Skúsenosti s projektom pre osamelých rodičov
Ahojte,
rada by som sa opýtala na skúsenosť s projektom, ktorý odštartovalo ministerstvo soc.vecí pre osamelých rodičov.
Ja konkrétne som jednorodič a po mesiaci sa dozvedám, že mi údajne neboli odprezentované všetky podmienky, atď. Dozvedela som sa, že sa musím zúčastňovať každý týždeň na cca hodinu na sedeniach, kde mi zadajú úlohy, ktoré musím splniť. So synom som sama, nemám ho komu zavesiť na krk, aby som mohla chodiť na sedenia a plniť úlohy. Tak som to musela odvolať a pán na druhej strane telefónu to zobral úplne v pohode, že ok... Veď môj problém, nie?
Pokiaľ je jednorodič zamestnaný, na príspevok nemá nárok. Iba na právnu pomoc, atď.
Ja sa pýtam, prečo je to vyplácané cez nejaké OZ a nie normálne z ministerstva? Nie je to náhodou preto, aby zamestnali ďalších ľudí na nejaké sedenia? Oni si naozaj myslia, že tí jednorodičia nemajú čo robiť? Na to som už odpoveď nedostala. Preto by ma zaujímalo, aké skúsenosti máte vy, ktorí ste o túto pomoc požiadali.
sestre spravili to iste, akurat ze jej najprv povedali, ze je OK, ak maju vyzivne s ex dohodnute ustne a teraz uz to ok nie je a vraj nesplnia podmienky, kedze to nemaju urcene sudom. su to vychcanci a samozrejme budu robit vsetko preto, aby na to clovek narok proste nemal. 🙂
podla mna je ok, ze sa tam musis hlasit, to mi pride absolutne fer, ved musis predsa nieco preto urobit. ale povedat, ze najprv splnas podmienky a potom uz to nie je pravda, to mi teda ok nepride.
Projekt je nastavený ako aktivačný program, nie ako čistý príspevok. Preto sú tam povinné stretnutia a úlohy, bez toho nárok zaniká. Robí sa to často cez OZ, lebo ministerstvo outsourcuje služby ako poradenstvo, mentoring, právne služby, nie samotné dávky. Ak si zamestnaná, väčšinou nemáš nárok na finančný príspevok, iba na služby (právne a sociálne poradenstvo). To je štandardné nastavenie týchto projektov. To, že ti nepovedali podmienky na začiatku, je pochybenie na ich strane, ale nemení to pravidlá programu. Môžeš požiadať o individuálnu úpravu (online forma, iný čas, menej časté stretnutia), požiadať o oficiálne písomné podmienky programu, podať sťažnosť na priebeh komunikácie na ministerstvo resp. poskytovateľa projektu, alebo zvážiť, či má pre teba projekt reálny prínos, ak ho nevieš logisticky zvládnuť. Zmysel projektu je aktivácia a podpora návratu na trh práce, nie jednorazová finančná pomoc bez podmienok. Preto je to pre jednorodičov v praxi často ťažko realizovateľné.
sestre spravili to iste, akurat ze jej najprv povedali, ze je OK, ak maju vyzivne s ex dohodnute ustne a teraz uz to ok nie je a vraj nesplnia podmienky, kedze to nemaju urcene sudom. su to vychcanci a samozrejme budu robit vsetko preto, aby na to clovek narok proste nemal. 🙂
@grolmulina nie, prečo? Ústne dohodnuté výživné je pri systéme akejkoľvek dávky irelevantné
@foxinka81 jasne ma to svoje pravidla
Mala si si zistit dopredu vsetko je v podmienkach staci zadat do googlu
To by poberali vsetci , len preto ze su jednorodicia
Nevidím dôvod pre ďalšiu zbytočnú bezpracnú dávku určenú nezodpovedným a lenivým ľuďom. Každé decko má dvoch rodičov. Keď sa rozídu, majú si decko zabezpečiť, ak to nejde dobrovoľne, má pomôcť súd. Treba zaviesť povinne striedavú starostlivosť a platby 50 na 50.
