Ako komunikovať s čerstvou matkou?
Baby, kamoska porodila. Kedysi sme byvali velmi dobre kamosky ale odstahovali sme sa daleko, kazda si zijeme svoje zivoty a uz nie sme nejake dovernice ale stale si sem tam napiseme.
Kazdopadne porodila. Chcela som s nou pokecat a nejak uplne som sa zasekla ze co je vlastne vhodne sa pytat? Mam pocit ze vsetko je tabu. Opytat sa na porod? Na kojenie? Ako rodila? Pride mi ze dnes su to vsetko otazky ktore su povazovane za nie uplne vhodne. Lebo je to citliva tema, lebo je to intimne, lebo trauma.
O com sa teda da bavit a a zarovene byt v bezpecnej zone ale prejavit zaujem.
Ako to zvladas? Ake je babatko? Ak ides na navstevu - co by si potrebovala, co ti mozem priniest? A podporit, ak sa postazuje, ze nezvlada - urcite to das, neboj sa, si skvela, zvladnes to ...
Hlavne jej zagratuluj a potes sa z toho, ze uz je mamicka. Uprimne. Staci ak sa spytas ako sa citi a na babatko. Nic viac nemusis rozoberat.
No staci ked sa opytas- ako sa citis, potom a co babo?, a nwchaj ju hovorit a len pocuvaj. A ziadne nevyziadane rady....typu- moja kamoska,sestra teta...hovorili ze...
Hlavne jej zagratuluj a potes sa z toho, ze uz je mamicka. Uprimne. Staci ak sa spytas ako sa citi a na babatko. Nic viac nemusis rozoberat.
@michaela329 nemam jej s cim pomoct, byvame daleko od seba. Mne nejak pride ze keby som tam "bola ticho a pocuvala" tak ze to je prejav nezaujmu. Nie kazda zena sa potrebuje po porode vykvakat a vsetko popisat ked druha strana tam len je.
@viestta To som povedala, aj ze je mala krasna (naozaj je). Ale mam z toho taky pocit ze vsak to jej pisu uplne vsetci a je to reakcia ako od nezaujatej susedy
Naco sa jej mas pytat na kojenie? 🤦🏼♀️ ved sa jej spytaj ako sa ma, ako sa citi, co dietatko a ak bude chciet sama sa rozhovori o com bude chciet. Spytat sa aky bol porod je normalna itazka podla mna…
tak ked dojdu temy o materstve mozes zacat o pocasi a vareni
Prejav nezáujmu je nenechať ju hovoriť, a vždy je s čím pomôcť - veď tam ideš. Mne prišla kamarátka, čo tu k nám má hodinu a pol cesty, doniesla mi obed, v ten deň sa mi nechcelo variť. Stačilo mi to ako pomoc.
Netrap sa. Ako cerstva prvorodicka ma uplne ine starosti nez si s tebou pisat 🙂
Prejav nezáujmu je nenechať ju hovoriť, a vždy je s čím pomôcť - veď tam ideš. Mne prišla kamarátka, čo tu k nám má hodinu a pol cesty, doniesla mi obed, v ten deň sa mi nechcelo variť. Stačilo mi to ako pomoc.
@milanemila vies mozno preco? Pretoze ja som mala mega problem s kojenim. A nikto o tom nehovori. Nikto nehovori o tom ako kojenie boli a ze to nemusi ist a je to uplne v poriadku. Pozri si kolko je tu tem kedy su zeny nestastne lebo im to nejde a maju pocit ze su jedine neschopne na svete. Mozno keby som nepocuvala reci typu ale doma zo pojde a skus toto a tamto a hento a ono a urcite sa rozkojis ale nie. Nikto sa o tom so mnou nebavil aj o tom ze to nie je len ruzove.
@michaela329 Kam idem?
Však píšeš "keby som tam bola ticho" - tak dedukujem, že k nej ideš na návštevu.
Však píšeš "keby som tam bola ticho" - tak dedukujem, že k nej ideš na návštevu.
@michaela329 jaj, nie nie. Byvame od seba strasne daleko, nenavstevujeme sa. Sem tam sa stretneme v rodnom meste ale to tak raz za rok sa podari.
Tak ja keď nám nejakú fakt dobrú kamošku, bavíme sa o všetkom. Nemám pocit, že som vstúpila do intímnej zóny, keď sa opýtam na kojenie alebo pôrod a mne tiež nevadí, keď sa ma taká kamoška na to opýta. Bavíme sa úplne otvorene, navzájom si radíme a je to fajn čas.
Neviem, čo to je za doba, keď všetko je intímna zóna...naozaj sa ako ľudia navzájom od seba vzďaľujeme.
Od kamosky by mi nevadili ziadne otazky, naopak, ja som bola v prvych mesiacoch vdacna, ze sa mozem s kamoskami o vsetkom bavit. Dost mi to praveze psychicky pomohlo.
