Ako zvládať toxické správanie na pracovisku?
Ahojte,
ako by ste sa zachovali v praci v situacii ked:
sedite 8 v 1 miestnosti, sefka ked nieco od niekoho potrebuje tak zakrici zo svojej presklenej koje na kolegov, ktori nieco riesia a nie vzdy reaguju
dvere do miestnosti nie su, cize vedla sedia dalsi 7 a tych je do miestnosti pocut
k tomu sarkasticke poznamky kolegyne typu: pamatas pred rokom, som to vsetko robila cele ja, ale 2 ludia to teraz nedaju, tych, ktori mysli, sedia priamo v miestnosti
do toho vsetkeho niekto telefonuje alebo vedla kolegyna rozhorcena povie, ze uz to tu nedava
a vasa vyzaduje analyzu a zmysel pre detail, ktory vam znemoznuje pobyt v takomto prostredi
@deltaa ušlo mi to.... Kto je z týchto toxický... prosím vysvetliť pojem toxický v tomto prípade.... ďakujem
@deltaa sedela som roky v openspace, bez dveri, 8 ludi, cally, spacirovanie atd. A tazko sa mi zvykalo, predtym som sedela v kancli sama. Naucila som sa to postupne filtrovat. Teraz sedim v kancelarii s 2 babami a kebyze nam nehra radio tak si musim dat sluchadla s hudbou. Zvykla som.si na taky "cvrkot" okolo. Skor ma v tichu vyrusi nejaky nahly zvuk ako v pracovnom hluku.
@deltaa ušlo mi to.... Kto je z týchto toxický... prosím vysvetliť pojem toxický v tomto prípade.... ďakujem
@ivicatolic 2 kolegyne ktore tam pracuju najdlhsie nahlas komentuju co im kto pisal alebo volal so svojimi expresivnym slovnikom ako napriklad o boze to je p.... niekolko krat za den, vidno ze su z toho uz frustrovane a chcu aby o tom vedeli aj ostatni v miestnosti, mne osobne to pride neuveritelne, este som sa nikde s takymto spravanim nestretla, mozno tak v tesku ked zamestnankyne dokladli tovar a pri tom si ponadavali
@ivicatolic 2 kolegyne ktore tam pracuju najdlhsie nahlas komentuju co im kto pisal alebo volal so svojimi expresivnym slovnikom ako napriklad o boze to je p.... niekolko krat za den, vidno ze su z toho uz frustrovane a chcu aby o tom vedeli aj ostatni v miestnosti, mne osobne to pride neuveritelne, este som sa nikde s takymto spravanim nestretla, mozno tak v tesku ked zamestnankyne dokladli tovar a pri tom si ponadavali
@deltaa stale nerozumiem, co presne je na tom toxicke, ze ma niekto plne zuby svojej prace? ze ma slovnik dlazdica? to ze nie si na take zvyknuta a nevyhovuje ti taketo pracovne prostredie a zrejme kolegovia je druha vec, takze by som pripadne uvazovala nad zmenou prace
@deltaa toxicke spravanie je nieco uplne ine. To je teraz trendy na vsetko povedat "toxicke pracovisko", "toxicky kolega" a pod. Keby si mala skutocne toxickeho cloveka, ako mam v praci ja, tak by sa inac asi pozerala na svoje problemy. Vies ako vyzera toxicky clovek? Ten Ti skodi na kazdom kroku, robi Ti zle, sabotuje tvoju pracu, manipuluje kolegami, sefmi, klientami, kymkolvek, vo svoj prospech. Otravuje zivot kazdemu a kto na neho nerobi alebo skaredo pozrie, ten to ma spocitane.
Ak sa potrebujes sustredit, daj si na usi sluchatka. To co opisujes je bezne v miestnostiach kde pracuje viac ludi, nevidim na tom nic toxicke
@deltaa toxicke spravanie je nieco uplne ine. To je teraz trendy na vsetko povedat "toxicke pracovisko", "toxicky kolega" a pod. Keby si mala skutocne toxickeho cloveka, ako mam v praci ja, tak by sa inac asi pozerala na svoje problemy. Vies ako vyzera toxicky clovek? Ten Ti skodi na kazdom kroku, robi Ti zle, sabotuje tvoju pracu, manipuluje kolegami, sefmi, klientami, kymkolvek, vo svoj prospech. Otravuje zivot kazdemu a kto na neho nerobi alebo skaredo pozrie, ten to ma spocitane.
