Ako oznámiť rozvod teenagerovi?

hugger
9. jún 2023

Rodičia: ako najlepšie oznámiť rozvod teenagerovi? Ako mu pomôcť adaptovať sa novej situácii?

Tí z vás ktorí prešli rozvodom v teenagerskom veku: Čo urobili vaši rodičia správne a čo mohli urobiť lepšie?

Zaujíma ma váš pohlaď obzvlášť v situácii keď nedochádzalo k otvoreným sporom alebo zjavným problémom a rozvod rodičov môže byt prekvapením.

lavender94
9. jún 2023

@hugger tak zalezi koľko má rokov dieťa. 13 ročne asi prežíva inak ako 17. Ja som zažila situáciu z pohľadu toho dieťaťa. Ono keď to prebieha v kľude a dieťa nevie, tak to prekvapenie bude vždy. Ale myslím si, že už to v tom veku nejak dramaticky prežívať nebude. Inak ja len takú poznámku pod čiarou. Si si istý, že to dieťa netuší čo sa deje? By si sa čudoval čo dokáže navnimat.

melanta
9. jún 2023

My sme sa s mužom absolútne nehádali, žiadne spory, aj sme sa rozprávali a smiali veľa ako celý vzťah. A aj tak sa nás dcéra tínedžerka opýtala, či sa plánujeme rozviesť. Veľmi sme obaja boli prekvapení. Povedala okrem iného, že síce fungujeme ako doteraz, ale nemáme tú iskru medzi sebou, že nie je slepá. Takže možno bude väčším prekvapením pre rodičov to, že dieťa vie, čo si myslíte že nevie. V každom prípade obaja, sadnúť si, vysvetliť prečo sa vy rozchádzate, čo to znamená pre dieťa, dať mi pocítiť, že ide iba o vás.

hugger
autor
9. jún 2023

@lavender94
15r dievca. snad vnima ze takto by vztah dospelych nemal vyzerat ale ze sa rozchadzaju moze byt aj tak prekvapenim

levandulova111
9. jún 2023

@hugger ja som od rozvedených rodičov. Keď som mala cca 10 sa naši rozviedli. Čiže moc si toho nepamätám, takmer nič, ale na mne to zanechalo stopy. Nikdy som nemala problém skočiť zo vzťahu do vzťahu, mala som problém s rýchlym zaľúbením, vždy som hľadala starších partnerov, po čase som zistila, že mi je s nimi dobre pokým nepríde k dotykom, to už mi vadilo, od partnerov som si nechala "skákať" po hlave, len aby som nestratila aj ich. Proste mi chýbal otec, aj keď som vedela kto je, kde je, nestretali sme sa, až neskôr sme si našli k sebe cestu, ale už to nebolo ono.....
Dôležité podľa mňa je, narovinu dieťaťu povedať (s ohľadom na vek) čo sa deje a čo bude potom, uistiť ho, že nestratí ani jedného z rodičov a dodržať to do bodky, čo sa povie..... Možno záleží aj na povahe toho dieťaťa, ale je to obrovská zmena pre to dieťa, človek by si ani nepomyslel, ako to môže s dieťaťom zamávať... Aj keď by sa tvárilo v pohode, že to chápe, nevydýchnuť si, že ok fajn pochopil/a to... Nie... Stále sa venovať, vysvetľovať, hlavne usilovať a snažiť sa čas tráviť spolu aj nad rámec možností, dať dieťaťu pocit, že ten rodič je tu pre neho aj napriek rozvodu a nikdy mu nedať dôvod cítiť samotu, a keby to dieťa nechce akceptovať, malo by "depky", treba mu dať čas, netlacit na neho, len mu dávať všetku lásku sveta a stále ho hosťovať, že rozvodom nepríde ani o jedného z vás... Správanie rodičov veľmi ovplyvní budúci život detí...

marsmykkok
9. jún 2023

@hugger Ja si myslím, že dieťa citlivo vníma vzťah svojich rodičov a ver mi, že vie, že sa niečo deje. Najlepšie by bolo čím skôr-aj dnes večer si spolu sadnúť s ňou obaja rodičia a povedať, že Vám to vo vzťahu už neklape, že sa budete rozvádzať a uistiť ju, že jej sa to nedotkne, obaja budete mať o ňu záujem a budete jej k dispozícii ked bude chcieť byť s jedným alebo druhým rodičom.

lavender94
9. jún 2023

@hugger v 15 rokoch si myslím, že by to také prekvapenie byť nemalo, keď píšeš, že vníma ako váš vzťah vyzerá. Ale ty si poznáš dieťa najlepšie. Na tvojom mieste by som to veľmi neprežívala, sadnite si, citlivo treba vysvetliť veci tak ako sú, ale zas bez zbytočných zaobaľovačiek, uistiť, že stále má oboch rodičov, a změní sa len to, že budú bývať oddelene. Ona to spracuje, nejaký čas ju to možno bude trápiť ale neboj, bude v pohode. Uistite ju hlavne, že s každým môže tráviť času koľko len chce.

hugger
autor
10. jún 2023

@melanta co sposobilo rozpad tvojho vztahu? Ako dcera prijala novu situaciu?