Zamestnankyňa oznámila tehotenstvo až po zmene pracovného pomeru na neurčitý čas
Začiatkom júna som prijala ku mne do firmy novú kolegyňu, mladú babu, rok po škole, takej pevnejšej postavy. Jedná sa o administratívnu prácu. Mala som tam aj iné kandidátky, aj ženy po 40tke. Vybrala som si ju, chcela som jej dať šancu, páčila sa mi, bola snaživá, naozaj motivovaná. Pred nástupom mi doniesla papier o tom, že je spôsobilá na výkon práce - potvrdené praktickým lekárom, náklad som jej preplatila. Nastúpila a zaškoľovala som ju dva mesiace, plus aj kolegyňa, ktorá odchádzala do dôchodku - už odišla. Posledný tretí mesiac začala už pracovať samostatne. Najprv som ju prijímala na dobu určitú, ale prosila ma pred nástupom, či nie je možné hneď doba neurčitá, že chcú brať hypo. Povedala som jej, že v poriadku, ak sa počas 3m osvedčí, môžeme sa baviť o dobe neurčitej. Od 1.9 má dodatok, že jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Dnes mi doniesla papier, že je tehotná - končí 6ty mesiac ... a zároveň, mi oznámila, že nastupuje na PN, rizikové tehotenstvo. Spýtala som sa jej, že či mi teda od začiatku klamala? Nie, že neklamala. Že som sa jej nepýtala, či je tehotná a nemá povinnosť mi to od začiatku oznamovať, že je na nej, kedy to oznámi zamestnávateľovi, a kľudne mohla až pri nástupe na materskú. Veď ja sa to nesmiem pýtať na pohovore....
Zrus pracovne miesto a daj je výpoveď z organizačných dôvodov. Vytvor úplne nové miesto, ktorému daj nový názov a premenuje náplň práce. Príjmy novú osobu. Alebo hneď teraz príjmy niekoho ako zastup za PN, tým pádom budeš mať vyriešené.
Roky to tak funguje a práve takéto jednania to spôsobuje. Nejde o to, že je tehotná a áno nemusela povedať nič. Ale zneužila tvoju dôveru. Pretože tá PN je účelová, ona to mala od začiatku takto premyslené. A nebude doma rok, tá bude mať pár deti po sebe, ma to pekne premyslené. Ak pre takéto konania sa na ženy pozerá ako na odpad na pohovoroch. A ako videá, ešte jej tlieskajú. Nikomu nevadí, koľko času stalo jej zaškolenie, že za ňu nikoho nemáš a že to môže ohroziť oddelenie alebo firmu. Podstatné, mladá slečna myslela na seba a vydrbala so systémom.
Áno mladá slečna perfektne vydrbala so systémom a ešte mala šťastie že na nej nebolo to tehotenstvo vidieť a vedela to tajiť. A myslíš že naopak sa to nedeje? Že zamestnávateľ s tehotnou nevydrbe? Ja som dostala zmluvu na dobu určitú na 1 rok, od začiatku boli somnou maximálne spokojný, mala som vysoké hodnotenie a vždy som bola pochvalena že si poctivo robím svoju prácu a moja Team leaderka bola veľmi spokojná a to isté aj moj supervisor, bolo mi povedané že chcú aby som s nimi ostala a teda bolo jasné že zmluva mi bude predĺžená. Asi po 9 mesiacoch čo som pracovala vo firme som zistila ze som tehotná. Jedna z prvých vecí čo ma napadla bolo, že mi kvôli tomu že som tehotná určite nepredĺžia zmluvu a presne tak aj bolo. Ja som s ničím nečakala lebo po zistení že som tehotná som bola už na konci 3 mesiaca tak som to aj hneď oznámila v práci a hneď sa aj zmenil pohľad mojej Team leaderky na mňa lebo som si dovolia otehotnieť. Žiadne zneužívanie ani účelové PNky sa z mojej strany nekonali, ďalej som poctivo pracovala až do konca. Vďaka flexibilite a HO som stíhala chodiť ráno na kontroly k lekárke a vďaka tomu že sme mohli začať prácu najneskôr o 9 som vždy pekne stihla prísť do Officu na čas. Keď som pracovala z domu tak ja som vždy zacinala uz o šiestej, potom som si odskočila na kontrolu a hneď som šla domov, zapla som sa a pekne som stihla porobiť všetko čo treba. Nič som nezneužívala zato moje kolegyne brali Pčka vo veľkom lebo veď majú na nich nárok tak to mali ako extra voľno navyše, kolegovia muži to isté - najprv všetky Pčka namiesto dovolenky a až potom začali brať dovolenku.
