icon

Zverili by ste svoje dieťa 17 ročnej opatrovateľke?

estrella5
4. dec 2011

ahojte, tak píšem tu zas 😅 možno si niekto ešte pamätá moju diskusiu ohľadne toho, že už dlho túžim po dieťatku, ale problém je štúdium atď... tak mi napadlo, že možno na istý čas by mi mohlo pomôcť strážiť detičky a pomôcť tak aj iným mamičkám 😵 ale vzhľadom k môjmu veku (17) neviem či je vôbec niečo také možné... a ak áno, ako postupovať? má tu niekto s tým skúsenosti? alebo mamičky.. pod akými podmienkami by ste zverili svoje dieťa do rúk niekomu tak mladému? (a či vôbec?)... ďakujem za odpovede 😉

Strana
z2
jarunka111
4. dec 2011

@estrella5 ja by som ti svoje dieťa dala na stráženie, len za prísnych podmienok 😀 a jedine, ak by ťa poznali moji dobrí známi a tí by mi ťa odporučili. A ešte by som mala nepokoj v duši a nenormálne nutkanie dať niekde skrytú kameru, aby som vedela ako si spolu "gazdujte" 😀 Ale iste sú aj maminy, ktoré by ti dali asi viac dýchať ako ja 😉
Aj chápem tvoju túžbu a ak sa ti zdá divné, čo som ti napísala, tak by si to určite inak vnímala ako opatrovateľka a inak ako matka

estrella5
autor
Autor odpoveď zmazal
tortelinka
4. dec 2011

ja som mala cerstvych 18 a mala som ako au pair na starosti malinke deti cely den, niekedy aj v noci, ale nase maminy su ine, rozhodne nezveria deti len tak lahko a ja by som to asi tiez nespravila

jarunka111
4. dec 2011

@estrella5 tak, ak máš v okolí nejaké maminy, ktoré ťa poznajú, tak by si to mohla skúsiť najprv u nich. A ak sa osvedčíš, tak ver, že ťa pochvália aj inde a to môže byť príležitosť to "rozbehnúť". Ale si fakt mladunká, tak máš toho pred sebou ešte veľa veľa 😉

m.i.r.i
4. dec 2011

ja ti poviem takto - ja sama ako aj vela inych dievcat som bola au-pair v zahranici..mala som 21 a na starosti 3 deti - vek 4, 2 a novorodenec...ako som ich rano prebrala, tak som s nimi chodila vonku, do muzei, hrali sa aj doma, varila popri tom a vsetko...vtedy sa mi to zdalo samozrejme a aj ked som si hladala rodinu, tak som nechapala co robia take caviky s pohovormi na vyber au-pair a naco stresuju z referenciami, ked sme vsetko boli vacsinou mlade studentky co asi tazko mali nejake skusenosti.....ja som tie deti milovala ako vlastne, hlavne to male babatko,kedze mi bolo ako vlastne..ale..teraz mam jedno svoje..ma necele dva roky a ja si neviem predstavit dat ho niekomu na strazenie..pamatam si, ze ja som vobec neriesila nejaku velku zodpovednost za tie deti ktore som strazila.jasne, ze som davala na ne maximalny pozor a vsetko, ale nikdy mi ani nezaplo, ze idem s tromi detmi po ulici, kde babo je v kociku a vedla kocika cupkaju 2 dalsie dvoj a stvorrrocne..dvojrocna mala totalne obdobie vzdoru, co ak by sa mi hocikde vymkla z ruk a vyletela na cestu..chodila som s nimi aj do obchodu, do kniznice..so vsetkymi tromi naraz..teraz so svojim jednym idem do obchodu vynimocne, popri ceste striehnem jak vlk, aby niekde nevybehol a ked sme sa ucili chodit, radsej som ho mala na voditku, aby mi niekam neutiekol 🙂 Doma na neho kukam kazdu chvilu, aby som ho minutu nemala z oci, ako au-pair som varila v kuchyni, malinky pri mne v autosedacke a tie dve starsie sa hrali v obyvacke, kde som teda ani nahodou nevidela a zasla som tam az vtedy ked zacal rev, lebo si bud niekto ublizil alebo sa pobili...Neviem si ani na chvilu predstavit dat maleho mladej opatrovatelke co nemala sama este deticky, naozaj si predstavim hlavne seba a to som uz mala 21-22 rokov a pre tie deti som sa doplakala ked som odtial odchadzala..ja viem,ze situacia to niekedy vyzaduje, ked vidim aj tie americke mamicky co musia proste mat opatrovatelky, lebo po 3 mesiacoch sup do prace..tak su na to asi zvyknute, ale ja by som verila asi iba nejakej panej, co ma trebars sama svoje deti, najlepsie nech ma tisic referencii od nezavislych ludi..🙂

