Ako oznámiť priateľke moje tehotenstvo?
Ako oznámiť dobrej kamarátke, že som opäť tehotná? Oni majú jednu dcérku, 4,5 ročnú a nedarí sa im prakticky od pôrodu otehotnieť, ja ten problém nemám a som tretí krat tehotná a čakám dvojičky … sami sme tuto temu doma dlho vstrebávali a keď sme to prijali ako fakt, týždne utekajú a mne sa začína črtať brucho oveľa rýchlejšie ako s jednym… okolie má nezaujima, reci tolko atd nech si každý strčí do zadku, naša vec, ale čo má mrzí, že keby sa dalo jedno jej dám tak ju mám rada…. Čo mám robiť, bojím sa straty priateľky, prakticky kazda téma skončí tam že život je nespravodlivý, že sa im nedarí otehotnieť a že veľmi túži po dieťati… mám strach
A nech to znie akokolvek neľudsky, ty si nič zle neurobila, to, že má taký problém je v jej réžii, ty čo mozes robiť je maximálne len rešpektovať, ak by sa aj prestala s tebou baviť úplne.
Áno oznámiť, a dat čas aby to spracovala
Povedz a keby sa prestane s Tebou kontaktovat, len to respektuj ( bez nejakeho komentara alebo vycitky)
Prečo sa toho bojíš? Kebyže nemá žiadne dieťa a túži po ňom pochopím,že ti je to blbé. Ale takto?
Mas strach kvoli banalite 🙂 Nechcem radsej vediet, ake stresy budes zazivat, ked napr. pojdes na dolezity pracovny pohovor 🙂
Ak preruší kontakt potom to není naozajstná kamarátka .....ja som dlho nemohla otehotnieť nemala som ani jedno a vždy som sa s každým tešila . Veď ty za to nemôžeš že ona má problém
V živote ma nenapadlo prestať sa baviť s niekým kto čakal bábo a nam sa nedarilo, práveže som sa snimi tešila
Pravá kamarátka sa bude s tebou tešiť. Keby sa urazila, by som jej povedala Teraz ako čo, mam ísť na potrat aby si bola spokojná??
@ada_alica Ale Lucia má pravdu. Však to predsa nie je o tom, čo a ako. Ja tiež budem mať zachvíľu tretie a mám kamaráta, ktorý by už mal tri, ale všetky tri jeho manželka potratila v prvom trimestri, no čo teraz? Sa mi ma vyhybať? Toto sú veci medzi nebom a zemou, ona nemôže za to, že jej kamaratke sa nedari.
A ja tiež súhlasím s tým, že by som sa s ňou tešil a gratuloval, aj keby som sám nemohol mať.
Život a svet je nespravodlivý, ale nikto nikdy netvrdil, že to bude inak. Už nemáme osem, že spravodlivo za dobré vysvedčenie čakáme bicykel... už sme trošku ďalej, vekovo, názorovo, myšlienkovo...
Za mňa normálne treba povedať kamarátke, že "som tehotná". A čo teraz? Rozplače sa? Tak sa rozplače, bude to potrebovať asi vstrebať, ale určite to nie je vina autorky, že ona je zase tehotná a jej kamarátke sa nedarí.
@ada_alica vies co, ale do istej miery, to aj chapem. Lebo tak mne sa stalo daco podobne so sestrou. Ja som cakala tretie dieta, sesternica v tom case druhe a sestra prve potratila. Snazila som sa jej zamerne vtedy ani na oci nechodit, opatrne vsetko, ale citila som sa zle, ona smutila, strasne ma to mrzelo, ale spravala sa ku mne a sesternici tak, ako keby sme my dve za to mohli a nemali sa pravo tesit na vlastne deti. To bolo strasne vtedy. Za take veci proste nikto nemoze. Nastastie bol covid a vyhybat sa nebol problem. Kus sa s npu dalo hovorit az potom, ked otehotnela druhykrat a porodila. Ale aj to som bola zla, lebo som si dovolila v tom case cakat stvrte, s komentarom, ze kolko ich este chceme...🙄
@thirstymonk mne sa to tiez stalo, ako pisem v komentari uz. Ale z tej druhej strany...ze clovek, ktory ma 2,3,4 deti, sa ma citit akoby previnilo, ze on ma a ze druhym sa nedari. Stale sa to berie tak, ze mame brat ohlady (co samozrejme ano, treba to chapat, ze prezivaju lutost, bolest, atd.), ale my sa kvoli tomu mame citit zle a netesit sa na vlastne? Ja som sa sesterky vtedy pytala, ci by ta sestra sa citila lepsie, keby sme niektora tiez potratili? Lebo mi to niekedy pripadalo tak...nikdy som to nevyslovila pred nou tuto otazku a sesterka len pokrcila plecami a ostalo to visiet vo vzduchu. Vravim, strasne obdobie.