Až do úplného skončenia zmluvy na dobu určitú som pracovala. Moje pracovné miesto nezaniklo, namiesto mňa brali inú osobu + ešte nejakú ďalšiu. U nás sa prijímalo, neprepustalo sa lebo sa k nám presúvala agenda zo zahraničia a potrebovali ľudí. Jednoznačne to ja osobne beriem ako diskrimináciu keď dôvodom nepredlzenia je tehotenstvo pričom mi bolo prízvukovane že sú somnou spokojní a miesto sa nerušilo len brali namiesto mňa inú osobu. Ja neplánujem byť 3 roky doma s dieťaťom, plánujem sa po roku vrátiť a to isté by som plánovala keby si ma nechali vo firme. Nemám v pláne byť 6-9 rokov doma ako niektoré ženy z firmy. Takže aj firmy vydrbavaju s tehotnými a nie som jediný taký prípad. Ktorej žene sa dá, tak ta bude tehotenstvo tajiť aby sa ochránila a neprišla o prácu lebo ak by povedala pravdu tak prvé čo sa stane je ,že sa na ňu zamestnávateľ rovno vykašle a len počká kým skončí zmluva ktorú nie je povinný predĺžiť. Keby to fungovalo tak že by sa musel pro nepredlzeni udávať aj dôvod kvôli čomu sa zmluva nepredlzila tak ja by som trvala na tom aby sa napísala pravda že je to kvôli tehotenstvu a to by sa dalo aj právne napadnúť ako diskriminácia ( pýtala som sa tu na modrom konikovy v právnej poradni )
@anonym_522d41 to tazko, maximalne porusenie liecebneho rezimu.
Tehotenstvo oznamovat nemusi, pracovat v pohode mohla ak by nie tak by tehotne isli hned na marodku.
Sikovne to baba urobila. Uz sa jej tak skoro nezbavia.
@anonym_0766c6 bože, ty si tupaňa bez štipky charakteru.
To si si ani ty ani nik v okoli nevšimol,ze jej rastie brucho?
Iba tak okrajovo ma zaujíma. Aký je dôvod na PN rizikové tehotenstvo pri administratívnej práci?
Iba tak okrajovo ma zaujíma. Aký je dôvod na PN rizikové tehotenstvo pri administratívnej práci?
@anonym_9a7aa4 ja som mala napr. m.a. z neznameho dovodu… na druhom som už bola na rizikovom… rizikové neznamená, že tehotenstvo bude mať negatívny priebeh, ale aj že si vyžaduje častejšie kontroly, sledovanie a preventívne opatrenia…
@anonym_0766c6 bože, ty si tupaňa bez štipky charakteru.
@anonym_32165c mojko, ved to su ciste fakty, co si na tom nepochopila 😃
@anonym_9a7aa4 napr.hroziaci predcasny porod? Predcasne otvaranie? Problem s placentou? Krvacanie alebo spinenie? Vysoky tlak, opuchy, preeklampsia? Hocico z toho staci na kludovy rezim na PNke.
Ahoj. To ma mrzi, tiez mam skusenosti s takymi spekulantkami. To je slovenska natura ako kde s kym vybabrat..
Veľmi dobre to spravila 😃 presne takými podnikateľmi ako ty, ktori zamestnávajú na diby neurčitú. Dávajú základ minimalku a zbytok variabilní zložku a podobne odbry treba takto pekne vypiect 😃 a ešte nahlasovať niekoho na socialku 😄 ja byt ta baba vás nahlasujem na inšpektorát práce. Oni si už nájdu chyby ký napr zle zaradení zamestnanci do platovej triedy 😘
@kabyko len si veľa nesľubuj od Inšp.práce.
@moonlight1210 Nemyslim, ze prehrala.
@anonym_131c06 ak si predstavovala, ze bude mat Pnku ako iba iny druh platenej dovolenky, tak zisti, ze zrazu moze dostavat kontroly necakane kedykolvek. A aj ak ma od doktorky povolene kazdodenne vychadzky, tak to neznamena, ze si napr. vycestuje do zahranicia (alebo kdekolvek po Slovensku) na par dni na dovolenku. Hoci aj k rodine.
