icon

Strácam motiváciu v práci učiteľky

Včera o 21:16

Ahojte žienky.. neberte to ako provokáciu, iba by som sa chcela poradiť a vyrozprávať. Pracujem ako učiteľka na ZŠ (2. stupeň) už 3. rok a som aj triedna. Mám náročnú triedu ale s nimi viac menej zvládam pracovať, deti ma majú radi a aj ma rešpektujú aj napriek tomu, že som mladšia. S čím však neustále bojujem sú sťažnosti rodičov. Snažím sa to filtrovať ale stále pomaly každý týždeň sa nájde rodič, ktorý má nejaký problém. Rodičia mi bežne píšu, že žiadajú aby som urobila to a to a rozhodla sa tak a tak, zvážila to a to a mne to príde drzé. Ani ja neprídem k lekárovi a nepoviem predpíšte mi ten a ten liek a spravte mi také a také vyšetrenie.. Posledné 2 týždne sa cítim ako psychológ a riešim ich rodinné problémy a popravde som z toho vyčerpaná. Rodičia sa sťažujú keď dieťa dostane poznámku aj keď robí zle a je predtým x-krát upozornené a snažia sa vždy vinu zvaliť na učiteľa a nachytať nás. Deti mám rada, aj tá práca ma baví, ale už silno uvažujem aj nad zmenou školy, či to na inej nebude lepšie ale cítim sa veľmi zahltená. Mám pocit, že sa to celé nejak na mňa valí a som psychicky vyčerpaná. Sú týždne ako napr. minulý týždeň kedy som mala po vyučovaní 3 konzultácie s rodičmi a potom sa mi stáva, že z práce nedochádzam o 15:30 ale aj o 16:00, 16:30 a úprimne takto som si to nepredstavovala... Keď tu čítam príspevky ako učiteľky chodia domov o 13:00 prosím napíšte kde a ako robíte svoju prácu... Bolo to moje vysnívané povolanie ale nejak strácam motiváciu a zmysel toho celého a to ešte budem pracovať celý život.. desí ma to.. Prosím, nepíšte mi kde mi chýba aká čiarka a aký dĺžeň. Idem spať a sotva vidím. Ďakujem, že ste si to prečítali.

anonym_6bbee7
Včera o 21:27

@anonym_autor rodicom na rodičovskom povedat, ze nebudes riesit ich specificke poziadavky, pokial to nie je nieco vyslovene nevyhnutne a neodkladne. Povedz im, ze ani ty im nehovoris, ako maju vychovavat svoje deti a robit svoju pracu. Konzultacne hodiny mate predpokladam urcene, mozu prist pocas nich. Mimo nich neriesit. Hlavne musis byt asertivna, lebo si na teba asi dovoluju aj preto, ze si mladsia. Jasne nastavit pravidla a neustupit.

anonym_82e125
Včera o 21:38

@anonym_autor Okrem rodicovskych zdruzeni sa mi nidky nepodarilo si so ziadnou ucitelkou ci ucitelom dohodnúť si neskorsi poobedny cas na stretnutie kvoli mojim detom. Cize musis viac trvat na svojom. Neboj, rodicia sa vedia prisposobit, len musis ukazat, ze velis ty, nie oni.

autor
Včera o 21:41
@anonym_6bbee7

@anonym_autor rodicom na rodičovskom povedat, ze nebudes riesit ich specificke poziadavky, pokial to nie je nieco vyslovene nevyhnutne a neodkladne. Povedz im, ze ani ty im nehovoris, ako maju vychovavat svoje deti a robit svoju pracu. Konzultacne hodiny mate predpokladam urcene, mozu prist pocas nich. Mimo nich neriesit. Hlavne musis byt asertivna, lebo si na teba asi dovoluju aj preto, ze si mladsia. Jasne nastavit pravidla a neustupit.

@anonym_6bbee7 u nás to funguje tak, že ak im náhodou neustúpiš hneď píšu sťažnosti riaditeľke alebo aj vyššie a aj keď je riaditeľka vždy na mojej strane je to frustrujúce.. Oni chodia stále mimo konzultačných hodín a aj keď im povieš, že máš na nich maximálne 30 minút, tak ešte ťa označia za neochotnú. Vždy to začína tým, že idú riešiť niečo k veci, do správ napíšu niečo "vážne" a osobne na stretnutí zistíš, že idú riešiť úplne niečo iné, a rozprávajú úplne banality a ich osobné veci s deťmi. A ja zas nemám srdce byť k nim až taká krutá a viem, že z toho spravia aféru..

autor
Včera o 21:44
@anonym_82e125

@anonym_autor Okrem rodicovskych zdruzeni sa mi nidky nepodarilo si so ziadnou ucitelkou ci ucitelom dohodnúť si neskorsi poobedny cas na stretnutie kvoli mojim detom. Cize musis viac trvat na svojom. Neboj, rodicia sa vedia prisposobit, len musis ukazat, ze velis ty, nie oni.

