icon

Ako naučiť partnera vyjadriť svoj názor?

23. sep 2026

Ahojte,
mam partnera, nie sme dlho spolu, ale co si zacinam vsimat, je to ze nevie vyjadrit svoj nazor, akekolvek. Nechcem sa hadat, ale normalne slusne si povedat svoj osobny nazor , co nas trapi. Ja ked poviem nieco, jeho reakcia je taka, ze je ticho , vsetko podla neho v poriadku a ked sa toho trochu viac nakopi, ci z prace alebo bezne veci, tak uz je nervozny a nie je s nim rec vobec. Bol minule na rodinnej navsteve, ja som bola v praci , tak som neisla , jemu sa nechcelo, ale napriek tomu isiel a potom len dudral a sa stazoval. Takych prikladov je viac. Niekedy mam pocit, ze so mnou nesuhlasi , je ticho a potom mi povie , ze vsak spravil co som chcela pre pokoj. Mna to potom stve, ze to robi takymto stylom. Podla mna je ovela jednoduchsie povedat svoj pohlad ale dohodnut sa na kompromise ako takto, ze okay spravim to, ale potom povie , ze vsak ty si tak chcela.

anonym_ed32eb
•
23. sep 2026

@anonym_autor a co potrebujes od nas?

wolf_
•
23. sep 2026

Úprimne? Nemyslím si, že toto je úplne ľahko riešiteľné, resp. že sa to nedá zmeniť z dňa na deň len tak. Nejaký dôvod tam bude, ale skôr by som povedala, že taký hlbší, prameniaci z jeho detstva alebo minulých skúseností alebo určitých zažitých vzorcov apod. A vyžadovalo by to prácu na sebe.

autor
•
23. sep 2026
@anonym_ed32eb

@anonym_autor a co potrebujes od nas?

@anonym_ed32eb zabudlabsom dopisat ci mate s takou povahou chlapa slusenost , co by nanho zabralo , lebo ja uz fakt neviem. Akurat co som si vsimla , podobne spravanie ma i jeho otec voci mame.

domkakvet
•
23. sep 2026

@anonym_autor ste spolu kratko potrebuje sa hrat na sladuckeho, nechce ukazat kto vlastne je.

autor
•
23. sep 2026
@domkakvet

@anonym_autor ste spolu kratko potrebuje sa hrat na sladuckeho, nechce ukazat kto vlastne je.

@domkakvet myslis , zeby sa za tgmto spravanim mohla skryvat po case vybusnost, agresivita a podobne ?

wolf_
•
23. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_ed32eb zabudlabsom dopisat ci mate s takou povahou chlapa slusenost , co by nanho zabralo , lebo ja uz fakt neviem. Akurat co som si vsimla , podobne spravanie ma i jeho otec voci mame.

@anonym_autor nastavenie typu "co by nanho zabralo , lebo ja uz fakt neviem" býva často skôr pasca. To je zodpovednosť daného muža, nie jeho partnerky. Partnerka môže komunikovať svoje potreby atď. Tak isto môže vytvárať bezpečné prostredie, v ktorom sa dá bezpečne vyjadriť svoj názor, aj nesúhlas - že to nebude spieť k hádke atď. Ale hľadanie kľúču "čo by naňho zabralo" už nie je jej zodpovednosťou.

anonym_e6659e
•
23. sep 2026

"Nezaberie" nic, clovek nie je automat, ze stlacis tlacidlo a vypadne ti Cola. Je tak nauceny a ak problem sam nevidi, nezmeni to. Ak ti to vadi, vrat sa z kratsej cesty.

domkakvet
•
23. sep 2026
@anonym_autor

@domkakvet myslis , zeby sa za tgmto spravanim mohla skryvat po case vybusnost, agresivita a podobne ?

@anonym_autor presne tak, nemusi byt, ale byva to dost caste, tak naznaky by som urcite nenechala bez povsimnutia, urcite sa ho to nepytaj, ale sleduj spravanie.

anonym_8dcf6a
•
23. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som bola ten typ, ze radsej som bola ticho, ved ok.. viem, ze mama tiez dost dlho radsej bola ticho, lebo otec. Teraz si uz mama povie svoje. A ja tiez a tak sa s muzom hadame. Zrazu sa mu nepaci, ze si poviem svoje, zrazu mi oponujem.. cize ano, clovek sa to moxe casom naucit. Len nie vzdy sa to nazledne stretne s pochopenim na druhej strane. A je jedno, ci pokojne poviem svoj nazor alebo ma uz naozaj vytoci ( ano, u mna uz menopauza prispela k zmene). Vysledok je rovnaky, ja som ta zla.