ty brdo, to ako keby mat deti znamenalo sa len vznasat na oblaciku. To uz mas teda dve deti nie? A plus naraz dalsie dve male deti k tomu, fakt by ma slahlo aj keby este dieta chcem😆 A kamoska uz jedno dieta ma, kvoli nej sa neprestane zemegula tocit. Snad nebudes chodit okolo nej po spickach.
Zazila som nieco ako tvoja kamoska, aj sa nam vztah pokazil, mojou chybou, priznavam, nedokazala som sa s nou stretavat(ja som ale ziadne dieta nemala). Normalne jej to oznam, raz sa to aj tak dozvie, a co bude,bude. Uvidis. Ty nemozes za jej sracky. Vobec nemaj vycitky paneboze
Ty predsa nemôžeš za jej zdravotný stav. Povedz jej to ako kamarátke a nechaj čas aby spravovala informáciu.
Ak je naozaj kamarátks tak sa bude s tebou tesit aj keď jej bude možno doma smutno a bude mať pochmúrne myšlienky .ty nemôžeš za to že im sa nedari
Autorka
V prvom rade gratulujem, že sa podarilo 😉🙂
Ako povedať?
Normálne...
Neviem, prečo sa nad týmto vôbec zamýšľaš a prečo sa bojíš, že ju stratíš. Skutočných priateľov nestratíš nikdy, pokiaľ nesklameš dôveru, nepodrazíš a nenadraduješ sa 😉
Vieš kedy by si ju stratila?
Keby si za nou prišla a i napriek jej "ťažkému trápenie" (toto dá človeku veľmi zabrať na psychike), jej toto povieš ako by si vyhrala v sportke milion, s usmevom od ucha k uchu a rukami hore 👎.
Ked jej to povieš normalne, medzi rečou, tak to zoberie isto v pohode.
Ide o to, aby si jej nedala ten "blby pocit zlyhania ženy", to by bolo to najhoršie, to si nezaslúži žiadna, najmä v tejto citlivej téme.
Takže bez stresu, normalne a nekomentovať to, hoc je to veľmi krásne 😉, a bude to v pohode 😉
Je od teba pekné,že na ňu takto myslíš. Ja to poznám z druhej strany, 3 roky sa nám nedarilo a tak isto sme to prežívali ešte s jedným párom blízkych kamarátov.
Keď sa im to napokon podarilo ,tak bolo od nich veľmi empatické ,že najskôr nám to povedali telefonicky. Ja som mala čas to sama spracovať,poplakala som si. A keď sme sa stretli,tak som bola pripravená sa s nimi tešiť ako si to len zaslúžili.
@nevenka poznám to veľmi dôverne, moja dcéra sa mi narodila po niekoľkých operáciách, neúspešnom Ivf - 7 rokov, takže túto situáciu poznám veľmi dobre, zatiaľ čo ja som sa trápila ženy v mojom okolí otehotneli aj keď nechceli alebo neplánovali, samozrejme že za zdravotný stav nikto nemôže, ja by som išla cestou oznámiť to najlepšej kamarátke a reakciu nechať už na nej možno v ten jeden moment sa nebude schopná tešiť lebo nosí v sebe svoje trápenia, netrápit sa tým ona to predycha aj keď by to chvíľku malo trvať, hlavne sa vyvarovať sprostých poznámok, či mám ísť kvôli nej teraz na potrat, horší komentár si ani neviem predstaviť ♥️
Moja najlepšia kamarátka má 1 dieťa, veľmi túžia po ďalšom, no nedarí sa im. Ja mám deti 5 a vždy bola medzi prvými ľudmi, ktorým som to oznámila a vždy sa so mnou tešila.
