icon

Ako otvorene komunikovať o budúcnosti vzťahu?

20. apr 2024

Mam taky studentsky vztah, randime spolu dlhsie, je medzi nami laska aj chemia, ale nemame vyrozpravanu predstavu blizskej buducnosti vztahu, smerovanie. Aj ked sme sa bavili o tom, co by sme raz v buducnosti chceli, ze aj tie deti, svadbu. Prirodzene sa vztahy posuvaju, mozem ako zena vyjadrit, ze mam o rodinu a manzelstvo zaujem trochu skor a podla toho sa zariadit? Nevidim zmysel v cakani na pomalsie posunu, ale som zena, je to tahsia tema....co myslite? Hlavne randime dlhsie a boli sme od zaciatku opatrny. Mala som strach kvoli mojom skusenostiam so vztahmi s muzmi z minulosti a on to mal podobne, takze sme randili opatrne.

Strana
z2
lindous
21. apr 2024

Tak ja teda po 2 rokoch randenia, vo vašom veku a bez vyskúšaného spoločného bývania vidím teda ešte dosť veľa dôvodov sa do toho nevrhať po hlave hneď teraz…😅 ale to vám nemusí brániť sa o tom rozprávať, o tom, čo ešte chcete zažiť, aké sú vaše kariérne plány, či rodinu vidite reálne napríklad hneď po škole alebo najskôr až napr. o 10 rokov…

autor
21. apr 2024

@barka1 mam

autor
21. apr 2024

@sheila121 😊na netusim ci by chcel hned

autor
21. apr 2024

@lindous fuuu to nie, desat rokov randit a nic to nie je pre mna 😊 a zreli sme o tom sa bavit nemusime, dva roky vo vztahu je tiez dost na posun dalej

lindous
21. apr 2024

Jasné, to je pochopiteľné, práve preto je na mieste sa o tom porozprávať, pretože on tak vidieť môže - ale aj nemusí, to zistíš, iba ak sa spýtaš - aj my sme sa v tom veku (to sme boli spolu ešte kratšie) už o tom rozprávali a síce sme sa cítili byť zrelí, ale ani zďaleka dostatočne finančne zabezpečení a ešte sme toho chceli veľa zažiť iba vo dvojici...samozrejme to je individuálne, nemusí to byť váš prípad, ale nebála by som sa o tom hovoriť....aby si nezistila po ďalších 2 rokch, že on to tak skoro neplánuje... 2 roky určite nie je krátka doba, nedá sa to zovšeobecniť, keďže záleží, čím si pár "stihol" prejsť, ale hovorí sa, že je to ten čas, kedy vyprcháva zamilovanosť a vzťah sa premieňa (u mňa to vždy tak nejak sedelo)... určite je teda čas na nejaký ten posun, ale skôr by som riešila najskôr to spoločné bývanie, ktoré vie ukázať veľmi veľa, nie rovno svadbu a deti...

autor
21. apr 2024

@lindous ano presne, po dvoch rokoch sa to meni...zamilovanost nie, ale ostava laska...vo dvojici s nim chcem nieco zazit, dieta nie hned, ale po roku a pol pohodoveho spolocneho byvania a uzivania si zivota vo dvojici preco nie...porozpravam sa s nim, najma to byvanie sam spominal v minulosti a uz by bolo dobre to zrealizovat

drago12587
21. apr 2024

Ženy väčšinou vidia len pozitivne veci . Krasna svatba ako z Twillightu, nadherne tiche dieta ktore s ktorym bude chodit na prechadzky, muž pride usmievavy domov a budete sa spoločne starat o všetko... Ružovy svet.. Potom zistiš, že v podnajme sa neda žit dlhodobo, chcete sa stahovat, s deckom na krku budeš spat 3-4 hodiny , popritom sa starat o domacnost, chlap zoberie druhu pracu a bude domov chodit zničeny , zje večeru a pojde spat..nieste za vodou a aj na plienky budeš ratat posledne drobne, na vylete ste uz 2 roky neboli lebo len dieta a práca,doktori, chod domacnosti, tazke zivotne rozhodnutia.. potom ti prepne, obaja vyhoríte a začneš mysliet o rozchode... Velmi stata pesnička . Garantujem ti , že ked nesediš na peniazoch ( apson 100k € .) Tak nič z tvojich predstav nie je realne. Chlapi to vidia viac realisticky, možno až pesimisticky preto sa do rodiny tak nehrnú.. najprv si kupte byvanie, auto, precestuje si svet, odlozte prachy, ( vela vela prachov) pracujte ako sa len da teraz, aby ste neskor boli spolu s deckom a nie v praci od rana do noci.. s deckom uz nebudes cestovat.. maximalne k lekarovi, alebo škôlky.. nebudeš mat na seba čas, ani na chlapa.. daj dole ružove okuliare a predstav si najhorsi scenar ako by to mohlo dopadnut a ako by ti to zmenilo zivot.. ak si zmierena s najhorsim, si pripravena mat rodinu a dieta ...ak si predstavuješ len to najlepšie, ružovu utopiu , čaka vyhorenie a rozvod..

