icon

Ako obnoviť rešpekt a úctu od manžela?

15. aug 2025

Ahojte, s manželom sme spolu 10 rokov, máme 5 ročné dieťa. Posledný rok cca cítim výrazne z jeho strany voči mne neúctu, nerešpekt. Pracujem rovnako ako on, dokonca mám dve práce, mám žiadane povolanie, a teda som v tomto smere aj zárobkovo na tom lepšie, ale aj on pracuje dlhodobo v jednej firme, tiež zarobí pomerne dobre. Okrem prác, doma všetko robím - upratujem, periem, varím, žehlím, no klasika všetko. On nerobí, čo sa domácnosti týka nič, ani mi nedokáže opraviť menšie veci, vymeniť žiarovku v stropnom svetle a podobne, nie že b nevedel, ale všetko počká. Jediné s čím mi pomôže je starostlivosť o syna, hrá sa s ním, keď upratujem, vie ho okúpať, dať mu jesť, starať sa o neho, keď treba. Čo sa týka nejakých financií a materiálneho máme sa dobre, ale cítim tú neúctu. V podstate sa so mnou vôbec nikdy nerzpráva, neopýta sa ma na nič, reálne za celý deň si niekedy nepovieme ani slovo. Ani ako sa mám, ako bolo v práci nič. Zvykol ma brávať sem tam na večeru, do kina, nejaký víkendový pobyt, tento rok nič, nezáujem. Keď aj máme tendenciu mať čas pre seba, ide na futbal, pivo najmä teraz v lete, čo nechodieval nikdy. Jednoducho, ľahostajný ku mne. Trápi ma to, som mladá, poviem aj pekná, starám sa o seba, snažím sa v podstate vo všetkých smeroch. Je mi to ľúto, že už ma má v podstate naháku, keď vidím, ako niektoré ženy okolo mňa nerobia desatinu a iba sa na muža nahnevajú za maličkosť a už sa ich muž snaží. Ja keď toto mužovi vytknem, tak to skončí tak, že som na vine ja, lebo ho sekírujem, nechápem za čo, keďže sa nebavíme vôbec a keď už začnem, tak sa vlastne môžeme rozprávať o tom, čo je jemu príjemné a vyhovuje mu to. Keď sa s ním začnem rozprávať o tom, že sa mi toto nepáči koniec diskusie z jeho strany. Žiadna snaha, vlastne keď sa s ním ja nebavím, je mu to jedno, žiadna ľútosť, snaha o nápravu, že by si to všimol, pokojne sa nemusíme rozprávať aj mesiac, on sa tvári úplne nad vecou, zapne si tv, smeje sa u programu, ako keby som vzduch. Neviem, či v podstate sa dá u takéhoto muža niečo napraviť, že by si uvedomil a začal niečo meniť, snažiť sa, čo pre to spraviť. Lebo keď sa s ním nebavím, že by si všimol, že mi to vadí, tak to s ním nepohne, keď chcem diskutovať, nebude diskutovať, keď robím všetko s úsmevom, tak mi povie, že či si ma má vážiť za to, že robím bežné veci. Neviem, čo ešte skúsiť.

Strana
z6
denissi
15. aug 2025

hmm, stereotyp.... u nás to dopadlo tak, že si začal vypisovať s druhou.....

viestta
15. aug 2025

Trosku treba obmedziť ten full servis, ktorý mu poskytuje. Jednoducho mu oznámiť, že teraz bude mať povinnosti aj on a ty pôjdeš "von". Nech sa postará o to aby boli riady umyt, prádlo vyprate, dieťa nakrmene a ziarovka vymenená. Ty ideš na prechádzku, do fitka, ku kadernícke..., domácnosť je teraz na ňom. Bodka.

glorikarebeka
15. aug 2025

Nechať ho doma týždeň samého s dieťaťom, možno by stačil aj víkend

zmrzlinka2021
15. aug 2025

@anonym_autor

Podla mna toto co pises, su uz nasledky niecoho, urciteho obdobia. Vela ludi sa v zivote nahana, chce mat veci dokonale, o kazdeho postarane, ludom viacej zalezi na dokonalenj domacnosti, teplom jedle, peniazoch, ako na vztahoch. Aj ty, aj on ste vycerpani, vyhoreti, potrebujete spomalit a najst cestu k sebe. Stat sa opat muzom a zenou. Nie upratovackou, nie gazdinou, nie opatrovatelkou dietata ale osobnostou, ktora vnima svoj zivot, svoje tuzby a je si vedoma svojich potrieb.

