Ako odmietnuť alkohol v spoločnosti bez urážky?
Ahojte dievcata, chcela by som vas poprosit o radu. Uz takmer rok dobrovolne abstinujem. Mala som problem s alkoholom, ktory sa vystupnoval pocas 5 rokov do takej miery, ze som bola schopna prve vino otvorit uz pred 8mou hodinou rannou. Zacalo to nebadane... Ako asi vacsina zavislosti, vygradovalo do extremu, z ktoreho som sa len tazko vyhrabala, ale som vdacna, ze sa drzim, aj za tu cenu, ze uz sa v zivote nesmiem napit, inak by som do toho podla mna rychlo spadla znova.
Casto vsak narazam v spolocnosti na to, ze kazdy mi chce nalievat, pripadne sa ma snazi presvedcit, ze jeden neuskodi, ale ja s tym nesuhlasim, pretoze myslim, ze aj ten jeden by u mna vyvolal recidivu. Ak odmietnem, velakrat predomna ten poharik aj tak postavia, co mi je velmi neprijemne.
Ako mam ludom vysvetlit, ze naozaj nemam zaujem, aby mi nalievali, ponukali ma, pripadne do toho prehovarali? Nie kazdemu mam potrebu vysvetlovat, ze som alkoholik, skusala som aj vyhovorku, ze beriem ATB, pripadne ze som sofer, ak som bola autom. Aku odpoved by ste zvolili v mojom pripade, aby ste neurazili, ale aby hostitel jasne pochopil, ze naozaj nechcete?
Dakujem za rady.
DA
Drž sa,držím palce
Vusvetlovat nic nemusis, nikomu. Proste povies ze nechces, a to asertivne. Raz dvakrat a pochopia to. Mna uz sa skoro nikto ani nepyta co chcem pit 🙂
A doporucim aj zmenit spolocnost - proste nedat im moznost ti nalievat, a mat okolo seba ludi co respekthju tvoje priania.
Nevypila by som to..nech sa urazia,ked im jasne povies ,ze si neprosis a aj tak naleju tak nevypi..mne sa to stalo uz viackrat,ze som sice pila,ale dalsi som uz nechcela a aj tak mi naliali,ale som nevypila a nechala tam aj plny pohar.ty ani nezacni pit prvy 🙂 casom pochopia
Nestáva sa mi často že by mi niekto takto nasilu niečo núkal, avšak naučila som sa že ak mi je niečo naozaj nepríjemne, priamo to poviem. "Je mi nepríjemne, že má nútis, nerob to naozaj" vtedy prestanú..
Mam jednu znamu, byvalu alkoholicku, ona hovori, ja som uz svoje vypila.
Kludne aj urazaj, ak ta druha osoba agresivne tlaci to svoje a nejde to inak. Raz-dvakrat niekoho urazis, nabuduce ta uz nukat nebude.
Ano, tebe moze uskodit aj jeden, vnimas to spravne, je to riziko. Naozaj nechapem, ze to ludia nerespektuju a davaju ti do tasiek vino. Kludne to vino aj vyhod hned cestou domov (aj s flasou, neotvaraj), nemaj vycitky, pre teba to nema ziadnu hodnotu tak nelutuj.
A niekedy je naozaj lepsie zmenit spolocnost, alebo na rizikove akcie (narodeninove oslavy, firemne vecierky) nechodit. Ak by si bola sama, najdi si ludi, ktori su na tom podobne, napr. u anonymnych alkoholikov - mne sa tam velmi paci ta vzajomna podpora.
Ono je aai skor problem ze by si si aj dala . Ja pijem malokedy a uz ked tak chlipem vino s kolou cely vecer deci/deci, ale ludia su proste zvyknuti ze sedim pri kofole. Nikdy ma nikto nenutil, ponukol ma,nie diky a vybavene. Tym ze nemam problem ani necitim tlak.
Vino je taka slovenska povinna jazda, vezmem odlozim, posuniem, ak tq laka vylej.
Ahoj, maj rada samu seba. Bud pre seba najdolezitejsia, a ty si sama vyberaj co chces.
Mozes kludne povedat, ze ti alkohol prestal chutit. A pamataj, ze ak ta niekto bude nutit, nie je to clovek hodny tvojho priatelstva. Pretoze nerespektuje tvoj vyber. A pamataj, ze ten dotycny ta mozr znicit. Tak maj pravo na vlastny nazor❤️
Ja len ze ti velmi gratulujem k rozhodnutiu abstinovat. A velmi ti drzim palce. Smutne, ze aj ludia, ktorym si to otvorene povedala ta zasobuju alkoholom. To je podla mna uplne dno!!! Normalne by som povedala, ze tí ludia nie su tvojimi priatelmi a vyslovene ti chcu uskodit. A mozem sa opytat? Bola si na lieceni? Ci sama to takto davas? Mam velmi dobreho znameho co bol ako ty- on tvrde otvaral este doobeda 😖 sam od seba sa rozhodol prestat, bez liecenia. Zatial je cisty pol roka. On ma ale tu vyhodu, ze ked povie nie, tak ho nikto nepresviedca 👌
Ja som taka razna. Bud by som razne povedala ze som abstinent lebo “musim”. Lebo chcem.
