Aké máte vzťahy s mladšími kolegami na pracovisku?
Taký kolegovia 20 až 30, vychádzajte s nimi? Ja som akurát nová na pracovisku a som prvý rok po škole, a nepáči sami moc. Som najmladšia a s par kolegami vychádzame ok, ale celkovo atmosféra na pracovisku sa mi nepáči, nikto ma nezaučil na všetko som musela prísť sama, a ľudia sa tu ohovárajú a je to nanič, keď som začínala kolegyne boli občas zákerne, dávali mi robiť veci na ktoré som nebola pripravená bez zaučenia, alebo na podrobí chvíľu zmenili podmienky (napríkad oznámili mi zmenu zadania úlohy na konci pracovného dňa a na našli deň to muselo byt hotové) asi len z toho pocitu, že im tiez nikto nepomohol keď začínali, tak aby ani ja som to nemala ľahsie … Vzťahy sú nič moc, odkedy pracujem na tom pracovisku tak už som dokonca zaucala ja nových kolegov, ale ja som im pomohla ako som vedela, čo som vedela som im ukázala. A s nimi mám dobre vzťahy aj keď sú straší ako ja. No s pôvodnými zamestnancami nič moc nevychádzam. Ohovárajú sa, sú nevrlý. Počula som že mna ohovárajú toez jedna radosť, Funguje to všade takto či sú najeke pracoviska kde je príjemná atmosféra.
@anonym_autor mam kolegov , ktorí by mohli byt moji rodicia a aj takych, ktorích mamou by som mohla byt ja... navzajom nas toto velmi obohacuje v temach mimo prace, pretoze sme generacne uplne rozdielny... sedim v kancli , kde manazeri su mladsi ako ja, kolegyna o 20 rokov mladsia ako dalsia, sme mix detnych aj bezdetnych... ale sme jedna s najlepsie obsadenych kancelarii... ohovarame aj my urcite, ale co do faktov...
Ak si rovno po skole tak mas furt pocit ze sa svet toci okolo teba - naucte ma nieco, dajte intrak, som student vazte si to ..... prvy job je absolutne zemetrasenie pre tvoje videnie sveta. Ty si myslis ze ti to robia naschval lebo si furt v nastaveni ze ty si stred vesmiru a si tema ktoru riesia vsetci non stop , nie niesi . A to co sa ti deje je normalne.
Ja mam 35 a vychadzam dobre aj s 20 aj 60 rocnymi.. preco by som nemala, ked su v pohode 🙂 s debilom nevychadzam, nech ma akykolvek vek
proste máš na pracovisku blbú skladbu ľudí, nezávisle od veku. To sa stáva. Teraz si len musíš uvážiť, či ťa práca baví natoľko a je tak dobre platená, že sa nad toto povznesieš alebo nie. Ak nie, hľadaj inde, ale s vedomím, že nedobré ľudské vzťahy sa môžu opakovať na ktoromkoľvek pracovisku
Ak si rovno po skole tak mas furt pocit ze sa svet toci okolo teba - naucte ma nieco, dajte intrak, som student vazte si to ..... prvy job je absolutne zemetrasenie pre tvoje videnie sveta. Ty si myslis ze ti to robia naschval lebo si furt v nastaveni ze ty si stred vesmiru a si tema ktoru riesia vsetci non stop , nie niesi . A to co sa ti deje je normalne.
@martinmmartin nesúhlasím
V práci ťa majú riadne zaučiť a je jedno ci to vyžaduje mladá žaba alebo zbehla ženská
A autorka poukazuje na celkovú atmosféru aj voči iným a nie že ona je stred vesmíru kde sa cíti, že téma je len o nej
Je jedno či človek je mladý starý stále sa pozastavi nad nepríjemnou atmosférou,iba takí čo otupia im to nepríde také
Vychadzáme velmi dobre - som najstaršia z kancľu, všetci sú mladsi aj o vyše 20rokov. Nasmejeme sa, organizujeme spoločné obedy, občas vyrazíme na spoločné akcie. Máme super vzťahy, človek sa v robote aj odreaguje nielen robí
Tak ja nemyslím že fňukam alebo sa ma všetko točiť okolo mňa, ja som verila že existuje zaučenie a zodpovednosť. Robím v práci kde je tlak na profesionalitu, neni jedno ako človek tu prácu urobí ( teda myslela som, že sa to berie vážne) a teda celkom som prekvapená že sa kašle na zaučanie nováčikov. A prežila som to aj bez zaučenia, dokonca novým som pomáhala aj keď to nebola moja zodpovednosť, ale zazila som aké to je nanič byt tu nová bez pomoci alebo akéhokoľvek záujmu kolegov , tak som chcela pomôcť. A mám tu pár ľudí, s nimi sa dá, ale zas celkovo na pracovisku nanič atmosféra. Keď som s mojou skupinkou ľudí, je to fajn, ale keď sme vsetci spolu, je to o ničom. Rozmýšľa som aj o zmene pracoviska ale bojím sa, či to nebude rovnako nanič, a tu už aspoň poznám postup prace. A už som zvyknutá čo čakať od kolegov a tak.