zuzka102
21. apr 2024

A medzi 2 rokmi a 10 rokmi nic neexistuje? Mate 23 r., treba sa trochu zabezpecit, mat stabilnu pracu, prijem, poriesit byvanie a potom bude aj chlap pripraveny. Okolo 27 r. to kludne moze byt. Ked nanho teraz vybalis, ze do roka chces dieta, tak akurat tak zduchne (na 99%).

klementinka58
21. apr 2024

mne to pride, ze slecna nema nejake ciele, v tomto veku by mala studovat, budovat karieru a nie rozmyslat nad dietatom. O 4 roky uz bude ovela zrelsia aj ona aj partner. Mne to cele pride ako , ze nudim sa, chcem dieta...

autor
21. apr 2024

@klementinka58 v 23 uz niektori koncia vysku

klementinka58
21. apr 2024

no bakalara jedine, co pre mna nie je nejako extra kariera, aj ked uz mas po vyske tak zamestnanie, buduj si karierny rast, aby si potom mala materske lepsie

autor
21. apr 2024

@drago12587 vela si dedukujete, ale vela z toho nie je pravda. Studenstky vztah neznamena, ze sme obaja studenti, zaroven som nikde nepisala, ze dieta chcem hned teraz a nikde som nepisala, ze nie som zabezpecena. Zaroven nie je pravda, ze s dietatom sa uz neda cestovat. Da sa uzit vo dvojici, aj mat rodinu skor nez v 40tke, to zas take idealne nie je

autor
21. apr 2024

@klementinka58 ????ja som sla na vysku v 18stich

klementinka58
21. apr 2024

jezisi maria, ved tak pracuj, karierne sa posuvaj, co chces s tym mladikom robit ked si urobite dieta v tak mladom veku. si myslis, ze to zvladne? Akoze kvoli comu chces dieta tak skoro? Mala som dieta v 20tke druhe ako 36 rocna tak to viem posudit. Pri prvom stres, panika, liezlo mi materstvo na nervy a to manzel bol o 8 rokov starsi. Vsak cestujte, uzivajte si mladost, dieta si mozete urobit ozaj neskor

a ked to dieta nechces teraz tak kde je problem. Ved hadam ked randite tak sa viete aj normalne poozpravat ako to vidi on, kedy a ci chce deti a pod...Hadam je to partner tak s nim dokazem komunikovat normalne

zuzka102
21. apr 2024

Jasne, ze v 23 r. vies koncit ing/mgr studium, coby nie. Ale zasa pises o zakladani rodiny v 40ke.. ako keby medzi tym (medzi 23 a 40 r.) ziaden iny vek neexistoval. 🤦‍♀️ Vies ako sa hovori - zlata stredna cesta je najlepsia.

autor
21. apr 2024

@klementinka58 aj pracujeme obaja, da sa to a zaroven zastavam nazor, ze kariera nie je to najdolezitejsie v zivote cloveka. Nie je mojom cielom nahanat sa za peniazmi a ani si nemyslim, ze oni, ktori vysku nemaju, tak sa maju orientovat len na pracu. Vsak cestovat budeme, ale o dva roky preco nemat rodinu, 24-25nie je malo.

