icon

Ako vnímate kolegyne, ktoré sú ochotné pracovať aj víkendy bez nároku na príplatok?

Včera o 17:01

Zdravim, ako vnímate kolegyne, ktoré sú ochotné pracovať aj víkendy bez nároku na príplatok za nadčas, ide asi o hodinu času naviac. Kancelárska práca, máme 8 hod pracovný pomer, klasika pondelok-piatok. Som ja čudná keď mi to nepríde v poriadku? Sú to kolegyne, ktoré sú tam 10 a viac rokov. Áno, nejde o veľa hodín nadčasu, ale aj tak, byť za PC počas víkendu... Najhoršie že oni to považujú za normu a týmto kazia nazeranie vedenia na nás, zvládneme všetko bez pindania a pridania...

Strana
z2
minenkaa
Včera o 20:22
@terezka1947

@minenkaa ok🙂...a preto to dnes takto všade vyzerá....mať všetko presne zaplatené a urobiť len to najnutnejšie,čo musím.

@terezka1947 či sa pracuje zadarmo?

terezka1947
Včera o 20:24
@minenkaa

@terezka1947 či sa pracuje zadarmo?

@minenkaa
Pozri....si nastavená ako si....ja som inak a aj musím byť,inak by som to,čo robím,robiť nemohla....a dúfam,že raz aj ja budem mať šťastie na podobných ľudí.

minenkaa
Včera o 20:26
@terezka1947

@minenkaa
Pozri....si nastavená ako si....ja som inak a aj musím byť,inak by som to,čo robím,robiť nemohla....a dúfam,že raz aj ja budem mať šťastie na podobných ľudí.

@terezka1947 to nie je o nadstaveni,prečo by mal niekto pracovať zadarmo a iný by mal na tom zarábať
Chápem ak človek robi na seba ,ale pre firmu,zadarmo pracovať jenhlupost,dávať niekomu svoj čas len tak

terezka1947
Včera o 20:29
@minenkaa

@terezka1947 to nie je o nadstaveni,prečo by mal niekto pracovať zadarmo a iný by mal na tom zarábať
Chápem ak človek robi na seba ,ale pre firmu,zadarmo pracovať jenhlupost,dávať niekomu svoj čas len tak

@minenkaa dávaš čas nie iba zamestnavatelovi,ale aj ľuďom,stránkam,klientom,atď. Skrátka,sú zamestnania,kde človek musí(mal by) dávať viac a robiť viac ako len musí,či má presne na cent a do sekundy zaplatené.

minenkaa
Včera o 20:30
@terezka1947

@minenkaa dávaš čas nie iba zamestnavatelovi,ale aj ľuďom,stránkam,klientom,atď. Skrátka,sú zamestnania,kde človek musí(mal by) dávať viac a robiť viac ako len musí,či má presne na cent a do sekundy zaplatené.

@terezka1947 nie ,práca je na zarábanie peňazí a nie dávať svoj čas iným ,nemôžeš pracovať zadarmo, ano pracovať dlhsie keď treba, ale nie zadarmo

anonym_1ca824
Včera o 20:30
@terezka1947

@terezka1947 a v akej oblasti pracujes? Nemusis konkretne

tiezjedna
Včera o 20:37
@terezka1947

@terezka1947 to ale musí platiť aj v opačnom garde - keď potrebuješ ústupok/výhodu ty, zamestnávateľ by si mal spomenúť práve na toto, keď už to teda finančne neodmení...

anonym_307fe6
Včera o 20:56

@anonym_autor Tak ja druhých ľudí neriešim ale podľa mňa by mal človek prácu brať len ako prostriedok na zarábanie peňazí a nič viac. Súkromný život je to, na čom skutočne záleží.

moonlight1210
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
Včera o 21:28
@anonym_d0316a

@moonlight1210 prosim ta, co je na tych komentaroch zle? Ak je zamestnavatel zvyknuty, ze niektore zeny robia nadcasy zdarma - no nie kazdy je ochotny toto robit. Ludia predsa maju svoj sukromny zivot, nie len byt v praci. A naozaj to vyzera zvlastne, ak niektore tam sedia o hodinu dlhsie.

@anonym_d0316a Vsetko je na nich zle. Na tych, co to vysmievaju.