@anonym_f2ddb4 aj hadky a skryte staznosti z vedlajsieho oddelenie, kde nie su dvere napisu na nieco co sa zabudlo staznost miesto toho aby prisli sa spytat preco sa este nieco nespravilo, do toho chodi chora kolegyna do prace a sefka s tym nic nespravi este jej nadrzuje lebo je tam najdlhsie, tak ostatni sa mozu nakazit
Vás je len osem v kancli?
Nás bolo 30 v jednom veľkopriestore - velký kancel. Dva stoly buchnuté dokopy a na každom dvojstole jeden telefón.
Keďže volávali z výroby pod chvíĺou tak to tam zvonil tel. podchvíĺou.
Ale áno prežili sme .
neznášala som openspace, kebyže ostaneme tak robiť fakt mi to privedie nejakú neurozu 😏
@deltaa Moji kolegovci si hovoria nahlas vsetko,co robia. U nas nikdy nie je ticho. Prve roky som si na to nevedela zvyknut. Dnes mi to vadi menej a najviac pocas PMS.
No, tak tam máte aspoň hluk. Robila som v openspace, vydržala som 2 mesiace. Podľa mňa bol väčší hluk aj v márnici, než medzi tými ľuďmi tam 🤣. Nikdy viac. V ďalšej práci sme boli v kancli 2. Našťastie hneď vedľa bola ďalšia kolegyňa, s ktorou sme neraz prekecali celý deň, keď robota nebola.
@anonym_f2ddb4 aj hadky a skryte staznosti z vedlajsieho oddelenie, kde nie su dvere napisu na nieco co sa zabudlo staznost miesto toho aby prisli sa spytat preco sa este nieco nespravilo, do toho chodi chora kolegyna do prace a sefka s tym nic nespravi este jej nadrzuje lebo je tam najdlhsie, tak ostatni sa mozu nakazit
@deltaa nicz tohto nie je toxicke. Ked ti vadi hluk, daj si sluchatka. To ze tam niekto chodi chory je neohladuplne voci ostatnym, ale ty nemozes kazdeho so soplom domov posielat.
@deltaa toto nie je toxicke spravanie. Ja som vzdy robila v openspace, resp.vacsinu casu, vzdy sme boli aspon 8 v kancli alebo aj 20-30, stale sa telelfonuje, rozprava, za mna normalka, nebniname to a ked sa daco prezenie, normalne sa upozornime.
Ohucanejsia som bola ako ziacka ci ucitelka. Vtedy ma dost casto bolela hlava
@deltaa bohuzial to iste aj u nas😤 kolegyne niekto posle mail a hned :boze zas mi ta p...píše. ja si vravím akoze je fakt nutné o tom informovať celú kancelariu? 😤 este ten ich nechutný slovník😡 mna ked nieco/niekto nastve si pomyslim si o danom človeku svoje v duchu, nemám potrebu o tom informovať ostatných. Hold nevychovanci.
@deltaa Toxická si ty. Zrejme notorická sťažovateľka s permanentne zlou náladou, ktorá vidí v každom počine svojich kolegov nejakú zákernosť. Uvedom si, že pracovať s ľuďmi ako ty je extrémne náročné. Ostatní nemôžu kvôli Tebe pomaly ani dýchať, vyjadriť názor, odreagovať sa, proste nič. Takýto ľudia ako ty by mali pracovať osamote.
Robila si niekedy na call centre? Veľký open office, tam asi 30 ľudí, od druhého stola ma delí 1.5m. Všetci telefonujú, všade hluk, zvonia telefóny, kolega nadáva. Ty sa máš sústrediť na zákazníka, naštudovať si jeho zákaznícky profil a správanie, vysvetliť mu produkty, predať mu produkty, zvládnuť jeho námietky prípadne ho upokojiť , ak je nervózny a počas hovoru urobiť aj zmluvnú dokumentáciu a tú mu dať na zaslanie. To je normálne pracovné prostredie na call centre. A tebe tvoje prostredie príde toxické? Tak sa zavri sama doma, lebo zjavne nevieš robiť s ľuďmi.
Robila si niekedy na call centre? Veľký open office, tam asi 30 ľudí, od druhého stola ma delí 1.5m. Všetci telefonujú, všade hluk, zvonia telefóny, kolega nadáva. Ty sa máš sústrediť na zákazníka, naštudovať si jeho zákaznícky profil a správanie, vysvetliť mu produkty, predať mu produkty, zvládnuť jeho námietky prípadne ho upokojiť , ak je nervózny a počas hovoru urobiť aj zmluvnú dokumentáciu a tú mu dať na zaslanie. To je normálne pracovné prostredie na call centre. A tebe tvoje prostredie príde toxické? Tak sa zavri sama doma, lebo zjavne nevieš robiť s ľuďmi.