kikusenka1
21. apr 2024

@klementinka58 ja som mala prvé dieťa v 35 a tiež som mala stres a paniku😀 co som stresovala pri prvom, pri druhom som už len mavla rukou😂
@autor každý má potrebu usadiť sa v inom veku. Pre mňa bolo vždy na prvom mieste cestovanie, voľnosť a som rada že mám deti neskôr. Človek si už čo to zažil a aj keď mi niekedy predchádzajúci život chyba už by som to ale nemenila. Pre mňa mat deti po tridsiatke bolo najlepšie rozhodnutie v živote

klementinka58
21. apr 2024

nemusis sa nahanat za peniazmi, ale su potrebne k zivotu. Pred tym ako si urobite dieta je potrebne mat zabezpecene byvanie ( nie kazdy da podnajom rodine s dietatom), nejaku rezervu a stabilny prijem

sisska96
21. apr 2024

Asi nevie že existuje aj 8 ročné gymnázium a potom v 23 ukončiť VŠ

sisska96
21. apr 2024

Každí sa cíti inak. Niekto sa cíti na rodinu v 25. Niekto aj v 40 si myslí že je ešte skoro na dieťa a cíti sa ako teenager

mikadooo
21. apr 2024

Ja som žena a vidím zmysel v dlhšom čakaní na rodinu. Ste študenti, to znamená, že nemáte ešte nič. A ty si už vieš predstaviť, že by ste mali dieťa. No ja som si to moc predstaviť hneď po škole s tým "mojím" študentom nevedela. Preto sme sa dohodli, že najskôr svadba, potom si porobím nejaké tie dva tri roky, nech mám akú takú prax v obore a až potom dieťa. Stihli sme aj vziať hypo a kúpiť byt pred dieťaťom, čiže sme neplatili nájom do cudzej peňaženky, ale splácali sme svoje. Zároveň ja som potom mala nárok na normálnu materskú. Čiže premysli si aj túto stránku toho "mať dieťa". Lebo muž sa na to díva inou optikou - on bude ten, ktorý to bude ťahať finančne a keď do toho hupsnete rovno s maturitnými vysvedčeniami niekde na podnájme, chlap bude rád, že vôbec našiel prvé zamestnanie niekde, tak nebude to med lízať, čo sa prejaví na kvalite života a vzťahu vás oboch... (Bodaj by som sa mýlila, my sme teda začínali od nuly, neviem si predstaviť do tohto si hneď plánovať dieťa).

reanda
21. apr 2024

@nevenka ja ti neberiem, ze ty si to tak mala.. to ale neznamena, ze to tak maju vsetci.. ja som to tak napriklad nemala 🙂 .. a poznam aj inych, ktori to tak nemali

reanda
21. apr 2024

autorka, nedaj sa znechutit.. je uplne normalne, ze v tvojom veku uz pomyslas na rodinu a deti - este pred cca 20/30 rokmi sa 25 rocna uz povazovala za staru na svadbu a prve dieta a dnes sa vsetci chytaju za hlavu, ze taka mlada a dieta 😀
kazdy ma pravo mat deti a nielen 'dokonali' ludia s minimalne ing. vysokoskolskym titulom, tucnym kontom a aspon jednou nehnutelnostou vo vlastnictve.. ono stastie rodiny a deti nezavisi len na tychto veciach a pokial je vztah dobry a stabilny, tak znesie aj 'tazsie' zaciatky, nemusi byt vsetko 'na istotu' .. ono ta istota je aj tak len iluzorna, aj ti, co si myslia, ako su perfektne zabezpeceni, tak pride nieco a vsetko sa im zruti ako domcek z karat - aj vztah.. su aj take pribehy.. tvoj zivot je len tvoj, ty vies, ako ho chces zit, netreba sa porovnavat s druhymi..
a ze deti potom v takych vztahoch trpia, ked rodicia nie su zreli - ono najst ozaj zrelych rodicov je dost tazke 😀 keby fakt mali mat deti len taki, tak ludstvo vymrie.. ale zivot nie je o tom, zit len vtedy, ked si podla nejakych kriterii dokonaly.. to by bolo velmi ciernobiele
takze urcite sa s tym svojim porozpravaj o tom, ako to mas ty.. podla mna ho to ani neprekvapi, ved ta isto musi uz poznat za tie dva roky a vidi, aka si, snad to nebude pre neho ako blesk z cisteho neba 🙂 .. a ty tiez musis vidiet aspon zhruba, ako sa na tieto veci pozera, nie?

Strana
z2