Cize strucne - ano, bola som taka, je to nauceny vzorec z detstva, zjavne aj tvoj ho ma z detstva, ked pises, co pises.

anonym_fa1b37
•
23. sep 2026

@anonym_autor Nemusí to byť hra na sladučkého. Nie je ľahké niekoho nájsť. Možno je len opatrný, aby to zbytočne nesabotoval hovadinami v ktorých sa dokáže prispôsobiť a neriešiť zbytočné nezhody. Môžeš to brať aj ako kompliment, lebo keby ťa mal u prdeli, tak ho ani nenapadne sa prispôsobovať. Skákať do záverov, že môže byť agresívny je šialené, sorry. Ale jasné, ak ti pľuhá do očí, že ty si to tak chcela pri každej príležitosti, tak to není ideálne.

anonym_1efa2c
•
24. sep 2026
@anonym_8dcf6a

@anonym_autor Ja som bola ten typ, ze radsej som bola ticho, ved ok.. viem, ze mama tiez dost dlho radsej bola ticho, lebo otec. Teraz si uz mama povie svoje. A ja tiez a tak sa s muzom hadame. Zrazu sa mu nepaci, ze si poviem svoje, zrazu mi oponujem.. cize ano, clovek sa to moxe casom naucit. Len nie vzdy sa to nazledne stretne s pochopenim na druhej strane. A je jedno, ci pokojne poviem svoj nazor alebo ma uz naozaj vytoci ( ano, u mna uz menopauza prispela k zmene). Vysledok je rovnaky, ja som ta zla.

Cize strucne - ano, bola som taka, je to nauceny vzorec z detstva, zjavne aj tvoj ho ma z detstva, ked pises, co pises.

@anonym_8dcf6a áno kedysi bola taká výchova. Rodičia hrdí na svoje dieťa - ešte sa aj chválili že ich dieťa je tiché a neodvráva.
Výsledok bol že dieťa síce bolo tiché ale v živote sa vôbec nevedelo brániť. Celé zle.

denisa_deniska
•
24. sep 2026

Och, takého priateľa som mala. Ja som tomu hovorila, že ani povadiť sa nevie, hrozné to bolo. Nič sa nedalo vykomunikovať, lebo on len počúval, počúval a potom povedal “máš pravdu”, a pritom koľkokrát som vedela, že si to skutočne ani nemyslí. Nechcel ísť do sporu len. Komunikácia na bode mrazu. Myslím, že je to o povahe. Nielen jedného, ale aj druhého. Ja potrebujem občas, aby veci, ktoré sa mi napr. nepáčia, boli vykomunikované nielen dvoma pokojnými vetami. Takéto proste nezmeníš.

anonym_2ef6d2
•
24. sep 2026

Vôbec to nemusí byt hra na slabuckeho, to sa tu skôr niekto hra na psychologicku

Toto je výsledok výchovu + naturelu a tu nemáš čo meniť. Twn človek proste taký je. Zrejme nemá rad konfrontáciu, presadzovanie svojho a stoj čo stoj vserko rieisit

Ty ho buď príjmy taký aký je, alwbo chod preč a nechaj jo inej ktorá to nepotrebuje rieisit

anonym_f37c4b
•
24. sep 2026

@anonym_autor citujem : Nechcem sa hadat, ale normalne slusne si povedat svoj osobny nazor , co nas trapi ... a co ak jeho to netrápi? Je voči tomu benevolentný ? Prídeš mi ako stíhačka , sama píšeš, že ti povie, pre pokoj som spravil, čo si chcela, prečo ? Takto to naozaj vyznie, že si stíhačka, nekonkretizuješ

anonym_2007a5
•
24. sep 2026

Našla si si podpapučiara. To nie je chlap ale handra. Ale takých chlapov je dosť čo im vo vzťahu velí žena a oni len sklopia uši a robia čo im žena prikáže (aj keď sa im to nepáči), len aby mali pokoj.

anonym_e6659e
•
24. sep 2026

Mna by takuto tutko rozculoval. Co vsetko odkyve, ale pritom si mysli nieco ine.