Netlac na neho, ale ani sa mu nevnucuj, bud k nemu vludna, laskava, otvorena komunikacie.

A prosim ziadne "pomoze mi s dietatom". Dieta ma dvoch rodicov, ty tiez to neprezentujes, ze manzelovi pomahas s dietatom.

bludna
15. aug 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka A v com by to malo pomoct?. Resp. nerozumiem tomu, ze z akeho dovodu by potom mal chut sa s nou rozpravat a spravat sa k nej pekne.

madeincssr
15. aug 2025

@anonym_autor ja len tak vseobecne (nepopieram partnerovo upadnutie do steteotypu, letargie...): ludia su radi s tymi, s ktorymi sa citia prijemne, na ktorych sa [domov] tesia, ktori im hovoria aj nieco ine ako pokyny a kritiku (hoci aj konstruktivnu a spravne podanu), prevychovavanie. Na druhej strane kazdy clovek potrebuje (aspon obcas) BYT OCENENY (co vsetko, hoci to memusi byt hned vidiet, pre ostatnych robi), byt vypocuty...

autor
15. aug 2025
@denissi

hmm, stereotyp.... u nás to dopadlo tak, že si začal vypisovať s druhou.....

@denissi ano, možno stereotyp, ale príde mi to aj ako neúcta už, lebo mám v okolí ženy, ktorých mužov trápi, keď žene je smutná, hnevá sa, majú tendenciu to riešiť, ale on nezáujem

autor
15. aug 2025
@viestta

Trosku treba obmedziť ten full servis, ktorý mu poskytuje. Jednoducho mu oznámiť, že teraz bude mať povinnosti aj on a ty pôjdeš "von". Nech sa postará o to aby boli riady umyt, prádlo vyprate, dieťa nakrmene a ziarovka vymenená. Ty ideš na prechádzku, do fitka, ku kadernícke..., domácnosť je teraz na ňom. Bodka.

@viestta ale on to neurobí, to už som skúšala, že mu tiež dám niečo, ale on to nespraví a hotovo, aj tak to počká na mňa, lebo však chcem doma žiť v poriadku

autor
15. aug 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka tam sa obávam, že by dieťa strčil svojej matke a zasa si to len zjednoduší pre seba

7miriam77
15. aug 2025

Ja neviem, ale načo ti je taký chlap? V podstate sa staráš o dve deti a jedno z nich je ufrflanec a nepríjemný človek. Či sa to dá zmeniť,to neviem, ale to čo opisujes,tak tak by som žiť nechcela a ani nevedela. No ale ja som zasa povaha, že keby bol takýto, prestala by som mu variť, prať, žehliť....proste aký požičaj, taký vráť...možno by sa uvedomil. Ak nie, tak bye bye. A ešte si si istá, že nemá v hľadáčiku dáku inú?

autor
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Podla mna toto co pises, su uz nasledky niecoho, urciteho obdobia. Vela ludi sa v zivote nahana, chce mat veci dokonale, o kazdeho postarane, ludom viacej zalezi na dokonalenj domacnosti, teplom jedle, peniazoch, ako na vztahoch. Aj ty, aj on ste vycerpani, vyhoreti, potrebujete spomalit a najst cestu k sebe. Stat sa opat muzom a zenou. Nie upratovackou, nie gazdinou, nie opatrovatelkou dietata ale osobnostou, ktora vnima svoj zivot, svoje tuzby a je si vedoma svojich potrieb.

