Aké sú výzvy pri samostatnom bývaní?
Ahojte aké je to po psychickej aj finančnej stránke bývať sám/a ? S mojim priateľom sa schyľuje po 6 rokoch k rozchodu to tu rozoberať nebudem.. ale budem musieť bývať sama platiť nájom tankovať jedlo atd.. a nezarábam veľa zarobím 900-1000€ ako kedy.. myslite ze to zvládnem ? Bojím sa toho veľmi
1000 je v cistom, ci v hrubom? no zalezi od toho kde. aj v BA vies z toho vyzit, ale asi je idealnejsie si prenajat samostatnu izbu v zdielanom byte, kedze uz aj garzonky zacinaju na sume 500/600, co by si mala asi trosku problem..
Odkial si? Ja v BA platim 600€ za garzonku novostavba, top lokalita ale je to cez kamosku. Kebyze bez znamosti platim viac. 🤣 A psychicky aj finance nemam problem to utiahnut. Kamosky v BA priemerne platia 800-950 za 1izbak. Takze v BA urcite sama byt neutiahnes ak nemas aspon okolo 1500€ plat.
Finančne v dnešnej dobe pri priemernom plate veľmi zlé, neutiahneš ani prenájom ani hypotéku plus náklady na byt. Psychicky to zlé nie je, s ľudmi sa stretávať dá vždy. To radšej zatnúť zuby a vrátiť sa k rodičom a pomaly odkladať alebo opak, využiť že si sama a ísť do zahraničia, aj zarobiť si a aj spoznať iné kultúry, svet.
@saruska1111 radsej samota, ako problem po boku. usetrit mozes len na strave a rozumnym hodpodarenim plus budes snad dostavat alimenty, a DB a pridavok. a snad mas zijucu rodinu, co pomoze. :/
@balerina2025 nikde nepise, ze ma dieta
@sisa_s o to ''lachsie''
@janai1 niesom z BA som zo Záhoria konkrétne skalica
@crazy_cat_lady 900 v čistom a som zo Skalice tu sa pohybujú 1 izbaky 400-450
Tak ja kym som byvala sama a s podobnym platom, mala som spolubyvajucu, nech cim skor usetrim a mozem ist do vlastneho. Minut 400-600e na vlastne by mi ani nenapadlo vtedy, rpetoze potom naozaj neusetris nic a budes dlllho setrit a hybat sa z miesta.
@saruska1111 záleží dosť na aký štandard si zvyknutá, lebo vedela by si prežiť aj z 1000€ sama ale musela by si si dobre rozmyslieť čo si dopraješ.. mať 400-500€ na všetky výdavky (okrem nájmu) je dosť malo v dnešnej, vlastne len na tie výdavky a ak príde nečakane vyššia suma - oprava auta, pokazená práčka, tak si v 🍑..
Psychicky je to pohoda, zvykneš si, tak ako si si zvykla žiť s niekým
Baby nemám dieťa ani žiadne výdavky okrem paušálu cca 70€ ako kedy zarobím 900 v čistom a nájmy sa tu hýbu okolo 400 takze 400 by mi ostávalo cca na tankovanie stravu a veci pomimo drogeria atd
@denkabemommy no jasne len zase nechcem byt v nefungujúcom vzťahu už radšej sa uskromním budem musieť.. k rodičom sa nemôžem vrátiť
@saruska1111 nemas nejaku kamosku ktora by s tebou isla na byt? Ja teda tak by som nechcela byvat aby po vyplateni najmu mi ostalo na ucte 400-500€ pre mna by to bolo velmi malo. Vsak len ked si vezmes strava ti taku polovicu z toho zoberie a kde su ine vydavky, o nejakom sporeni ani rec nemoze byt. 🤷🏻♀️ Samozrejme keby som nemala inu moznost idem do toho ale dobrovolne nie.
@nynia nejdem dobrovoľne nemám inu možnosť k rodičom nemám kam ísť a kamosku ktorá by išla somnou tiež nie
@saruska1111 keď som bývala sama v prvom podnájme, boli to najlepšie roky môjho života 😄
@saruska1111 ono úprimne taká situácia ťa bude hnať vpred, aby si sa mala lepšie, zároveň ťa naučí šetrnosti a správne hospodáriť, čo sa ti zíde do budúcna tiež, skúsenosť to určite nebude na škodu.