zafo7
•
24. sep 2026

Muz hovori svoj nazor vtedy, ked vie ze nazor bude respektovany a akceptovany. Zeny sa casto nepytaju muza na nazor, ale pytaju si validaciu svojho nazoru. Po case uz muz svoj nazor nevyjadri, lebo je aj tak zbytocny a bude ho dokonca musiet este aj obhajovat. A to berie vela energie a chuti. Takze ak chces jeho nazor, si ochotna ho prijat a akceptovat, tak ako on berie tvoje nazory aj ked sa mu nepacia?

anonym_eb3c8d
•
24. sep 2026

@anonym_autor rokmi som sa naucila ze niekoho menit ci prerabat je cierna diera na energiu a cista strata casu. Bud to budes tolerovat alebo si najdi niekoho kto tento problem nema.

anonym_4ee0db
•
24. sep 2026

@anonym_autor klad mu priame otázky: “čo si o tom myslíš? Premýšľal si nad tým? Máš to rad? Je ti to nepríjemne? Prečo?”

sevrin
•
24. sep 2026

@anonym_autor buď rada, dnes keď si niektorí povedia 'svoj názor', tak si už len ťukám po čele.

orisker
•
24. sep 2026

Raz som si na súdnom pojednávaní vyslúžil pokutu za pohŕdanie súdom za to, že som sudkyni na položenú otázku odpovedal: "Prečo Vám mám až teraz povedať môj názor? Prečo to neurobíme tak ako vždy doteraz - keď budete chcieť počuť môj názor, tak ho jednoducho nadiktujte zapisovateľke."

autor
•
24. sep 2026
@zafo7

Muz hovori svoj nazor vtedy, ked vie ze nazor bude respektovany a akceptovany. Zeny sa casto nepytaju muza na nazor, ale pytaju si validaciu svojho nazoru. Po case uz muz svoj nazor nevyjadri, lebo je aj tak zbytocny a bude ho dokonca musiet este aj obhajovat. A to berie vela energie a chuti. Takze ak chces jeho nazor, si ochotna ho prijat a akceptovat, tak ako on berie tvoje nazory aj ked sa mu nepacia?

@zafo7 samozrejme , ze som si ho ochotna vypocut , aj za cenu, ze nebude rovnaky ako ten moj, ja len nic viac nechcem , len aby sa vyjadril, nebudem ho ponizovat, zosmiesnovat. Staci mi uplne: Mojko, chcel by som ti len povedat, ze to a to sa mi nepaci, pretoze to a to ....

autor
•
24. sep 2026
@anonym_fa1b37

@anonym_autor Nemusí to byť hra na sladučkého. Nie je ľahké niekoho nájsť. Možno je len opatrný, aby to zbytočne nesabotoval hovadinami v ktorých sa dokáže prispôsobiť a neriešiť zbytočné nezhody. Môžeš to brať aj ako kompliment, lebo keby ťa mal u prdeli, tak ho ani nenapadne sa prispôsobovať. Skákať do záverov, že môže byť agresívny je šialené, sorry. Ale jasné, ak ti pľuhá do očí, že ty si to tak chcela pri každej príležitosti, tak to není ideálne.

@anonym_fa1b37 lenze potom to prisposobovanie ma aj svoje nasledky, hundranie, stazovanie a pesimizmus na vsetko, len on musel a nechcel , lebo ho to stohi vela usilia.

anonym_d10e3c
•
24. sep 2026

ďalšia čo chce meniť chlapa.

autor
•
24. sep 2026
@anonym_d10e3c

ďalšia čo chce meniť chlapa.

@anonym_d10e3c nechcem ho menit , len ho naucit , aby vyjadril svoj nazor a zacal viacej komunikovat

anonym_d10e3c
•
24. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_d10e3c nechcem ho menit , len ho naucit , aby vyjadril svoj nazor a zacal viacej komunikovat

@anonym_autor
ak on stojí o túto zmenu, či učenie sa.

zafo7
•
24. sep 2026
@anonym_autor

@zafo7 samozrejme , ze som si ho ochotna vypocut , aj za cenu, ze nebude rovnaky ako ten moj, ja len nic viac nechcem , len aby sa vyjadril, nebudem ho ponizovat, zosmiesnovat. Staci mi uplne: Mojko, chcel by som ti len povedat, ze to a to sa mi nepaci, pretoze to a to ....

@anonym_autor povedala ze si ochotna si ho vypocut. Ale si ochotna ho aj akceptovat aj ked sa ti nebude pacit?

autor
•
24. sep 2026
@zafo7

@anonym_autor povedala ze si ochotna si ho vypocut. Ale si ochotna ho aj akceptovat aj ked sa ti nebude pacit?

@zafo7 ano