze tvoj brat je uz nadnes uplne v pohode clovek.

tomikejt
29. nov 2016

@zanetamatej ano presne tak, je to každého vec. Ked sa niekomu nepáčia mená zo slovenského kalendára, nech si dá aké chce. podla mna je napríklad fajn mať medzinárodné meno, kde nieje problém s výslovnosťou či na Slovensku, Francúzsku, a kdekolvek inde.

tanusa888
29. nov 2016

My máme Amy a Naomi a manžel doniesol na matriku iba stiahnuté z internetu, že to meno sa používa a existuje a zapísali ho,pri oboch to chceli, to im stačilo