Musela by kazdy raz ziadat doktorku o zmenu pobytu pocas liecby.
Ak ma realnu Pnku (problemy s tlakom, zle ulozena placenta, atd) a potrebuje zvyseny kludovy rezim - ma teda vela lezat, nebyt na nohach, nechodit, atd - a bude to dodrzovat v zaujme babatka, tak jej nehrozi nic.
Aj pobyt moze zmenit, ak ma na to realny dovod. Napr partner chodi na turnusy do zahranicia a ona potrebuje byt pri rodine, aby jej pomahali.
Ak to brala ako unik od prace a uzivanie si slobody, vydrbanie so zamestnavatelom i statom, tak sa prepocitaal. Tieto finty sa kedysi pouzivali (postupne takmer vo velkom), ale uz su obmedzene a aj doktorom urcena Pnka sa da prekvalifikovat, ak sa povazuje za ucelovu.
Navyse jej padne plat takmer o polovicu. Co ma vplyv na vysku md.
Myslim, ze neklamala, ze nevedela, ze je tehotna. Ked nastupovala to naozaj nemusela tusit.
Ale myslim, ze to velmi rychlo po nastupe zistila a aj to, ze uz je v tretom mesiaci. A od tej chvile zacala robit veci uz vedome ucelovo a klamala.
@anonym_autor v tom ako sa chovajú v práci k ženám sa ani nečudujem ze to takto urobila
@anonym_65e54d a presne kvoli takymto zenam sa tak chovaju zamestnavatelia. Potom tu zeny vyplakavaju ako su zamestnavatelia nespravodlivi a nechcu brat mlade zeny a mamicky . Mozete sa podakovat takymto spekulantkam.
To si si ani ty ani nik v okoli nevšimol,ze jej rastie brucho?
@anonym_a140a9 ak je plnsia tak to nieje ani vidno. Suseda cakala babo a dozvedela som sa to náhodou asi 2 týždne pred pôrodom. Stretávala som ju denne a skutočne na nej tehotenstvo nebolo vidno.
už verím, že názvy diskusií mení AI, parádne pochopila celú situáciu 🙂
@mirka0677 povodny nazov bol moja mila kolegyna, ktory mi zmenilo na nejaku hlupost. Ten som zmenila spat na povodny nazov a uz vymyslelo toto a nejde to uz upravit.
To je ako prípad sliepka a vajce - co bolo skor ? Tiež je ťažké povedať,či ľudia zneužívali systém a zamestnávatelia na to len reagovali, alebo naopak.
V každom prípade autorke rozumiem. Investovať čas do začatia človeka, ktorý sa zo dňa na deň zdvihne a zmizne, je frustrujúce. Samozrejme na to skúšobná doba a s tým sa nič nedá robiť,ale toto je príliš silná káva- som tehotná, vypýtam si zmluvu na dobu neurčitú a potom sa hodím na PN. Už len podľa toho, že si jej bola ochotná dat tu dobu neurčitú, keď si ju vyžiadala operujú hypotékou, je jasné, že ty si k nej pristupovala férovo a to najmenšie co si od nej čakala bolo, že ona to urobí rovnako. Takže sa vôbec nečudujem, že si rozčarovana a tuto chybu už druhýkrát neurobíš.
To je ako prípad sliepka a vajce - co bolo skor ? Tiež je ťažké povedať,či ľudia zneužívali systém a zamestnávatelia na to len reagovali, alebo naopak.
V každom prípade autorke rozumiem. Investovať čas do začatia človeka, ktorý sa zo dňa na deň zdvihne a zmizne, je frustrujúce. Samozrejme na to skúšobná doba a s tým sa nič nedá robiť,ale toto je príliš silná káva- som tehotná, vypýtam si zmluvu na dobu neurčitú a potom sa hodím na PN. Už len podľa toho, že si jej bola ochotná dat tu dobu neurčitú, keď si ju vyžiadala operujú hypotékou, je jasné, že ty si k nej pristupovala férovo a to najmenšie co si od nej čakala bolo, že ona to urobí rovnako. Takže sa vôbec nečudujem, že si rozčarovana a tuto chybu už druhýkrát neurobíš.
