Ako obnoviť zabudnuté zručnosti zdravotnej sestry?
Ahojte. Som vyštudovaná zdravotná sestra avšak po škole som sa zamestnala inde. Všetko som zabudla a odvtedy sa veľa veci zmenilo. Je tomu už 15 rokov. Neviem odobrať krv napr. či cievkovať. Prosím Vás ako sa to dá naučiť? Máte nejaké tipy? Ďakujem pekne.
@anonym_autor to sú veci ktoré sa naučíš jedine praxou....prihlás sa ako sestra do DSS či Domova dôchodcov, získaš prax....treba ale pri pohovore na rovinu povedať veci tak ako sú....nemáš prax a sestru si nerobila 15rokov....takže zo začiatku aby ti niekto asistoval pri odborných úkonoch a robila si ich pod dohľadom....to týchto zariadení berú ja praktcké sestry, ktoré by ieto úkony nemali robiť vôbec, bežne ich robia, samozrejme zo začiatku pod dohľadom....ale môžeš tam napr.chystať lieky, podávať inzulín, ošetrovať preležaniny, riešiť RZP.....ale získaš prax....
@mogaa len pre upresnenie, praktické sestry majú kompetenciu odoberať venóznu aj kapilárnu krv a určite aj cievkovať (ženy).
@anonym_autor Ja som bola ten isty pripad - obnovovala som si vzdelanie setry - 480h praxe v specializovanom zariadeni pre seniorov. Vacsinu ukonov som si tam precvicila - odber venoznej krvi, cievkovanie, preplachy moc. katetra, meranie glykemie, crp, tlaku, osetrovanie peg, stomii, osetrovanie ran, aplikacia s.c, i.m injekcii, podavanie infuzii s.c. a pod. S potvrdenim od zariadenia som si podala ziadost na komoru sestier a uz som zapisana v komore
@anonym_autor Ja som bola ten isty pripad - obnovovala som si vzdelanie setry - 480h praxe v specializovanom zariadeni pre seniorov. Vacsinu ukonov som si tam precvicila - odber venoznej krvi, cievkovanie, preplachy moc. katetra, meranie glykemie, crp, tlaku, osetrovanie peg, stomii, osetrovanie ran, aplikacia s.c, i.m injekcii, podavanie infuzii s.c. a pod. S potvrdenim od zariadenia som si podala ziadost na komoru sestier a uz som zapisana v komore
@anonym_ac2cad ďakujem, som nevedela, že niečo také existuje. Robili ste aj vedomostné skúšky na konci? 3 mesiace ste zadarmo chodili, dobre to chápem? Lenže, ja som nikdy nebola registrovaná v komore. Skúsim tam napísať, aké mám možnosti. Ďakujem pekne
@anonym_ac2cad ďakujem, som nevedela, že niečo také existuje. Robili ste aj vedomostné skúšky na konci? 3 mesiace ste zadarmo chodili, dobre to chápem? Lenže, ja som nikdy nebola registrovaná v komore. Skúsim tam napísať, aké mám možnosti. Ďakujem pekne
@anonym_autor Nie, skusky som nerobila. Bola som tam zamestana na dohodu - vzdy na dennej zmene u nas su sestra a dve opatrovatelky. Ja som robila na dohodu opatrovatelku a so sestrou som robila ukony, neskor uz sama. Viedla som si evidenciu hodin a ukonov.
@anonym_autor Komunikovala som s p.Mitosinkovou mailom a toto mi poslala:
V zmysle platnej legislatívy SR, a to Zákona 578/2004 Z.z. Zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 34
Odborná spôsobilosť pri prerušení výkonu zdravotníckeho povolania
(1) Ak dôjde k prerušeniu výkonu odborných pracovných činností, špecializovaných pracovných činností alebo certifikovaných pracovných činností v príslušnom odbore na území Slovenskej republiky v období dlhšom ako štyri roky v priebehu predchádzajúcich piatich rokov, zamestnávateľ zabezpečí obnovenie vedomostí a zručností zamestnanca, na ktorého sa prerušenie výkonu zdravotníckeho povolania vzťahuje. Obnovenie vedomostí a zručností na výkon príslušných pracovných činností trvá najmenej 480 hodín a uskutočňuje sa na príslušnom pracovisku zamestnávateľa pod vedením povereného zdravotníckeho pracovníka.
(2) O obnovení vedomostí a zručností podľa odseku 1 vyhotoví poverený zdravotnícky pracovník záznam, na základe ktorého zamestnávateľ vydá zdravotníckemu pracovníkovi potvrdenie o obnovení vedomostí a zručností v príslušnom zdravotníckom povolaní. Zamestnávateľ potvrdenie o obnovení vedomostí a zručností v príslušnom zdravotníckom povolaní. Zamestnávateľ potvrdenie o obnovení vedomostí a zručností zasiela aj komore, v ktorej je zdravotnícky pracovník registrovaný (§ 62 ods. 2 až 12).
@mogaa len pre upresnenie, praktické sestry majú kompetenciu odoberať venóznu aj kapilárnu krv a určite aj cievkovať (ženy).
@anonym_0ec85f ps nema kompetenciu cievkovat
@anonym_0ec85f ps nema kompetenciu cievkovat
@anonym_974629 ale má,môže cievkovať ženu (muža len lekár)
@anonym_974629 ale má,môže cievkovať ženu (muža len lekár)
@anonym_0ec85f nemôže
@anonym_974629 nájdi si to a čitaj
@anonym_0ec85f ja som si to precitala, dufam, ze aj ty 🙂
@anonym_974629 nájdi si to a čitaj
@anonym_0ec85f ja som ps vystudovala a nemam to v kompetenciach, ak si ps vystudovala a mas to v kompetenciach, dobre pre teba 🙂
@anonym_0ec85f ja som si to precitala, dufam, ze aj ty 🙂
@anonym_974629 ano, čítala a viem čo to v praxi znamená. A ano, som PS

@anonym_autor to sú veci ktoré sa naučíš jedine praxou....prihlás sa ako sestra do DSS či Domova dôchodcov, získaš prax....treba ale pri pohovore na rovinu povedať veci tak ako sú....nemáš prax a sestru si nerobila 15rokov....takže zo začiatku aby ti niekto asistoval pri odborných úkonoch a robila si ich pod dohľadom....to týchto zariadení berú ja praktcké sestry, ktoré by ieto úkony nemali robiť vôbec, bežne ich robia, samozrejme zo začiatku pod dohľadom....ale môžeš tam napr.chystať lieky, podávať inzulín, ošetrovať preležaniny, riešiť RZP.....ale získaš prax....