Ako muž efektívne zvládnuť PMS náladu ženy?
Ženy sú emocionálnejšie tvory ako muži. Naviac, tie emócie kolíšu počas mesiaca a nie vždy sú na pozitívnej strane. Uvedomujete si to? Viete to kontrolovať?
Ako by ste chceli aby sa váš muž reagoval keď vám vadí aj jeho nádych a výdych a najradšej by ste ho zavraždili? 😁
Stiahnuť sa? Objať? Ponúknuť čokoládu, pohár vína alebo poslať von s kamarátkou? Tresnúť dverami alebo po stole? Čo robia vaši muži a čo z toho funguje?
Téma je inšpirovaná príspevkom @anketkarka v inej téme:
"Dospelý chlap by mal zvládať emočné kolísanie ženy a dospelá žena by sa ho mala snažiť krotiť a nie len plávať pod vplyvom svojich hormónov"
Ak naozaj existuje očakávanie že je úlohou muža sa s tým vyrovnať že dva dni bude za neschopného otravného idiota beriete to že sa s tým vyrovnáva ako samozrejmosť alebo to viete oceniť?
Podľa mňa toto neplatí, sú to stereotypy. Muž aj žena majú sklon byť nevrlí keď ich napr. niečo bolí (a áno, menštruácia vie byť pre ženu bolestivá). Aj muži majú svoje nálady a horšie dni. A ešte ako, denne sa tu o tom píše. Ako reagovať závisí od osobnosti, treba spoznať toho druhého. Ja si rada problémy, trápenia najprv trochu spracujem sama, vyslovene mi vtedy vadí objímanie a prehnané vypytovanie. Keď sama začnem, už som OK a vtedy mi dobre padne to prebrať. Pri fyzickej bolesti a chorobe by mi naopak dobre padlo trošku pozornosti, uvariť čaj, nechať pospať, zobrať deti... Konkrétna praktická pomoc by mi zlepsila náladu. A potom kľudne aj to objatie. Ale nie že ťuťu muťu a aj tak sa polomŕtva so všetkým prplem sama, to mi zaručene zvýši tlak.
@hugger Ja by som to nenazvala, ze je to "jeho ulohou", skor je to vec empatie. Rovnako ak ma on zly den a ja viem, ze necielene prenasa svoju frustraciu na mna, tak nezacnem nepricetne hulakat...ano poviem mu, ako sa citim, ale rovnako sa snazim pochopit aj ja jeho spravanie. Ja mam velmi brutalne PMS, spociatku to manzel velmi zle znasal...namyslal si, ze je povodom vsetkeho zleho, co prezivam, tak to ale naozaj nebolo, len ja vtedy reagujem velmi zbrklo a casto odmeranejsie. Casom sme sa ale naucili chapat jeden druheho. To nie len zeny maju emocne vykyvy, to len mi na to mame pomenovanie 😉.
Nejako sa to naučil vycítiť a snaží sa nedráždit,,hada" sprostosťami 😁. Ale zasa,mne sa zdá,že kým je doma (zo mňa) ,,mrcha jedovitá",z neho sa stáva ,,miláčik vtieravy". 🤭 Ba, občas mi povie,že je to nákazlivé,ma citlivé bradavky, chuť na čokoládu a dojíma sa pohľadom do dvora, nad vtáčatami v krmítku 🤣.
"pôvodca všetkého zla na svete" - presne to som si z toho odnášal aj ja
Tymto som našťastie nikdy netrpela, emočne výkyvy mávam len z preťaženia, stresu, neistoty a vtedy stačí jedno dlhé objatie.
Stačí ženu nechať na pokoji a ona ak sa nevie ovládať nech sa zavrie niekde do izby a neotravuje svojimi náladami okolie.
@hugger nemám až také stavy, že by som chcela vraždiť. Ale cítim sama, že som bezdôvodne podráždená alebo menej trpezlivá. Vtedy sa snažím ešte viac ovládať a na chvíľu utiahnuť, kým sa skludnim. Mužovi poviem , nech ma chvíľu nechá a som rada, že to rešpektuje. A čaká kým za ním prídem ja po objatie.
A veľmi oceňujem, že vtedy zoberie syna von alebo sa mu venuje.