Ako sa máš? Nepotrebuješ niečo/s niečím pomôcť/vybavit/doniest?
Toto boli pre mňa osobne najvhodnejšie otázky. Kojenie pls nerieš. Mne sa pri deťoch nedarilo kojiť a pýtala sa ma na to pomaly aj predavačka v obchode 🫣🫣🫣
Tak ja keď nám nejakú fakt dobrú kamošku, bavíme sa o všetkom. Nemám pocit, že som vstúpila do intímnej zóny, keď sa opýtam na kojenie alebo pôrod a mne tiež nevadí, keď sa ma taká kamoška na to opýta. Bavíme sa úplne otvorene, navzájom si radíme a je to fajn čas.
Neviem, čo to je za doba, keď všetko je intímna zóna...naozaj sa ako ľudia navzájom od seba vzďaľujeme.
@glade22 ale žena po pôrode je rozhadzana hormónmi, môžu sa jej niektoré veci dotknúť.. ja som mala veľmi ťažký pôrod, pri ktorom bola malá pridusena, nedarilo sa mi ani kojiť.. a fakt som to nepotrebovala nikomu hovoriť ani vysvetľovať, a už vôbec to analyzovať pri káve
Záleží, aká je ona osoba.
Napr ja som veľmi otvorený človek, či blízkej alebo cudzej osobe nemám problém povedať, čo a ako (a teda nebola to ružová záhrada 😅). Ak je ona taká, kľudne sa jej spýtaj,. rôzne otázky, aké ťa napadnú...
Ako pôrod, aké má z neho pocity, čo vraví na nemocnicu plusy mínusy, ako si na seba zvykajú, či skúšajú kojenie alebo umelé (to je také diplomatické, skúsiš, možno pôjde, možno nie, možno ani nechceš, hocaké rozhodnutie je v poriadku), či ich netrápi niečo (kolíky, reflux, krátke spánky) a ako to ona zvláda. Ako sa cíti ako matka, či postrehla nejakú zmenu emocionálnu alebo ide zatiaľ len ako robot starajúci sa o nového člena (jesť, prebaliť a spať). Čo možno očakáva/očakávala od pôrodu, materstva a či sa to zatiaľ plní alebo naopak je to ako facka pre ňu, úplne inak. Čo sa jej zatiaľ najviac osvedčilo z toho, čo pre bábo kúpila. Ako rodina reaguje. Či chce mať už návštevy alebo chce len pokoj, či si manžel zvykol, či sa stará, či sa nebojí zobrať dieťa na ruky, okúpať,... Či už to nejak poznačilo aj ich vzťah, v dobrom, zlom, či si vedia nájsť aj chvíľu na seba,...
A to sú doslova len otázky pôrod a materstvo.
Vždy môžeš ísť aj do otázok o počasí, domácnosti, záľubách,... To, že žena porodí, neznamená, že jej mozog vymenili za maternicu a o inom už ani nevie.
Napr ak mám kamošky, o ktorých viem, že nemajú vzťah k deťom absolútne žiaden, tak mi prišlo az trápne baviť sa o malom. Radšej som bola, keď sme sa bavili tak ako doteraz o iných veciach.
Podľa jej odpovede uvidíš, aj či sa o tom chce baviť alebo nie. Ak nie, tak len jej zagratuluj, môžeš sa spýtať, či je niečo, čo by potrebovala a potom sa s ňou bav ako s dospelou kamoškou, nie ako s matkou po pôrode na hormónoch.
Ako mne niekedy fakt ozaj rozum zastáva z týchto tém.
Ako chcem si zavolať s kamarátmi a mam sa pýtať na MK o čom sa mam s nimi baviť? To ako fakt?
Keby ste dobré kamarátky, baviť sa o všetkom...A ak nevieš o čom (hoc si sama matka-najskor som tipovali že nie si), tak radšej nevolaj, len si píšte.
