icon

Kto je považovaný za jednorodiča podľa legislatívy?

Dnes o 05:31

Ahojte ako to je teraz z jednorodicmi? Co budu mat vlastne na vyse a prosim vas kto je vobec ten jednorodic ako sa to definuje? Nakolko mam sesternicu a ta ma teraz 6 rocnu dceru dlho bola len s nou bez nejakeho partnera.. sice striedala nejakych frajerov ale to boli len ulety. Momentalne ma uz rok a pol priatela a stihli proste uz aj dieta uz je na materskej a ma termin teraz vo februari.. moze sa stale definovat stale ako jednorodic? Ide o to ze zije proste s dcerou aj s tym priatelom v jednej domacnosti tak ci je stale brana ako jednorodic ci nie, kedze ona tvrdi ze ano nakolko nema toho priatela tam proste ani pridaneho ze tam byva u nej v byte. A vsade kde sa jej hodi tak tvrdi ze je sama proste co sa tyka uradov a tak ze je sama. Ako to je prosim vas nech jej proste vyhovorim ze uz asi nebude brana ako jednorodic.

Strana
z2
ivanabat
Dnes o 11:36
@krasneleto

@ivanabat neviem ci sa chapeme... mas deti vo svojej vylucnej starostlivosti? ak ano +7 ti patri... tam je uplne jedno, ci si osamela alebo nie.. pretoze tvoj partner nie je zakonnym zastupcom tvojich deti, cize k lekarovi chodis a musis chodit vylucne ty... ked patrnera mas, ano z pohladu ineho osamela matka nie si, nakolko sa na chode domacnosti nepodielas sama...

Aj napriek tomu, že sú v mojej osobnej starostlivosti, je ich zákonným zastupcom aj otec, to by mu museli byť odobraté rodičovské práva, aby ním nebol. A nemám ten nárok, lebo nie som osamelý zamestnanec, keďže žijem s rodičmi v jednom dome, to je jedna z podmienok, ktorú nespĺňam. Už som si to zisťovala. Takto nastavený systém jednoducho nefunguje..

ivanabat
Dnes o 11:37
@any_soj

@ivanabat ja viem. Ale sú rodiny, ktoré sú na tom ešte horšie, lebo reálne sa nemôžu nasťahovať k rodičom.

@any_soj toto ja ale nespochybňujem, ja na tom však tiež nie som nejak slávne. Toto naozaj nie je argument.

krasneleto
Dnes o 11:45
@ivanabat

Aj napriek tomu, že sú v mojej osobnej starostlivosti, je ich zákonným zastupcom aj otec, to by mu museli byť odobraté rodičovské práva, aby ním nebol. A nemám ten nárok, lebo nie som osamelý zamestnanec, keďže žijem s rodičmi v jednom dome, to je jedna z podmienok, ktorú nespĺňam. Už som si to zisťovala. Takto nastavený systém jednoducho nefunguje..

@ivanabat v praci nech si to dostuduju... prikladam link Jozefa Mihala na vysvetlenie...

https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=1389&fbcli...

krasneleto
Dnes o 11:46
@ivanabat

@ivanabat ja som sa na to informovala... v prvom rade osamela, v druhom tá, ktorej dieta je zverene do vylucnej starostlivosti... ak si jednou z tychto pripadov, mas narok... overovala som si to aj v praci...

ivanabat
Dnes o 12:18
@krasneleto

@ivanabat ja som sa na to informovala... v prvom rade osamela, v druhom tá, ktorej dieta je zverene do vylucnej starostlivosti... ak si jednou z tychto pripadov, mas narok... overovala som si to aj v praci...

@krasneleto tak skúsim to opätovne, som sama zvedavá, či pochodím. Každopádne ďakujem za obsiahle vysvetlenie a diskusiu.

krasneleto
Dnes o 12:24
@ivanabat

@krasneleto tak skúsim to opätovne, som sama zvedavá, či pochodím. Každopádne ďakujem za obsiahle vysvetlenie a diskusiu.

