icon

Vplyv nezvyčajného mena na dieťa

kukuricka008
14. feb 2019

Ahojte,
chcela by som sa spytat mamiciek deti s nezvycajnymi menami (najma zo slovenskeho kalendara), ktore uz trocha odrastli chodia do skolky ci do skoly. Mavaju s menom problem, nesmeju sa im ine deti? Ako su spokojne s menom samotne deti? A dali by ste rodicia toto meno znovu alebo by ste vybrali radsej nieco klasickejsie? Dakujem za odpovede 🙂

moonlight1210
16. feb 2019

@majusska202 znami maju diecatko a vola sa Lujza. Zatial s tym nikto nemal problem. Len tolko, ze to meno bolo popularne tak 50timi rokmi, takze teraz ak ho niekto ma, je to uz dospely clovek, a preto niektorym pride, ze na dieta je to skor stare meno. Ze navodzuje na pocutie, ze sa bavia o starsej zene, nie malom dievcatku. Ale to je len sila zvyku.

zulumilo
16. feb 2019

@letfenixa alex s vhodnym prizviskom je ok, ale napr taky alex petruška, to uz by bola pomsta rodicov 😉

michala11111
16. feb 2019

@hettinka dobry den, rada by som sa spytala teda ak vas to neurazi.... Preco ste dali detom dve mena? Nikdy som to nechapala, kedze vzdy ten dotycny pouziva jedno. Tak ma to vzdy zaujimalo, ze na co...

zulumilo
16. feb 2019

@michala11111 ani ja som to nikdy nepochopila... zbytocnost 😉

henikav
16. feb 2019

@kukuricka008 dajte meno ake sa Vam paci, len mysli aj na to ze na Slovensku ludia nie su schopni volat dieta jeho menom, vzdy ho musia zdrobnovat a prekrucat, tak aj na to mysli, ako to bude zniet a v akej forme. Inac si nemyslim ze by sa mu niekto smial, jednoducho ho budu brat tak ako je, ako sa vola. My nezijeme na sk, na pocudovanie s menom mojho syna ma vedia vytocit len na Slovensku. Syn je Mike (majk) a nic ine, ale na sk ho volaju Majki, Majkinko ako opicu a mna vtedy ide rozhodit, zbytocne to milonkrat opakujem ze sa vola Mike a nijako inac, no prosim uz mi stupol tlak len si na to pomyslim 😅😀😝

moonlight1210
16. feb 2019

Nas pri vybere inspirovali znami, kde otec je z jedneho statu, matka z ineho statu a spolu sa natrvalo usadili v tretom state, kde sa narodili aj ich deti. Takze detom vyberali mena tak, aby boli prirodzené vo vsetkych troch statoch. Ako pisanou, tak zvukovou podobou. A este aby sa aj rodicom pacili.
My sme preto tiez vybrali mena take, aby boli normalne pouzitelne na slovensku (neposobili nezvycajne), a zaroven tak isto aj vo vacsine europskych statov. Vratane pisanej formy, aby sa nedala moc komolit. Presah to ma este aj do severnej a juznej ameriky a australie, kde by rovnako so svojimi menami nemali problem, azijskemu kontinentu sme uz zial nevedeli vyhoviet 🙂

Mne osobne sa paci, ak sa zachova tradicia davania mien. Preco vobec sa davali mena, ake sa davali.
Ze neslo o zvukomaebnost.

annamivo
16. feb 2019

@kukuricka008 vybrať to správne meno je dosť podstatné keďže ho človek nosí celý život a nikdy nevieme koho stretneme.... My sme skôr za jednoduche meno, ktoré sa nedá príliš skomolit alebo prezyvat, lebo kým je dieťa malé tak sa to dá ustriehnuť ale v škole z toho môže byť "pekná" šikana. Napr. : Dievča sa volalo Tiana a skončila ako Diava 🤷

dominyca9
Autor odpoveď zmazal
intrograla
16. feb 2019

Naša skúsenosť je taká, že deti medzi sebou problém nemajú. Rýchlo sa naučia a berú to prirodzene, neriešia. Zato dospelý, čo majú viac rozumu, riešia až príliš 🙂

janedoe
16. feb 2019

No my mame Jaroslava. Podla mna uplne bezne a normalne meno a kazdy sa ma pyta, ci sa tak vola otcovi. Ked poviem, ze nie, tak sa cuduju, kde sme k takemu zvlastnemu menu prisli. No neviem, ci ke Jarko az tame zvlastne meno 😊 Ale aj v rodine sa nas pytali, kde sme prisli k Jarkovi, ze velmi netradicne meno. Co sa cudujem ja, kedze k nam do rodiny pribudla Leja a Melissa 🤷‍♀️ Tak teraz neviem, co je netradicnejsie 😊

monuska1234
16. feb 2019

@kukuricka008 ja mam doma dceru,vola sa Aylin,doteraz sme sa nestretli,zeby sa niekto posmieval,alebo urazal,dokonca vela ludi vravi,ake pekne meno sme vybrali 😊 a aj keby sa niekomu nepaci,je to vec kazdeho 😉 vsetci si zvykli,a ani to nik neriesi,kedze v dnesnej dobe je uz vela deti s nezvycajnymi menami 😊

majusska202
16. feb 2019

@moonlight1210 môj muž chce Žofiu tak ako neviem čo je lepšie 😂

ayfer
16. feb 2019

@monuska1234 Aylin je už úplne bežné meno,u nás v škole je ich 5. Aj moje neterka sa tak volá ,no ona má už 27 vtedy bola asi jediná

nosalinda
16. feb 2019

@kukuricka008 s jej menom nemá nikto problém, ona s nim problém nemá vôbec, má 6 rokov a ani nie je čudná🙂 ..zas by sme jej ho vybrali

evita_g
16. feb 2019

čítam si diskusiu o menách a je tu veľmi veľa príspevkov, kde mamičky opisujú, prečo dali také a onaké meno, ale nenapíšu konkrétne ktoré 😀😀😀 sa bojíte, že sa vami niekto inšpiruje a už nebudete také originálne??? či prečo toľko tajností okolo toho?
moje deti sa volajú Emma, Sara a Sofia... tie úplne najvšednejšie, najpoužívanejšie, a ako tak čítam, pre mnohých "na grc" mená. Dali sme ich preto, lebo MNE A MUŽOVI SA PÁČIA. A na názore iných nezáleží.