anaxamon
4. dec 2011

@estrella5 ja osobne by som ti dieta zverila po prvom pohovore ak by som usudila, ze to zvladnes, ale prve dni nic ine ako kocikovanie v blizkosti by som asi nedovolila...z mojho pohladu sa takto nejako moze zacat budovat dovera (alebo aj nedovera) k opatrovatelke, nech ma akykolvek vek, lebo nie vek je rozhodujuci ale cit a chut robit to s laskou...

kolko je tu tem o matkach ci svokrach, ktorym by dcery ci nevesty nezverili svoje deti do starostilivosti na nachvilku a to myslim, ze ziadna z tych matiek ci svokier nema pod styridsat... 😉

estrella5
autor
Autor odpoveď zmazal
anaxamon
4. dec 2011

@estrella5 vies nic ti nebrani ponuknut svoje sluzby v tvojom okoli, rozvesat papieriky po bytovkach a uvidis ci niekto zavola...lebo ak nieco velmi chces chod si za tym a nepozeraj sa na problemy, lebo kazdy problem ma riesenie len treba chciet to riesenie a spravnu cestu najist 😉

estrella5
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzikkaa
5. dec 2011

@estrella5 ked sme s kamoskami mali tak 11-12 rokov tak sme vozievali vsetky mozne deti z cinziaku a mali sme dievcatko co byvalo rovno u nas vo vchode a tu sme mavali aj pol dna 😅 ale to bola ina doba a ked si to teraz predstavim neviem ci by som okrem kocikovania dovolila aj viac 😀 ale postupne asi ano... musi byt vidiet ze to naozaj chces robit a mas rada deti a bavi ta venovat sa im ak uz maju viac ako 2 roky 😉
musis skusat,,tiez si myslim ze postupne napr na 2hodky,,neskor na 4 aby si sa naucila co treba robit a pojde to...nedaj sa odhovorit len preto ze nemas skusenosti,,nejako zacat musis!!! 😝

jahodka11
5. dec 2011

@estrella5 -ja by som stavila na osobne sympatie...tiez, ak by mi ta niekto odporucil, vo veku problem nevidim, skor vyhodu 😉

estrella5
autor
Autor odpoveď zmazal
diid
6. dec 2011

ja som zacinala v zahranici ako 17 rocna, strazila som v ich dome 5 a 6 rocne deti, neskor som ich aj vozila autom a ich rodicia boli radi ze vobec niekho zohnali, v tom case mal opatrovatelku kazdy. (deti uz koncia vysoku skolu a pravidelne sa doteraz stretavame) v 21, som opatrovala 5 rocne trojicky, referencie viacere zeny nezaujimaju, skor zo zaciatku su aj oni doma a vidia ako sa to dievca a deti spravaju, ta zena povedala ze som jedina ktorej doveruje s detmi a po prvy krat odkedy sa deti narodili v klude isla na cele 2 dni aj 1 noc prec a nechala ma s nimi, jej muz prezival dalsiu svadobnu cestu. Mysim, nezalezi aky mas vek, zacat mozes so starsimi detmi 3-5r. Ja mam 2r. dvojicky a plne doverujem mojej 13r. neteri ked ich strazi ked niesom v tej istej izbe. vyhoda mat mladsiu opatrovatelku je v tom, ze ma vacsiu energiu. A deti maju ovela radsej mladsie dievcata ako nejake 30-40r. zeny ktore im pripominaju mamy/babky.

jahodka11
6. dec 2011

@estrella5 -pretoze som v 1 knihe citala, ze je lepsie, ak je dieta medzi detickami a nie so starymi rodicmi, ze detsky kolektiv mu da ovela viac....trooosku sa s tym stotoznujem...je v tom aj kus pravdy,takze ak mlada opatrovatelka,ja by som bola rada...podla mna ako mlada mas viac sil, chuti, schopnost "vymyslat" a hrat sa s detmi... 🙂