Tak podla tvojej otazky ma ani nenapadlo, ze si uz rodila, lebo potom vies asi ake to je a ake otazky ti vtedy boli prijemne a ake neprijemne 🤦🏼♀️ takze ano ked si bude pytat radu napriklad o tom kojeni, tak jej porad ale myslim si ze ak ju bude zaujimat tvoj nazor a nieco jej nebide jasne, tak sa opyta aj sama…
Tak podla tvojej otazky ma ani nenapadlo, ze si uz rodila, lebo potom vies asi ake to je a ake otazky ti vtedy boli prijemne a ake neprijemne 🤦🏼♀️ takze ano ked si bude pytat radu napriklad o tom kojeni, tak jej porad ale myslim si ze ak ju bude zaujimat tvoj nazor a nieco jej nebide jasne, tak sa opyta aj sama…
@glade22 byvali sme fakt dobre kamosky ale ako som pisala uz to nejak vekom a vzialenostou ochladlo. Mne tiez niektore otazky uplne neboli prijemne a mam pocit ze dnes uz sa moze clovek opytat ze ako sa mate a viac nie. Sama vidis tu tie odpovede
@vilma7 no vidis ako ti fakt rozum zastal. Ak ti znova zacne fungovat mozes este prispiet do diskusie. Idealne niecim uzitocnym
@milanemila kazda mame ine otazky ktore nam boli prijemne a ktore nie. Hladala som nejaku bezpecnu zonu ktora nebude len mate sa dobre? Ano? Tak ok
To co za tema? Ved porodila, nevratila sa zo osychiatrie, z protialkoholickeho luecenia, ani z vazania 🙉. To uz aby ste sa na kazdy rozhovor pripravovali dopredu? To co za doba toto? 🤢
Normalka, ja by som jej povedala „ No rozpravaj, ake to bolo, ako Ti je „, proste tak sa normalne pytaj ako kamosky. Urcite Ti povie nejake detaily. Vobec sa toho neboj. Mozno budes pocuvat nadsenie, ze babo uz robi take kaka a tak dobre cika, ale to k tomu teseniu rodicov patri. Pre nas big deal 😀
Aké tabu? Týždeň po pôrode sa má suseda spýtala aký bol pôrod a potom mi povedala aj ona o tom svojom ktorý mala pred 30 rokmi. Ďalšia suseda sa spýtala či kojim, lebo ona nemohla. A to sú susedy prosím pekne s ktorými nemám extra vzťah, len z videnia. S kamarátkou sme si povedali všetko a to som nemala nijaký super pôrod. Tabuizovane témy si vytvárame samy, keď nebude chcieť, neodpovie, ja som s odpovednim problém nemala.
Ja som normálne odpovedala na všetky otázky.. jedine mi vadili múdre rady ale nie také čo boli podané v zmysle, že u nás sa osvedčilo alebo čítala som alebo takto neutrálne ale také tie až agresívne
@7lenka11 ale prečo nie? Prečo musíme za každú cenu pôsobiť dojmom, že všetko je super? Prečo nedokážeme hovoriť aj o tom zlom, čo sa nám stalo alebo že niečo nezvladame?
@glade22 práveže hovoriť o tom vieme, len väčšinou druha strana nevie adekvátne reagovať.. ja keď som hovorila, že sa mi nedarí kojiť, namiesto pochopenia som dostala milión nevyziadanych rád.. rozdávať nevyžiadané rady je slovenský národný šport 🙈 a žena pod vyplyvom hormonálnych zmien je omnoho zranujucejsia.. navyše pripadne traumy z pôrodu sú témou pre psychológa, nie kamosku, ktorá zrejme ešte ani nerodila.. ak sa chce mamička vyrozprávať ok, ale ja sa nikdy cielene nepytam na kojenie, priebeh pôrodu či stav bábätka.. ani by mi to nenapadlo
Samozrejme že sú to nevhodné otázky..kks prečo kazdý hneď začína toto? Čo ti má opisovať pôrod? Alebo - ked už spisovne je dojčenie - nechápem čo koho do tohto hlavne🙏 (toto mám pocit že je hneď prvá otázka u každej ktorej sa narodí dieťa., akokeby nebolo jedno akým spôsobom dieťa príjma stravu - normálne by som túto otázku zakázala, obzvlášť tak dosť osobnú. Kedy sa už ľudia prestanú na toto pýtať?!🤬) ..zvlášť keď píšeš že moc blízke nie ste. Skôr by som sa ponúkla či niečo nepotrebuje.
Samozrejme že sú to nevhodné otázky..kks prečo kazdý hneď začína toto? Čo ti má opisovať pôrod? Alebo - ked už spisovne je dojčenie - nechápem čo koho do tohto hlavne🙏 (toto mám pocit že je hneď prvá otázka u každej ktorej sa narodí dieťa., akokeby nebolo jedno akým spôsobom dieťa príjma stravu - normálne by som túto otázku zakázala, obzvlášť tak dosť osobnú. Kedy sa už ľudia prestanú na toto pýtať?!🤬) ..zvlášť keď píšeš že moc blízke nie ste. Skôr by som sa ponúkla či niečo nepotrebuje.
@1sally12 tak co sa mozem opytat? Okrem ako sa mate/citite?
No asi sa zhodneme ze zarucene bezpecna poda neexistuje. Co jednej pride ako normalna otazka pre druhu je to nevhodne.

Nič...nechaj ju hovoriť a počúvaj - neraď, len tam pre ňu buď a opýtaj sa jej, s čím jej môžeš pomôcť. Toto mne stačilo.