@sandy18 Vraj bolo prve vajce.🙃
@martinka17 A ty ako tehotna bez prace by si konala inak??
@anonym_131c06 No samozrejme, ved je to cisto nemoralne voci zamestnavatelovi. otras jednanie. Ja som tiez mohla nastupit do prace a nemusela nic hovorit este by mi aj materska vysla. Ale mam nejake svedomie nejaku zakladny moralny kompas a ked nechcem aby mna odrbavali tak nebudem ani ja druhych. Tak som vysla s pravdou von, ze som si nasla dve ciarky na teste a teda ani nenastupim do prace. A tiez by sa mi to fest hodilo. Ale chcela som byt voci riaditelovi uprimna. Nevedela by som sa mu potom pozriet do oci. ze so mnou ako so zamestnakynou rata a ja sa na robotu pred nastupom na matersku vyprdnem. Ved keby vsetci takto robili ? Tak kam sa dostaneme. Proste sebctvo bez dajakej zakladnej ucty a slusnosti. Len aby sa jej to fakt nevratilo aj s urokami raz.
už verím, že názvy diskusií mení AI, parádne pochopila celú situáciu 🙂
@mirka0677 "...nekalé konanie zamestnávateľa"....Veru, strasne nekalo sa zamestnavatel zacoval 🙂
@anonym_131c06 No samozrejme, ved je to cisto nemoralne voci zamestnavatelovi. otras jednanie. Ja som tiez mohla nastupit do prace a nemusela nic hovorit este by mi aj materska vysla. Ale mam nejake svedomie nejaku zakladny moralny kompas a ked nechcem aby mna odrbavali tak nebudem ani ja druhych. Tak som vysla s pravdou von, ze som si nasla dve ciarky na teste a teda ani nenastupim do prace. A tiez by sa mi to fest hodilo. Ale chcela som byt voci riaditelovi uprimna. Nevedela by som sa mu potom pozriet do oci. ze so mnou ako so zamestnakynou rata a ja sa na robotu pred nastupom na matersku vyprdnem. Ved keby vsetci takto robili ? Tak kam sa dostaneme. Proste sebctvo bez dajakej zakladnej ucty a slusnosti. Len aby sa jej to fakt nevratilo aj s urokami raz.
@anonym_3012a9 ja len doplním. Počas skúšobnej doby som jej zaplatila školenia a certifikácie, čo stálo nemálo peňazí. Preto som volala včera na IP a právnikovi a radila som sa v tomto smere. Každopádne, len pre info ... už v minulosti som zobrala jednu 26 ročnú ženu, ktorá mi v strede skúšobnej doby oznámila, že je tehotná a sama čakala ukončenie PP. Ale neurobila som to. Pracovala až do konca, bola neskutočný makač a odišla na MD asi 6t pred plánovaným pôrodom. Žiadna PN, žiadne veľké absencie, iba povinné prehliadky počas tehotenstva. Vždy po prehliadke prišla do práce, pred návštevou lekára bola v práci, čiže žiadne tie "celodenné paragrafy" apd. Pri odchode na MD som jej ešte vyplatila jednorazovú odmenu. Následne jej zmluva skončila počas trvania MD, mala preplatenú dovolenku zo zákona a povedala som jej, nech sa ozve, keď skončí rodičovskú a môžeme nadviazať tam, kde sme prestali. Dievčina bola doma 11 rokov a mala 4 detičky za sebou.
@anonym_3012a9 ja len doplním. Počas skúšobnej doby som jej zaplatila školenia a certifikácie, čo stálo nemálo peňazí. Preto som volala včera na IP a právnikovi a radila som sa v tomto smere. Každopádne, len pre info ... už v minulosti som zobrala jednu 26 ročnú ženu, ktorá mi v strede skúšobnej doby oznámila, že je tehotná a sama čakala ukončenie PP. Ale neurobila som to. Pracovala až do konca, bola neskutočný makač a odišla na MD asi 6t pred plánovaným pôrodom. Žiadna PN, žiadne veľké absencie, iba povinné prehliadky počas tehotenstva. Vždy po prehliadke prišla do práce, pred návštevou lekára bola v práci, čiže žiadne tie "celodenné paragrafy" apd. Pri odchode na MD som jej ešte vyplatila jednorazovú odmenu. Následne jej zmluva skončila počas trvania MD, mala preplatenú dovolenku zo zákona a povedala som jej, nech sa ozve, keď skončí rodičovskú a môžeme nadviazať tam, kde sme prestali. Dievčina bola doma 11 rokov a mala 4 detičky za sebou.