@anonym_82e125 u nás to je ako keby povinné ak to neurobíš tak si ťa riaditeľka zavolá na koberček a núti nás do toho.. preto chcem zmeniť školu. Ja som tu proste nespokojná.

autor
Včera o 21:47
@anonym_82e125

@anonym_82e125 neviem čo je neskorší čas ale ja dávam na 14:00 väčšinou a vždy tam sedíme minimálne hodinu a ani neviem ako..

simona20201309
Včera o 23:40
@anonym_autor

@anonym_82e125 neviem čo je neskorší čas ale ja dávam na 14:00 väčšinou a vždy tam sedíme minimálne hodinu a ani neviem ako..

@anonym_autor nestretla som sa s tým aby viacero rodičov mali stále nejaký problém, až tak aby písali sťažnosť riaditeľke. Nezamyslela si sa trochu aj nad sebou? Nemáš nejaké zvláštne požiadavky, alebo neprimerane postupy?
V každej triede sa nájde 1-2 nespokojní rodicia, ale aby si toto musela riešiť pravidelne?
Ja viem, ze rodicia niekedy majú šialene požiadavky, ale vždy sa dá dohodnúť, slušne im vysvetliť. Niektorým aj 10x, iným pravidelne a opakovane.
Pokiaľ máš dobre deti, a zvládaš ich, prečo tie poznámky?
Poznámky by sa mali písať naozaj výnimočné a nie zato, že Janko strčil Aničku.
Skus prehodnotiť svoj prístup, možno prestať s rodičmi bojovať a snažiť sa nájsť si k nim cestu.
A to ich pri konzultácii po 30min stopnes, že im vypršal čas?

letfenixa
Včera o 23:43

Učím 22 rokov, zažila som všeličo a všelijakých rodičov, ale rozhodne som sa s nimi nestretavala 2-3 - krát do týždňa. Bežne na rodičku a úplne výnimočne párkrát do roka. A rozhovory s nimi som viedla ja, nie oni. Musíš sa naučiť asertivite.

luga_luga
Dnes o 05:41

Ty nie si nasa triedna z PK? akurat nam toto vcera pisala na edupage, ze sa jej rodicia miesaju do prace, co ako ma robit, takze asi je to vsade, ludia su hrozni :( citim s tebou
Je mi ľúto, že ľudia stále riešia to, čo sa ich netýka, ale v slovenskej mentalite asi dlho potrvá, kým sa to zmení a kým si ľudstvo uvedomí, že základ je nájsť zmysel svojho bytia - svojej úlohy tu na Zemi a zaoberať sa druhými - tým, ako majú žiť, riešiť ich je len odpútanie sa od problémov vlastného života, pretože je to jednoduchšie.

sara07
Dnes o 06:44
@anonym_autor

@anonym_6bbee7 u nás to funguje tak, že ak im náhodou neustúpiš hneď píšu sťažnosti riaditeľke alebo aj vyššie a aj keď je riaditeľka vždy na mojej strane je to frustrujúce.. Oni chodia stále mimo konzultačných hodín a aj keď im povieš, že máš na nich maximálne 30 minút, tak ešte ťa označia za neochotnú. Vždy to začína tým, že idú riešiť niečo k veci, do správ napíšu niečo "vážne" a osobne na stretnutí zistíš, že idú riešiť úplne niečo iné, a rozprávajú úplne banality a ich osobné veci s deťmi. A ja zas nemám srdce byť k nim až taká krutá a viem, že z toho spravia aféru..

@anonym_autor tak budeš musiet byt zase svina proste
ak sa ta zastane riaditelka, tak nenechaj so sebou kyvat
žiadne neskore konzulatacie, sama vieš či su vôbec opravnené a riešitelne
neustupit , natvrdo nastavit hodiny , u nás na škole su dva terminy časove po 30 min o 14,30 a 15,00 a nič iné
na edupage večer ked vypisovali napisala že pokial to nie je urgentne večer a cez vikendy neodpisuje
a ich poznámky že si neochotna ? je len citove vydieranie na ktore reaguješ
nechceš skusit kurz asertivity ? je to celkom fajn, možno ta to niekam posunie , byvaju aj take jemne techniky dychacie lebo hlavne na začiatku je to tažke povedat to NIE
u riaditelky na koberčeku , povedz že bud bude rešpekovat alebo si hladaš novu pracu, neboj je vas tak malo že sa stiahne
ak vytiahnu temu ktora sa nema riešit alebo zachadzaju - tak ich stopni , s tým že je nutne riešit to prečo ste prišli , a namerovat na psychloga
kadžy si k tebe dovoli to čo mu dovoliš ty
nastav hranice, kludne si ich napiš na papier a skus po bodoch na nich trvat