Preco niektorym tak vadi, ak niekto urobi nieco naviac, ci zadarmo?
Preco maju potrebu naznacovat, ze je kvoli tomu divny (az sprosty)?
Preco hned idu do sarkazmu a ironie (=utoku), akoby im osobne uz-uz nejak siahali svojim nastavenim na ich prava, hoci sa ich to vobec netyka a svoj vlastny postoj si mozu zvolit?
Boja sa, ze ho nedokazu obhajit, alebo co?
Alebo maju pocit, ze ich to zahanbuje, ak nie su rovnako ustretovi a obetavi? Ved nemusia. Nie je na tom nic zle, ak nebudu.
Ale preco sa musia snazit akoze nenapadne vysmiat a strhat pod ciernu zem nieciu inu snahu?
(A teraz sa nebavim o tom, ze autorkine kolegyne maju mozno za to poslytnute ine vyhody - neviem, ci maju. Ale vseobecne, ak niekto na Slovensku robi daco z dobrej vole a zadarmo, tak 90% ludi, si to a) nevazi (co nemame my Slovaci vycislene v eurach, tomu nepozname cenu) a za b) povazuju takych ludi za tych, co stoja spolocensky hierarchicky pod nimi (opat, nezarabas na tom peniaze, si pre nas nula).

Toto je jedna zo zakladnych typickych slovenskych povahovych crt.
A hoci sa velmi tvarime, ze sme dobracki, mierumilovni a priatelski ludia - pod povrchom nie sme. A v mnohych drieme ta nasa narodna malost. Ktora, ked dostane prilezitost, hned vystreli von.

My nedokazeme povedat: Je obdivuhodne, ze je ochotny to robit, cenim si to, vazim si to. Aj ked ja by som to nerobil, nemam to v povahe, ale obdivujem to.

Nie. Tu musia zniet skryto sarkasticke komentare naznacujuce, ze su sprosti, ze to robia.
A zrejme tak nejak ich autori veria, ze to, ze sa z toho vysmievaju, dodava dolezitost ich charakteru, ako tych sikovnejsich, vazenejsich, cennejsich.
Vseobecne na Slovensku, ak niekto nerobi veci tak isto, ako ich “stare matere”, tak je kopec ludi voci nemu hned najezenych a pripravenych utocit, nevazit si.

tiezjedna
Včera o 21:34
@moonlight1210

Preco hned idu do sarkazmu a ironie (=utoku), akoby im osobne uz-uz nejak siahali svojim nastavenim na ich prava, hoci sa ich to vobec netyka a svoj vlastny postoj si mozu zvolit?
Alebo maju pocit, ze ich to zahanbuje, ak nie su rovnako ustretovi a obetavi? Ved nemusia. Nie je na tom nic zle, ak nebudu.
Ale preco sa musia snazit akoze nenapadne vysmiat a strhat pod ciernu zem nieciu inu snahu?
(A teraz sa nebavim o tom, ze autorkine kolegyne maju mozno za to poslytnute ine vyhody - neviem, ci maju. Ale vseobecne, ak niekto na Slovensku robi daco z dobrej vole a zadarmo, tak 90% ludi, si to a) nevazi (co nemame my Slovaci vycislene v eurach, tomu nepozname cenu) a za b) povazuju takych ludi za tych, co stoja spolocensky hierarchicky pod nimi (opat, nezarabas na tom peniaze, si pre nas nula).

A hoci sa velmi tvarime, ze sme dobracki, mierumilovni a priatelski ludia - pod povrchom nie sme. A v mnohych drieme ta nasa narodna malost. Ktora, ked dostane prilezitost, hned vystreli von.

My nedokazeme povedat: Je obdivuhodne, ze je ochotny to robit, cenim si to, vazim si to. Aj ked ja by som to nerobil, nemam to v povahe, ale obdivujem to.

Nie. Tu musia zniet skryto sarkasticke komentare naznacujuce, ze su sprosti, ze to robia.
A zrejme tak nejak ich autori veria, ze to, ze sa z toho vysmievaju, dodava dolezitost ich charakteru, ako tych sikovnejsich, vazenejsich, cennejsich.
Vseobecne na Slovensku, ak niekto nerobi veci tak isto, ako ich “stare matere”, tak je kopec ludi voci nemu hned najezenych a pripravenych utocit, nevazit si.