@anonym_f235af toxické je otravovať ľudí s predajom harabúrd, o ktoré nemajú záujem. Takzvaní novodobí šmejdi, keď už nemôžete brať seniorov na predvádzacie akcie.
@anonym_f235af toxické je otravovať ľudí s predajom harabúrd, o ktoré nemajú záujem. Takzvaní novodobí šmejdi, keď už nemôžete brať seniorov na predvádzacie akcie.
@anonym_bf11c8 hovorím o call centre - ja som robila na linke Telekom. Sú rôzne call centrá Orange, O2, Tatra banka, SLSP apd. Tým nemyslím podomových predajcov. Ale tak keď nepotrebuješ call centrum, tak ho nemusíš využívať.
Profesionalita nula bodov
Ľudia zabúdajú, že su v práci a nie na trhu
A ešte aj za to platené aby narúšali kolektív a efektivitu
To bude asi nejaká 5 korunova firma
@deltaa tak buď to prehltnúť alebo odísť, iná voľba nie je,,, žiadny zákon neporušili
Sú ľudia, ktorí si sadnú a potom takí, ktorí si proste nesadnú. Sú ľudia, ktorých komunikácia ti vyhovuje a potom takí, ktorých komunikácia je ti proti srsti. Ale to nie je toxicita. To, o čom píšeš, nemá nič spoločné s toxicitou. Proste robíš o.i. aj s ľuďmi, ktorí ti nesedia. To je jedno z obrovských mínusov openspace. Ak je to pre teba problém, riešením je zmena práce.
Iná situácia by bola, ak z 8 ľudí je 7 v pohode a 1 problémový a ten 1 by zvyšným 7 liezol na nervy až tak, že tých 7 by riešilo možný odchod. Vtedy je namieste, aby tých 7 ľudí riešilo situáciu s nadriadeným. Normálny nadriadený by toho jedného poriešil, pretože by neakceptoval nespokojnosť celého tímu kvôli jednému jednotlivcovi.
Taký typický open space. Ani za milión by som takto nepracovala
Sú ľudia, ktorí si sadnú a potom takí, ktorí si proste nesadnú. Sú ľudia, ktorých komunikácia ti vyhovuje a potom takí, ktorých komunikácia je ti proti srsti. Ale to nie je toxicita. To, o čom píšeš, nemá nič spoločné s toxicitou. Proste robíš o.i. aj s ľuďmi, ktorí ti nesedia. To je jedno z obrovských mínusov openspace. Ak je to pre teba problém, riešením je zmena práce.
Iná situácia by bola, ak z 8 ľudí je 7 v pohode a 1 problémový a ten 1 by zvyšným 7 liezol na nervy až tak, že tých 7 by riešilo možný odchod. Vtedy je namieste, aby tých 7 ľudí riešilo situáciu s nadriadeným. Normálny nadriadený by toho jedného poriešil, pretože by neakceptoval nespokojnosť celého tímu kvôli jednému jednotlivcovi.
@melanta a čo v prípade, ak ten jeden toxický v kolektíve je šéf, kvôli ktorému chce odísť všetkých 5 podriadených? Toho kto bude riešiť, ak je strčený vedeniu v zad...ku? Odísť je dosť ťažké, ide o špecifickejsie pozície a v regióne veľmi nie je takýchto voľných miest na výber.
@melanta a čo v prípade, ak ten jeden toxický v kolektíve je šéf, kvôli ktorému chce odísť všetkých 5 podriadených? Toho kto bude riešiť, ak je strčený vedeniu v zad...ku? Odísť je dosť ťažké, ide o špecifickejsie pozície a v regióne veľmi nie je takýchto voľných miest na výber.
@anonym_8e94b7 v takom prípade sa človek musí rozhodnúť - ostať a tolerovať toxického šéfa strčeného v zadku vedenia alebo odísť. Ja by som volila odchod a radšej by som hľadala prácu hoci aj v inom regióne. Tu iné ako takéto riešenie neexistuje. Ja som zažila situáciu, že som niekam prišla a mala som pod sebou oddelenia, kde boli toxickí manažéri, ktorí predchodcovi trčali zo zadnice. U mňa išli veľmi rýchlo preč. Pretože ja nie som zástanca lozenia do zadníc. Ale ak to tak niekde je, tak proste iná alternatíva neexistuje ako odísť alebo ostať. Zároveň som ale názoru, že ak človek ostáva niekde, kde nie je dobre, nemá sa sťažovať, je to jeho rozhodnutie.

Ako by som sa mala zachovat akoze?
Ak nie som spokojna s pracou a pracovnymi podmienkami, hladam inu pracu. Tak som sa vzdy zachovala.