Tak ja nemyslím že fňukam alebo sa ma všetko točiť okolo mňa, ja som verila že existuje zaučenie a zodpovednosť. Robím v práci kde je tlak na profesionalitu, neni jedno ako človek tu prácu urobí ( teda myslela som, že sa to berie vážne) a teda celkom som prekvapená že sa kašle na zaučanie nováčikov. A prežila som to aj bez zaučenia, dokonca novým som pomáhala aj keď to nebola moja zodpovednosť, ale zazila som aké to je nanič byt tu nová bez pomoci alebo akéhokoľvek záujmu kolegov , tak som chcela pomôcť. A mám tu pár ľudí, s nimi sa dá, ale zas celkovo na pracovisku nanič atmosféra. Keď som s mojou skupinkou ľudí, je to fajn, ale keď sme vsetci spolu, je to o ničom. Rozmýšľa som aj o zmene pracoviska ale bojím sa, či to nebude rovnako nanič, a tu už aspoň poznám postup prace. A už som zvyknutá čo čakať od kolegov a tak.
@anonym_autor máš nadriadeného, u neho by si mala riešiť problém s nedostatočným zaúčaním
@anonym_autor Stale
si myslim ze si brutal fixovana na nejake myticke zaucanie . To je stale studentsky mindset kde mas cely zivot jasne nalinkovany a zorganizovany externe - Toto sa budes ucit kazdy utorok rano a potom ta vyskusame, a posunieme sa potom na toto a potom nieco ine . Skola je prostredie kde sa neda moc slobodne fungovat a to ti vytvaruje tvoj este mlady a tvarny mozog a vela ludi na to skaredo v placi doplati.
V robote sa potom rozdelia ludia na ovecky ktore budu robit presne to co im ukazu bez akejkolvek potreby inovacneho rozmyslania , taky chodiaci pristroj . Druha skupina su potom ludia co v skole trpeli ale v pracovnom svete rozkvitnu lebo maju moznost sami sa niecoho chopit, sami a svojpomocne sa naucit nieco co ich prave teraz posunie dopredu atd a ani ich nenapadne nejako riesit intrigy ohovaracky a pod to je pre nich iba šum od vedla...a prva skupina sa iba na nich cely pracovny zivot blbo kuka
@anonym_autor Stale
si myslim ze si brutal fixovana na nejake myticke zaucanie . To je stale studentsky mindset kde mas cely zivot jasne nalinkovany a zorganizovany externe - Toto sa budes ucit kazdy utorok rano a potom ta vyskusame, a posunieme sa potom na toto a potom nieco ine . Skola je prostredie kde sa neda moc slobodne fungovat a to ti vytvaruje tvoj este mlady a tvarny mozog a vela ludi na to skaredo v placi doplati.
V robote sa potom rozdelia ludia na ovecky ktore budu robit presne to co im ukazu bez akejkolvek potreby inovacneho rozmyslania , taky chodiaci pristroj . Druha skupina su potom ludia co v skole trpeli ale v pracovnom svete rozkvitnu lebo maju moznost sami sa niecoho chopit, sami a svojpomocne sa naucit nieco co ich prave teraz posunie dopredu atd a ani ich nenapadne nejako riesit intrigy ohovaracky a pod to je pre nich iba šum od vedla...a prva skupina sa iba na nich cely pracovny zivot blbo kuka
@martinmmartin toto je riadna debilina a nejaka teoria v tvojej hlave 🙄
Zaucenie je dost dolezite, v niektorych profesiach urcite. Zo skoly mas teoriu, ale v profesii ju musis aplikovat do praxe, podla postupov, co dana firma pouziva, a nie vymyslat si vlastne, aby si im mozno aj vystupy a vysledky pokazila.
Hlavne ked ides do firmy, kde pouzivaju vlastne programy, co si ani nemal sancu sa nikde naucit - ako s nim budes robit, ked ti to nikto nevysvetli poriadne? Budes klikat stylom pokus/omyl???