Ak to aj tak nepomoze tak ja by som bola schopna hodit poharik o zem. A to by uz istotone nikto z pritomnych viac nenukal.
Ja nepijem vôbec pretože ako dcéra alkoholika som si toho zažila veľa, ale fakt mi je nepríjemné keď niekde na návšteve ponúkajú a keď opakovane poviem nie tak som za divnu a hneď vymýšľajú dôvody prečo nepijem aj keď vedia že sa mi alkohol hnusí.
Vidíš s týmto bojujem 26rokov, posledný krát som pila na moju 18, vtedy som bola na mol a pokúsili sa ma znásilniť. Od vtedy ani kvapku ani na Silvestra šampanské. Teraz som zmenila zamestnanie a dosť chodíme na konferencie a proste sa tam po večeroch sedí pri poharikoch. Už si zo mňa v predošlej práci robili srandu že som lakoma a nechcem platiť kolo. A v tejto , keďže som v spoločnosti inteligentných ľudí som hneď na začiatku povedala kde je problém a ze proste potrebujem byt pod kontrolou a mam blok. Nastalo ticho všetci pochopili q teraz to berú ako výhru kto berie auto okrem mňa je vždy otázne ale mňa milujú že ja som ich istota že majú niekoho kto sa o nich postará keby sa niečo stane. Takže je to na tebe , keď im nechceš silou mocou povedať pravdu povedz ze kvôli zdravotným problémom co je polovičná pravda.
Alergia na alkohol, to zabera....hlavne keď poviete, že sa začnete dusiť,červenať, puchnut a musia vám hneď podat prvu pomoc inak sa zadusite....
Verte uz nikdy vám nenaleju
Gratulujem ti že si sa uvedomila a nepijes 🙂 povedz im že už nepiješ a si na seba hrdá
Veľmi veľmi si ťa za to, čo si dokázala, vážim!
Rovnako aj môjho otca, ktorý už vyše 30 rokov abstinuje!
On, keď ho núkajú väčšinou povie, že on si už svoje odpil. Väčšina ľudí pochopí.
Viem, že to je ťažké a chce to naozaj pevnú vôľu. Robím v ambulancii v typickej oravskej dedine a s koľkými troskami sa tam stretávam, je až strašné! Mladí ľudia tak roztraseni, že sa nedokazu ani podpísať, no napriek tomu nás (aj seba) neustále presviedcaju, že nemajú žiadny problém!
Držím palce!
Ja abstinujem 20 rokov - dobrovolne. Otec je alkoholik a mne je to doslova odporene. Nie iba chut a smrad alkoholu, ale aj pohlad na podgurazeneho cloveka. Doslova je mi to odporene. Tiez ma stale nukaju a na kazdy sviatok dostanem flasu.🙈🙈 Viac by som sa potesila hajzlovemu papieru. A na opakovane ponuky poharika odpovedam razne - Mas problem s usami ci respektom !!! Po tejto vete mam na dlllllho pokoj.
@magimi na východe to funguje rovnako, vždy sa nájde dôvod na pohárik. Mne teraz zomrel švagor pred pár mesiacmi. Šikovný, milý- ale ostal v rodicovsom dome sa starať o mamu a postihnutú sestru. A iba práca a potom doma ďalšia práca. Začal dosť popíjať a zomrel na to..... s frajerkou sa rozišiel (podľa všetkého kvôli svojej mame)...
Ja nepijem skoro vôbec.raz za rok na silvestra.inak vôbec.nic sa mi nestalo,proste nemám rada domotanu hlavu a pachuť v ústach a stavy a tak ďalej.a ešte sa mi 3 roky dozadu objavila histaminova intolerancia a moje telo alkohol nemôže,napuchnem,kycham, prehaňa má.no ako mi je dobre bez alkoholu 😁😁😁
Mama je abstinujuci alkoholik a povie ,že jej to nerobí dobre a svoje si už odpila.ked si abstinujuci,samozrejme že úplná 100perc nula alkoholu.hlava je chorá,recidíva nastane u väčšiny .proste navždy nič
Ja mavam z alkoholu brutalne migreny, ale take ze cely den prezvraciam a prelezim v bolestiach. Vsetci si uz zvykli ze vobec nepijem takze mi uz ani nenukaju. Tak skus povedat ze mavas priserne migreny cize naozaj nemozes ani kvapku.
Nie je nutne nic vysvetlit. Staci len oznamit.

Klobúk dole pred tebou,že si to dokázala😉