Pises, ze zamestnany narok nema, teda mi vychadza ze si nezamestnana. Preco? Potrebuje dieta stalu opateru? Ak ano, to ma mrzi a mas to naozaj tazke. Ale v opacnom pripade je super, ze konecne sa pri davani penazi zacalo aj nieco vyzadovat. Vies vobec ake ulohy mas splnit? Asi je to prave nieco, co ti moze pomoct v tvojej situacii. Pytala si sa napriklad, ci tam dieta nemozes zobrat so sebou? Snazila si sa akokolvek zamysliet nad tym ako sa prisposobit, ci si to len hned zavrhla lebo musis nieco aj urobit…
Za mna je spravne nie len pytat peniaze, ale sa aj sam posnazit.
Ja som za to, aby sa tam pekne krásne chodilo hlásiť. Každý by chcel pečené holuby do huby, ale spraviť pre to reálne niečo, to nie.
Nevidím dôvod pre ďalšiu zbytočnú bezpracnú dávku určenú nezodpovedným a lenivým ľuďom. Každé decko má dvoch rodičov. Keď sa rozídu, majú si decko zabezpečiť, ak to nejde dobrovoľne, má pomôcť súd. Treba zaviesť povinne striedavú starostlivosť a platby 50 na 50.
@anonym_b7d6d1 lenže tie platby 50 na 50 v praxi absolutne nefunguju
matka to taha sama
a je rozdiel platit sama niečo s nejakym vyživnym 35€ , ano to je spodna hranica alebo dajme 100€
reálne su na deti väčšie vydavky ...
žiadny sud ti nič férovo nerozdeli lebo nemusi ...
takze takto.. nie ze ti pri registracii neboli odprezentovane vsetky podniemky.. boli ti odprezentovane vsetky dostupne, ktore v tom case poradna mala.. Uplne znenie podmienok poradne dostali minuly tyzden.. prispevok nie je vyplacany cez ziadne OZ.. prispevok bude vyplacany cez UPSVaR.. a ano, je tam podmienka aktivnej ucasti, co znamena 2 hodiny poradenstva tyzdenne..
@foxinka81 mne pri registracii povedali ze sa ozvu s dalsimi instrukciami a povedali aj o povinnosti absolvovat konzultacie a tak aj bolo ... presne terminy sedeni este nemam, ale to mi tiez maju volat tak cakam ... tiez nemam nikoho na strazenie tak, budem tam chodit aj s malou ... pripadny prispevok bude pekne prilepsenie ale aj to poradenstvo ma svoju hodnotu podla mna
@foxinka81 aby som sa za 100€ nechala sekirovat sociálkou, tak to asi ťažko!
Pises, ze zamestnany narok nema, teda mi vychadza ze si nezamestnana. Preco? Potrebuje dieta stalu opateru? Ak ano, to ma mrzi a mas to naozaj tazke. Ale v opacnom pripade je super, ze konecne sa pri davani penazi zacalo aj nieco vyzadovat. Vies vobec ake ulohy mas splnit? Asi je to prave nieco, co ti moze pomoct v tvojej situacii. Pytala si sa napriklad, ci tam dieta nemozes zobrat so sebou? Snazila si sa akokolvek zamysliet nad tym ako sa prisposobit, ci si to len hned zavrhla lebo musis nieco aj urobit…
Za mna je spravne nie len pytat peniaze, ale sa aj sam posnazit.
@anonym_9e25e1 milý anonym! Áno, moje dieťa potrebuje stálu opateru a ďalšia vec je, že stále pribúdajú podmienky na odlakanie od projektu. To, že to nie je pre zamestnaných neznamená, že nie sú jednorodičia.
Ja som volala v piatok a o podmienke , že nesmiem byť zamestnaná mi nehovorili (pracujem na pol úväzok ).. už mám dohodnuté stretnutie ... Tak teraz neviem , čo ďalej

nastaviť ruku a dostať peniaze len tak, to tiež je dobre riešenie, mne sa páči že kto chce peniaze, musí aj niečo urobiť