@martinmmartin toto je riadna debilina a nejaka teoria v tvojej hlave 🙄
Zaucenie je dost dolezite, v niektorych profesiach urcite. Zo skoly mas teoriu, ale v profesii ju musis aplikovat do praxe, podla postupov, co dana firma pouziva, a nie vymyslat si vlastne, aby si im mozno aj vystupy a vysledky pokazila.
Hlavne ked ides do firmy, kde pouzivaju vlastne programy, co si ani nemal sancu sa nikde naucit - ako s nim budes robit, ked ti to nikto nevysvetli poriadne? Budes klikat stylom pokus/omyl???
@anonym_a4c2cc Ano ano suhlasim je ale rozdiel na to "zaucenie" cakat jak hluchy za dedinou alebo aktivne po tom ist bez vyzvania o tom je to
@anonym_a4c2cc Ano ano suhlasim je ale rozdiel na to "zaucenie" cakat jak hluchy za dedinou alebo aktivne po tom ist bez vyzvania o tom je to
@martinmmartin hej, hej, pytat sa treba, ale ani to nie je dobre, ked musis ty doliezat kazdu chvilu, aby ti nieco este ukazali, lebo neboli schopni spisat nejake manualy, postupy a ani poriadne vysvetlit nejake zakladne a potrebne veci a ty len hadas a skusas a modlis sa, aby si nieco nepokazil.
Pracovala som 5 mesiacov vo firme, kde to bolo takto a nebola to sranda - videla som uz na kolegyniach, ze som im uz liezla na nervy s otazkami, im sa moc nechcelo vysvetlovat, na zaciatku mi ukazali par zakladnych veci a manager to ani neriesil, tak som radsej odisla
@anonym_autor Nefunguje to tak vsade.. ano, jasne, nejake ohovoracky sa vyskytnu obcas, ale vo vseobecnosti nas hodnotim ako fajn kolektiv. Sme to tam vekovo od 20 do 65 rokov. A pomahame si navzajom. A ja vychadzam dobre aj s mladsou generaciou. A nielen ja 🙂.
@anonym_autor vsetko zavisi od povahy toho cloveka, nie veku. Nemam problem so starsimi ani s mladsimi, pokial su "normalny". Ked sa niekto sprava ako debil, tak mu to vratim. Ohovaranie je vsaaade, je to hrozne, ja to neznasam a ani neriesim. Nech si hovoria co chcu, pokial mi nieco nevedia povedat do oci, tak ma to ani nezaujima.
Ja mám 40+ a teda mám viac mladých kolegýň a kolegov. Niektorí 20+ a niektorí 30+, potom mám aj 50+
So všetkými vychádzame dobre, či už 50tnici s 20tnikmi, alebo naopak. Neviem či máme len šťastie ale väčšina kolegov je na rovnakej vlne a tak si rozumieme všetci a vychádzame fajn.
Da sa povedat, ze 2/3 teamu sme 35-45 a tretina 55-60 a vychadzame spolu v pohode - s niektorymi je to lepsie, s niektorymi su to skor take formalnejsie small talky. Mame extremne klebetnych a takych, ktori su "vo svojej bubline a pustia o sebe len malo. Ale myslim, ze vsetko zalezi od sefa, nasa sefka je skvela a drzi tim pekne pokope.
Co sa tyka zaucania, tak velmi vela ludi si mysli, ze aky super onboarding robia vo firme. Osobne nepoznam nikoho, kto povedal, ze by bol dobre zaskoleny. U nas vo firme (iny projekt, ima sefka) to vyzeralo tak, ze prvy den som prebrala notebook, ukazali trochu system a druhy den som uz mala 2 klientov a ze staraj sa. O mesiac som pisala manual na software, ktory sme pouzivali. Podotykam, ze pred tym som nemala ziadnu skusenost v tejto oblasti... hodili ma a plavaj... mas ludi okolo seba, pomoz si...
Ohováranie ponímam ako slabosť človeka, zlyhanie, závisť, dôkaz hlúposti… úplne to ignoruj, nič si z toho nerob. Nie si v práci kvôli ním, ale kvôli sebe. Raz príde taká situácia, kedy sa samy zahanbia za svoje reči, kopu si vlastnú jamu.
Nie nie je to vsade tak, moj prvy job po vyske bol v korporate a nic take sa nedialo. Bola som v teame najmladsia. Nehovorim, ze sa vsetci navzajom milovali, ale kazdy sa spraval slusne a nepodkopavali sme si nohy. Je to neprijemne a urcite by som nechcela velku cast dna travit niekde, kde sa citim zle.

Ked si budes brat kazde kecy kolegov k srdcu, nebudes sa citit dobre nikde...ludia maju rozne povahy, to nie je pracoviskom...