icon

Oplatí sa kurz inštruktora sociálnej rehabilitácie?

pytalka
Dnes o 13:15

Ahojte žienky! 🙂
Rada by som sa informovala u tých, ktoré máte s touto prácou skúsenosti, alebo pracujete v sociálnej oblasti. Sociálna práca ma láka celý život, avšak prechádzala som si rôznymi etapami, aj depresiou a úzkosťou. Podarilo sa mi z toho úspešne dostať, aj vďaka ľuďom z tejto oblasti. Mnoho ďalších ľudí čo s týmito ochoreniami stále bojujú mi častokrát vraveli, že by som sa hodila na terapeutku/psychologičku a že im vždy rozžiarím deň. Načúvať si myslím dokážem veľmi dobre, som empatická, avšak ani počas najhoršej krízi som si cudzie problémy nepreberala za svoje a vedela som sa od toho oddeliť, preto si myslím, že by som sa skutočne mohla hodiť na nejakú sociálnu pozíciu. Na VŠ momentálne nemám financie ani priestor, rada by som sa však naozaj venovala zmysluplnej práci. Mám vyštudovanú strednú umeleckú školu a za sebou už aj projekty kde som skrášľovala terapeutické miestnosti, venujem sa umeleckej tvorbe,zaujímam sa o kultúru. Pracovala som na pozícií housekeeping supervisor v UK, v kuchyni,aj iných- AJ mám na úrovni B2. Mám skúsenosti s prácou z officu, tiež som si sama písala projekt, žiadosť o dotáciu ktorá mi bola schválená. Milujem prírodu, zaujímam sa o jej ochranu, ekológiu, zvieratá... Rada by som sa informovala, či by mi kurz inštruktora sociálnej rehabilitácie otvoril dvere k nejakej zmysluplnej práci, kde by som mohla naozaj pomáhať ľuďom, pracovať, aj keď neofiiciálne na nejake pozícií podobnej ergoterapii, alebo arterapii, prípadne v nejakej neziskovke? Alebo či by ste mi možno vedeli poradiť nejaký spôsob/iný kurz, ako sa k podobnej poziícií priblížiť? Veľmi rada by som zúžitkovala svoje skúsenosti a robila konečne niečo, čo by bolo prospešné. Krásne ďakujem za všetky odpovede a rady a prajem pekný deň! 😊🌞🍀

anonym_f4212c
Dnes o 13:19

Ako inštruktor sociálnej rehabilitácie určite nebudeš robiť terapie a ani sa k nim nepriblížiš. Na terapie treba ďalší dlhodobý výcvik, ktorý tiez stojí peniaze.

anonym_2b6a7f
Dnes o 13:20

Tiež ma ťahá týmto smerom…. 13.7.zacina kurz ISR. Stojí 460€. Alebo ti ho úrad prace preplatí, len neviem, aké podmienky tam musíš splniť. A taktiež sa chystajú zmeny v sociálnej sfére (nie pozitívne, skôr negatívne, idú krátiť nejaké opatrovatelske), čiže rôzne zariadenia sociálnej sféry tŕpnu, ako bude ďalej. Ja ten kurz odkladam kvôli tomu.

anonym_a0c264
Dnes o 13:20

Zastavím tá hneď na začiatku. Psychologickú a psychoterapeutku nemôžeš robiť len tak
Musíš mat školu + výcviky

anonym_31ffcc
Dnes o 13:22

Instruktor socialnej rehabilitacie podla mna vytvara program pre pacientov respektive klientov v domovoch socialnych sluzieb. Cize organizuje tvorive cinnosti, zajazdy, vylety, jednoducho tvori program tym ludom, ktori su v zariadeniach. Ale nerobi terapie.

pytalka
autor
Dnes o 13:23
@anonym_a0c264

Zastavím tá hneď na začiatku. Psychologickú a psychoterapeutku nemôžeš robiť len tak
Musíš mat školu + výcviky

@anonym_a0c264
Dakujem za odpoved. To samozrejme viem, psychologicku ani psychoterapeutku samozrejme robiť nechcem, viem že sú za tým dlhé roky štúdia. Ani priamo arterapiu. Napadlo mi však, či nie sú nožno pozície, kde sa dá kombinovať sociálna a pracovná rehabilitácia? 🙂

pytalka
autor
Dnes o 13:24
@anonym_f4212c

Ako inštruktor sociálnej rehabilitácie určite nebudeš robiť terapie a ani sa k nim nepriblížiš. Na terapie treba ďalší dlhodobý výcvik, ktorý tiez stojí peniaze.