lyongirl
6. dec 2011

@estrella5 mne by sa raz za čas veru nejaká opatrovateľka hodila, keď potrebujem niečo porobiť, alebo si chcem ísť zacvičiť, popr. ak idem kaderníčke a tak. Minule som bola chorá a bolo to o hubu, som myslela, že umieram ☹((
A tiež som radšej za nejakú mladú babu, ako za nejakú paničku, ale zas aj nie každá mladá baba to s deťmi vie a má deti rada 🙂, takže treba vždy asi trošku preveriť 🙂

kepassa
6. dec 2011

osobne, asi nie, prepac nic vzlom, ale ten vek je strasne odpudzujuci, mne sa sice mala narodila v 21 r. ale bolo to moje dieta a chcela som mu a chcem len to najlepsie, tiez som zo zaciatku nevedela co a ako, postupne sme sa obe ucili. Lenze ak vidim svoju 17 rocnu susedu a dam si do suvisu, zeby sa mala napr. ona postarat o moje dieta tak mi ide mraz po chrbte 🙂 maminy sa boja o svoje deti, niekedy sa bojime az prehnane, a predsa chceme aby mali pripadne opatrovatelky /ked inak nejde/ skusenosti najlepsie ak maju vlastne dieta, deti predsa len mame ten pocit, ze vedia skor co maju robit. Samozrejme je dolezite, ze ty sa o tie deticky chces postarat, lebo mas k nim vztah a to je nesmierne dolezite...ale predsa len tie iste pochybnosti tam su. Bolo by fajn ak by si mala za sebou niekoho kto ti moze podat dobre referencie. Mozno by pomohlo ak by s tebou maminy nejaky cas pobudli na skusku a videli ako zvladas starostlivost o ich deti, drzim prsty 🙂

christie
6. dec 2011

@estrella5 ja som robila au-pair prvy krat cez prazdniny po prvej triede na strednej, mala som teda 15 rokov.. bola to super skusenost, vracala som sa tam kazde leto, aj pocas vysky. to uz na dlhsie. Pre ma obrovska skusenost, mala som na starosti dvojicky a o dva roky mladsieho braska - a teraz sama mam dvojicky 🙂
jednoduchsie, ak to ide - je myslim skusit v zahranici, u nas to stale nie je take bezne a ked, tak napr. len na cast dna, ale vecer na strazenie. Ak si chces naozaj s detickami uzit, odporucam Rakusko, Nemecko ci Velku Britaniu 🙂

zuzana581
6. dec 2011

Ja osobne by som ti dala moje deti stážiť, iba ak by si bola rodinná známa. Nemám problém s vekom, lebo aj moja 13 ročná sesternica vcelku obstojne dokáže postrážiť môjho syna, pod nepatrným dohladom samozrejme, ale problém mám s osobou ako takou. Musím poznať človeka, ktorému zverujem deti a nestačí mi poznať ho týždeň, alebo mesiac. Samozrejme učitelky v škôlke sú iná kategoria. To je inštitúcia, ktorej dôverujem, aj keď tých ludí nepoznám.

annaopialova
6. dec 2011

ahoj ak mas uprimny vztah k detom tak ok ale ako my matky sa tiez musime opravnene strachovat lebo vselico sa stava a este prispieva k tomu aj tvoj vek tak sa nesmies hnevat

solnicka_nr
6. dec 2011

@estrella5 vzhladom na vek myslim ze na vlastne mas este cas... :D
Ja som opatrovala tiez deti v takom veku asi ale vsetko to bolo cez znamych...
asi ani ja by som nedala svoje dieta uplne cudzej osobe to by musela byt nejak vynimocna situacia...
Pokial som nebola mama ani ja som nevedela pochopit preco sa mamy tak boja oa vśvoje deti......proste je to tak...... 🙂

wena
24. júl 2012

ja by som dieta zverila len osobe, ktoru dobre poznam alebo by mi ju odporucili priatelia a dobri znami a vek nie je rozhodujuci
inak nie

vierkasteffi
3. aug 2012

ja som stražila 2 deti v nemecku ako 19 ročná staršie malo 7r mladšie 3 a v pohode nebali sa mi ich nechať postražiť 😉
@estrella5

adetka
3. aug 2012

ja som dala Karinku na par hodin denne opatrovat 24-rocnej absolventke predskolskej pedagogiky... ale na odporucenie mojej priatelky... nemala prax s malymi detmi: a zvladla to... tyzden som bola pritomna aj ja... a potom som obcas dohliadla... krasne sa s nou cele hodiny hrala, chodila von, krmila... mam pocit, ze sa o nu starala lepsie, ako by to urobila moja svokra 🙂 ... myslela som si, ze svoje deti bezdetnej babe nezverim - ale okolnosti ma dohnali... a ja som nasla super osobku... 😎