Netlac na neho, ale ani sa mu nevnucuj, bud k nemu vludna, laskava, otvorena komunikacie.

A prosim ziadne "pomoze mi s dietatom". Dieta ma dvoch rodicov, ty tiez to neprezentujes, ze manzelovi pomahas s dietatom.

@zmrzlinka2021 len stale skusam vsetko mozne, aj byt vludna, aj nahnevana, aj otvorena, aj netlačiť .... ani jedno v ňom ako keby nevyvolava nejaku snahu, reakciu

autor
15. aug 2025
@madeincssr

@anonym_autor ja len tak vseobecne (nepopieram partnerovo upadnutie do steteotypu, letargie...): ludia su radi s tymi, s ktorymi sa citia prijemne, na ktorych sa [domov] tesia, ktori im hovoria aj nieco ine ako pokyny a kritiku (hoci aj konstruktivnu a spravne podanu), prevychovavanie. Na druhej strane kazdy clovek potrebuje (aspon obcas) BYT OCENENY (co vsetko, hoci to memusi byt hned vidiet, pre ostatnych robi), byt vypocuty...

@madeincssr len práveže ta kritika ide od neho, ocenenie žiadne, on sa bud nerozprava alebo niečo kritizuje a ked sa chcem ja normalne rozpravat nepočuva ma, napriklad mu nadšene začnem niečo rozpravat a on sa v polke mojej vety postavi a ide do inej izby .... ze ani tak dobre, ani tak mi to príde, že nič čo spravím ja, nie je dobre

autor
15. aug 2025
@7miriam77

Ja neviem, ale načo ti je taký chlap? V podstate sa staráš o dve deti a jedno z nich je ufrflanec a nepríjemný človek. Či sa to dá zmeniť,to neviem, ale to čo opisujes,tak tak by som žiť nechcela a ani nevedela. No ale ja som zasa povaha, že keby bol takýto, prestala by som mu variť, prať, žehliť....proste aký požičaj, taký vráť...možno by sa uvedomil. Ak nie, tak bye bye. A ešte si si istá, že nemá v hľadáčiku dáku inú?

@7miriam77 to si nemyslím, že by mal nejakú inú v hľadáčiku, lebo o intímnosti záujem má .... len ja nemám záujem už veľmi, neviem, nemám náladu na sex s niekým, kto so mnou za deň ani jedno slovo neprehovorí

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@madeincssr

@madeincssr
Zeny castokrat za to, ze sa "obetuju", cize vyvaraju a staraju sa o domacnost, ocakavaju lasku. Lenze na tieto prace si zaplatis niekoho 😉

anonym_20919a
15. aug 2025

Keď citam aj tvoje komentare, autorka je mi ľúto ale tebe by bolo v podstate ešte aj lepšie bez neho. Mínus jeden človek po ktorom treba upratovať, prat..a nemusíte sa viac obchadzat, lebo takéto dusno doma nie je zrovna prijemne.

madeincssr
15. aug 2025
@anonym_autor

@madeincssr len práveže ta kritika ide od neho, ocenenie žiadne, on sa bud nerozprava alebo niečo kritizuje a ked sa chcem ja normalne rozpravat nepočuva ma, napriklad mu nadšene začnem niečo rozpravat a on sa v polke mojej vety postavi a ide do inej izby .... ze ani tak dobre, ani tak mi to príde, že nič čo spravím ja, nie je dobre

@anonym_autor a keby si skusila ist niekedy niekam s nim (aj s detmi), nemusela mat doma vsetko porobene tip top, povedzme aj na to pivo, niekde do zahradneho/ihriskoveho podniku a tam v spravnej chvili otvorene pokecala, co by ta potesilo a prip. co by potesilo jeho?