@anonym_f4212c Dakujem za odpoved. To samozrejme viem, psychologicku ani psychoterapeutku samozrejme robiť nechcem, viem že sú za tým dlhé roky štúdia. Ani priamo arterapiu. Napadlo mi však, či nie sú možno pozície, kde sa dá kombinovať sociálna a pracovná rehabilitácia? 🙂

pytalka
autor
Dnes o 13:26
@anonym_2b6a7f

Tiež ma ťahá týmto smerom…. 13.7.zacina kurz ISR. Stojí 460€. Alebo ti ho úrad prace preplatí, len neviem, aké podmienky tam musíš splniť. A taktiež sa chystajú zmeny v sociálnej sfére (nie pozitívne, skôr negatívne, idú krátiť nejaké opatrovatelske), čiže rôzne zariadenia sociálnej sféry tŕpnu, ako bude ďalej. Ja ten kurz odkladam kvôli tomu.

@anonym_2b6a7f Ďakujem pekne za odpoveď! 🙂 O tom som nevedela, táto info sa veľmi hodí pri ďalšom rozhodovaní ako investovať čas!

pytalka
autor
Dnes o 13:29
@anonym_31ffcc

Instruktor socialnej rehabilitacie podla mna vytvara program pre pacientov respektive klientov v domovoch socialnych sluzieb. Cize organizuje tvorive cinnosti, zajazdy, vylety, jednoducho tvori program tym ludom, ktori su v zariadeniach. Ale nerobi terapie.

@anonym_31ffcc Ďakujem krásne za odpoveď!
Presne v tejto oblasti by som sa rada pohybovala, samozrejme viem, ze psychologovia a terapeuti potrebuju dlhe roky studia. Skor mi slo o moznost nejakych dielni, programu a podobne, ako spominas. 🙂

maurora
Dnes o 14:14

Zdravím. Ja som pracovala pred MD na tejto pozícii. Tiež som mala kurz. K týmto terapiám sa. rámci práce priblížite, lebo pri sociálnej rehabilitácii sa v zariadeniach sociálnych služieb využívajú aj prvky muzikoterapie, arteterapie aj ergoterapie.
V prvom ZSS som pracovala v ústave so psychicky a mentálne postihnutými ženami a bolo mojou úlohou si pre nich pripravovať doobedné a poobedné aktivity. Veľa sme tam aj vyšívali, tvorili z papiera, šili vankúše a spievali/ počúvali hudbu (ja som hrala na gitare).
V druhej práci som pracovala s mladými dospievajúcimi autistami v ambulatnom ZSS a tam sme mali ešte viac priestoru na rôzne aktivity. Maľovali sme aj prstami aj farbami, tvorili z hliny, muzikoterapiu sme mali skoro každý deň cca 30 minút.
Všetko sme to aj my zažili na sebe počas kurzu a potom treba mať šťastie na dobrú prácu kde sa budete môcť naplno realizovať.

pytalka
autor
Dnes o 15:35
@maurora

Zdravím. Ja som pracovala pred MD na tejto pozícii. Tiež som mala kurz. K týmto terapiám sa. rámci práce priblížite, lebo pri sociálnej rehabilitácii sa v zariadeniach sociálnych služieb využívajú aj prvky muzikoterapie, arteterapie aj ergoterapie.
V prvom ZSS som pracovala v ústave so psychicky a mentálne postihnutými ženami a bolo mojou úlohou si pre nich pripravovať doobedné a poobedné aktivity. Veľa sme tam aj vyšívali, tvorili z papiera, šili vankúše a spievali/ počúvali hudbu (ja som hrala na gitare).
V druhej práci som pracovala s mladými dospievajúcimi autistami v ambulatnom ZSS a tam sme mali ešte viac priestoru na rôzne aktivity. Maľovali sme aj prstami aj farbami, tvorili z hliny, muzikoterapiu sme mali skoro každý deň cca 30 minút.
Všetko sme to aj my zažili na sebe počas kurzu a potom treba mať šťastie na dobrú prácu kde sa budete môcť naplno realizovať.

