icon

Ako by ste sa rozhodli?

25. júl 2023

Ostať vo vzťahu s agresívnym chlapom a trpieť jeho nálady donekonečna?A dúfať že sa raz zmení?
Vzdať sa vlastného bývania,predať dom a pretĺkať sa po podnajmoch do konca života?Na dome sa narobila,všetko podľa seba zariadovala.Ma tam veľký dvor záhradu,jej koníček je záhrada a rypanie sa v hline.Vzdat sa tohto všetkého?
Ísť do bytu pre sociálne slabšie rodiny,nevie k tomu nič konkrétne kedy sa môže nasťahovať koľko bude platiť,je to len návrh do budúcna?
Rodina a každý ju prehovára nech dá ešte ďalšiu a ďalšiu šancu chlapovi,predsa si sľúbili v dobrom aj v zlom že ostanú spolu.
Ja som jej dosť blizka kamarátka a neviem jej ako pomôcť.Je mi to nesmierne ľúto čo všetko musí prežívať.
Poraďte ako by ste sa vy rozhodli,prípadne iná možnosť okrem týchto spomínaných?
Prečo je to take ťažké keď sa žena rozvedia a nevie ako ďalej.?Nikto takým ženám nepomáha aby sa postavili na nohy.Vidim v okolí kopa žien radšej ostáva v nefunkcnom vzťahu len aby mali strechu nad hlavou.Je to smutné.

dadis
25. júl 2023

@autorka ja som isla s dvoma detmi do 2-izb najmu. Boli sme tam takmer 3 roky. Nic sa nevyrovna pokoju a kludu, ktore som detom dopriala. Vela zien po rozvode zije v najme. Taky je zivot, nic nedostaneme zadarmo. Ale nasa hodnota nestoji na tom, co vlastnime.

ivangeline
25. júl 2023

S detmi na ulici nebude. Vzdy su niekde za rohom dobri ludia.

pralinka25
25. júl 2023

v najhorsom skonci na cas v krizovom centre. neviem kde zije ale moze poziadat o obecny byt. o ten treba ziadat skor lebo su dlhe cakacky. dovtedy zit v najme. je par organizacii ktore pomahaju takymto matkam rozbehnut sa. centrum pre rodinu atd. agresivny clovek sa o nu nepostara ani keby krvave slzy ronila, ani o deti. vycicia ju po vsetkych strankach az nakoniec umrie skor ako on. vzdy je moznost. je to len o odhodlani, odvahe snahe a schopnosti vidiet ciel.

daniela2202
25. júl 2023

Nikto sa nikdy nezmení.... zapamätať 👉👉👉

autor
25. júl 2023

@pralinka25 Obecné byty to sú aké,tam sa platí ako za podnajom alebo menšia suma?

janage
25. júl 2023

Agresivita môže súvisieť s depresiou či inymi duševnými stavmi ako úzkosť, atď a to sa lieči. V každom prípade podmienka smer psychológ, psychoterapeut, ho naučia s agresivitou pracovať , ovládať sa lepšie AK on skutočne by chcel a pracoval na sebe.

janage
25. júl 2023

Podať žiadosť o rozvod, zistiť si všetky info. To či zmenu myslí vážne alebo sú to plane sľuby zistí rýchlo. Rodine povedat, že mu dáva poslednú šancu s podmienkami takými a takými. A dodržať. Mať plán a pripraviť sa zatiaľ na odchod.

kulumulu123
25. júl 2023

V tom pripade sa preda dom a majetok ide na polovicu 🤷‍♀️
Ja som zacinala odznova ked som mala 41 a som rada ze som zacala znova zit 👍

zmrzlinka2021
25. júl 2023

Autorka,

tak je manzel tvojej kamosky agresivny, realne ju tyra alebo nie?
Lebo realne ak to tak je, tak jej moze byt ukradnuta cela zahrada, ci dom, jej zivot a deti maju byt prednejsie ako zit v strachu, v negativite, v tyranii.

Dom sa moze v pohode predat a ona si kupi mensi bytik, ale bude mat s detmi od neho klud.
Ziadne majetky nestoja za stratu vlastneho zivota a najma za znicenie alebo vazne narusenie zivota deti.

zmrzlinka2021
25. júl 2023

Autorka,

velmi odporucam tovjej kamoske si vypocut zivotny pribeh Pati Jarjabkovej v podcaste LUDSKOST. Akurat dnes som ho pocuvala. Svojho druheho manzela spoznala v 47 rokoch. Dnes je stastna. Opustila alkoholika