katarinnak
3. aug 2012

@estrella5 Ahoj, ja som mala 15 ked som odcestovala do Francuzska robit au-pair mamicke ktora mala 5 deti a cakala sieste. Bolo to po znamosti a doma som mala malu sestricku, teda mala som aj skusenosti. Potom som robila au pair aj ako 16 rocna a 18 rocna aj so soferovanim. Ja viem ze som bola maximalne zodpovedna a kazda rodina bola so mnou maximalne spokojna. Moje sestry, ktore su ovela mladsie odomna takisto pomahaju dalsej sestre so synom a to mali 13-15 rokov. Ide o to ci si sama veris ze sa postaras. Najmladsie dieta ktore som mala na starosti ako au-pair bolo cerstvo prinesene z nemocnice. Ja by som dieta zverila takej mladej, ale musela by mat uz skusenosti s detmi. 🙂

estrella5
autor
Autor odpoveď zmazal
trinka
4. aug 2012

@estrella5 ja som deti stražila od strnástich... zaleži na povahe, schopnosti a zodpovednosti ... a samozrejme aj na tom ci ti ta matka doveruje.... 😉 Ja by som nechala svoje deti postrazit...

katka27
4. aug 2012

@estrella5, museli by sme sa stretnut, vidiet aku mas interakciu s nasim dietatom, ale ak by sme nadobudli pocit ze mas rada deti a si zodpovedna urcite ano. Nam sa teraz prisla predstavit dcera susedov, 16-rocna, ze by sa rada sem tam postarala o nasu malu, uz sa s manzelom tesime ako vypadneme zase po dlhom case na veceru alebo do kina len tak sami ako za starych cias. Mali sme predtym 21-rocnu nanny (my sme obaja pracujuci rodicia) a ta s malou chodievala do ZOO, seaquaria, k vode, ona sama bola velke dieta a vedeli sa spolu tak vyblbnut, ze dcera bola sklamana v dni ked neprisla.
Vela zien sa poklada za nenahraditelne supermatky, ktore sa od svojich deti nepohnu ani na par hodin po cele roky, a pritom by ich detom prospela zmena ludi aj prostredia a im samotnym trosku spestrenia v partnerskom vztahu, ktory tiez netreba zanedbavat.
Moja rada, skus na zaciatok ponuknut pomoc niekomu na par hodin, ked si napr potrebuju nieco vybavit, mozno aj kamaratke bez platenia, postupne nazbieras skusenosti a budes sa citit sebavedomejsia starat sa o deti aj dlhsie, plus budes mat odporucania od predchadzajuch rodin.

bubelko
10. aug 2012

@estrella5 mne chodia strazit deti dve dievcata. jedna len cez den - ma 12 rokov, spraveny kurz na babysitting. ale chodi len na 1-2 hodiny cez den. ked potrebujem trebars premostit cas, kym pride muz domov, ked potrebujem ist s jednym niekam a druheho nechat doma, pripadne ak potrebujem nieco porobit, takze som pri tom. okrem toho ju isti aj jej mama, keby sa nieco stalo a ja som mimo, tak ona pride - je detska vychovavatelka, byvaju nedaleko a urcite bude u nas skor ako ja z mesta.
potom chodi druhe dievca - to ma pomaly 15. tiez s kurzom. je to dcera mojej kamaratky, ma doma 2 surodencov vo veku mojich deti, takze ma skusenost z domu. ta dokaze moje deti aj ulozit spat. aj vcera bola, kym sme boli s muzom v kine.
takze su aj mladsie. zalezi ako dievca posobi, aku ma povahu, schopnosti nadviazat kontakt s detmi, ci je zodpovedna. pripadne aku ma skusenost - ak nejaku ma. 😉

babychriss
13. apr 2014

Nam strazila drobcov 18rocna, ale mali sme na nu pozitivne reference.
A bolo to v case ked deti spali, t.j v noci. S manzelom sme mali nejake akcie, 4-5x a nikdy s tou kockou nebol problem. Deti spali, a ked sa maly zobudil, vzala ho len na wc, dala mu napit a ulozila ho spat.
Samozrejme sme boli stale na telefone ak by bol nejaky problem.

edie63
13. apr 2014

Urcite nie. Mozno by som to zvazila, keby ta 17rocna bola moja pribuzna, ale cudzej 17rocnej dievcine by som moje dieta nezverila do ruk.

Strana
z2