@anonym_autor Uf, ta uz toho asi vela nenapracuje...
Prečo sa robí z toho veda
Ved firma najde iného človeka a hotovo
Ty by si ako čo iné robila na jej mieste?
@anonym_141651 nerobila by som si dieta, ak nemam pracu.... a co ak to takto spravia dve tri dalsie? potom sa necudujte, ze kvoli takým odrbavackam, normalny poctivý clovek sa nedostane k robote, hlavne mlade zeny😒
@anonym_141651 nerobila by som si dieta, ak nemam pracu.... a co ak to takto spravia dve tri dalsie? potom sa necudujte, ze kvoli takým odrbavackam, normalny poctivý clovek sa nedostane k robote, hlavne mlade zeny😒
@anonym_3a8cc6 hej len ide o to, že co vlastne fakticky porušila?nezatajila nič čo by zamestnávateľ ,,musel,, vedieť
Zoberme si to inak
Zamestnávateľ by vedel situáciu a by ju neprijal
A tiež nieje fér voči niekomu čo spĺňa všetky požiadavky a kritériá aby neprijali kvôli tehotenstvu
Prečo nemôže mať rovnakú šancu na prácu ako hocikto iný
Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.
@anonym_autor super si sa rozhodla. Odrbávačke prajem čo najviac kontrol a nech jej zrušia účelovú PN.
@anonym_autor super si sa rozhodla. Odrbávačke prajem čo najviac kontrol a nech jej zrušia účelovú PN.
@aurora33 lenže je to zákon, ktorý chráni tehotnú zamestnankynu pred diskrimináciou
Odrbavanie je ked niečo porusuje ale neporušila nič
@anonym_autor V com je akoze to nekale chovanie zamestnavatela? Ja to vidim skor tak ze baba zneuzila ustretovost zamestnavatela. Uz pri nastupe davno vedela, ze je tehotna, bez mihnutia oka absolvovala zaucenie, skolenia a vydobila si neurcitu dobu, co dnes vobec nie je pravidlom. Ci vobec aj to bola pravda o tej hypoteke a nebolo to tak trosku hranie na city. Akonahle neurcitu dobu dostala, oznamila, ze odchadza. Ja si neidealizujem zamestnavatelov ale z mojho pohladu jednala ucelovo odzaciatku, ja by som toto nedokazala, aj keby som nemala inu moznost ale takto by som nejednala.
@anonym_autor V com je akoze to nekale chovanie zamestnavatela? Ja to vidim skor tak ze baba zneuzila ustretovost zamestnavatela. Uz pri nastupe davno vedela, ze je tehotna, bez mihnutia oka absolvovala zaucenie, skolenia a vydobila si neurcitu dobu, co dnes vobec nie je pravidlom. Ci vobec aj to bola pravda o tej hypoteke a nebolo to tak trosku hranie na city. Akonahle neurcitu dobu dostala, oznamila, ze odchadza. Ja si neidealizujem zamestnavatelov ale z mojho pohladu jednala ucelovo odzaciatku, ja by som toto nedokazala, aj keby som nemala inu moznost ale takto by som nejednala.
@anonym_0b7a7a nazov diskusie napisala ai - povodny nazov bol iny.
@aurora33 lenže je to zákon, ktorý chráni tehotnú zamestnankynu pred diskrimináciou
Odrbavanie je ked niečo porusuje ale neporušila nič
@anonym_141651 neviem, že by základné zásady slušnosti? Zamestnávateľ k nej pristupoval slušne a ona k nemu nie.
Neospravedlňujem to, ale je iné, ak zaklames / zatajis niečo, vďaka čomu dostaneš prácu, ktorú potrebuješ, ale zatajit niečo taketo kvôli 5 mesiacom prace ? A nakoniec to nebolo ani tých 5 mesiacov. To je zákerné q vypocitave, nie ze nutnosť, lebo ona je chúďatko tehotna

Kvôli takým ženám ako je ona nechcú podnikatelia zamestnávať mladé bezdetne zeny. Už sa nečudujem preco majú problem najst si prácu.