Môže zamestnávateľ presne určiť čas prestávky?
Dobrý deň. Pracujem v administratíve vo výrobnej firme a na obed chodíme do jedálne mimo firmy, asi 5 minút pešo. Po novom nám zamestnávateľ určil prestávku všetkým presne od 11:30 do 12:00. Doteraz sme si ju vedeli posunúť podľa práce.
Môže zamestnávateľ takto pevne určiť čas obednej prestávky?
Ano je to uplne bezne
@anonym_autor a prečo nie, robotník ide v určený čas, administratíva nie? ... 👀
Samozrejme že áno.
Podľa ZP musí pri pracovnej zmene dlhšej ako 6 hodín poskytnúť 30 minútovú prestávku na odpočinok a jedenie a zároveň je povinný zamestnancom oznámiť čas prestávky, citujem: "Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90."
Zákon teda neustanovuje, že si zamestnanec môže čas prestávky ľubovoľne posúvať podľa svojej práce. Výnimkou môže byť interná smernica alebo KZ, ak zamestnancom garantuje flexibilnejší spôsob čerpania prestávky.
Podľa ZP musí pri pracovnej zmene dlhšej ako 6 hodín poskytnúť 30 minútovú prestávku na odpočinok a jedenie a zároveň je povinný zamestnancom oznámiť čas prestávky, citujem: "Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90."
Zákon teda neustanovuje, že si zamestnanec môže čas prestávky ľubovoľne posúvať podľa svojej práce. Výnimkou môže byť interná smernica alebo KZ, ak zamestnancom garantuje flexibilnejší spôsob čerpania prestávky.
@billy_jean ano, my to mame v smernici, obedova prestavka pol hodina, rozmedzie 11:00-13:30 a podla chuti
my mame tiez v smernici od 11:00 do 14:00, na obed máme hodinu, ale ak ides na obed mimo tohoto casu... mozes, ale mas to ako absenciu, ktorú si môžeš ospravedlniť ako "súkromné dôvody" a následne odpracovať.
@anonym_autor
Ano, vo vacsine zamestnani je to urcene zamestnavatelom.
Samozrejme v 95% prác je určené kedy je obed, málokedy som počula, že ideš kedy chceš
@zuzubb007 Fakt 95%.. odkial mas toto cislo? Lebo ja pracujem 20 rokov a nepamatam, ze by nam niekto obedovu takto urcoval 🙂 Jedine zeby som spadala do tych 5% 😃
@dadis všetkých čo poznám majú obedové určené, mám skúsenosti z práce, jedine teraz som výnimka, že nemám určené nič ani dovolenku, v podstate si robím ako potrebujem ja, za to predtým som si musela písať po minútach čo som robila 🙈, ale bežne továrne, fabriky, predavačky, banky aťd. majú určené, tak možno je to vyššie percento ja som to na porovnanie dala, že väčšina má určené
@anonym_autor áno, mala som tak v banke
Ano moze
Samozrejme v 95% prác je určené kedy je obed, málokedy som počula, že ideš kedy chceš
@zuzubb007 To urcite nie. Vo firmach ktore nemaju vlastne stravovanie to byva dost volne. Aj tam kde je vlastna jedalen, tak administrativne pozicie maju flexibilitu

Áno, môže