@moonlight1210 to nie je o vysmievaní sa... Ale uvedom si, že stačí jeden takýto človek v kolektíve a podkope všetkých ostatných. Niektorí zamestnávatelia si veľmi rýchlo a bez akejkoľvek vďaky zvyknú na to, že zase nejaká "ovca" nájde, keď bude treba, pretože minimálne tá jedna sa už našla, že... Potom sa tu vyplakáva, že sú nízke platy a tak podobne. No sú a "vďaka" takýmto ochotníkom logicky moc neporastú. A nie je to o tom, že niekto niekoho dehonestuje za jeho dobrú vôľu, ale o tom, že každý by mal poznať svoju hodnotu a vedieť si ceniť sám seba a svoj čas. Na tom nie je nič zlé.

minenkaa
Včera o 21:34
@moonlight1210

@moonlight1210 ja som sa napríklad až v zahraničí naučila nepracovať zadarmo a veľa zamestnávateľov si to ani nedovolí ,aby niekto pracoval zadarmo ,pretože by o zamestnancov veľmi rýchlo prišli
Práca je na zarábanie peňazí a nie aby tam človek trávil svoje osobne voľno ,na práci zadarmo nie je absolutne nič obdivuhodne

minenkaa
Včera o 21:41

je to tak slovenské ,nechať svoj zivot v práci a ešte byt hrdý, čo všetko som obetoval
Konecne nastupuje generácia ,ktorá si uvedomuje svoju cenu a aj si uvedomuje ,že zivot treba aj žiť a nielen obetovať práci

tiezjedna
Včera o 21:48
@minenkaa

je to tak slovenské ,nechať svoj zivot v práci a ešte byt hrdý, čo všetko som obetoval
Konecne nastupuje generácia ,ktorá si uvedomuje svoju cenu a aj si uvedomuje ,že zivot treba aj žiť a nielen obetovať práci

@minenkaa to, že si nová generácia uvedomuje, že život treba žiť a nie obetovať práci je pekné. Len si menej často uvedomuje, že nemá zas tak moc čo ponúknuť... 🙄 Nároky ako Onasis, ale value for money 0 😉 On by stačil zlatý stred v oboch generačných prípadoch.

mandzula
Včera o 21:52
@minenkaa

@minenkaa A hlavne si treba uvedomit, ze v praci je clovek velmi lahko nahraditelny, doma nie.

minenkaa
Včera o 21:53
@tiezjedna

@minenkaa to, že si nová generácia uvedomuje, že život treba žiť a nie obetovať práci je pekné. Len si menej často uvedomuje, že nemá zas tak moc čo ponúknuť... 🙄 Nároky ako Onasis, ale value for money 0 😉 On by stačil zlatý stred v oboch generačných prípadoch.

@tiezjedna neviem,ja mám asi šťastie na tých čo chcú pracovať a aj majú čo ponúknuť

tiezjedna
Včera o 22:01
@minenkaa

@tiezjedna neviem,ja mám asi šťastie na tých čo chcú pracovať a aj majú čo ponúknuť

@minenkaa a máš túto skúsenosť z pohľadu kolegu alebo zamestnávateľa? Pretože ja som to myslela zo strany zamestnávateľa... Zrovna sa obzeráme po novom kolegovi, a občas nestačím valiť oči😖😂

minenkaa
Včera o 22:05
@tiezjedna

@minenkaa a máš túto skúsenosť z pohľadu kolegu alebo zamestnávateľa? Pretože ja som to myslela zo strany zamestnávateľa... Zrovna sa obzeráme po novom kolegovi, a občas nestačím valiť oči😖😂

@tiezjedna no ja viem presne aký sú niektorí ,ale toto bolo vždy ,vždy boli taký čo chceli zadarmo peniaze a najlepšie hneď plat ako po desiatich rokoch praxe

moonlight1210
Včera o 22:42
@tiezjedna

@moonlight1210 to nie je o vysmievaní sa... Ale uvedom si, že stačí jeden takýto človek v kolektíve a podkope všetkých ostatných. Niektorí zamestnávatelia si veľmi rýchlo a bez akejkoľvek vďaky zvyknú na to, že zase nejaká "ovca" nájde, keď bude treba, pretože minimálne tá jedna sa už našla, že... Potom sa tu vyplakáva, že sú nízke platy a tak podobne. No sú a "vďaka" takýmto ochotníkom logicky moc neporastú. A nie je to o tom, že niekto niekoho dehonestuje za jeho dobrú vôľu, ale o tom, že každý by mal poznať svoju hodnotu a vedieť si ceniť sám seba a svoj čas. Na tom nie je nič zlé.