A súhlasím, že aj žena by sa mala vedieť ovládať. Aj keď pravdupovediac, až vekom som sa to lepšie naučila.
Ja sa už nesnažím kontrolovať žiadne svoje emócie, už som z toho vyrástla. Takže sama neviem, akú budem mať náladu za 10 minút nehľade na PMS😆😆 môj mozog funguje veľmi logicky a keď poviem (A), myslím tým (A) a očakávam, že sa (A) stane. U mňa nehrozí, že poviem (A), myslím (B) ale nejlepšie by bolo, keby muž spraví (C). Napriek tomu som prekvapená koľko mužov toto nevie pochopiť a stále hľadajú iný význam toho, čo poviem. Napríklad, keď som nahnevaná a snažím sa vyhnúť hádke, ktorú by som začala, poviem "Prosím nechaj ma teraz tak, nevšímaj si ma pol hodinu, chcem byť sama". Veľakrát namiesto splnenia jednoduchého jasného pokynu sa dočkám presného opaku. A toľko bude dobiedzať, až vybuchem🫡
Keby som ja bola muž v tejto situácii, tak spravím:
- ak je nasratá za niečo, čo som mal spraviť a nespravil som- idem to spraviť.
- ak je nasratá na niečo, čo som nemal spraviť a spravil som- poviem prepáč a idem spraviť niečo, čo som mal a zabudol som na to (napr.umyť riad), pozorujem samičku z bezpečnej vzdialenosti a po uplynutí času potrebného na ukľudnenie (napr. pol hodina) sa opýtam niečo nesúvisiace, napríklad "Čo tá Kata z roboty, spáva ešte so šéfom?" A podľa reakcie vyhodnotím, či hnev prešiel, alebo nie. Ak nie, tak opakujem znova za pol hodinu podobnú otázku.
- ak je nasratá bez zjavnej príčiny- sedím na gauči, tvárim sa zahĺbene do tv programu/knihy/mobilu s neutrálnym výrazom na tvári, periférne sledujem samičku, či behá po dome ako fúria, alebo sa nervózne prehadzuje v kresle, alebo či za sebou zašmarila dvere na izbe a podľa toho odhadnem čas potrebný na ukľudnenie. Po tomto čase s ňou nadväzujem komunikáciu netýkajúcu sa problému, tvárim sa, že sa nič nestalo, pokiaľ sama nezačne o tom hovoriť.
Mne sa na chlapoch páči aj to, keď vedia zachovať chladnú hlavu a nepitvať každú moju náladu alebo tón reči a neznásilňovať ma dokoliečka otázkou "Čo ti je". Ako písala lili1313, keď ma niečo fakt štve, potrebujem si to najskôr spracovať v sebe a až potom som schopná dať to von a možno diskutovať, alebo vypočuť si názor, radu, pomoc. Preto ak poviem "nič mi nie je", veľmi ma poteší, keď sa ku mne muž správa tak, že mi nič nie je a ja mu o tom porozprávam, keď budem pripravená😇
Ja mávam pms katastrofálne, psychicky ma to dokáže veľmi unaviť až zdevastovať. Rokmi sme sa to naučili obaja nejako zvládať. súhlasím s tým, že pms neoprávňuje ženu rozpútať tretiu svetovú a potom len nad tým mávnuť rukou a zvaliť to na hormóny. Našťastie, môj manžel nevyrástol niekde zavesený na strome, navyše prežíva so mnou tretie tehotenstvo, takže je vyškolený až za ušami. Vie, že reči ako "Ježiš, tak sa nezblaznime že ty máš kramy" a podobne, čoho som bola svedkom u iných párov, sú absolútne nevhodné a lejú olej do ohňa.