@ivanabat drzim palce, snad pochodis... ale to su dva statusy , ktore sa vzajomne nevylucuju... pretoze logika hovori jasne... je jedno,s kym zijes... dieta je pravoplatne "tvoje" a je logicke, ze tvoj ex si svojich 7 dni vyuzije na blizku osobu, nemusi to byt dieta.... cize tie dni ti pravom patria, takto mi to bolo objasnene a takto som to aj z mihalovho statusu pochopila

anonym_1373c0
Dnes o 12:30

@anonym_autor nie, nie je jednorodic a ani osamelá matka. Je nezodpovedna matka, ktorá si robí deti hala bála s kdekym. Jednorodicom by bola jedine vtedy, keby mala súdom zverené deti do výhradnej starostlivosti.

anonym_1373c0
Dnes o 12:35
@simca06022011

@anonym_ec94e3 ja nie som za odrby statu, prave naopak, rozne dotacie, davky a pomoci su pre mna nepochopitelne-ved tu je aj ina tema, kde som za to zdrbana :DDD, preco by stat nemal dotovat kadeco:D, ale ona sa prakticky stara o svoju prvu dceru sama, zije oficialne sama.. ak socialka pride skontrolvoat s kym zije, raz dva na to pridu, ze otec toho dietata zije s nimi =je to na nich ako to posudia. Co hlavne pisem, ze na vsetko su presne urcene podmienky podmienky - a su rozne, ine pravidlo je na MD, ine na viac dni v praci atd.... priatel byvajuci s nou sa napr vobec nemusi o prvu dceru starat atd, cize treba konkretne veci riesit, davky atd.. ja teda zenam nezavidim tych par tyzdnov navyse ako slobodnym vobec, proste nepovazujem to za nic katastrofalne. Tou otazkou som skor narazala na to, ze co to ona tolko riesi, idu ju udat? zavidi, ze vraj ma doma chlapa (hej dnes je to casto vyhra) atd? alebo co jej pomoze riesit a s okolim rozoberat, ze na navsteve ked su, tak ved ona zije s muzom :D Uz davno neriesim a nezavidim zenam, ze si pomozu s MD, neriesim ci su doma s detmi pol roka alebo 3 roky atd. Staraju as o deti a nemaju to lahke, vsetko je neskutocne drahe a naozaj mame tu o vela vacsie zlodejiny (ja napr nepodporujem ani MD otcov, a este k tomu ked ani neostanu doma s tymi detmi :DDD) . Stat ma zabezpecit jasle, skolky a normalne otvaracie hodiny tychto institucii, a budu zeny v klude si pracovat, zarabat a nebudu spekulovat ako vyzit a sklbit rodinu a cas. ale teda to je ina tema 🙂)

@simca06022011 stat skolky a jasle zabezpečuje z daní. Ale keď tu každý bude podvadzat, z čoho to ma ten stat zabezpečiť? Jaj, to tu už dámam typu nestarajte sa o mňa ze ja odrbavam stat už zjavne nedobija. Ono vieš keď neplatis, nechci využívať výhody ako ten co si platí. Jednoduché

simca06022011
Dnes o 13:16
@anonym_1373c0

@simca06022011 stat skolky a jasle zabezpečuje z daní. Ale keď tu každý bude podvadzat, z čoho to ma ten stat zabezpečiť? Jaj, to tu už dámam typu nestarajte sa o mňa ze ja odrbavam stat už zjavne nedobija. Ono vieš keď neplatis, nechci využívať výhody ako ten co si platí. Jednoduché

@anonym_1373c0 ale prosim ta... co zabezpecuje stat? keby som dietatu neplatila sukromne jasle, jednu dobu sukromnu skolu, ledva by sa mi dostala ako 4rocna do skolky, keby som nemala stastie a flexibilnu pracu, tak ani neviem ako by som ju z tych jasiel/skolky brala, a v pripade choroby, ak by som nemohla robit z domu, tak neviem.. sme pod mostom. Keby tieto veci boli ako skolky/jasle boli, vela (iste nie vsetky, ano su aj take co vyuziju situaciu) zien by islo do prace skor, a nie takto, ze kopa z nich je pomaly do 6r doma, lebo nemaju pracu casovo vhodnu k skolkam, ktore maju stale pracovne doby ako za komunistov... toto nema nic s kradnutim. Teraz sa pozri ze sa stavia za miliony kukurica a kam sa rozhadzju peniaze, na skolky a jasle nie :D
tebe nedobija, ze kopa zien je zacvaknutych doma, s par eurami, a vela aj v zlych vztahoch atd nasilu prave preto, ze zakladne veci tu proste nie su. Tu sa nerozdrbkavaju peniaze na deti, tie idu kade tade v inych sektoroch kde sa rozhadzuje a kradne, naoazj tie 3t navyse MD, nie je ziadna katastrofa = podotykam, takto zena pracovala, kedze na MD narok ma.. cize ani darmozracka to nie podla vsetkeho, len autorke dviha tlak, ze niekto bude mat o par tyzdnov dlhsiu MD? mozno.. lebo nevie to este, len "rozprava" zatial.

Strana
z2