@tiezjedna “ ale o tom, že každý by mal poznať svoju hodnotu a vedieť si ceniť sám seba a svoj čas.”
Suhlasim.

A teraz mi povedz: preco hadzes tvoj problem, ze ty chces byt ohodnotena, na toho, co je ochotny to robit zadarmo?

Ty sa nevies postavit za seba a trvat na svojom?

A to bez toho, aby si ohovorila toho, co nerobi ako ty a neoznacila ho za podrazaka kolektivu? Ovcu? A ine stavnate prezyvky?
Je to k tomu nutne?

Ved zamestnavatela s poznamkou, ze kolega za to nic nechce, vies briskne usadit, presne, ako briskne ta usadi zamestnavatel, keby si si pytala zvysenie platu, lebo si nahodou zazrela kolegyninu pasku a zistila, ze dostava viac ako ty, tak nech ti pridaju tiez.

Coho sa bojis? Ze ta vyhodia, ak sa ozves?
A preto je jednoduchsie napadat toho slabsieho, oznacovat ho za ovcu, ako radsej hrdo vzdorovat zamestnavatelovi a trvat na svojom (kedze zaroven vies, ze zakon je na tvojej strane)?
Nie je to skor zbabele?

Fakt zo nejde inak, ako ponizit toho druheho, aby tvoj narok vyznel oproti tomu ako ten akoze rozumny?
Vazne to nevies inak? Nevies stat za sebou bez znizovania druhych?
Alebo klast poziadavky na nich, aby si ten svoj jednoduchsie u zamestnavatela dosiahla?

Takze, ak by si chcela tie hodiny zaplatene (a zakonnik prace je v timto na tvojej strane), tak budes trvat na svojom. Mas na to pravo. A mas narok, aby boli zaplatene.
Ak to kolega nepozaduje - nestaraj sa do neho. A neurazaj ho za to. To je detinske brat ho na zodpovednost. Ty nemas hadzat ten problem na kolegu, ale vmiest zamestnavatelovi do tvare, ze prave naopak on nebude kolegovu ochotu zneuzivat ako argument proti tebe.

Chapes ten rozdiel v mysleni?

moonlight1210
Včera o 22:53
@minenkaa

@moonlight1210 ja som sa napríklad až v zahraničí naučila nepracovať zadarmo a veľa zamestnávateľov si to ani nedovolí ,aby niekto pracoval zadarmo ,pretože by o zamestnancov veľmi rýchlo prišli
Práca je na zarábanie peňazí a nie aby tam človek trávil svoje osobne voľno ,na práci zadarmo nie je absolutne nič obdivuhodne

@minenkaa “ Práca je na zarábanie peňazí a nie aby tam človek trávil svoje osobne voľno ,na práci zadarmo nie je absolutne nič obdivuhodne”

Ak to niekto vidi inak, nas do toho nic. Ak to chce inak, je to jeho vec.

Ak to my chceme robit pre peniaze, je to nase pravo.

Ak niekto nechce, nie je nase pravo ponizivat jeho hodnotu.

A ano, je to obdivuhodne. Ako ked mi sused pokosi travnik pred domom, ked kosil svoj, suseda umyje poschodie a schody v bytovke. Ako ked niekto odhadze i moje parkivacie miesto.
Nie, nie su to hlupaci, lebo ja som sa neprosila a ja by som pre nikoho nic zadarmo veru neurobila.