7miriam77
15. aug 2025
@anonym_autor

@7miriam77 to si nemyslím, že by mal nejakú inú v hľadáčiku, lebo o intímnosti záujem má .... len ja nemám záujem už veľmi, neviem, nemám náladu na sex s niekým, kto so mnou za deň ani jedno slovo neprehovorí

@anonym_autor keď sa s ním nedá rozprávať, tak mu napíš list a napíš tam presne to, čo si napísala sem. Ak to s ním nehne, tak už ty vieš najlepšie, čo treba urobiť. A jasné, že robiť niekomu ešte sexuálne služby, keď sa chová ako kus debila, tak to by asi nebavilo žiadnu ženu

laurinka27
15. aug 2025

Začni variť, prať a všetko robiť iba pre teba a dieťa, nie preňho. Tiež by som ho nechala doma s dieťaťom aspoň na víkend, nech sa stará.

zmrzlinka2021
15. aug 2025
@anonym_autor

@denissi ano, možno stereotyp, ale príde mi to aj ako neúcta už, lebo mám v okolí ženy, ktorých mužov trápi, keď žene je smutná, hnevá sa, majú tendenciu to riešiť, ale on nezáujem

@anonym_autor

Lenze uprimne. Ked to nebolo takto vyhrotene ako teraz alebo aj pred svadbou, riesil to? Zaujimal sa o tvoje pocity? Bol pozorny?

colsami
15. aug 2025

Ja by som sa ho otvorene spytala "mas ma vobec este rad, ked o mna a moj zivot neprejavujes nijaky zaujem?"
Lebo mne to pride ze Ta ma na haku, ozaj. Prepac...

maminkadeticiek
15. aug 2025

Je sanca abybsibsa zbalila a isla sama na dovolenku?Bez neho?

autor
15. aug 2025
@laurinka27

Začni variť, prať a všetko robiť iba pre teba a dieťa, nie preňho. Tiež by som ho nechala doma s dieťaťom aspoň na víkend, nech sa stará.

@laurinka27 to som skúšala, s praním nemal problém, opral si a jedlo si dal, ako mu zakážem si ho zobrat z chladničky? a nejaké moje, že toto nejedz to je len naše, ma vysmial a nerešpektoval

autor
15. aug 2025
@colsami

Ja by som sa ho otvorene spytala "mas ma vobec este rad, ked o mna a moj zivot neprejavujes nijaky zaujem?"
Lebo mne to pride ze Ta ma na haku, ozaj. Prepac...

@colsami skúšala som sa ho spýtať, zvyčajne reagoval negatívne, že zasa začínam, zasa sa idem hádať a riešiť blbosti

autor
15. aug 2025
@maminkadeticiek

Je sanca abybsibsa zbalila a isla sama na dovolenku?Bez neho?

@maminkadeticiek skúsila som na pár dní, boli sme so synom u rodiny, ktorá býva inde ako my, boli sme tam viac dní, ked sme prišli domov, strasne sa tešil so synom, ale ku mne zmena ďalšia a celý čas, čo sme boli preč sa neozýval

anonym_b8a488
15. aug 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 máš nereálne názory jesť a upratovať sa musí.To si ma niekoho zaplatiť, aby dieťaťu navaril?Keď sa zbaví upratovania a servisu okolo domácnosti zmení on voči nej vzťah?Môže byť vludna, priateľská on si pôjde svoje.Zmeni sa jeho správanie iba vtedy, keď začne chodiť preč z domu a on dostane pocit, že by si mohla niekoho nájsť, alebo, že chce hodiť na muža domácnosť a dieťa a to sa začne búriť😝toto je už ponorka ona vie čo má robiť, on vie, že spraví, ak má spraviť on zatne sa a nespraví.Zbytocny element v domácnosti.Ked to už raz skĺzne sem cesta späť je takmer nemožná.On si už ide svoje futbal, pivo je čas, aby aj autorka si išla svoje a buď sa rozídu, alebo si budú takto žiť svoj život a budú iba rodičia.Muz málokedy potrebuje ísť so ženou, ktoru má doma do kina, na večeru a tam rozprávať o pocitoch😆aj ona aj on sú inventár.Treba sa vzdialiť ísť na víkend niekam sama narušiť mu ten jeho kľud to jediné ho zobudí z letargie.Zrazu bude niečo inak ako doteraz

maminkadeticiek
15. aug 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek skúsila som na pár dní, boli sme so synom u rodiny, ktorá býva inde ako my, boli sme tam viac dní, ked sme prišli domov, strasne sa tešil so synom, ale ku mne zmena ďalšia a celý čas, čo sme boli preč sa neozýval