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
25. júl 2023

mesto obec moze mat svoje byty. nie vsade su. treba sa poinformovat na obecnom/mestskom urade. podmienky su upravene vo vseobecne zavazom nariadeni konkretnej obce/mesta. takmer vsade je podmienkou trvali pobyt v mieste kde ziada o byt alebo potom maju niektore mesta aj byty pre potreby obce/mesta to su zamestnanci ako napr. (ucitelia, policajti, hasici, zdravotnici) pripadne niektore zamestnania ponukaju byty. napriklad u nas automobilka ma byty pre svojich zamestnancov.

sissy27
25. júl 2023

Tak potom to nie je jej dom, ale vlastni ho spolu s manzelom. Tak holt bud bude trpiet z vdacnosti za strechu nad hlavou a vychova dve traumatizovane neuroticky, ktore jedneho dna budu terorizovat ich partneri, lebo ved tak to poznaju z domu a tak to ma byt, alebo sa pozbiera a zabezpeci sebe aj detom pokojny zivot.

mamutka
25. júl 2023

Neviem si celkom dobre predstaviť, ako niekto kto vlastní polovicu domu môže skončiť na ulici, pokiaľ kona múdro a ma prácu. Ak sa s tým magorom da dohodnúť, že sa to predá, tak sa rozdelia. Ona si kúpi aspoň garsónku, alebo pôjde do podnájmu.
Deti budú mať kľud. Alebo sa ona môže vyhovárať donekonečna na svoje obavy a pozerať sa, ako chorý domov ničí deti. Ak agresor začne dcéry napr zneužívať, lebo je to proste chorá hlava, môže si maminka gratulovať k svojim väzbám na majetok.

autor
26. júl 2023

@zmrzlinka2021 Jej manžel je agresívny nezvláda svoj hnev,dá sa povedať že psychicky ju týra plus nemôže k sebe domov vodiť návštevy lebo manželovi to prekáža.Aj z peňazí ju niekedy vydeluje,dá jej menej a keď všetko minie zas je agresívny že žena nevie šetriť.
@elizabet173 Lebo ona to ráta tak že v dome bývajú 8 rokov,keď sa predá a vyplatí sa všetko veľa peňazí jej neostane.Urcite nie toľko aby si mohla kúpiť za to niečo svoje.Nema nič našetrené majú spoločné financie,ona síce pracuje od 2rokov menšej dcéry,no manžel ju vydeluje s financiami.A reči že pár dní do dôchodku nemyslela to doslovne veď nemá ešte ani 45 ale ona je taká ako povedať strhana utiahnuta veľa toho už prežila zlého a niekedy už nevidi svetlo na konci tunela,že bude ešte niekedy dobre a bude šťastná.
@pralinka25 Ona má trvalý pobyt 8 rokov tam u nich aj pracuje v dedine ako učiteľka.No neviem či by jej pridelili byt.
@mamutka Ja viem môže sa stať barsco no tak ďaleko to určite nezajde,jej manžel má rozum on ani ruku na nich nesiahne.Len psychicky a sociálne ich týra.Ako som písala vyššie dom majú a platia hypotéku len 8 rokov aj keby predali veľa peňazí jej neostane,ani tu garzonku nebude môcť dovoliť si kúpiť.

dadis
26. júl 2023

@autorka na to ze je ucitelka, tak rozmysla ako decko. Dostane z domu polovicu (hadaj kde boli ceny pred 8 rokmi), 8 rokov z hypoteky splatenych (teda uz mebude ta hypoteka taka vysoka, aby z hodnoty domu nic neostalo) a ma narok na polovicu uspor, ktore si sysli jej muz (dolezite je sa dostat k vypisom). Ma slusnu pracu. Preco by skoncila na ulici????

janage
26. júl 2023

Tak jej porad nech ona urgentne vyhľadá psychologicku pomoc sama. Ukážu jej iný pohľad, naučia ju techniky ako na slovnú agresivitu reagovať, otvoria jej oči aký dopad má také prostredie na deti a že odchod je možný.
A do týždňa s ňou chod do centra pre týrané ženy ako opora nech sa tam poradí. Oni majú skúsenosti a ľudí veci znalých, ktorí ju pochopia a ukážu možnosti aké má. Pomôžu s bezpečným odchodom ak to bude nutné.

janage
26. júl 2023

@dadis len ako sa taká žena dostane k výpisom ak majú každý svoj účet a výpis chodí elektronicky na jeho mail?

barborachors
26. júl 2023

a co je zle na prenajmoch?? o par rokov to bude realita u kazdeho, kto nechce ostat pod mostom. Vlasnit bude malokto. A este budes rada, ked nejaky podnajom ti ostane, lebo najomne byty sa nestavaju, štát sa nestara a len rozkrada.