Co v tomto pripade chyba, je schopnost respektovat postoj druheho a presadit ten svoj bez unizovania toho druheho.
Nenechat zneuzivat pristup toho druheho voci sebe (kedze sa tu bavime o praci a moznosti, ze zamestnavatel toto bude automaticky ziadat od kazdeho, skusi to zneuzit) bez toho, aby som ho jednym dychom ponizila.
Jednoducho povedat: beriem na vedomie, ze ten druhy si za to nic nepyta a respketujem to, ale ja tento pristup nezdielam a cena mojej prace je takato.

minenkaa
Včera o 23:02
@moonlight1210

@minenkaa “ Práca je na zarábanie peňazí a nie aby tam človek trávil svoje osobne voľno ,na práci zadarmo nie je absolutne nič obdivuhodne”

Ak to niekto vidi inak, nas do toho nic. Ak to chce inak, je to jeho vec.

Ak to my chceme robit pre peniaze, je to nase pravo.

Ak niekto nechce, nie je nase pravo ponizivat jeho hodnotu.

A ano, je to obdivuhodne. Ako ked mi sused pokosi travnik pred domom, ked kosil svoj, suseda umyje poschodie a schody v bytovke. Ako ked niekto odhadze i moje parkivacie miesto.
Nie, nie su to hlupaci, lebo ja som sa neprosila a ja by som pre nikoho nic zadarmo veru neurobila.

Co v tomto pripade chyba, je schopnost respektovat postoj druheho a presadit ten svoj bez unizovania toho druheho.
Nenechat zneuzivat pristup toho druheho voci sebe (kedze sa tu bavime o praci a moznosti, ze zamestnavatel toto bude automaticky ziadat od kazdeho, skusi to zneuzit) bez toho, aby som ho jednym dychom ponizila.
Jednoducho povedat: beriem na vedomie, ze ten druhy si za to nic nepyta a respketujem to, ale ja tento pristup nezdielam a cena mojej prace je takato.

@moonlight1210 pockat, pockat o susedoch je to uplne niečo iné ,v práci keď je niekto takýto ,kazí uplne zbytocne to ako ma zamestnanie fungovať

moonlight1210
Včera o 23:22
@minenkaa

@moonlight1210 pockat, pockat o susedoch je to uplne niečo iné ,v práci keď je niekto takýto ,kazí uplne zbytocne to ako ma zamestnanie fungovať

@minenkaa znova - je to na tebe, aby si prestala obhajovat zamestnavatela (ano, paradoxne posilujes tu myslienku a priznavas mu pravo sa takto chovat, ved staci, ze ma takeho zamestnanca v kolektive a uz to moze ziadat po druhych. Uznavas existenciu takeho naroku (aj ked chapes, ze je nezmyselna) a obavas sa ho.) a je na tebe, aby si prestala ist cestou lahsieho odporu (teda radsej skosit toho, co podla teba vycnieva z travnika).

Ty mas volat zamestnavatela na zodpovednost, nie kolegu. Ty mas zamestnavatelovi povedat, ze to nebude zneuzivat a skusat pre to prehliadat tvoje naroky.
Nie zazerat na kolegu, ze ti akoze rozvracia kolektiv.
V skutocnosti kolektiv rozvracia tvoj strach sa ozvat a ochota radsej prerobit (alebo mozno aj vystvat z prace) kolegu, lebo je to pre teba potom jednoduchsie.

anonym_c7061a
Včera o 23:53
@anonym_1ca824

@anonym_autor generacia x,y robi tymto makanim navyse zle generacii z? Nuz, dnesni mladi si nenechaju srat na hlavu a ja im fandim. Aj ked v tomto pripade neviem ako sa zariadis, ked hentie suhlasili s vikendovym makanim.

@anonym_1ca824 Skôr je to o tom, že dnešné mladé kolegyne sú lenivé hnidy. Keby mala ostať 5 minút po robote v práci, tak ju odvezie sanitka kvôli prepracovanosti, však? Máme v robote brigádničky. 25 minút pred skončením pracovnej doby ma volajú, nech spracujem kasu, čo je 5 minút , a musia sa ešte prezuť, čo je minúta. Víkendy nechytačka! Jedna nemôže, lebo ju bolí hlava, druhá má hnačku a tretia zvracia. Sobotňajšie poopičné stavy, keď ich najviac potrebujeme. Ale pri pohovore každá prisahá, že bude pracovať, ako to vyžaduje firma. To určite, ani náhodou😝

Strana
z2