@anonym_autor Zrejme ma inu,co si myslis ty?

autor
15. aug 2025
@maminkadeticiek

@anonym_autor Zrejme ma inu,co si myslis ty?

@maminkadeticiek to si práve nemyslím, neviem, kedy by riešil druhú .... prevažne je doma, keď ide na pivo, ide ku kamarátovi do podniku, čo je môj známy, takže si hovorím, keby rieši inú tak nie pred očami mojho známeho, inak býva doma alebo v práci, kde majú mužský kolektív, alebo ide hrať futbal zasa mužský kolektív, dohodnutý spolu na futbal

autor
15. aug 2025
@anonym_b8a488

@zmrzlinka2021 máš nereálne názory jesť a upratovať sa musí.To si ma niekoho zaplatiť, aby dieťaťu navaril?Keď sa zbaví upratovania a servisu okolo domácnosti zmení on voči nej vzťah?Môže byť vludna, priateľská on si pôjde svoje.Zmeni sa jeho správanie iba vtedy, keď začne chodiť preč z domu a on dostane pocit, že by si mohla niekoho nájsť, alebo, že chce hodiť na muža domácnosť a dieťa a to sa začne búriť😝toto je už ponorka ona vie čo má robiť, on vie, že spraví, ak má spraviť on zatne sa a nespraví.Zbytocny element v domácnosti.Ked to už raz skĺzne sem cesta späť je takmer nemožná.On si už ide svoje futbal, pivo je čas, aby aj autorka si išla svoje a buď sa rozídu, alebo si budú takto žiť svoj život a budú iba rodičia.Muz málokedy potrebuje ísť so ženou, ktoru má doma do kina, na večeru a tam rozprávať o pocitoch😆aj ona aj on sú inventár.Treba sa vzdialiť ísť na víkend niekam sama narušiť mu ten jeho kľud to jediné ho zobudí z letargie.Zrazu bude niečo inak ako doteraz

@anonym_b8a488 ano, toto si hovorím, niečo zmeniť, len čo presne, lebo som skúšala kadečo, od vludneho po nahnevané, od premotivovaneho snazenia po nič nerobenie, od ticha k hadke, od agresivnej komunikacie po pokojnu a nič .... a ked som so synom bola sama par dni preč, tak nezaujem tiež, ešte mi prišlo že bol rad, mal pohodu, oddych

autor
15. aug 2025

začala som dokonca sama so synom chodit hocikam, aj na obed do restauracie lepsesej, na vylety, ze vsak ked ma nezoberies ty, pojdem sama so synom, že mu ukážem, že nebudem čakat na neho, ze idem aj sama, ked nechce a nič, nezaujem

yoginka231
15. aug 2025

Venuj sa viac sebe. Chod na yogu, stretni sa s kamošky, chod sa zabavit. Cvič a pekne sa obliekaj. Musíš najprv mat vysokú hodnotu vo svojich očiach a aj v očiach druhých. Z toho ide rešpekt vedome aj podvedome. Druhá vec je asertivna komunikacia. Nie ho zdrbat, ale zase nebyt trasoritka. Vediet sa jasne postavit zato čo treba a byt neoblomna ale nebyt furia. Jasna a direktivna. A posledna vec je energia. Čo vyžaruješ a ako sa cítiš. Medituj, afirmuj, rob to čo ťa motivuje a odsekni ľudí čo ta zhadzujú. Nájdi si viac známych a priateľov. Vchádzaj do každej miestostni ako keby ju vlastníš a že všetci ta chcú.

Strana
z6