A trošku cynicky podotknem, že keď budeš rozmýšľať nad finančnou situáciou, tak si ani nespomenieš na nejaké nepríjemnosti z toho, že si sama 🙂 (to ber s nadhľadom) držím palce, zvládnuť sa dá všetko
@saruska1111 pises, ze zarobis okolo 900 v cistom, za byvanie, ak chces byvat sama, das 500, ostanu ti 4 stovky, sama si musis zvazit, ci ti to vystaci na cely mesiac - strava/drogeria/lieky/oblecenie/nejake kino/divadlo/vylet/drink...
@saruska1111 tak porozmýšlaj nad tým zahraničím, finančne to už nie je super ako kedysi, že budeš tam dva roky a prídeš a postavíš si tu barák bez hypotéky, ale vnútorne ťa to dosť obohatí a treba skúsiť kým si mladá. Ako aj píšeš, také ako zdielané bývanie na Slovensku pri pracujúcich mladých ľudoch neexistuje, tak bývajú študenti, pracujúci človek býva pri rodičoch alebo platí nájom hoci nemá potom ani na stravu riadne po zaplatení, ale ľudia nechcú že prenajmeme si 2 izbový byt dvaja ľudia a budeme si náklady deliť.
@crazy_cat_lady ale však pri najhoršom vezme ešte nejakú brigádu navyše, kde si zarobí na svoje rozmary. Nie je to koniec sveta, koľko rodín na Slovensku žijú z 1500€ a žijú 🙂
Ďakujem baby za všetky správy budem to musieť nejak zvládnuť 😊
@saruska1111 my nevieme aké máš mesačné náklady, koľko budeš platiť za byt, či berieš lieky, chodíš často k zubárovi, koľko potrebuješ na benzín...nič v zlom, ale tak snáď vieš počítať...
@janka1011 nájom 400 pausal a benzín to je cca 600€ ostane mi 300 na stravu drogeriu a ostatne veci ani nerátam.. káva s kamoskou nejaké oblečenie 🫣
@saruska1111 bude to natesno...ale vždy sa dá najsť aj lepšie platená práca, keď aj nie hneď, ale časom..
@saruska1111 to ti.nevyjde-300 eur na všetko a ešte ak máš auto. Však za 300 eur máš len bežnú ročnú prehliadku auta s výmenou oleja alebo priemernú opravu. A čo ak u zubára necháš 100 eur a podobne. Nevychádza ti to s takým platom.
@saruska1111 garsónka jednému stačí. Cestovať vlakom alebo busom sa nedá?
@saruska1111 paušál 70 eur na jednu, to je prečo preboha?! 74 eur máme my 5ti v domácnosti spolu.
@saruska1111
Pozri, ja som ostala sama na hypo, mzda 550e v čistom + stravenky 3,50€ jedna. Hypo plus energie a smeti 470e ... Takže som mala asi 180e mesacne.
Nepýtala som sa ci ale ako vyzijem. Pomohla mama jej stravenkami.
Dobre som si rozmyslela co si kúpim a ako často pôjdem na kavu. Auto som nemala.
Po roku som sa rozhodla ze SK odist, uz som sa nevrátila.
Pokial mas moznost brigády, skus. Ja som bez auta veľa možností nemala.
Zvládneš to na určitú dobu ale ako celoživotný štandard to nie je ok. Rozmysli si ake mas moznosti zvýšenia príjmu. Pokial nie, zvaz zahranicia aspoň na určitý čas - pokial ovládaš NJ mas dobre moznosti. Vacsinou pinuknu aj ubytovanie za pár eur.
Ale je to smutné že žena tak priemerne zarábajúca na ženu, SAMA čo živí len seba a nemá na krku 5 hladných krkov nedokáže ani seba uživiť a zaplatiť si základné životné potreby ako bývanie, jedlo, lieky. Hrozná doba, že pracujúci ľudia nevedia vyžiť.
@svetlonos neviem angličtinu ani nemčinu