nosalinda
16. feb 2019

@evita_g no nepýtala sa na meno, iba či s tým dieťa dokáže žiť, tak asi preto...

sticker
dominyca9
Autor odpoveď zmazal
evita_g
16. feb 2019

@nosalinda nemyslela som konkrétne zakladateľku, to je celkom pochopiteľné, že nechcela, aby sa debata zvrhla na komentovanie toho konkrétneho mena... skôr niektoré príspevky, elaborát na pol strany s detailným vysvetlením dôvodov výberu mena, ale meno neprezradia 🙂

moonlight1210
16. feb 2019

@majusska202 lujzu som mala okrem ineho aj tetu. Dozila sa pozehnaneho veku napriek obom svetovym vojnam (v prvej mala nieco okolo desat rokov). Zila v bratislave a vtedy, ked sa narodila, tam take mena boli velmi modne. Zofia tak isto.
(Z madarciny a nemciny).

Ale zofiu som za svoj zivot este naozaj nestretla. No je to pekne meno. Je to len iny zapis pre meno Sofia.

nosalinda
16. feb 2019

@evita_g tak to áno, asi chcú zostať origiální, ale to sa už asi ani nedá, si len myslíme, že na toto meno si nikto nespomenie. Pred 10 rokmi, keď sa mi narodil prvý synovec a dali mu meno Oliver, som si myslela, že fúha to ich ako napadlo a potom som zistila, že pomaly každý piaty chlapec sa tak volá...Inak ja som Anna, teraz som s tým menom stotožnená, ale za mladších čias nie, pripadalo mi nemoderne🙂

kika52621
16. feb 2019

@letfenixa uz asi aj hej ale v nasej skolke je zatiajediny

ewell13
16. feb 2019

Ja som bola raz na ihrisku a bol tam chlapcek Sebastian a deti nanho kricali Sebo dokonca aj jeden ucitel no hrozne mena sa daju vseliako skomolit

hettinka
16. feb 2019

@michala11111 pri staršej som chcela Máriu, môj manžel to meno nechcel, takze som jej ho dala ako stredne meno. Volala sa tak moja starká a ja som tiež podľa krstného listu Maria, keďže moje meno bolo v tom čase nie bežne a farár ma nechcel s tým menom pokrstiť. Takze to mame take rodinne meno.

No a syn sa stredným menom vola po manželovi. Manžel nechcel, aby sa volal syn rovnako, aby neboli starý a maly J. (majú taký prípad v rodine). Takze som to vyriešila takto, keďže manželovo meno sa mi veľmi páči.

Inak, my tie mena aj používame, aj oslavujeme, už som písala a aj deti sa tak podpisujú všade.

hettinka
16. feb 2019

@ewell13 ano, Sebastiana volajú Sebo alebo Šebo. Syn má tiež spolužiaka Sebka. Mne sa to meno tiež páčilo, bolo v úzkom výbere pre syna, ale ta skratka má odradila. Ja by som ho asi volala Bastian (ako v Nekonečnom príbehu ❤️)

Pri dcére sme mali vybraté chlapčenské Krištof Robin. Rodina salela a mama sa modlila, nech je dievča a nema to meno 😂.

olalka
16. feb 2019

Mne dali meno Oľga po mame, neznášala som to meno ako dieťa, stále som im vyčítala, prečo mi nedali obyčajné meno ako zuza či jana. Bola som najmladšia Oľga široko ďaleko, volali sa tak len staré dedinské tetky. Takže viem, že dieťa môže trpieť pre svoje meno. Aj keď v dnešnej dobe už asi ani nie, dnes sú v móde mená ktoré sú nezvyčajné.

matta308
16. feb 2019

My máme Jerguša. Už sa viac toto meno dostáva do povedomia takže nie je asi až tak nezvyčajné. Ale napr keď som bola tehotná. Tak všetci nás odhovarali, mali debilne poznámky.. Ale odkedy je na svete. Nikto si ho nevie predstaviť s iným menom. V škôlke žiaden problém 🙂

matta308
16. feb 2019

Ale napr moja mama je Marta (resp už nie je).. A ona to meno nenávidela. Proste sa s ním nevedela stotožniť. A tak sa dala tento rok premenovať na Martinu 🙂

binka79
16. feb 2019

Mna musela moja mama nenavidiet odkedy otehotnela, ked mi dala take meno ake mam, odtrpela som si cele detstvo a este aj teraz sa stretavam s ludmi, ktori sa ma dvakrat opytaju ako sa volam a zasmeju sa, potom sa ospravedlnuju, takze ... nenavidim to meno

nadula01
16. feb 2019

Ja síce nemám slovenske meno, ale považujem ho za nezvyčajné a nie veľmi pekné. Od malička ho nemám rada. A neznášam keď ma tak volaju
.vplyv na môj psychicky vývoj to nemalo haha. Volám sa Nadežda 🤸

nadula01
16. feb 2019

@binka79 ako sa voláš?