mamutka
26. júl 2023

No tak pôjde do podnájmu, ako kopa iných ľudí. Deti ma malé, nechce sa mi veriť, že on sa zmenil odrazu, za posledné dva roky. Tak ako si do života vybrala debila za muža, tak teraz uprednostní barák pred pokojom, očividne ma potrebu robiť zle rozhodnutia. Ja mám takú kamarátku, tej nie je pomocí, len sa bude ťahať za debilom, aj keď ma kde žiť. Po rokoch zabitych vysvetľovaním a podporou mám pocit, že zmyslom jej života je nariekať a nechať sa ľutovať, lebo ona aj tak bez neho nevie žiť….
Deti to potom môžu kopírovať, ved sa to mali kde naučiť. Tiež obetujú život magorovi, lebo keď matka vydržala, asi to tak ma byt.

dadis
26. júl 2023

@janage Preto na to upozornujem..niekedy je lepsie sa k tymto veciam dostat predtym, nez manzel zacne byt ostrazitym

janage
26. júl 2023

@dadis ale takto to môžu mať od začiatku, dnes chodí všetko elektronicky, ľudia majú aplikácie v telefónoch. V takom prípade sa k výpisu druhý partner nijako nedostane, ak ten prvý nechce.
Keďže autorka písala o vydeľovaní peňazí, spoločný účet asi mať nebudú.

maryetta
26. júl 2023

Ja by som sa skor bala takeho chlapa. Co uz jej pomoze aj s detmi? Aky vzor co maju resp vidia deti v nom?
Radsej skromne. Sama. Ale bez strachu ☹ este moze zit 40rokov a ako sa bude trapit s takym chlapom po boku?

kvetinka75
26. júl 2023

už len z tej polovice domu na ktorú má nárok by mala základ na 2 izbový byt. Neviem či som správne postrehla - má 2 deti? To by im stačilo. Na zvyšok si zoberie úver. Chlap sa určite nezmení. A ona, buď to bude trpieť alebo odíde. Neverím, že sa muž zrazu zmenil. Alebo pôjde do podnájmu. Peniaze jej na nejakú dobu vystačia a deti keď budú väčšie pôjdu na brigády. A to, že jemu dávala peniaze je jej chyba. Od začiatku jej malo byť jasné, čo je zač. Teraz ju má kto zachraňovať - štát? Sama si vybrala, tak buď to bude trpieť alebo sa pozbiera a odíde od neho.

autor
26. júl 2023

@janage Majú spoločný účet a manžel jej vydeluje peniaze koľko na čo môže minúť.
@kvetinka75 Potom už ťažko bude mať niečo svoje,drahé sú byty aj domy.

kvetinka75
26. júl 2023

autorka - tak potom akú chce radu? Sama nechce nič riešiť. Tak nech to teda trpí ďalej. Neviem, prečo ženy súhlasia s tým, že im bude muž vydeľovať peniaze. Už to je prvá chyba. Potom to takto dopadne. Žena nemá ani peniaze a ani kam ísť.

pralinka25
26. júl 2023

ja len ze spolocny ucet neexistuje. vlastnit ucet moze len jeden a ten druhy moze mat disponibilne pravo. takze ak je ucet jeho a jej tam chodi vyplata je nacase to okamzie zmenit! nehapem preco nema vlastny ucet. ved to je uplny zaklad a dat si tam posielat aj pridavky a danovy bonus. ona sama sa vklada do pozicie vydelovania. toto je prvy kro ktory musi okamzite urobit.

autor
26. júl 2023

@pralinka25 Áno účet je jeho,ona má od neho kartu,no výpisy chodia jemu kedy čo kúpila a zaplatila s kartou.

pralinka25
26. júl 2023

nech to okamzite zmeni. to preco? ja som s mojim muzom 19 rokov hospodarime spolu. spolu kupujeme veci ale kazdy mame svoj ucet a vzdy to tak bolo. obaja mozeme vyberat z hociktoreho ale kazdy ma svoj. okamzite nech si zalozi vlastny nech si tam da posielat vsetky svoje veci. Ako som pisala danovy bonus, pridavky, plat a asi aj vsetky ostatne veci ako preplatky zo zdravotky atd.
co sa tyka platieb treba si to dat nejako napoly. jasne ze nema nic nasetrene.
totiz ide aj o prakticku vec. napriklad keby sa jemu nieco stalo ucet banka obstavi a peniaze na nom idu do dedicskeho konania. ona sa k nim dovtedy nedostane a nikoho nezaujima ze jejtam chodi vyplata. rovnako tak ked ona odide jej on nic nebude odtial davat. neviem na koho su pisane pridavky ale ak nedajboze na neho aj to nech si zmeni. ta zena sa sama stavia do pozicie obete. treba to zmenit. pomoz jej.

dadis
26. júl 2023

Mala by k uctom ziadat dispozicne pravo, mne to ex nechcel dat 🤷‍♀️, nakoniec som sa k jeho vypisom dostala i tak