icon

Čo sa oplatí dnes externé študovať po štyridsiatke?

26. apr 2026

Ahojte, mám 40 rokov, pracujem v administratíve. Rozmýšľam zmenou profesie. Čo sa oplatí dnes študovať externe? Odbor, v ktorom by som si ako začiatočník našla prácu aj po 40tke? Rozmýšľala som nad praktickou sestrou, avšak tých je už celkom dosť na trhu, skôr chýbajú zdravotné a to by som musela študovať najskôr PS a až potom zdravotnú, na to by som už asi síl nenašla...

belle_vie
26. apr 2026

Optometria.

martinmmartin
26. apr 2026

Tatoo removal

anonym_ba1af8
26. apr 2026

Dorobit si DPS a ist robit do druziny.

autor
26. apr 2026
@anonym_ba1af8

Dorobit si DPS a ist robit do druziny.

@anonym_ba1af8 aj to na napadlo, alebo pedagogického asistenta, len či človek nájde prácu.

nikoletta1712
26. apr 2026

@anonym_autor Poďla týchto viacerých tém, tak “ smer psychiater”…

anonym_11d560
26. apr 2026

Neviem čo presne robíš v administratíve a prečo presne chceš meniť miesto, ale rozmýšľala by som skôr smerom si rozšíriť kompetencie v tom čo už robíš a hľadať lepšie miesto v tom kde už máš nejakú prax...

kacena4
26. apr 2026

"oplati" sa psychológia, špeciálna pedagogika, tych ľudí je zalostne malo a smrncnutych deti stale viac a viac 😁😬 ja som do toho išla v 43 a nelutujem.

anonym_4f4cd5
26. apr 2026

@anonym_autor a máš aj VS? Tiež robím v administratíve a vyzerá to na prepúšťanie.Vek 46 rokov.Ked som mala 38r. chcela som študovať špeciálnu pedagogiku,ale som sa k tomu nedokopala.Teraz mám len SS-technicko administratívny pracovník a rozmýšľam, čo ďalej.

anonym_a542ba
26. apr 2026

@laura19102 čo si študovala ty po 40tke? Nech sa inšpirujeme.

simca06022011
26. apr 2026

trosku zalezi aj na tom, o co mas zaujem.. ved len "hocijaka" profesia ti asi nestaci, cloveka to musi aj bavit... za mna zdravotnictvo a tie veci co uz boli spoemnute, su vsetky ziadane = ak sa clovek vie uplatnit. A ak ho to bavi a ma na to bunky, lebo nie kazdy to zvladne ludsky. K comu by si viac inklinovala, k praci s ludmi, starostlivost, alebo administrativne veci, marketing, IT? poradenstvo v nejakej oblasti, alebo...? podla svojich zaujmov sa zariad

anonym_11a286
26. apr 2026

ahoj, aj ja zvažujem štúdium na VŠ (ďalšie štúdium - nerobím vo vyštudovanom odbore). nemám síce ešte po 40tke, ale kým by som doštudovala 5 rokov VŠ, už by som ju prekročila. tých 5 rokov je dosť náročných - časovo aj finančne, preto už niekoľko rokov zvažujem či do toho ísť a čo vlastne študovať - v tejto fáze to musí mať význam pre kariérny postup. problém je, že ten odbor musí byťaj externe a to nie je. napadol mi potom mamažment alebo niečo takéto, len či to má význam stráviť 5 rokov nad manažmentom... veľmi to teraz riešim a popravde, neviem ako ´dalej. doba sa mení, AI mení profesie a správne si vybrať je ťažké (nechcem zdravotníctvo ani školstvo).

zuzana76
26. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_ba1af8 aj to na napadlo, alebo pedagogického asistenta, len či človek nájde prácu.

@anonym_autor pracu najdes, ale ocakavaj tak 800 v cistom ako asistent

autor
26. apr 2026

Ach žienky, nebaví ma ta práca, neviem si predstaviť robiť tu to dôchodku, aj vôbec.

zuzana76
26. apr 2026

psychologia sa neda externe, jedine ako aprobacny predmet a ucit ju potom

evkatk
26. apr 2026

Ja som 3. a 4. VŠ študovala už po štyridsiatke a to z dôvodu, že som potrebovala zarobiť viac ako bol učiteľský plat s dvoma ukončenými VŠ. Najprv som zisťovala, kde sa dá koľko zarobiť a potom po výbere zvažovala, čo by ma z vybraného bavilo robiť. Štúdium nebol problém, to som vedela, že akýkoľvek odbor hravo zvládnem, ale dôležité bolo, aby ma vybraná profesia bavila a nie do konca života ubíjala. A podarilo sa to, robím ju aj v dôchodku.

laura19102
26. apr 2026
@anonym_a542ba

@laura19102 čo si študovala ty po 40tke? Nech sa inšpirujeme.

@anonym_a542ba nestudovala. studujem len trpezlivost s tagmi 😊

anonym_11a286
Včera o 11:20

ja napríklad uvažujem aj o práci jazykového lektora - odchod z korporátu a lektorka na voľnej nohe. znie to super, len či aj realita bude taká super 😀 takže pozerám možnosti štúdia učiteľstva jazyka AJ + kombinácia s niečím.