autor
Dnes o 06:55
@simona20201309

@anonym_autor nestretla som sa s tým aby viacero rodičov mali stále nejaký problém, až tak aby písali sťažnosť riaditeľke. Nezamyslela si sa trochu aj nad sebou? Nemáš nejaké zvláštne požiadavky, alebo neprimerane postupy?
V každej triede sa nájde 1-2 nespokojní rodicia, ale aby si toto musela riešiť pravidelne?
Ja viem, ze rodicia niekedy majú šialene požiadavky, ale vždy sa dá dohodnúť, slušne im vysvetliť. Niektorým aj 10x, iným pravidelne a opakovane.
Pokiaľ máš dobre deti, a zvládaš ich, prečo tie poznámky?
Poznámky by sa mali písať naozaj výnimočné a nie zato, že Janko strčil Aničku.
Skus prehodnotiť svoj prístup, možno prestať s rodičmi bojovať a snažiť sa nájsť si k nim cestu.
A to ich pri konzultácii po 30min stopnes, že im vypršal čas?

@simona20201309 ja mam problemovú triedu ale zvládam ju celkom dobre. Sú tam deti, ktoré sa pravidelne riešia od 1. Ročníka a majú bežne 2ky zo správania už roky. Ale ja s nimi viem vychádzať a majú ma radi a rešpektujú ma. Iné kolegyne zvyknú aj nerešpektovať. A rodičia sa ru sťazujú na každeho nie len mňa. Za to že dáš známku aká mu vychádza ale rodič chce o stupeň lepšiu a myslí si, že má na to vedomosti a podobne. Preto zvažujem zmenu.

autor
Dnes o 06:57
@sara07

@anonym_autor tak budeš musiet byt zase svina proste
ak sa ta zastane riaditelka, tak nenechaj so sebou kyvat
žiadne neskore konzulatacie, sama vieš či su vôbec opravnené a riešitelne
neustupit , natvrdo nastavit hodiny , u nás na škole su dva terminy časove po 30 min o 14,30 a 15,00 a nič iné
na edupage večer ked vypisovali napisala že pokial to nie je urgentne večer a cez vikendy neodpisuje
a ich poznámky že si neochotna ? je len citove vydieranie na ktore reaguješ
nechceš skusit kurz asertivity ? je to celkom fajn, možno ta to niekam posunie , byvaju aj take jemne techniky dychacie lebo hlavne na začiatku je to tažke povedat to NIE
u riaditelky na koberčeku , povedz že bud bude rešpekovat alebo si hladaš novu pracu, neboj je vas tak malo že sa stiahne
ak vytiahnu temu ktora sa nema riešit alebo zachadzaju - tak ich stopni , s tým že je nutne riešit to prečo ste prišli , a namerovat na psychloga
kadžy si k tebe dovoli to čo mu dovoliš ty
nastav hranice, kludne si ich napiš na papier a skus po bodoch na nich trvat

@sara07 vedenie sa ma vždy zastane, lebo im vždy dokážem, že za to nemozem, čo je pravda. Ja som na tie deti fakt milá a férová. Nerobím im naprieky nič. Len je to frustrujúce, keď má stále niekto nejaký problém. A vedenie školy tých rodičov pozná a hovoria, že si to nemáme všímať, lebo toto sa deje každý rok.

anonym_5b0abd
Dnes o 07:28

Si mladá,tak ta cvičia aj keď o tej profesii nemajú ani šajnu
Ako sa hovorí, človek sa učí celý život
Tak musíš aj ty
Nastaviť si hranice a byt profesionál

sara07
Dnes o 08:11
@anonym_autor

@sara07 vedenie sa ma vždy zastane, lebo im vždy dokážem, že za to nemozem, čo je pravda. Ja som na tie deti fakt milá a férová. Nerobím im naprieky nič. Len je to frustrujúce, keď má stále niekto nejaký problém. A vedenie školy tých rodičov pozná a hovoria, že si to nemáme všímať, lebo toto sa deje každý rok.

@anonym_autor uprimne kretenov stretneš aj ako uradnička, predavačka ,sestra ..všade , zražke s blbcom sa nevyhneš
hlavne ich netreba nechat vela rozpravat , radšej byt iniciativna a dávat otazky , korigovat rozhovor, stopnut ... ano je to tažke ale da sa to naučit ...