Poteší ma, keď ma nechá tak bez toho aby ma valcoval otázkami, vypočúval, riešil blbosti... keď podá pohár vína, spraví hranolky a pustí si so mnou film tak nemôžem byť šťastnejšia. Pre mňa osobne by bolo objimanie a muckanie otravné. Takže uzavrela by som to asi tak že pre mňa je najväčším darom pokoj bez vyšetrovania, chvíľa pokoja keď vezme deti k babke a keď si zachová na tých pár dní chladnú hlavu za nás oboch bez toho aby mi to v budúcnosti omlátil o hlavu že ako sa strašne musel prispôsobiť a obetovať 😅
Osobne za mňa stiahnuť sa a dať pokoj. Vtedy potrebujem mať svoj svet. Kľud pokoj a ticho
Pratat sa z cesty a kúpiť mi sladkosť . Ale mojmu to vždy oznámim že mám zlu náladu nech mi dá pokoj. Rešpektuje to
@hugger ja si nemyslim, ze muz je povinny toto znasat. Preco by sa mal stiahnut a byt citlivy, ked zena je k nemu ako k psovi. Nech sa ktokolvek Citi akokolvek, mal by byt uctivy, a respektovat toho druheho. Ma to byt vzajomnne. Preco mam od muza ocakavat nieco, ked v istom bode sa tak nespravam ja.
@hugger ja mam "svoje dni" viazane na hormony, muz zas tie svoje viazane na menej uspesne dni v praci ci nevyspatie, no kedze sme spolu vyse 10 rokov, presne obaja vieme, co sa od nas oboch vtedy ocakava - ticho, pokoj, ziadne zbytocne malicherne dotahovacky - a funguje to. Nepotrebujem cez kramy ovievat palmovym listom a vkladat lentilky do ust len preto, ze som zena.
@hugger podľa mňa tie úspešnejšie a harmonickejšie vzťahy tento aspekt partnerského spolužitia zvládajú tak, že obaja sa naučia ako zvládať tie ťažšie dni. Čo je dobré vtedy robiť a čo nerobiť, aby to malo ľahký priebeh. Pri každom to má iný klúč. Tu Ti ženy napísali, že aj muži majú ,,krámové dni". To znamená, že si tiež vedia pred svojou partnerkou dovoliť byť emočnejší. A partnerka ho príjma aj s tou negatívnou emóciou. Toto žena ocení dvojnásobne, ak ju chlap prijme v jej emocionalite a môže si dovoliť byť ženská. Podľa mňa sa to chlapovi vráti v tom, že má doma ženskú ženu. Tu nejde o to, aby si zo seba nechal chlap robiť neschopného idiota, čo za všetko môže. Toto nie je o ženskosti, ale už o neúcte. Hranice musia byť. Ale nie je na škodu sledovať v akej fáze cyklu sa žena nachádza a vyhodnocovať jej reakcie na situácie na pozadí ,,hormonálneho profilu". To ide ruka v ruke s kvalitou intímneho života páru.
A to ako to znáša žena a snaží sa zvládať svoje nálady, učí sa to po celý život. Tie temperamentnejšie to majú ťažšie. Ja sama emočné výlevy kolegyne zvyknem zvalovať a ospravedlňovať krámami. A asi muži by mali k tomu pristupovať rovnako, mávnuť rukou a nebrať nič negatívne osobne.
Môj muž netuší kedy mam PMS
V prvom rade sa asi musi zena krotit...ak ma pms tyzden, tak to bude kazdy tyzden z mesiaca chodit ako bestia a muz len bocit a obskakovat? Ano, trochu nadnesene, ale iste chapes 🙈😃
Ved vie, ze je to tu, tak sa nachysta a v hlave uprace, pripadne seba... Ked je to zle, tak mozno aj s dr riesit..
A muz , jasne, nech vie, co sa deje, ved ludia sa rozprávajú, mlcanie a vrcenie nikdy nic dobre nepriniesie
To o tej emocionálnej podpore ženy nebolo myslené len na PMS. Ale aj to, že v dnešnej dobe sa kladie dôraz na to, aby sa žena vo všetkom vyrovnala mužom a aspoň "doma" by mala mať zázemie, kde sa to od nej nevyžaduje a môže byť ženou. Kto z chlapov by sa chcel milovať s ,,chlapom". Prečo by nemohla plakať aj po krásnom zážitku, alebo inak sa hrať na tvrdú, aby chlapovi neliezla na nervy.

@hugger Moj muz je uz "vycviceny" 😅. Ked poviem, ze mam PMS, tak povie iba "Jaaaj uz chapem, donesiem pivo?" 😁