icon

Môže zamestnávateľ presne určiť čas prestávky?

Dnes o 05:29

Dobrý deň. Pracujem v administratíve vo výrobnej firme a na obed chodíme do jedálne mimo firmy, asi 5 minút pešo. Po novom nám zamestnávateľ určil prestávku všetkým presne od 11:30 do 12:00. Doteraz sme si ju vedeli posunúť podľa práce.

Môže zamestnávateľ takto pevne určiť čas obednej prestávky?

anonym_b6b58d
Dnes o 05:34

Áno, môže

anonym_78f761
Dnes o 05:42

Ano je to uplne bezne

ivicatolic
Dnes o 05:43

@anonym_autor a prečo nie, robotník ide v určený čas, administratíva nie? ... 👀

anonym_ee75ac
Dnes o 05:48

Samozrejme že áno.

billy_jean
Dnes o 05:50

Podľa ZP musí pri pracovnej zmene dlhšej ako 6 hodín poskytnúť 30 minútovú prestávku na odpočinok a jedenie a zároveň je povinný zamestnancom oznámiť čas prestávky, citujem: "Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90."

Zákon teda neustanovuje, že si zamestnanec môže čas prestávky ľubovoľne posúvať podľa svojej práce. Výnimkou môže byť interná smernica alebo KZ, ak zamestnancom garantuje flexibilnejší spôsob čerpania prestávky.

anonym_7cf58e
Dnes o 06:05
@billy_jean

Podľa ZP musí pri pracovnej zmene dlhšej ako 6 hodín poskytnúť 30 minútovú prestávku na odpočinok a jedenie a zároveň je povinný zamestnancom oznámiť čas prestávky, citujem: "Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90."

Zákon teda neustanovuje, že si zamestnanec môže čas prestávky ľubovoľne posúvať podľa svojej práce. Výnimkou môže byť interná smernica alebo KZ, ak zamestnancom garantuje flexibilnejší spôsob čerpania prestávky.

@billy_jean ano, my to mame v smernici, obedova prestavka pol hodina, rozmedzie 11:00-13:30 a podla chuti

anonym_e6d037
Dnes o 06:37

my mame tiez v smernici od 11:00 do 14:00, na obed máme hodinu, ale ak ides na obed mimo tohoto casu... mozes, ale mas to ako absenciu, ktorú si môžeš ospravedlniť ako "súkromné dôvody" a následne odpracovať.
@anonym_autor

anonym_e2cd3e
Dnes o 06:38

Ano, vo vacsine zamestnani je to urcene zamestnavatelom.

kavasmliekom
Dnes o 08:53

@anonym_autor áno môže.

zuzubb007
Dnes o 08:56

Samozrejme v 95% prác je určené kedy je obed, málokedy som počula, že ideš kedy chceš

koniarova
Dnes o 10:17

Samozrejme. Prečo by preboha nemohol?

dadis
Dnes o 10:51
@zuzubb007

Samozrejme v 95% prác je určené kedy je obed, málokedy som počula, že ideš kedy chceš

@zuzubb007 Fakt 95%.. odkial mas toto cislo? Lebo ja pracujem 20 rokov a nepamatam, ze by nam niekto obedovu takto urcoval 🙂 Jedine zeby som spadala do tych 5% 😃

zuzubb007
Dnes o 10:54
@dadis

@zuzubb007 Fakt 95%.. odkial mas toto cislo? Lebo ja pracujem 20 rokov a nepamatam, ze by nam niekto obedovu takto urcoval 🙂 Jedine zeby som spadala do tych 5% 😃

@dadis všetkých čo poznám majú obedové určené, mám skúsenosti z práce, jedine teraz som výnimka, že nemám určené nič ani dovolenku, v podstate si robím ako potrebujem ja, za to predtým som si musela písať po minútach čo som robila 🙈, ale bežne továrne, fabriky, predavačky, banky aťd. majú určené, tak možno je to vyššie percento ja som to na porovnanie dala, že väčšina má určené

anonym_3e0a8e
Dnes o 12:21

@anonym_autor áno, mala som tak v banke

anonym_dff245
Dnes o 12:28

Ano moze

anonym_dff245
Dnes o 12:29
@zuzubb007

@zuzubb007 To urcite nie. Vo firmach ktore nemaju vlastne stravovanie to byva dost volne. Aj tam kde je vlastna jedalen, tak administrativne pozicie maju flexibilitu