@maurora Ďakujem krásne za odpoveď! Presne toto ma zaujímalo, či má táto pozícia aj tento presah, nakoľko som našla aj kurz: Odborná činnosť rozvoj pracovných zručností, mám ale pocit, že ISR má širšie zameranie. Naozaj ste mi veľmi pomohli, ešte raz ďakujem a prajem krásny deň! 😊🍀

ludmilka2407
Dnes o 17:19

Skor by som si zistila ci je mozne vykonavat tuto poziciu bez vysokoskolskeho vzdelania v danom odbore, resp.v odbore socialna praca..len na zaklade kurzu...u nas v KE hladali instruktorov soc.rehabilitacie a bolo to teda dost biedne platene

pytalka
autor
Dnes o 17:28
@ludmilka2407

Skor by som si zistila ci je mozne vykonavat tuto poziciu bez vysokoskolskeho vzdelania v danom odbore, resp.v odbore socialna praca..len na zaklade kurzu...u nas v KE hladali instruktorov soc.rehabilitacie a bolo to teda dost biedne platene

@ludmilka2407 Dakujem za odpoved! Na zaklade kurzu sa to vykonavat da, kurz moze absolvovat len clovek s maturitou. Prezrela som si aj ponuky prace a ako pisete, je to velmi slabo platene, avsak je to cesta, ktorou by som sa napriek tomu rada dala. 🙂

anonym_f4212c
Dnes o 17:29
@maurora

@maurora ako inštruktor si sa k terapiami popravde nepriblížila. A muzikoterapiu ste mali jedine, ak ste mali niekoho kto ma vzdelanie v muzikoterapii (vzdelania, nie nejaký 1 dňový kurz) . Inak nie. To, že u nás je v tomto neporiadok a každý sa tvári že používa terapie a ich prvky alebo len tak bez rozmyslu hovorí o nich este neznamená, že ich aj skutočne robí. Nie bez adekvátneho vzdelania a bez naplánovaná terapeutickych stretnutí.

eduska
Dnes o 17:41

U nas instruktorky robia nacviky sebaobsluznych cinnosti, vyplnaju klientom volny cas roznymi aktivitami, ako uz bolo vyssie spomenute. Len aby si nebola sklamana, co sa tyka platu, lebo v statnych zariadeniach sa ide podla tabuliek a plat v hrubom ledva dosiahbe tisicku, v sukromnych je to viac, mozno 1200. Ale je to pekna praca, aj ked narocna, lebo napriklad ludia mentalne postihnuti alebo psychiatricki pacienti ta dokazu za jedno doobedie vycucat az az.

eduska
Dnes o 17:43
@pytalka

@ludmilka2407 Dakujem za odpoved! Na zaklade kurzu sa to vykonavat da, kurz moze absolvovat len clovek s maturitou. Prezrela som si aj ponuky prace a ako pisete, je to velmi slabo platene, avsak je to cesta, ktorou by som sa napriek tomu rada dala. 🙂

@pytalka kurz stoji okolo 360e, ale da sa po splneni podmienok vybavit, ze ho preplati urad prace, cca 80%

eduska
Dnes o 19:21

Tie aktivity zalezia aj od zariadenia. Su zariadenia, kde sa naozaj ludia aj socialne rehabilituju a odidu, osamostatnia sa, ale u nas su ludia od 18rokov, co sa o seba nikdy nebudu vediet postarat a budu tam uz do konca zivota.