Snáď ste obe dospelé, nie malé deti čo si závidia hračku z kinderka.
Zavolaj ju na kávu do kaviarne a keď si objednáte kávu tak si daj nealko kávu - bezkofeinovu. A prehoď pri káve s úsmevom že si najbližšie mesiace poriadnu kávu nebudeš môcť vychutnať lebo si tehotná.
Z vlastnej skúsenosti ti poradím, bud jej to oznam písomne nech ma priestor sa s tým sama vysporiadať alebo rovno utni kontakt. Áno, znie to hrozne ale kiežby som to aj ja spravila. Na mňa sa kamoška tak nahnevala že sa už nikdy neozvala, medzi časom sa vydala, má dieťa ale proste ten hnev ju neprešiel (otehotnela som keď ona potratila, stala pri nej, radila sa so psychologickou ako jej to oznámiť) stalo ma to toľko energie a výčitiek prečo ja áno a ona nie...ešte teraz mi je z toho nanič radšej som sa mala zamerať na seba. Ako som jej to oznámila už sa neozvala, budú to 2 roky. Na spravy neodpovedá atď. Poznali sme sa viac ako 10 rokov, chodili spolu na strednú, vs, bývali spolu atď. Čiže ja vedieť ako sa zachová tak to cele utnem vtedy lebo som sa dosť natrapila a úplne zbytočné.
Ja nemam ziadne dieta a kamaratky mi normalne vzdy povedali, ze su tehotne. A neprestali sa so mnou kvoli tomu kamaratit, to by bolo od nich pekne hnusne. Normalne som pogratulovala, opytala sa otazky co ma zaujimali. To, ze ja nemam deti neznamena, ze okolo mna sa prestanu rodit🤦
Ahoj, mojej známej sa dlho dlho dlho nedarilo, druhej takisto,.ťa dodnes neotehotnela...Bolo ťažké im to obom oznámiť, hľadala som správne slova. Asi iba poradím - vyhni sa formulácii "ani nevieme, ako a stalo sa" alebo "ani sme sa moc nesnažili a bum". To by bolo voči kamoške tak trochu drsné. Keďže zrejme robia všetko pre to aby počali. Normálne len povedz, že si tehotná, že čakáš dvojičky a bodka. A uvidíš, ako to spracuje. Ja som sa snažila ptm počas tehotenstva (aj keď samotnú tehotnú to samozrejme strašne láka hovoriť kadejaké info o tehotenstve) nehovoriť príliš k tejto téme, len tak všeobecne a ak sa kamoška opýta. Aby vaše diskusie neboli len o tvojom tehotenstve.
Držím palce
Ďakujem za rady
Nakoniec to život nejak sám zariadil. Inšpirovala som sa babamk, ktoré boli v podobnej situácii ako je moja kamoska a oznámila som jej to cez telefón. Ona sa mi síce ozvala ako prvá, ci v sobotu neskocime do obchodov a ja že jasne, rada ale musím ti nieco predtým poslat, a poslala som jej ultrazvuk k tomu som napísala, že sama neviem, ci sa viem tešiť, keď jedine po čom posledné roly túžim je aby mi ona poslala takú fotku a ona mi na to napísala len plačúcich smajlíkov a že tesi sa za mna, ale je aj smutná za seba a ja že to úplne chápem a preto som jej poslala fotku, aby to vstrebáva sama a ona že dakuje, že na ňu myslím a že sobota platí. V sobotu sme sa stretli porevalí sme si ako by dala všetko na svete za bábätko a potom sme už sli na nákupy. Takze moja rada je vážne dať info cez mobil a nie osobne, aby sa Dana osoba s tým vysporiadava sama
Ak je to dobrá kamarátka tak bude šťastná za teba a bude ti to priať. Ak zlá, tak bude zlá na teba a bude ti závidieť v zlom. Tým pádom by som kamarátku vymenila. To že im sa nedarí nie je tvoja chyba

Hmmm ťažká téma, poznám z vlastnej skúsenosti, mne sa najprv kamarátka začala vyhýbať, ale chcelo to čas. Ja som jej ten čas dopriala a neskôr prišla, poplakali sme si a síce dodnes nemajú ďalšie babo, no začína to prijmat, že to má asi napísané v osude. Držím palce tebe a aj jej